Π. Παπανικολάου: Οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις της περίθαλψης είναι έτοιμες να “εισβάλουν” στο χώρο της υγείας

papanikolaoy_0Συνέντευξη του Π.Παπανικολάου στο alfavita.gr

Ο Π. Παπανικολάου, γιατρός στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας  και μέλος του  Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΝΑΠ, μιλά για την επίθεση που δέχεται ο κλάδος  υγείας όλο το τελευταίο διάστημα από την Κυβέρνηση και το Υπουργό, Α. Γεωργιάδη.

1.Κατά τη γνώμη σας, τι σηματοδοτεί για τον κλάδο της υγείας η τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη στη συγκεκριμένη θέση;

Ο Α. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε στην θέση αυτή για να παίζει τον ρόλο του “επικοινωνιακού καμικάζι αυτοκτονίας”. Η καταστροφική πολιτική της χούντας κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ είναι προαποφασισμένη σε όλες τις λεπτομέρειες, και όποιος και αν είναι στην θέση του υπουργού η ουσία δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό.

2. Ποιες θα είναι οι άμεσες συνέπειες από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στον κλάδο της υγείας, με το νέο νομοσχέδιο;

Πρόθεση της κυβέρνησης και της τρόϊκας είναι η πλήρης κατάργηση όλων των δημόσιων δομών στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με απόλυση όλων των γιατρών εκτός από πολύ λίγους που θα παίζουν τον ρόλο του “πορτιέρη” (gate keeper) για να “φιλτράρουν” την πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις και σε νοσοκομειακή περίθαλψη. Ήδη εξωθούνται προς έξοδο όλοι οι γιατροί των μονάδων (πολυιατρείων πρώην ΙΚΑ) μετά από ομαδική διαθεσιμότητα, ενώ το ίδιο προβλέπεται άμεσα για τους ιδιώτες συμβεβλημένους στις γειτονιές – με την αύξηση των υποχρεωτικών επισκέψεων ΕΥΠΥΥ από 200 σε 400 μηνιαίως ανά γιατρό, το ατομικό ιδιωτικό ιατρείο στην γειτονιά δεν μπορεί να αντέξει. Οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις της περίθαλψης είναι έτοιμες να “εισβάλλουν” αναλαμβάνοντας με εργολαβία όλες τις συμβάσεις, με τους γιατρούς υπαλλήλους με μισθούς πείνας – η σχετική νομοθεσία είναι ήδη έτοιμη από καιρό και αναμένεται προσεχώς η ενεργοποίησή της. Ταυτόχρονα, ιδιωτικοποιείται μερικώς και η νοσοκομειακή περίθαλψη στο ΕΣΥ, καθώς αναμένεται άμεσα “γενναία” συνεισφορά στα έξοδα νοσηλείας ακόμα και από τους ασφαλισμένους. Έχει σχεδόν επίσημα ανακοινωθεί π.χ. η καθιέρωση “ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων” επί πληρωμή από τον ασθενή για παράκαμψη της λιστας αναμονής ή παράκαμψη της δυσκολίας πρόσβασης που θα δημιουργεί ο γιατρός – gate keeper της πρωτοβάθμιας.

3. Ποιες είναι οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και ποιο αναμένεται να είναι το μέλλον τους μετά τις συγχωνεύσεις και τις απολύσεις; Ισχύουν οι πληροφορίες για ελλείψεις ακόμα και στα στοιχειώδη;

Οι συνθήκες είναι τραγικές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με διαφορά είναι οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού που δημιουργούν απαράδεκτες καταστάσεις, π.χ. κλειστά κρεββάτια ΜΕΘ, κλειστές χειρουργικές αίθουσες, ελλείψεις γιατρών σε πολλές ειδικότητες και σε πολλά νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας. Καθημερινά σημειώνονται επίσης ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, ακόμα και στα πιο στοιχειώδη μερικές φορές.Τα νοσοκομεία αναγκάζονται να κάνουν απαράδεκτες περικοπές κάτω από το βάρος της έλλειψης χρηματοδότησης. Π.χ στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία ακυρώθηκαν σχεδόν όλοι οι ολοκληρωμένοι διαγωνισμοί προμήθειας απαραίτητων ιατρικών συσκευών και εργαλείων, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά καθώς είχε εξαντληθεί το κονδύλι λειτουργικών δαπανών του έτους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ακυρώθηκαν κονδύλια για διαγωνισμούς του 2014 και 2015, προκειμένου να αγοραστούν φάρμακα και αναλώσιμα για το 2013 ! Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση δεν “σουλουπώθηκε” και οι ελλείψεις είναι μεγάλες.

4. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο της υγείας σήμερα; Υπάρχει ανεργία και σε τι ποσοστό είναι αυτή ανα κλάδο εργαζομένων;

Η μετανάστευση των νέων γιατρών, πτυχιούχων και νεοειδικευμένων, έχει πάρει χαρακτήρα χιονοστοιβάδας τα τελευταία χρόνια. Οι λίστες αναμονής για ειδικότητα καθώς και οι λίστες υποψηφίων για αγροτικό ιατρείο αδειάζουν, με αποτέλεσμα π.χ. πρόσφατα να αναγκαστεί το υπουργείο να ξανακάνει υποχρεωτικό το αγροτικό. Έτσι τινάχτηκε στον αέρα η προπαγάνδα του συντηρητικού χώρου περί “ιατρικού πληθωρισμού” και “υπερπαραγωγής γιατρών”. Στους λοιπούς υγειονομικούς κλάδους (νοσηλευτές, τεχνολόγους κλπ) η ανεργία σαρώνει εδώ και χρόνια. Οι αποδοχές των υγειονομικών του δημόσιου τομέα έχουν υποστεί δραματική μείωση τα τελευταία τέσσερα χρόνια – π.χ. των νοσοκομειακών γιατρών κατά 60-65%. Στον ιδιωτικό τομέα οι συνθήκιες είναι μεσαιωνικές – υπάρχουν μονάδες που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί πολλούς μήνες.

5. Στοχοποιεί ο Α. Γεωργιάδης και το υπουργείο Υγείας το συνδικαλισμό στο χώρο της υγείας; 6. Ποια θεωρείτε ότι θα έπρεπε να είναι η αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος στα νοσοκομεία; Υπάρχει η δυνατότητα κινητοποιήσεων;

Ο Α. Γεωργιάδης παίζοντας τον ρόλο του “επικοινωνιακού καμικάζι” της χούντας κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ πρωταγωνιστεί στην χυδαία προπαγανδιστική επίθεση ενάντια στο εργατικό κίνημα και την αριστερά. Το μένος του τον έχει οδηγήσει σε καταγέλαστα επικοινωνιακά “αυτογκόλ”. Π.χ. πριν λίγους μήνες είχε σπεύσει να ανακοινώσει πως “συνελήφθη επαυτοφώρω για δωροδοκία αριστερός συνδικαλιστής”, για να αποδειχτεί εντός ωρών πως επρόκειτο για τον “αρχιπασοκοδακίτη” του νοσοκομείου “Σωτηρία” (τον επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ που είχε ψηφιστεί για πρόεδρος και από την ΔΑΚΕ, δηλαδή τον εκπρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής στους εργαζόμενους) σε μια υπόθεση που αφορούσε μια ύποπτη απόφαση της εκεί διοίκησης για δωρεάν παραχώρηση κτιρίου σε ιδιωτικό ίδρυμα. 6. Κινητοποιήσεις έχουν γίνει πολλές τα τελευταία χρόνια παρά την απαράδεκτη στάση του κυβερνητικού “συνδικαλισμού” και της κοινοβουλευτικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν χειροπιαστά αποτελέσματα και κατακτήσεις. Με επισχέσεις εργασίας ειδικευόμενων γιατρών και νοσηλευτών κόντρα μάλιστα στο σύνολο των κοινοβουλευτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών πληρώθηκαν οφειλόμενα δεδουλευμένα που αλλιώς θα “φαγωνόντουσαν”. Με δυναμικές κινητοποιήσεις των νέων γιατρών ανεστάλη η εφαρμογή του απαράδεκτου μνημονιακού σχεδίου για την “ιατρική εκπαίδευση” που προβλέπει την καθιέρωση εξετάσεων για έναρξη ειδικότητας. Με κινητοποιήσεις χρηστών υγείας και πολιτών καταργήθηκε το “χαράτσι” των 5 ευρώ στα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Με συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων και επιτροπών αγώνα νοσοκομείων Αθήνα – Πειραιά και την λειτουργία μόνιμου Συντονιστικού τους τελευταίους μήνες διοργανώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις και αποτράπηκαν οι απολύσεις στους εργαζόμενους του ΕΣΥ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Διαβάστε ακόμα:τη συνέντευξη του ειδικευόμενου γιατρού και προέδρου του σωματείου ειδικευομένων του Ευαγγελισμού, Σπύρου Δρίτσα:

Οι περισσότεροι ειδικευόμενοι δουλεύουν περίπου 90 ώρες την εβδομάδα, συνήθως χωρίς ρεπό

1.Πως σχολιάζετε την απόσυρση του μέτρου για το 25ευρω?

Η απόσυρση της επαίσχυντης ρύθμισης για χρέωση με 25ευρώ σε όλους τους ασθενείς, κατά την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία, είναι μια θετική εξέλιξη. Είναι προφανής η αγωνία της κυβέρνησης, και των δυο εταίρων, να εμφανίσουν την άτακτη υποχώρηση τους σαν αποτέλεσμα μιας ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης και νέας σύνθεσης, στο πλαίσιο της λήψης «ισοδύναμων και κοινωνικά δικαιότερων» μέτρων. Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται πως η ανατροπή αυτής της ρύθμισης είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του να άρει τα άδικα μέτρα τα όποια έχουν ήδη ληφθεί, ενώ η ΝΔ ισχυρίζεται πως είναι ένα είδος παραχώρησης στον κυβερνητικό της εταίρο, για ανακοπή της οριστικής πορείας του προς την διάλυση. Στην πραγματικότητα το κυβερνητικό επιτελείο αντιλήφθηκε την κοινωνική κατακραυγή απέναντι στο χαράτσι, το οποίο ήταν και εκδικητικού χαρακτήρα βάσει των δηλώσεων του υπουργού υγείας (για να πηγαίνει ο κόσμος στα νοσοκομεία χωρίς λόγο…), και προσπάθησε να μην το φορτωθεί. Είναι προφανές πως το ζήτημα της δημόσιας και δωρεάν υγείας παραμένει βαθιά χαραγμένο στην συνείδηση του ελληνικού λαού.

Η ανατροπή του 25ευρου δεν σημαίνει και συνολική ανατροπή της πολιτικής της οικονομικής ανταποδοτικότητας, επιχειρηματικοποίησης των νοσοκομείων και ιδιωτικοποίησης μεγάλου τμήματος, κυρίως του πιο αποτελεσματικού, του ΕΣΥ. Ο αγώνας των υγειονομικών και του λαού για την δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υγεία συνεχίζεται και ενδυναμώνεται από αυτή τη νίκη.

Πάντως, είναι πολύ διασκεδαστικό το άδειασμα του υπουργού υγείας, και όλων των παπαγάλων της κυβέρνησης, οι οποίοι ακόμα και λίγα λεπτά πριν την ανατροπή του χαρατσιού διερρήγνυαν τα ιμάτια τους για την ορθότητα του μέτρου..

2. Ποιες είναι οι ελλείψεις και τα προβλήματα του νοσοκομείου Ευαγγελισμός και ποιες είναι οι συνέπειες αυτές για τους ασθενείς;

Οι ελλείψεις του Ευαγγελισμού είναι πολύ μεγάλες, τόσο σε έμψυχο υλικό, όσο και σε προμήθειες. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, τραυματιοφορέων, αλλά και γιατρών, ενώ έχει μειωθεί πολύ το προσωπικό που φροντίζει για την καθαριότητα και την σίτιση των ασθενών. Αποτέλεσμα είναι οι μεγάλες, σε βαθμό επικίνδυνο για τους ασθενείς, ουρές κυρίως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, καθώς και η πτώση του επιπέδου περίθαλψης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού. Στα υλικά το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα φάρμακα, αφού πολλές φορές εξειδικευμένες θεραπείες, όπως χημειοθεραπείες σε καρκινοπαθείς, δεν γίνονται ή καθυστερούν πολύ. Επίσης και η συνολική υποδομή του νοσοκομείου δεν επαρκεί για να καλύψει τον όγκο των περιστατικών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραμένουν σε ράντσα για 24ωρα. Έχουμε στείλει και αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό στα ΜΜΕ από τις συνθήκες νοσηλείας στα επείγοντα, αλλά και στις κλινικές.

Βασικό θέμα είναι το ότι ο Ευαγγελισμός, ως η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, πληρώνει τις αμαρτίες και  των συνολικών ελλείψεων του ΕΣΥ, αφού επιφορτίζεται τις ανάγκες περίθαλψης που δημιουργούνται, τόσο από την ολοκληρωτική καταστροφή της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όσο και από τα κενά σε επιχειρησιακή δυνατότητα αρκετών άλλων νοσοκομείων. Για αυτό είναι πλέον ηρωική η στάση των εργαζόμενων του ιδρύματος, οι οποίοι μέσα σε τόσα προβλήματα, υπερωριακά εργαζόμενοι, κακοπληρωμένοι και πολλές φορές απλήρωτοι, καταφέρνουν και φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους.

3. Πως θεωρείτε ότι το υπουργείο θα πλήξει του νεοεισερχόμενους ιατρούς στον κλάδο;

Οι νέοι γιατροί έχουν υποστεί πολύ σημαντικά πλήγματα όλα τα τελευταία χρόνια, τόσο σε όσον αφορά στη δυνατότητα να εργαστούν και να εκπαιδευτούν στην Ελλάδα, όσο και στην ποιότητα της εκπαίδευσης και τις μισθολογικές τους απολαβές, αν τελικά καταφέρουν να ενταχθούν για ειδικότητα στο ΕΣΥ. Το κλείσιμο νοσοκομείων και πολυιατρείων του ΙΚΑ έχει μειώσει πολύ τις θέσεις των ειδικευόμενων ιατρών στα νοσοκομεία, ενώ η αύξηση του φόρτου εργασίας έχει κάνει την καθημερινότητα των νέων γιατρών αφόρητη. Οι περισσότεροι ειδικευόμενοι κάνουν 8-10 εφημερίες των μήνα, δηλαδή περίπου 90 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα, συνήθως χωρίς ρεπό. Η κατάσταση αυτή έχει μειώσει πολύ το επίπεδο της εργασίας και της εκπαίδευσης των νέων ιατρών. Από την άλλη πλευρά, μέσα στην τελευταία τριετία οι απολαβές των ιατρών έχουν μειωθεί περίπου κατά 50%. Το ίδιο πλαίσιο έχει δημιουργηθεί και για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό ιατρείο), όπου η μείωση των μισθολογικών απολαβών έχει οδηγήσει σε αδυναμία των νέων γιατρών να πάνε σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας για να εργαστούν. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανούς κλίμακας μετανάστευση ιατρικού δυναμικού, μια πραγματική αφαίμαξη της χώρας από πρωτοπόρο επιστημονικό δυναμικό (η εκπαίδευση του οποίου έχει στοιχίσει πολύ ακριβά στο ελληνικό spyros_0κράτος.. ). Εμείς, σε κάθε περίπτωση δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Αντίθετα, ως νέοι γιατροί προσπαθούμε να ανατρέψουμε όλη αυτή την κατάσταση, μαζί με το υγειονομικό κίνημα, τους ασθενείς και το συνολικό λαϊκό κίνημα.

4.  Στην κατηγορία των ειδικευομένων γιατρών γίνεται μια προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας ενιαίας συνδικαλιστικής δομής. Πως θεωρείτε ότι θα βοηθήσει αυτό  το συνδικαλιστικό κίνημα;

Οι ειδικευόμενοι γιατροί, όπως και όλοι οι νέοι γιατροί που απασχολούνται στο ΕΣΥ, εντάσσονται καταρχήν κανονικά στην συνδικαλιστική δομή του κλάδου, περιφερειακές ενώσεις γιατρών, ΟΕΝΓΕ, αλλά ταυτόχρονα πολλοί νέοι γιατροί είναι πρωτοπόροι  αγωνιστές στα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων. Οι ειδικευόμενοι γιατροί, βρισκόμαστε σε μια αναζήτηση και προσπάθεια να οργανώσουμε και μια επιπλέον συνδικαλιστική δομή που θα μπορεί σε τοπικό επίπεδο να εκφράσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα μας, ενώ επιπλέον διερευνάται και η δυνατότητα του πανελλαδικού συντονισμού αυτών των δομών για ενιαιοποίηση της έκφρασης μας.   Έτσι τα τελευταία χρόνια ιδρύονται σε όλη την Ελλάδα σύλλογοι ειδικευόμενων, ή ακόμα ενεργοποιούνται αδρανείς σύλλογοι. Θα ήταν πολύ θετική εξέλιξη αν αυτοί οι σύλλογοι καταφέρουν να αποκτήσουν και πανελλαδική ενιαία έκφραση. Οι λόγοι που επιβάλλουν αυτή την επιλογή είναι ο εκφυλισμός σε πολλές περιπτώσεις των περιφερειακών ενώσεων γιατρών και του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο, αλλά κυρίως το γεγονός πως τα ιδιαίτερα θέματα των νέων γιατρών, τα οποία αναφέρθηκαν και παραπάνω, δεν είναι εύκολο να βρουν άλλη οδό έκφρασης. Η προσπάθεια των ειδικευόμενων να αποκτήσουν δομές συνδικαλιστικής συγκρότησης, δεν έχει διασπαστικό χαρακτήρα προς τον υπόλοιπο κλάδο και την συγκρότηση του, αντίθετα συμβάλλει στην συνολική αναζωογόνηση του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό πως στα νοσοκομεία στα οποία υπάρχουν ενεργοί σύλλογοι ειδικευόμενων έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν και τις πενταμελείς επιτροπές της ΕΙΝΑΠ, αλλά και να δώσουν νέα πνοή στα σωματεία εργαζομένων. Η προσπάθεια αυτή, νομίζουμε ότι συμβάλλει στην διαδικασία μια πιο ταξικής και δημοκρατικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος, στη βάση των πρωτοβάθμιων σωματείων.

5. Ποιες είναι οι επόμενες αγωνιστικές κινήσεις που θα αναπτύξει ο κλάδος;

Η νέα χρονιά ξεκινάει με καλούς οιωνούς, αν λάβουμε υπόψη την ανατροπή του 25ευρου. Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία συνελεύσεων και ζυμώσεων στα νοσοκομεία για την τακτική που θα ακολουθηθεί απέναντι στο κλείσιμο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μετά τις εξελίξεις με τον ΕΟΠΠΥ. Συνεχίζεται η προσπάθεια για την κατάργηση και του 5ευρου που έχει επιβληθεί στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ παραμένουν ενεργά τα αιτήματα του κλάδου σε σχέση με το κλείσιμο νοσοκομείων και τις διαθεσιμότητες. Το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός, τόσο μεταξύ των υγειονομικών, όσο μεταξύ του συνόλου των αγωνιζόμενων κλάδων, ώστε να συμβάλλουμε στη συνολική ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής.  Να αναμένετε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες..

Πηγή:alfavita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *