Ελλάδα: Τραπεζικές συγχωνεύσεις

http://logisticsmonster.com/wp-content/uploads/2010/03/bankerscircle.gif

Για το ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να σηκώνει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες, ζώντας από “τα έτοιμα”, ή το ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει, κτλ τα έχουμε ξαναπεί και δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβανόμαστε. Το ίδιο ισχύει και για ομόλογα κρατών, και άλλα “περίεργα τοξικά χρηματοπιστωτικά προιόντα” που επίσης δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ, τουλάχιστον όχι στο ακέραιο.

Οι τράπεζες λοιπόν, λόγω της κατάστασης αυτής, είναι ουσιαστικά χρεωκοπημένες, και αρπάζουν “πακέτα σωτηρίας” για να επιβιώσουν, αλλιώς πάνε για λουκέτα.

Επίσης, οι μεγαλύτερες “καταπίνουν” τις μικρότερες, ή πολλές εξ αυτών συγχωνεύονται για να μπορέσουν να αντέξουν στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, δημιουργώντας βέβαια ολιγοπωλιακές καταστάσεις-καρτέλ.

Στο athenstock.blogspot.com γίνεται μια καταγραφή των νεότερων εξελίξεων γύρω από το θέμα των τραπεζικών συγχωνεύσεων, και -κυρίως- γίνεται και μια πολύ καλή ανάλυση και ερμηνεία τους:

Ισχυρά κέρδη καταγράφει πλέον η Σοφοκλέους με αφορμή την έντονη φημολογία για τραπεζικό deal μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας (+2,14%) και της Alpha Bank (+6,32%). Συμπαρασύρονται ανοδικά και οι υπόλοιπες τράπεζες.
http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/627717/ArticleMarketComment.aspx

Ανεστάλη η διαπραγμάτευση για τις δύο μετοχές.
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=93808

Σε εξέλιξη βρίσκεται το διοικητικό συμβούλιο της Alpha. No comment, λέει η Εθνική.
http://www.reporter.gr/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/item/173113-%CE%A6%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%95%CE%A4%CE%95-Alpha

Ανεξαρτητως εαν αυτη η φημη επαληθευτει …η ωρα αντικειμενικα πλησιαζει

ΥΓ
Κακα τα ψεματα οι τραπεζες δεν δινουν δανεια (δεν εχουν πωλησεις) οποτε τα υποκαταστηματα μπαινουν μεσα. Λογω δυσπραγιας τα επομενα χρονια τα μισα υποκαταστηματα ειναι περιττα. Πως θα γινει αυτο? Εγω ξερω τραπεζα η οποια ανοιγει ΝΕΑ!!! καταστηματα για να απασχολησει προσωπικο που βαραει μυγες. Κανενας δεν τολμα να απολυσει η να κλεισει υποκαταστημα γιατι φοβαται το BANK-RUN. Οποτε υποχρεωτικα θα παμε σε συγχωνευσεις για να κανουν οικονομιες κλιμακος και να εχουν δικαιολογια για κλεισιμο καταστηματων χωρις να τις κατηγορησουν οτι εχουν προβλημα.

Οι συγχωνευσεις αυτη την φορα ειναι κοντα.
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=2080878&pg=1&pid=2080883&orderdir=asc#post_2080883

Όπως βλέπετε, οι φήμες οργιάζουν, και βέβαια αρκούν για να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν δείκτες χρηματιστηριών “στο πι και φι”. Άλλωστε, ειδικά ο ανεπτυγμένος καπιταλισμός λειτουργεί με βάση τη “σπέκουλα”, δηλαδή την πρόβλεψη, όχι τα γεγονότα αυτά καθαυτά.

Ωστόσο, η πρόβλεψη για συγχωνεύσεις έχει βάση, όπως και η λογική του ότι αν αρχίσει μια τράπεζα να κλείνει υποκαταστήματα, ο κόσμος θα φοβηθεί ότι η τράπεζα πάει για λουκέτο, θα τρέχει να αποσύρει τις καταθέσεις του (“bank run”), και άρα οι τράπεζες προσανατολίζονται περισσότερο στις συγχωνεύσεις, προκειμένου να έχουν και μια “σχετικά καλύτερη” δικαιολογία για απολύσεις-κλείσιμο καταστημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *