Κοινός Αγώνας Φοιτητών – Φαντάρων ενάντια στον επιχειρηματία Κομπατσιάρη

unnamedΚοινός Αγώνας Φοιτητών – Φαντάρων ενάντια στον επιχειρηματία Κομπατσιάρη. ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΨΜ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Οι φοιτητές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ξεκίνησαν κινητοποιήσεις για την σίτιση διότι έχει δοθεί σε ιδιώτες – εργολάβους που θησαυρίζουν στις πλάτες τους ρίχνοντας παράλληλα την ποιότητα του φαγητού. Ο ιδιώτης που έχει αναλάβει εργολαβικά τη σίτιση των φοιτητών στην εστία του ΕΜΠ και στη λέσχη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) είναι οι «Αφοί Κομπατσιάρη», οι ίδιοι δηλαδή που έχουν αναλάβει και τα ιδιωτικοποιημένα ΚΨΜ.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
diktiospartakos.blogspot.com
Φοιτητική ‘μέριμνα’ το 2014 στην Ελλάδα
à το πώς οι φοιτητές θα μεριμνήσουν οι ίδιοι μόνοι τους για σίτιση, στέγαση και βασικές ανάγκες

Εδώ και χρόνια η λέσχη σίτισης της Πολυτεχνειούπολης έχει περάσει σε χέρια ιδιωτών,
κάνοντας τον τομέα αυτό, μαζί με την καθαριότητα, τους βασικούς τους οποίους έχουν αναλάβει εργολαβίες και όχι το ίδιο το ίδρυμα ή το κράτος. Η ιδιωτικοποίηση της σίτισης είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για τη μεγάλη υποβάθμιση σε ποσότητα και ποιότητα φαγητού και για την αύξηση της τιμής του. Μάλιστα, εδώ και δύο χρόνια που έχει υπογραφεί η σύμβαση της ανάθεσης της εκμετάλλευσης των εστιατορίων της φοιτητικής λέσχης στην εταιρεία ‘Αφοι Κομπατσιάρη’ (οι οποίοι “τυχαίνει” να έχουν και τη λέσχη σίτισης του ΕΚΠΑ), το αντίτιμο για το φαγητό έχει ανέλθει από τα 2€ στα 2,40€, την ίδια στιγμή που η ποιότητα έχει χειροτερεύσει και η ποσότητα έχει μειωθεί αισθητά (δεν δίνονται σαλάτες και συνοδευτικά όπως παλιότερα).

Όσον αφορά στην απόκτηση κάρτας για δωρεάν σίτιση, το όριο οικονομικού εισοδήματος μειώνεται
συνεχώς, ενώ η γραφειοκρατία για την ανανέωση της κάρτας αναγκάζει πολλούς φοιτητές που δικαιούνται κανονικά δωρεάν φαγητό, να μην βγάζουν ποτέ κάρτα. Όσο για τα τεράστια κέρδη των αδερφών Κομπατσιάρη, είναι χαρακτηριστικό ότι αποζημιώνονται για κάθε χρήστη κάρτας σίτισης με το ποσό των 1,80€ /ημέρα, ανεξάρτητα του αν ο σιτιζόμενος χρησιμοποιεί την κάρτα κάθε μέρα ή όχι. Με λίγα λόγια, προκύπτει ότι ο εργολάβος της λέσχης, έχει έσοδα πάνω από 1.000.000€ τον χρόνο (1,80€ x 2000 κάρτες σίτισης x 300 ημέρες) μόνο από αυτούς που έχουν κάρτα σίτισης (ξεχνώντας τελείως τα 2,40€ που τσεπώνει από αυτούς που πληρώνουν χωρίς κάρτα καθημερινά). Και επειδή μπορούμε να φανταστούμε όλοι πως τα έξοδα που υπάρχουν για το φαγητό της λέσχης είναι αμελητέα σε σχέση με τα έσοδα, μιας και δεν έχουμε και το μενού του εστιατορίου του Χίλτον, σε συνδυασμό με το ότι οι εργαζόμενοι της λέσχης είναι ερώτημα αν παίρνουν ακόμα και το βασικό μισθό, καταλήγουμε τελικά πως ο εν λόγω κύριος βγάζει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τα 2 εστιατόρια του ΕΜΠ. Ερωτηματικά βέβαια δημιουργούνται για το πώς γίνεται το Πολυτεχνείο που “υποτίθεται” δεν έχει λεφτά για τίποτα, να δίνει τόσα λεφτά για ένα εστιατόριο της πλάκας. Μάλλον τελικά απλά τα λεφτά του ιδρύματος υπάρχουν μόνο για να δίνονται στους ιδιώτες.

Και αφού οι εργολάβοι έχουν πάρει τα λεφτά του ιδρύματος, μετά “ξεχνάνε” να πληρώσουν τους εργαζόμενους τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της λέσχης των νέων εστιών του ΕΜΠ. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε και τον ρόλο της ΕΕ που προμοτάρει τους εργολάβους, αφού με την οδηγία 18/2004 υποχρεώνει τα πανεπιστήμια να παίρνουν εργολαβίες σε λειτουργίες του ιδρύματος όπως η μέριμνα και ο καθαρισμός.

1,80€ x 2000 κάρτες σίτισης x 300 ημέρες = 1.080.000€ !!! είναι περίπου τα έσοδα του εργολάβου από τις κάρτες σίτισης των εστιατορίων

Σίτιση και στέγαση δικές μας κατακτήσεις
Καμια θυσία στο βωμό της κρίσης…

Εμείς θεωρούμε πως σήμερα είναι και αναγκαίο, αλλά και εφικτό, η λέσχη σίτισης να είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές ανεξαιρέτως. Μάλιστα θα μπορούσε να παρέχει ένα πιάτο δωρεάν φαγητό και σε απόρους και ανέργους που δυσκολεύονται οικονομικά.

Αντί το ίδρυμα και το κράτος να δίνουν εκατομμύρια στον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται τη λέσχη, ας δώσουν τα ίδια λεφτά και αν χρειαστεί και περισσότερα (που μάλλον πολύ λιγότερα θα χρειαζόντουσαν), για πρώτες ύλες, εξοπλισμό και αξιοπρεπείς μισθούς εργαζομένων, ώστε να τρώνε όλοι οι φοιτητές του ΕΜΠ χωρίς αντίτιμο. Όσο κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο, σε κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας οι φοιτητές έχουν κερδίσει τη δωρεάν σίτιση για όλους. Όι φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν και πρέπει να διεκδικήσουν να τρώνε όλοι οι φοιτητές δωρεάν και στην περίπτωση που αυτό δεν υλοποιηθεί, να τυπώσουν οι ίδιοι κάρτες σίτισης με σφραγίδα του Συλλόγου. Αν ο ιδιοκτήτητης απαγορεύσει σε κάποιον να φάει, απαραίτητη θα πρέπει να είναι η άμεση αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων που με δυναμική κινητοποίηση τόσες μέρες, όσες και οι φοιτητές που ο ιδιώτης τους απαγόρευσε να φάνε, να διασφαλιστεί στην πράξη ότι όλοι θα τρώνε δωρεάν.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να βοηθήσει η συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής μέριμνας που θα γεννιόταν και θα βρισκόταν υπό την εποπτεία της γενικής συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου. Μέσω αυτής θα διευκολυνόταν η οργάνωση των κινητοποιήσεων για τη σίτιση, ο συντονισμός με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους, ενώ σε αυτήν θα μπορούσαν να απευθύνονται οι φοιτητές για όποιο πρόβλημα υπάρχει με τον ιδιώτη, ώστε να είναι άμεσα ενήμερος ο φοιτητικός σύλλογος.

Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα:
Δωρεάν φαγητό για όλους τους φοιτητές.

Πλήρες και ποιοτικό γεύμα με ψωμί, τυρί, φρέσκια σαλάτα, ορεκτικό, κυρίως πιάτο, γλυκό και φρούτο.

Αύξηση των μισθών των εργαζομένων της λέσχης και βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Προτείνουμε στους εργαζόμενους των λεσχών του ΕΜΠ και της λέσχης των εστιών που είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες- να ξεκινήσουν κοινό αγώνα.

Να φύγει η εργολαβία από το ΕΜΠ και να αναλάβει τη σίτιση το ίδιο το Πολυτεχνείο.

Να προσλάβει το ίδρυμα τους υπάρχοντες εργαζόμενους με ενιαίες και μόνιμες σχέσεις εργασίας

 

Τις φοιτητικές παροχές δεν τις διαπραγματευόμαστε, τις απαιτούμε!

Η οικονομική κρίση και η αποπληρωμή του χρέους δεν αποτελούν άλλοθι για τη μείωση της φοιτητικής μέριμνας, καθώς ακριβώς σήμερα είναι που η πλειοψηφία των φοιτητών την έχει ανάγκη για να μπορέσει να σπουδάσει και να ζήσει αξιοπρεπώς τα φοιτητικά χρόνια. Το επόμενο διάστημα προχωράμε σε κινητοποιήσεις, καταλήψεις λεσχών και υπηρεσιών, παραστάσεις διαμαρτυρίας, πορείες και σε ό,τι άλλο χρειαστεί προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Η πάλη για φοιτητική μέριμνα περνάει και μέσα από την πάλη απέναντι σε Όργανισμούς και Εσωτερικούς Κανονισμούς που θα βάλουν ταφόπλακα στη μέριμνα, αλλά και απέναντι σε κυβέρνηση και ΕΕ που με την πολιτική τους στην κοινωνία και στα πανεπιστήμια, βάζουν σαν μοναδικό κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματιών και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ριζοσπαστική Αριστερή Φωνή – ΡΑΦ ΕΑΑΚ
Σ Υ Μ Β Α Σ Η
ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ
ΛΕΣΧΗΣ Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΝΑΦΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Στην Αθήνα σήμερα την 17/02/2012 ημέρα Παρασκευή, οι υπογράφοντες την
παρούσα σύμβαση:
1. Ο Πρύτανης του Ε.Μ. Πολυτεχνείου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Φοιτητικής Λέσχης κ Σίμος Ε. Σιμόπουλος και

2. H εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ Α.Ε. με έδρα την Άσσηρο Θεσσαλονίκης οδός 22ο χιλ. Εθν. Οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών ΤΚ 57200 νομίμως εκπροσωπούμενη από τον κ. ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ με ΑΔΤ πρόεδρο του Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *