Το μαύρο χρήμα του ΥΠΕΞ

Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο απ’ το σημερινό “Ποντίκι” και διατυπώνουμε μια δικιά μας ερώτηση, ξέροντας φυσικά ότι δεν πρόκειται να πάρουμε απάντηση.

Διπλάσιο φέτος το μυστικά κονδύλιο για «εθνικούς σκοπούς» – και λίγες απορίες

Οι αριθμοί, κατά κανόνα, περιγράφουν με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια την πραγματικότητα. Κάποιες φορές αυτό το καταφέρνουν και οι… λέξεις. Στην περίπτωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δυο αριθμοί και δυο λέξεις «φωτογραφίζουν» την κατάσταση.

Ας ξεκινήσουμε από τις λέξεις: «Μυστικά κονδύλια», οι οποίες υποδηλώνουν ή, αν προτιμάτε, κρύβουν τα ποσά που δαπανώνται για… εθνικούς σκοπούς. Πρόκειται για δαπάνες που αποφασίζονται από τον υπουργό (σήμερα τον Δ. Δρούτσα) και για τις οποίες τα παραστατικά καταστρέφονται την ίδια στιγμή ή το αργότερο εντός έξι μηνών.

Πρόκειται για χρήμα, πολύ χρήμα. Η μυθολογία λέει ότι με αυτό το χρήμα (εξαγοράζονται υπηρεσίες ανθρώπων και μηχανισμών με επιρροή, προκειμένου να προωθηθούν τα εθνικά δίκαια. Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν είναι ότι δαπανώνται χρήματα για να γίνουν εθνικές δουλειές. Αλλά το ότι ουδείς γνωρίζει πόσα χρήματα, σε ποιους και για ποιον λόγο δόθηκαν. Οι μόνοι που διαθέτουν αυτές τις πληροφορίες είναι αυτοί που τα δίνουν και αυτοί που τα παίρνουν.

Καθώς όμως ζούμε στη χώρα της μίζας, όλη αυτή η διαδικασία επιδίωξης εθνικών στόχων δεν μας φαίνεται και τόσο φερέγγυα…
Οι αμφιβολίες και η (επαγγελματική) καχυποψία μας για τη χρηστή διαχείριση αυτού του «γκρίζου» χρήματος πολλαπλασιάζονται από τους αριθμούς:
* 18 εκατ. ευρώ ήταν τα μυστικά κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2010.
* 34,2 εκατ. ευρώ εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2011.

Ερωτήματα

Αυτοί οι αριθμοί και η μεταξύ τους σύγκριση αξί-ζουν την προσοχή μας, καθώς δημιουργούν ερωτήματα, τα οποία θα διατυπώσουμε και θα περιμένουμε (μάλλον μάταια) απαντήσεις από κάθε εμπλεκόμενο (κ. Δρούτσα μετά στενών του συνεργατών) διαχειριστή αυτών των ποσών.
“Εχουμε και λέμε λοιπόν:

1) Πώς εξηγείται σε μια εποχή άγριας λιτότητας και περικοπών ο (σχεδόν) διπλασιασμός των μυστικών κονδυλίων;

2) Τι ακριβώς άλλαξε από πέρσι για να προκύψει η ανάγκη διπλασιασυού των δαπανών:

3) Είναι αλήθεια ότι όσο περικόπτονται οι μισθοί των διπλωματικών υπαλλήλων τόσο (χρυσοπληρώνονται σύμβουλοι και εξωτερικοί συνεργάτες οι οποίοι δημιουργούν έναν εξωθεσμικό μηχανισμό υποκατάστασης της υπηρεσιακής δομής του υπουργείου;

Όπως υποστηρίζουν φίλοι μας διπλωμάτες (ναι, το «Π» έχει φίλους ακόμη και στο σημερινό αποστειρωμένο βασίλειο του Δρούτσα), μπορεί τα μυστικά κονδύλια για φέτος να έχουν προσδιοριστεί σε 34,2 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπάρχουν πολλοί (και συνηθισμένοι) τρόποι για να «εξαφανιστούν» από τον προϋπολογισμό μεγάλα ποσά, μεταφερόμενα καταρχάς στους απόρρητους λογαριασμούς και μετά όπου το απαιτήσουν οι… εθνικοί λόγοι για τους οποίους θα χρησιμοποιηθούν.

Τα σημερινά 34,2 εκατ. ευρώ τα διαχειρίζονται ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και κάποιοι στενοί του συνεργάτες. Με την εντολή του ανοίγουν οι «μαύρες σακούλες» του ζεστού χρήματος για να εξυπηρετηθούν οι εθνικές ανάγκες της χώρας. Και, όπως είπαμε, τις ανάγκες που εξυπηρετούνται τις γνωρίζει μόνο αυτός που μοιράζει το χρήμα.

Τα παραπάνω γράφει η εφημερίδα του Αντώνη Δελατόλλα. Εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε: Απ’ αυτά τα “μυστικά κονδύλια” δόθηκε πακτωλός χρημάτων σε στελέχη μεταναστευτικών οργανώσεων της χώρας μας, προκειμένου να δράσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξει οργανωμένη συμπαράσταση στους απργούς πείνας μετανάστες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *