Βύρωνας:Νέα παραχώρηση από τη Δημοτική αρχή δημόσιου ελεύθερου χώρου σε επιχειρηματικα συμφέροντα

IMG_0579-526x351ΝΕΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΑ
ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ….ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗ  ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική αρχή επανέφερε το θέμα της παραχώρησης άδειας στην επιχείρηση της προέδρου του Δημ. Συμβουλίου για κατασκευή μόνιμης μεταλλικής πέργκολας στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, απέναντι από το κατάστημα της και δίπλα στο ιστορικό εκκλησάκι. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη απόφαση που έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην πλατεία αυτή, όπου η διέλευση των πεζών έχει καταντήσει προβληματική από τα τραπεζοκαθίσματα των εκεί καφετεριών και σουβλατζίδικων. Ετσι οι πεζοί, πέρα από τα τραπεζοκαθίσματα, αντιμετωπίζουν και τις μόνιμες κατασκευές των καταστημάτων στην πλατεία. Ξαναγίνεται φανερό ότι οι «νομότυπες» αυθαιρεσίες και στην πλ. Αγ. Λαζάρου βασίζονται στη διαπλοκή των επιχειρηματικών συμφερόντων με παράγοντες του δημοτικού συμβούλιου.  Για σεβασμό βέβαια στο εκκλησάκι αυτό, που φτιάχτηκε για να θυμίζει στους Μικρασιάτες που ίδρυσαν το Βύρωνα, τους νεκρούς τους από το διωγμό και τις μετέπειτα κακουχίες, από τα μέλη μιας παράταξης που δηλώνει ότι κόπτεται για τη θρησκεία, καλύτερα να μη μιλήσουμε.

Η απόφαση αυτή, που παραχωρεί ένα ακόμα ελεύθερο δημόσιο χώρο σε ιδιώτη, ολοκληρώνει το έργο της καταστροφής της πλατείας μετατρέποντας την σε δυσκολόβατο «τσαντίρ μαχαλά», όπως έχουμε επισημάνει από χρόνια τώρα. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει κάθε δημόσιο χώρο σαν αντικείμενο εκμετάλλευσης της ιδιωτικής κερδοφορίας και σαν μέσο πελατειακών σχέσεων και εξόφλησης υποχρεώσεων. Τα όποια έσοδα από τα τέλη κατάληψης δημόσιου χώρου δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής και την παραβίαση του δικαιώματος των κατοίκων σε μια πόλη προσβάσιμη για περίπατο για τους μεγάλους και ελεύθερη για το παιχνίδι των παιδιών. Ζούμε στην εποχή που όλα τα δημόσια αγαθά μετατρέπονται σε εμπόρευμα και η διοίκηση της δημοτικής αρχής χρησιμοποιεί το δήμο για να υπηρετήσει αυτή την επιδίωξη.
Ολα αυτά δημιουργούν και ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό θέμα για την παράταξη του κ. Χαρδαλιά που 6 μήνες πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές έρχεται να τακτοποιήσει, σε βάρος των δημοτών, μία στενή συνεργάτιδα του, ανταμείβοντας την για τη σκανδαλώδη υπέρ του αντιδημοκρατική άσκηση των καθηκόντων της προέδρου του Δημ. Συμβουλίου.

Στη σχετική συζήτηση ο δήμαρχος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και αλλάζοντας θέμα, κατήγγειλε εκείνους που τον επέκριναν επειδή υποστηρίζουν το Πολιτιστικό Κοινωνικό Κέντρο  της Λαμπηδόνας, που το χαρακτήρισε «κεντρο ανομίας». Ο κ. Χαρδαλιάς κάνει ότι δε βλέπει ούτε το κοινωνικό έργο του Κέντρου αυτού, ούτε τη διατήρηση σε άριστη κατάσταση του κτιρίου και των υποδομών του, σε αντίθεση με το αναψυκτήριο της Ανάληψης, που φροντίζει ο Δήμος και έχει υποστεί απίστευτες καταστροφές. Επαναφέρει, εναρμονιζόμενος με την ακραία αντιδραστική στάση του επίδοξου διάδοχού του, κ. Γώγου, τις συκοφαντίες περί κλειστού κατειλημμένου χώρου, την ίδια ώρα που η Λαμπηδόνα αποτελεί τον πιο ανοικτό, μαζικό και φιλόξενο χώρο του Βύρωνα, με την φροντίδα του Κοινωνικού, Πολιτιστικού Κέντρου.

Μετά από αίτημα της παράταξης μας για ονομαστική ψηφοφορία κατά του αιτήματος της προέδρου του Δημ. Συμβουλίου ψήφισαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εκτός από τους Χαλικιά και Χίνη της παράταξης Κόνσουλα, που το υπερψήφισαν. Υπέρ ψήφισαν οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι το ψηφίζουν με επιφυλάξεις, καταλαβαίνοντας ότι πρόκειται για σκάνδαλο.  Αν νομίζουν ότι η ψήφος με επιφυλάξεις ξεπλένει τις ευθύνες τους για την άθλια αυτή απόφαση είναι τραγικά γελασμένοι. Οσο για εμάς θα συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια η απόφαση αυτή να μην εφαρμοστεί και όπως και όλες οι παρόμοιες, να ανακληθούν το γρηγορότερο δυνατόν.

Δεκέμβρης 2013

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΟΧΙ ΚΑΤΕΙΛΛΗΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *