Μιας απόδρασης… μύρια έπονται

filaki1_995403448Των Κατερίνας Κατή, Αντας Ψαρρά*

Μια κακή χρήση άδειας ενός κρατούμενου δημιουργεί ντόμινο εκδικητικών πράξεων στους θεσμούς όχι μόνο της εκτελεστικής αλλά και της δικαστικής εξουσίας. Οι νόμοι καταργούνται στο όνομα του τρόμου και της μιντιακής προπαγάνδας. Μια απόδραση ενός προκαλεί την τιμωρία ανθρώπων που εντελώς άδικα και παράνομα στερούνται τα ευεργετήματα του νόμου. Το γνωστό «ανθρωποκυνηγητό» εξαπολύθηκε επί δικαίους και αδίκους με μοναδικό στόχο την επίδειξη δύναμης των κατασταλτικών και διωκτικών μηχανισμών που καταστρατηγούν με τη σύμφωνη γνώμη της Δικαιοσύνης θεσμοθετημένα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εκδικητική πράξη Νο 1

Ο Κώστας Σακκάς που είχε μείνει προφυλακισμένος επί 31 μήνες, υπερβαίνοντας το ανώτατο όριο των 18 μηνών που προβλέπεται, είχε κάνει απεργία πείνας επί 38 ημέρες για να κερδίσει το περασμένο καλοκαίρι την αυτονόητη αποφυλάκισή του.
Την επομένη της απόδρασης Ξηρού συλλαμβάνεται «αντ΄ αυτού» ο Κώστας Σακκάς για παραβίαση περιοριστικών όρων. Αθωώνεται -κατά πλειοψηφία- και αφήνεται ελεύθερος. Ομως από την εισαγγελία της Αθήνας ασκήθηκε έφεση υπέρ του νόμου κατά της απόφασης του αυτοφώρου τριμελούς πλημμελειοδικείου που τον έκρινε αθώο. Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί εν νέου. Επιπλέον η εισαγγελία εφετών εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης του Σακκά με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν δύο αποτυπώματά του. Το ένα στη σακούλα σκουπιδιών που περιείχε τη χύτρα στο Χαλάνδρι και το άλλο σε μια σακούλα από το «Πράκτικερ». Η Αντιτρομοκρατική δεν είχε ταυτοποιήσει το 2011 τα αποτυπώματα διότι ο Σακκάς είχε αρνηθεί να τα δώσει. Τώρα όμως, που συνελήφθη ξανά μετά την απόδραση Ξηρού, του τα πήραν με το ζόρι καθώς έχει αλλάξει ο νόμος. Εννοείται ότι όλες οι Αρχές κινήθηκαν ακαριαία και ο πλέον προφυλακισμένος κρατούμενος συνελήφθη ξανά.

Εκδικητική πράξη Νο 2

Ο Σάββας Ξηρός με σχεδόν ολική τύφλωση και σχεδόν χωρίς ακοή, ακρωτηριασμένος από το δεξί χέρι, με νευρολογικές διαταραχές, φλεβική ανεπάρκεια στα πόδια και διαγνωσμένη σκλήρυνση κατά πλάκας, ασθένεια που χωρίς την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη οδηγεί σε βασανιστικό θάνατο, πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Λάρισας 4 μέρες μετά κι ενώ υπήρχε απόφαση για 30 ημερών νοσηλεία. «Πήρε εξιτήριο χωρίς να του έχουν γίνει οι ιατρικές επεμβάσεις που εκκρεμούν, χωρίς συνολική και οριστική αποτίμηση των προβλημάτων της υγείας του και ενώ δεν ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στις οποίες έπρεπε να υποβληθεί, ούτε εκδόθηκαν τα διαγνωστικά αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε» τονίζει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Κρατούμενους και σημειώνει ότι ο κρατούμενος αυτός οδηγείται στη θανατική ποινή χωρίς να προβλέπεται αυτό από τον νόμο.

Εκδικητική πράξη Νο 3

Ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού για συμμετοχή στη 17Ν Ηρακλής Κωστάρης οδηγήθηκε χθες ξαφνικά από τις αντρικές φυλακές και πάλι στα ειδικά κελιά των γυναικείων ενώ έπαιρνε άδειες από το 2010. Από το καλοκαίρι του 2011 εργάζεται κανονικά στους φούρνους της φυλακής (ΚΑΥΦ). Τον Σεπτέμβρη του 2011, μετά από εξετάσεις, πέρασε στα ΤΕΙ Πειραιά όπου και άρχισε να παρακολουθεί με εξαιρετικές επιδόσεις, σύμφωνα με τους καθηγητές του, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Σήμερα βρίσκεται ήδη στο 6ο εξάμηνο και λίγο πριν ολοκληρώσει τη σχολή. Παρ΄ όλα αυτά αιφνιδιαστικά του στερήθηκε το απόλυτα νόμιμο δικαίωμα στην εκπαίδευση που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας κι ενώ δεν είχε υποπέσει στο παραμικρό παράπτωμα. Επί πλέον οδηγήθηκε ξανά στα ειδικά κελιά στερούμενος όλα του τα δικαιώματα ως εργαζόμενος κρατούμενος.

Εκδικητική πράξη Νο 4

Ολοι οι κρατούμενοι είτε έχουν κατηγορηθεί για ένα γκαζάκι είτε για εκρήξεις κατά συρροή είτε για τη δράση της 17Ν εφόσον χαρακτηρίζονται τρομοκράτες βάσει του 187 Α θα στερηθούν τα δικαιώματά τους στις άδειες με την επιπρόσθετη απειλή μεταφοράς τους σε ειδικές φυλακές και μάλιστα χωρίς η εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού να συνδέεται με απόδραση από τις φυλακές. Παρ΄ όλα αυτά, κι ενώ η Πολιτεία δεν έχει λεφτά ούτε για το συσσίτιο των κρατουμένων ετοιμάζεται να διαμορφώσει νέες φυλακές.

Είναι η πρώτη φορά που τόσο ακαριαία και εξόφθαλμα η Δικαιοσύνη παραβλέπει τους δικούς της νόμους εξ αιτίας μιας έκνομης συμπεριφοράς ενός κρατουμένου. Ευτυχώς που ο Χριστοφοράκος έφυγε… νωρίς!

*ΕφΣυν 17/1/2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *