Τα [οικονομικά] πρεζάκια που θέλουν τη δόση τους

Πρόσφατα έτυχε να πέσω σε μια συζήτηση όπου ένας – δυο συνομιλητές, σχολιάζοντας το επερχόμενο ξεπούλημα ύψους 50 δις (και έπεται συνέχεια βέβαια…) προέβαλαν το εξής επιχείρημα:

“Αφού χρειαζόμαστε χρήματα, ας τα πουλήσουμε. Εξάλλου, από το να τα έχουμε όλα αυτά να “κάθονται”, γιατί να μην τα αξιοποιήσουμε πουλώντας τα για να βγάλουμε μερικά ευρουλάκια;”

Βασικά στον καπιταλισμό υπάρχει η ακατανίκητη τάση για επενδύσεις, που θα φέρουν κέρδος. Χωρίς κέρδος για τον ιδιοκτήτη, ο καπιταλιστής δε θα επενδύσει, και ο καπιταλισμός θα “παγώσει”.

Εδώ μιλάμε για ξεπούλημα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κτλ βέβαια, όχι μόνο “εκτάσεων που κάθονται”. Και βέβαια, θα τις εκμεταλλεύονται οι ολιγάρχες, αυξάνοντας τον δικό τους πλουτισμό, εις βάρος των υπόλοιπων. Αυτό είναι και το κεντρικό πρόβλημα του καπιταλισμού. Αν μια χούφτα άνθρωποι αγοράσουν όλα τα τετραγωνάκια που έχουν δημιουργηθεί για να παίξουμε “μονόπολυ”, τότε οι υπόλοιποι θα ξεφραγκιαστούν, διότι σε όποιο τετράγωνο και να πέφτουν, θα πληρώνουν “νοίκι” σε αυτούς τους λίγους.

Όμως, εγώ πιστεύω ότι ναι μεν αυτό είναι το σημαντικότερο, ωστόσο εδώ μιλάμε για ανθρώπους που “απλά θέλουν τη δόση τους”, σαν τα πρεζάκια. Λόγω της εξάρτησης τους αυτής, αδυνατούν να σκεφτούν μακροπρόθεσμα, και απλά είναι διατεθειμμένοι να κάνουν και να δεχτούν τα πάντα για να πάρουν την επόμενη δόση και να συνεχίσουν να ζουν όπως πριν – μόνο που αυτό πλέον είναι αδύνατο.

Γι’ αυτό λοιπόν ας δούμε και κάτι ακόμα, που [ελπίζω ότι] θα το καταλάβουν λίγο ακόμα και τα [οικονομικά] πρεζάκια:

Ας πούμε λοιπόν ότι ξεπουλούνται όλα αυτά τώρα, και το κράτος εισπράττει 50 δις.

Μετά;

Μετά θα ξαναθέλουν τη δόση τους, αλλά δε θα έχει μείνει στο τέλος τίποτα να ξεπουλήσουν. Θυμίζω ότι το ίδιο το ΔΝΤ έχει παραδεχτεί ότι με το πρόγραμμα που εφαρμόζει, το χρέος της Ελλάδας θα μεγαλώσει, δε θα μειωθεί.

Όταν λοιπόν “αγαπητά” πρεζάκια δε θα έχετε τίποτα άλλο να ξεπουλήσετε, που θα βρείτε τη δόση σας; Βέβαια, το πρεζάκι σκέφτεται μόνο για την επόμενη δόση, και όχι για τη μεθεπόμενη, αλλά νομοτελειακά φτάσουμε σε κανιβαλισμό (πχ τα πρεζάκια συχνά ρημάζουν τους γύρω τους, κλέβουν, κτλ προκειμένου να πάρουν λεφτά από αυτούς και να τα δώσουν στον έμπορο ναρκωτικών τους, ώστε να πάρουν τη δόση τους)

Και τέλος πάντων, τα πρεζάκια είναι εθισμένα, σε αντίθεση με τον έμπορο δεν πολυκαταλαβαίνουν τι κάνουν. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να τους σταματήσουμε το συντομότερο δυνατόν. Όσο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο ρημάζουν.

Κάποτε, στην “Οδύσσεια” ο Οδυσσέας πέρναγε από τις Σειρήνες και είχε δεθεί στο κατάρτι, διότι του άρεσε το τραγούδι τους, αλλά αν πήγαινε θα τον ρήμαζαν. Εν ανάγκη, δέστε τους λοιπόν, αν δεν καταλαβαίνουν με το καλό, ας καταλάβουν με το άγριο.

Η “μπανανοποίηση” της Ελλάδας σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό απλά δεν πρέπει να περάσει. Στάση πληρωμών τώρα, και ας φωνάζουν οι έμποροι που θα χάσουν την πελατεία τους και θα χρεωκοπήσουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *