“Στρατιωτικό” νόμο φέρνει το Μνημόνιο 4

 Τα… τανκς στην κυριολεξία ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για  να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές εκρήξεις τις οποίες φέρνει η απόλυτη επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και το σκηνικό κρίσης των θεσμών καθώς και για να ξορκίσει τους φόβους της για πολιτική παρέμβαση του μαζικού κινήματος σε αυτές.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας όχι στην Αίγυπτο αλλά στις Σέρρες, υπό αστυνομική κατοχή η Κερατέα, στρατιωτικές ασκήσεις εναντίον εικονικών διαδηλωτών, ηλεκτρονικό φακέλωμα και ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας και δίκες χωρίς δικηγόρους υπεράσπισης είναι τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το εφιαλτικό μωσαϊκό καταστολής πάνω στο οποίο η κυβέρνηση ελπίζει πως θα μπορέσει να πατήσει και να εφαρμοστεί το περίφημο «Μνημόνιο 4», η νέα ανελέητη επίθεση σε όλα τα επίπεδα απέναντι στον κόσμο της εργασίας.

Αποτροπιασμό και οργή προκάλεσαν στην ελληνική κοινωνική γνώμη οι σοκαριστικές εικόνες που διέρρευσαν από τη στρατιωτική άσκηση καταστολής πλήθους στο Κιλκίς από επίλεκτες δυνάμεις του στρατού. Οι μισοί κομάντος του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού της επίλεκτης «αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας» είχαν «ντυθεί» διαδηλωτές, κρατούσαν σημαίες και φώναζαν συνθήματα και οι άλλοι μισοί επιχειρούσαν να διαλύσουν το «αγριεμένο πλήθος». Μετά από το εικονικό ξύλο, οι «ράμπο» πέταξαν άφθονα καπνογόνα στο πλήθος, (που σε πραγματική κατάσταση θα είναι τα επικίνδυνα χημικά που το ΠΑΣΟΚ είπε ψέματα ότι θα αποσύρει), και ως τελική λύση έστειλαν εναντίον του εχθρού ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα, διαλύοντας οδοφράγματα κ.τ.λ.
Πώς και δεν σκέφτηκαν να διαλύσουν και μια εικονική πύλη του Πολυτεχνείου;

Το θέμα φέρανε στη Βουλή το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πρόβα τζενεράλε για την καταστολή διαδηλώσεων εντός συνόρων και πως φυσικά καθόλου τυχαία δεν είναι και η χρονική σύμπτωση της άσκησης με την εξέγερση στην Αίγυπτο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης και ενώ το θέμα έπαιζε για μέρες στις μισές ιστοσελίδες της χώρας δήλωσε …πλήρη άγνοια και πως πληροφορήθηκε για την άσκηση από το Ριζοσπάστη!
Ανάμεσα στους εντελώς ψευδείς ισχυρισμούς του υπουργού ήταν πως ζήτησε την άμεση διακοπή της άσκησης και πως κάλεσε το ΓΕΣ να δώσει εξηγήσεις! Λίγες ώρες αργότερα ο Π. Μπεγλίτης ανακάλεσε εσπευσμένα με ανακοίνωση του όσα δήλωσε στη Βουλή και υποστήριξε ότι πρόκειται για μια «συνήθη άσκηση» και έριξε τις ευθύνες στο στρατιωτικό επιτελείο για λάθη στην «επιχειρησιακή και επικοινωνιακή διαχείριση»!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι πρόκειται για «συμβατική υποχρέωση» της χώρας να εκπαιδεύει τους στρατιώτες σε τέτοιες ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, του Ευρωστρατού και της στρατιωτικής δύναμης του ΟΗΕ.
Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η άσκηση αφορά την καταστολή εξεγέρσεων του εξωτερικού (π.χ. Αφγανιστάν) και στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα αναγκαιότητα χρήσης του στρατού για την καταστολή των κοινωνικών αναταραχών αφήνοντας ανοιχτό φυσικά το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η «αναγκαιότητα» στο μέλλον ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ανατροπή του Χ. Μουμπάρακ από τον αιγυπτιακό λαό στη γειτονική χώρα.

Το «περιστατικό» κάθε άλλο παρά μεμονωμένο είναι.
«Απαγορεύουμε για λόγους δημόσιας ασφάλειας και διατάραξης της κοινωνοικονομικής ζωής κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στο οδικό δίκτυο του νομού Σερρών που οδηγεί στον Προμαχώνα» αναφέρει αυτολεξεί η πρωτοφανής χουντική απόφαση της αστυνομικής διεύθυνσης Σερρών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας και της συγκέντρωσης – διαδήλωσης των πολιτών με αφορμή τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «κάθε απόπειρα συνάθροισης θα αντιμετωπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο». Η απόφαση κατάργησης ενός συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος δεν αποτελεί αυθαιρεσία ενός «αντιδραστικού» αστυνομικού διευθυντή αλλά εμπίπτει στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που χαράζει το υπουργείο «Προστασίας» όπως φάνηκε και από την κάλυψη και υπεράσπιση της φασιστικής απαγόρευσης από τον ίδιο το Χ. Παπουτσή.

Στην Κερατέα μπορεί να μην κηρύχτηκε επίσημα «στρατιωτικός νόμος» αλλά από την Τρίτη το μεσημέρι η πόλη βρίσκεται «υπό κατοχή» από αστυνομικές δυνάμεις. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν μια απίστευτη σε αγριότητα αστυνομική βία όταν εκατοντάδες άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων καταστολής εισέβαλαν με προτεταμένα πιστόλια σε δεκάδες κατοικίες «υπόπτων», προπηλάκισαν και χτύπησαν ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άτομα. Όταν πολίτες μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος της πόλης έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν, οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν «με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες» και η επίθεση γενικεύτηκε σε όλη την πόλη που μετατράπηκε σε ένα απέραντο πεδίο χημικού πολέμου.

Όπως βλέπουμε στο πλαίσιο θωράκισης του συστήματος την εποχή της κρίσης ο στρατός μετατρέπεται σε αστυνομία δρώντας εναντίον του «εσωτερικού εχθρού» και η αστυνομία μετασχηματίζεται σε στρατό κατοχής.

Πηγή: Δημήτρης Τζιαντζής – “Πριν”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *