B. I. ΛΕΝΙΝ ”Πιο ζωντανός απ’ τους ζωντανούς”

AFIEROMA LENIN2Στις 21 Γενάρη 1924, ώρα 6.50` το βράδυ, ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν άφησε την τελευταία του πνοή στο Γκόρκι.

Η είδηση ήταν αναπάντεχη, γιατί κανείς δεν ήταν έτοιμος να αποδειχτεί ένα τέτοιο γεγονός ως πραγματικό.
Η είδηση του θανάτου του ΛΕΝΙΝ μεταδόθηκε από το σοβιετικό ραδιόφωνο στη Σοβιετική Ένωση και σ’ όλο τον κόσμο στις 22 Γενάρη 1924, στις 6 το πρωί.

Η ΚΕ του Μπολσεβίκικου Κόμματος, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, έβγαζε ανακοίνωση «Προς το κόμμα, όλους τους εργαζόμενους», με την οποία ανέφερε πως μετά τον Μαρξ η ιστορία του απελευθερωτικού κινήματος δεν είχε αναδείξει μια τόσο γιγάντια μορφή σαν τον Λένιν. «Ο,τι πραγματικά μεγάλο και ηρωικό έχει το προλεταριάτο – έλεγε η ανακοίνωση – ατρόμητο μυαλό, θέληση σιδερένια, αλύγιστη, επίμονη θέληση που δαμάζει τα πάντα, ιερό μίσος, μίσος θανάσιμο ενάντια στη σκλαβιά και την καταπίεση, επαναστατικό πάθος, που μετακινεί βουνά, απεριόριστη πίστη στις δημιουργικές δυνάμεις των μαζών, τεράστια οργανωτική μεγαλοφυία, όλα αυτά βρήκαν τη μεγαλειώδη ενσάρκωσή τους στον Λένιν, που το όνομά του έγινε σύμβολο του νέου κόσμου από τη Δύση ως την Ανατολή, από το Νότο ως το Βορρά».

Σε ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο άρθρο του στο «Ρ», εκείνες τις ημέρες ο Γ. Κορδάτος έγραφε: «Το θλιβερόν άγγελμα που από προχθές εβύθισε εις την αγωνίαν την εργατικήν τάξιν όλου του κόσμου αληθεύει. Ο ΛΕΝΙΝ πέθανε στις 21 Γενάρη υποκύψας στο μοιραίο έπειτα από πολυχρόνιον αρρώστιαν. Σφίγγοντας την καρδιά τους από στυγνήν αγωνίαν, άφατον λύπην, οι Ρώσοι εργάτες και χωρικοί που θα προπέμψουν σήμερα τον ΛΕΝΙΝ με τις μεγαλύτερες τιμές στην τελευταία του κατοικίαν, είμαστε βέβαιοι πως θα ορκιστούν – και μαζί τους όλοι οι εργάτες του κόσμου…».

Από το Γκόρκι η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στις 23 του Γενάρη στη Μόσχα και τοποθετήθηκε για δημόσια αποτίμηση φόρου τιμής στην Αίθουσα με τις Κολόνες του Μεγάρου των Συνδικάτων. Εκεί έμεινε μέχρι τις 27 του μηνός. Μια μέρα πριν, στις 26 Γενάρη, το Συνέδριο των Σοβιέτ οργάνωσε έκτακτη σύνοδο προς τιμήν του εκλιπόντος ηγέτη του. Εκεί, από τα κεντρικά στελέχη των μπολσεβίκων, μίλησαν ο Καλίνιν, η Ν. Κρούπσκαγια, ο Ζινόβιεφ και ο Στάλιν. Μίλησαν, επίσης, η Κλάρα Τσέτκιν, ο Ν. Ναριμάνοφ και άλλοι.

Στην ομιλία του, ο Στάλιν έδωσε όρκο εκ μέρους του κόμματος ότι οι μπολσεβίκοι θα υπερασπίζονταν τις λενινιστικές υποθήκες, θα φύλαγαν καθαρό τον τίτλο του μέλους του κόμματος, θα διαφύλατταν σαν κόρη οφθαλμού την ενότητά του, θα υπεράσπιζαν και θα στερέωναν τη δικτατορία του προλεταριάτου και την εργατοαγροτική συμμαχία, θα πλάταιναν την ένωση των σοβιετικών δημοκρατιών και θα έμεναν πιστοί στις αρχές της Κομμουνιστικής Διεθνούς. «Σου ορκιζόμαστε, σύντροφε Λένιν είπε – ότι δε θα λυπηθούμε τη ζωή μας για να στερεώνουμε και να πλαταίνουμε την ένωση των εργαζομένων όλου του κόσμου, την Κομμουνιστική Διεθνή»!

Στις 27 Γενάρη η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στην Κόκκινη Πλατεία και στις 4 η ώρα το απόγευμα τοποθετήθηκε στο Μαυσωλείο.
Ο θάνατός του Λένιν, έγραφε αργότερα ο Μαξίμ Γκόρκι, «υπογραμμίζει ακόμα πιο καθαρά στα μάτια της υφηλίου την αξία του – την αξία του αρχηγού του παγκόσμιου προλεταριάτου».

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

Από 23/01 έως 29/01/2014
ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
TITANIA CINEMAX & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ new star art cinema
Σας ενημερώνουμε ότι η New Star διοργανώνει φεστιβάλ κινηματογράφου με ταινίες και ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τη δράση του μεγάλου ηγέτη Λένιν, με αφορμή τα 90 χρόνια από το θάνατό του.
Από 23 έως 29 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους :
ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX στις 18:00 (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.:210-38.11147, 210-38.41689)
& ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ στις 16:15 (Κρέμου 141, Καλλιθέα, τηλ.:210-95.12624, 210-95.12604),
«Εμείς αρχίσαμε… ο δρόμος χαράχτηκε…»! Λένιν

Ήταν το 1925 όταν σε ένα χωριό της σοβιετικής Ρωσίας οι κάτοικοι αποφάσισαν να μαζέψουν χρήματα για να φτιάξουν έναν αδριάντα του Λένιν γιατί έφτανε η πρώτη επέτειος από τον θάνατό του. Σε εκείνο το χωριό υπήρχε ένας τεράστιος βάλτος που ευθυνόταν για τους πυρετούς που βασάνιζαν εκείνους τους φτωχούς ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά τους. Άρχισαν λοιπόν να μαζεύουν τα χρήματα για να φτιάξουν το μνημείο με το οποίο θα τιμούσαν τον Λένιν. Τότε ένας μπολσεβίκος έριξε μια ιδέα. Γιατί είπε με τα χρήματα που θα μαζευτούν να μην αγοράσουμε πετρέλαιο για να το ρίξουμε στον βάλτο και να σταματήσουμε τους ανθρωποκτόνους πυρετούς. Και να βάλουμε στον σταθμό του τραίνου μια μαρμάρινη πλάκα που να μνημονεύει αυτό το γεγονός ; Ότι δηλαδή τιμήσαμε τον Λένιν βοηθώντας τους εαυτούς μας και βοηθώντας τους εαυτούς μας τιμήσαμε τον Λένιν ; Έτσι έγινε. Και αυτό που έγινε έδειξε πόσο εκείνη οι απλοί άνθρωποι είχαν καταλάβει βαθιά τον λενινισμό.

ΤΑΙΝΙΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
«ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ»
«ΟΧΤΩΒΡΗΣ»
«Ο ΛΕΝΙΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ»
«ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΖΩΗΣ»
«Ο ΛΕΝΙΝ ΖΕΙ»
«Β. Ι. ΛΕΝΙΝ»
«ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ»
«Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ»
«ΒΛΑΝΤΙΜΗΡΟΣ ΙΛΙΤΣ ΛΕΝΙΝ»

Με εκτίμηση

Γραφείο Τύπου New Star.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *