Αλλο ένα τεράστιο “νόμιμο” σκάνδαλο

kapital54Δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, τουλάχιστον στην κοινοβουλευτική διαδικασία, αυτό που αναφέραμε στην χθεσινή μας ανάρτηση «Απροκάλυπτη βάρβαρη ταξική πολιτική». Ότι δηλαδή, δεν φτάνει που μέσα απ’ το ταμείο ξεπουλήματος όποιας κρατικής περιουσίας απέμεινε, χαρίζουν στους πλουτοκράτες περιουσία του ελληνικού λαού (οι μίζες στους «αρμοδίους» είναι αναπόσπαστο συστατικό αυτής της διαδικασίας) τώρα με μια αιφνιδιαστική τροπολογία που κατατέθηκε χθες σε ένα άσχετο νομοσχέδιο … του υπουργείου Υγείας εγγυώνται στους καπιταλιστές ‘ότι το δημόσιο εξασφαλίζει τα τεράστια κέρδη τους αν …. «επενδύσουν».

Η βουλευτής του Σύριζα Νάντια Βαλαβάνη, σε μια μακροσκελέστατη δήλωση της αναφερόμενη σ’ αυτή την εξέλιξη αναφέρει μεταξύ άλλων: .

Κατά τις συνήθειες της, η κυβέρνηση κατέθεσε κρίσιμη τροπολογία σε νομοσχέδιο που δεν έχει καμιά σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών, αυτό του Υπουργείου Υγείας για τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ. Η τροπολογία προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα συνυπογράφει, πλάι στο ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, όποιες συμβάσεις εκποίησης δημόσιας περιουσίας κρίνει, αναλαμβάνοντας υποχρέωση αποζημίωσης των «επενδυτών» σε περίπτωση που ζημιωθούν από καθυστερήσεις οφειλόμενες «σε πράξεις ή παραλείψεις» δημοσίων υπηρεσιών, όπως η αρχαιολογία ή η πολεοδομία».

Συνεχίζοντας η ίδια βουλευτίνα μας λέει που αποσκοπεί αυτή η κυβερνητική μεθόδευση και ζητάει να αποσυρθεί αυτή η τροπολογία.
«Η πρωτοφανής αυτή πρόβλεψη καθιστά το Δημόσιο, και μάλιστα εθελοντικά (!), δικαστικά υπόλογο με την παραμικρή αφορμή απέναντι σε οποιοδήποτε κερδοσκοπικό Fund ή πολυεθνική, που ανά πάσα στιγμή μπορούν ν΄ αρχίσουν να προβάλλουν αξιώσεις αποζημίωσης. Είναι φανερό ότι νομοθετώντας έτσι η κυβέρνηση δεν περιορίζεται να «στριμώξει» μόνο τον εαυτό της, αλλά και οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/Αριστεράς αποφασισμένη ν’ απαλλαγεί από τα μνημόνια, καθώς η ρήτρα αυτή θα περιέχεται πλέον σε όσες συμβάσεις έχει προλάβει να υπογράψει μέχρι τις εκλογές – προφανώς κατ’ εντολή δανειστών κι «επενδυτών»…
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση και οριστική απόσυρση της συγκεκριμένης τροπολογίας, που πρόκειται να συζητηθεί αυτή την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, και καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων ν’ απαιτήσουν το ίδιο».

Εχουμε και εδώ μια επιβεβαίωση σ’ αυτό που επιμένουμε μόνιμα. Ότι δηλαδή τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον καπιταλισμό είναι «νόμιμα» τις περισσότερες φορές με δικαστική ή κοινοβουλευτική βούλα. Και φυσικά είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για το πόσο ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση μπορεί να υπάρξει μέσα στο κοινοβούλιο τους. Αν δεν βγει ο λαός στο προσκήνιο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *