ΑΡ.ΠΑ: “Εργασιακά στο Δήμο Βύρωνα” -Δουλειά φτηνή, ελαστική, ανασφαλής

Arpa ByronaΟι εργασιακές σχέσεις στο δήμο Βύρωνα μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο, αφού κυβέρνηση, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ. και οι οικονομικοί μεγιστάνες θέλουν φτηνή, ελαστική εργασία στον ιδιωτικό τομέα και χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο τομέα,.

Ήδη καταργήθηκαν οι σχολικοί φύλακες με απρόβλεπτες συνέπειες για τα σχολικά κτίρια και τη δημόσια περιουσία και οι δημοτικοί αστυνομικοί. Όπως μπαίνουν σε διαθεσιμότητα και οι εργαζόμενοι στους «περιττούς» τομείς υγείας, παιδείας, πρόνοιας, υποδομών, που παρέχουν υπηρεσίες στους πολλούς, τους «κοινούς θνητούς»  αφού κυβέρνηση και τρόικα αδιαφορούν για  τις επιπτώσεις.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας με βάση το οποίο προσλήφτηκαν καταρχήν 34 εργαζόμενοι στο δήμο Βύρωνα, που αποκαλούνται ωφελούμενοι. Ποια είναι η ωφέλεια τους; Βγαίνουν για ένα διάστημα 5 μηνών από την ανεργία (χάνοντας το επίδομα ανεργίας-αν το έπαιρναν μιας και μόνο το 17% των ανέργων παίρνει επίδομα-, την απαλλαγή από το χαράτσι, κ.α.) για να δουλέψουν 8 ώρες τη μέρα για 19 € και αν είναι κάτω από  25 ετών για 17 €. Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την ανάγκη για δουλειά συνθλίβει δικαιώματα και κατακτήσεις, αφού οι εργαζόμενοι με αυτό το πρόγραμμα δε δικαιούνται ούτε άδεια, ούτε αναρρωτική, ούτε επιδόματα παιδιών, ή δώρα, ενώ δεν λογίζεται καν ως προϋπηρεσία η εργασία τους.  Πρόκειται για επιχείρηση χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ και το ΕΚΤ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για να μειώσουν το εμφανιζόμενο ψηλό ποσοστό ανεργίας, να αποσοβήσουν κοινωνικές εκρήξεις και να πουλήσουν εξυπηρετήσεις ενόψει δημοτικών εκλογών . Επιδιώκουν να μοιράσουν μια θέση εργασίας σε 2 στη διάρκεια του χρόνου και τις αμοιβές χαμηλότερα και από το μισό. Θέλουν να επεκτείνουν και να καθιερώσουν το μοντέλο του φτηνού, ελαστικού, προσωρινού εργαζόμενου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους και την οικονομική εξουσία τους μέσα και από τον κατακερματισμό της εργατικής τάξης.

Ακολουθεί το «Πρόγραμμα κινητικότητας» που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με επίφαση την τακτοποίηση των κενών και των υπεραριθμιών, αλλά τελικό στόχο να συγκεντρώσει τον αριθμό των χιλιάδων εργαζόμενων από τους δήμους, που θα μπουν στις λίστες των απολύσεων του 2014. Εργαζόμενους τους οποίους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην τρόικα ότι θα θυσιάσει στο βωμό λήψης των νέων δανείων, που αυξάνουν το δημόσιο χρέος για να ξεπληρωθεί στους δανειστές το παλιό.

Η Αριστερή Παρέμβαση κατηγορηματικά καταδικάζει αυτή την πολιτική και τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές που την προωθούν. Είναι ανάγκη όλοι μαζί να αντιταχτούμε στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν. Να απορρίψουμε τις επιταγές της τρόικας και του κεφαλαίου. Να διαγράψουμε το χρέος και την πολιτική τους.

Γενάρης 2014

ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ  

Νεαπόλεως 25, arpavirona@gmail.com,  http:aristeriparemvasivyrona.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *