Κοινωφελής Εργασία:Ένα πρόγραμμα για την υπερεκμετάλλευση των ανέργων

81212a6ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Τις ημέρες αυτές άρχισε και εφαρμόζεται στους ΟΤΑ το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μνημονιακής έμπνευσης, βαθιά ταξικό και αντεργατικό, που έρχεται  να αντιμετωπίσει, υποτίθεται, τον εφιάλτη της ανεργίας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, εξ αιτίας των πολιτικών που επιβάλουν οι κυβερνήσεις, η Ε. Ένωση, το κεφάλαιο. Εντάσσεται στα Επιχειρησιακά Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών &Άλλων Πόρων και ο ΟΑΕΔ.

Το ονομάζουν πρόγραμμα εκτάκτων αναγκών, ειδικών συνθηκών και ειδικών διαδικασιών, για να ξεφύγουν από την πάγια εργατική νομοθεσία στην εποχή του Μνημονίου. Οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργαστεί για πέντε μήνες ο άνεργος μοιάζουν με καθεστώς μεσαίωνα και γαλέρας. Κρατικοί φορείς, ΟΑΕΔ και ΟΤΑ γίνονται οι πιο βάρβαροι και στυγνοί εργοδότες, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερο κτύπημα στους εργαζόμενους, διαμορφώνοντας μισθούς και μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης των 420 ευρώ και των 490 ευρώ για οκτάωρη απασχόληση. Συμπιέζουν ακόμα περισσότερο το κόστος εργασίας ανεβάζοντας στα ύψη την υπερεκμετάλλευση του εργαζόμενου. Αυτή τη μισθωτή εξαρτημένη εργασία των 420- 490 ευρώ την ονομάζουν κοινωφελή εργασία και τον άνεργο που θα εργαστεί με το πρόγραμμα αυτό τον ονομάζουν ωφελούμενο και όχι εργαζόμενο.

Ήδη το πρόγραμμα ξεκίνησε από τους δήμους και τις περιφέρειες και για την πρώτη κατηγορία Υ.Ε. εργάτες γενικών καθηκόντων  κατατεθήκαν 159.000 αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για 10.000 θέσεις που θα απασχοληθούν σε δήμους και περιφέρειες. Στο Δήμο Βύρωνα άρχισαν να εργάζονται με αυτό το πρόγραμμα 34 εργαζόμενοι και θα επακολουθήσουν και άλλοι.

Ας δούμε όμως πώς καταπατούνται τα εργατικά δικαιώματα, το κράτος και οι δήμοι γίνονται οι χειρότεροι εργοδότες παραβιάζοντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Και πώς αξιοποιείται η ανεργία από αυτούς που τη δημιούργησαν, ως εφεδρεία για τη μείωση του εργατικού κόστους, την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος.

Οι εργαζόμενοι αυτοί -τους ονομάζουν ωφελουμένους , πρόκειται όμως για σύγχρονους σκλάβους – θα εργαστούν στο πρόγραμμα, θα προσφέρουν εξαρτημένη εργασία, δεν έχουν δικαίωμα κανονικής άδειας, αναρρωτικής, επιδόματος αδείας, δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών, προϋπηρεσίας κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών, να αντικαταστήσουν και να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται στις υπηρεσίες από αυτούς που βγάζει βίαια η συγκυβέρνηση στη διαθεσιμότητα – απόλυση, και αφού τους ξεζουμίσουν θα τους πετάξουν ως αναλώσιμους έπειτα από πέντε μήνες και πάλι στην ενεργεία.

Το σωματείο μας χρειάζεται να υπερασπισθεί τα δικαιώματα αυτών των εργαζομένων για να μην γίνουν βορά υπερεκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προληφθεί ως εργάτες γενικών καθηκόντων Υ.Ε, θα ασφαλιστούν στο Π.Α.Κ 101 (μεικτά ένσημα του ΙΚΑ)  και θα πρέπει να εργαστούν σε θέσεις που δεν υπάρχει ειδικότητα σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Το αντικείμενο εργασίας του εργαζομένου θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την κατηγορία και την ειδικότητα που έχει προσληφθεί και όχι όπου θέλει η δημοτική αρχή  ακόμη και εάν το αποδέχεται ο εργαζόμενος. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταγγέλλεται στο ΕΣΠΑ,  στον ΟΑΕΔ και στους συγχρηματοδοτούμενους φορείς.

Απαγορεύεται οι δήμοι εργοδότες να τους βάλουν να εργαστούν σε εργασίες που είναι βαριές και ανθυγιεινές, ή σε εργασίες που δεν  έχουν την ανάλογη ασφάλιση (481-489 Π.Α.Κ), όπως  είναι η καθαριότητα, νεκροταφείο, τεχνική υπηρεσία,  οδηγοί κλπ .

Ο δήμος παρότι δεν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ για τη μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων είναι υποχρεωμένος να διασφαλίσει όρους υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία τους.

 Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Το πρόγραμμα αυτό που εισάγει τις πιο βάρβαρες εργασιακές σχέσεις με μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης χρειάζεται να ανατραπεί- καταργηθεί. Αγωνιζόμαστε να  δημιουργηθούν θέσεις μόνιμης σταθερής εργασίας με ίδια εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, με εφαρμογή της σύμβασης της ΠΟΕ ΟΤΑ  σε όλους τους εργαζόμενους, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ Ε.Σ.Π.Α., ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΗΣ-ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 Εργαζόμενοι και άνεργοι να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο  μαχητικό – μαζικό κίνημα ικανό να ματαιώσει και να ανατρέψει τα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και να ανοίξει το δρόμο μαζί με όλους τους εργαζόμενους για τη ρήξη και την ανατροπή της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και της συγκυβέρνησης.

Να ανοίξει ο δρόμος ώστε να ασκηθούν πολιτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Με μοχλό ανάπτυξης το Δημόσιο. Να μειωθούν οι ώρες εργασίας και τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη για να βρούν οι άνεργοι εργασία και ιδιαίτερα οι νέοι. Να απαγορευτούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, να καταργηθεί η διαθεσιμότητα –απόλυση στο Δημόσιο. Να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι απολύθηκαν.

ΜΑΖΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Δεκέμβριος 2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *