Κομμουνιστικής οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ: Μια επιβεβλημένη απάντηση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

antarsiaΗ καπιταλιστική κρίση σήμερα με το βάθος και την ένταση της, συσπείρωσε τα κόμματα της αστικής τάξης, σε κοινό μέτωπο ενάντια στην εργατική τάξη της χώρας μας, για να ξεπεράσουν την κρίση προς όφελός της.

Προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές , φορτώνουν την κρίση κυριολεκτικά στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Με τις μειώσεις μισθών σε όσους ακόμα πληρώνονται, με τις μαζικές απολύσεις, με τη φορομπηξία, με την διάλυση όλων των εργασιακών σχέσεων που κατακτήσανε οι εργαζόμενοι με αίμα και θυσίες. Οδηγούν την κοινωνία στην καταστροφή, την πείνα, τον θάνατο από τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, από την έλλειψη περίθαλψης, σύνταξης κλπ…

Η εργατική τάξη, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού αντιπαλέψανε στην πενταετία αυτή τα μνημόνια, με αρκετούς αγώνες, απεργίες, συλλαλητήρια. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι αυτό που θέλουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Να φύγει η κυβέρνηση αυτή μαζί με την τρόικα, να ανατραπεί η πολιτική που εξαθλιώνει τις εργαζόμενες μάζες και φέρνει υπερκέρδη στους καπιταλιστές, τους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους.

Αυτό που λείπει δεν είναι η αγωνιστική διάθεση, ή το πρόγραμμα που θα οδηγήσει τον Λαό στην νίκη και την ανατροπή της πολιτικής αυτής, της μετάβασης του στην εξουσία, αλλά το όχημα. Που δεν είναι άλλο από την δημιουργία του αντίπαλου δέους στο Μαύρο Μέτωπο των αστών.

Το Ενιαίο εργατικό μέτωπο που θα συσπειρώσει στην κοινή πάλη κάθε εργάτη και υπάλληλο ανεξάρτητα πολιτικής αντίληψης, δημόσιου η ιδιωτικού τομέα, που ζει στην πόλη ή την ύπαιθρο, που είναι ντόπιος ή ξένος. Που θα οδηγήσει νικηφόρα την εργατική τάξη στην κυβέρνηση, την Εργατική Κυβέρνηση, που, για εμάς, θα είναι η πόρτα για την επαναστατική μετάβαση στην πιο πλατιά δημοκρατία, την ανώτερη και τελευταία μορφή πολιτικής δημοκρατίας, τη δικτατορία του προλεταριάτου, που προετοιμάζει την ανθρωπότητα για το πέρασμα στην αυτοδιοίκηση των παραγωγών, όπου κάθε κράτος και κάθε πολιτική θα έχουν απονεκρωθεί και θα έχουν τεθεί στο μουσείο της ιστορίας.

Σε αυτό το πολιτικό τοπίο γίνονται οι δημοτικές εκλογές. Και σαν κομμουνιστές πιστεύουμε ότι με βάση τα παραπάνω πρέπει η παρέμβαση μας να είναι καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις, που θα βοηθήσουν στην διαμόρφωση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου των εργαζομένων, το μόνο ικανό και σε τοπικό επίπεδο που θα ανατρέψει την αστική διοίκηση του Δήμου, κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ.

Με βάση τα παραπάνω συμμετείχαμε και συμμετέχουμε σαν κομμουνιστική οργάνωση Ανασύνταξη στην δημιουργία της ΑΡΠΗ και ΔΡΑΣΥ και επιδιώκουμε οι συλλογικότητες αυτές να είναι στη πρωτοπορία για την ανατροπή της αστικής πολιτικής.

Πιστεύουμε ότι το κείμενο και οι θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις εκλογές για τοπική διοίκηση οδηγεί στην εσωστρέφεια και την σεχταριστική αυτοϊκανοποίηση.

Παρατήρηση 1η:

Αναφέρει το κείμενο: «Προασπίζουμε το αναγκαίο και επίκαιρο Μεταβατικό Αντικαπιταλιστικό Πρόγραμμα ως ένα πρόγραμμα που υλοποιείται αποκλειστικά και μόνο από το κίνημα της εργατικής τάξης και της νεολαίας».

Μέσα στο κίνημα, είτε μας αρέσει-είτε όχι, υπάρχουν και δρουν δυνάμεις από την σοσιαλδημοκρατία μέχρι τον αντιεξουσιαστικό χώρο που παρεμβαίνουν στο κίνημα με τις διαφορετικές τους απόψεις. Επιβάλλεται σήμερα από τα πράγματα να συναντηθούν οι απόψεις αυτές στην προοπτική δημιουργίας του ενιαίου εργατικού μετώπου, απέναντι στο μέτωπο των αστικών δυνάμεων. Καταλύτης για την πολιτική αυτή, είναι οι άμεσες ανάγκες της εργατικής τάξης, για δουλειά, φαγητό, θέρμανση, υγεία, παιδεία. Η απάντηση πρέπει να δοθεί σήμερα στα 1,5 εκ. ανέργους, στα 3,5 εκ. ανασφάλιστους, στα παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα, στους ηλικιωμένους χωρίς φάρμακα και θέρμανση, στην καταστροφή της εργατικής τάξης.

Παρατήρηση 2η:

Αναφέρεται στο κείμενο οτι: «Η τοπική επιτροπή στηρίζει τα δύο αυτά σχήματα με ενιαία λογική, όχι μόνο στις δημοτικές εκλογές αλλά και σε ευθυγράμμιση με τη λογική με την οποία παρεμβαίνουμε στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές (όποτε και αν αυτές προκύψουν). Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει σχήματα διακριτά από αυτά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ….»

Ποια είναι η ενιαία λογική με την οποία θέλουν να κατέβουμε στις εκλογές; Η λογική της περιχαράκωσης των δικών μας σχημάτων από άλλα σχήματα της αριστεράς; Από τους οπαδούς τους, από την ηγεσία τους, από την ιδεολογία τους; Η διαιώνιση της διάσπασης της εργατικής τάξης;

Νομίζουμε ότι είναι αυτονόητο ότι σε κάθε πολιτική μάχη-παρέμβαση, επιδιώκεις να ακουστούν οι απόψεις σου σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, να συσπειρώσεις τον κόσμο αυτό με τις θέσεις σου, να αντικρούσεις απόψεις που δεν συμφωνείς.

Όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από πραγματικό πολιτικό διάλογο όλων των απόψεων της αριστεράς μπροστά στην εργατική τάξη και μέσα στους αγώνες. Με κριτήριο πως η συσπείρωση αυτή θα οδηγεί στην επικράτηση των επαναστατικών απόψεων, διότι είναι οι μόνες οι οποίες υπερασπίζονται αποφασιστικά και μέχρι τέλος τα εργατικά συμφέροντα, στην νίκη των ιδανικών της εργατικής τάξης. Με μονολόγους ή διαλόγους κουφών σήμερα και μακριά από την εργατική τάξη, κατά μόνας, δεν την οδηγείς στην νίκη αλλά στην συντριβή και την νίκη του αστικού μετώπου. Η διάσπαση στο όνομα της ιδεολογικοπολιτικής καθαρότητας, οδηγεί στην υποχώρηση των αγώνων και την ήττα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατοι αγώνες των καθηγητών.

Δεν είναι επαναστατική κομμουνιστική πολιτική, η λογική που λέει «πάμε μόνοι μας γιατί εμείς είμαστε οι καθαροί, οι επαναστάτες».

Σήμερα είναι απαίτηση της εργατικής τάξης από την αριστερά συνολικά, να βγει από την αυταρέσκειά της, από το καβούκι της, από το μαγαζί της, και να την ενώσει για την ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης.

Στον αγώνα αυτόν κανένας δεν περισσεύει. Για να βγουν οι εργαζόμενες μάζες στο προσκήνιο για μια άλλη κοινωνία χωρίς καταπιεστές και εκμεταλλευτές. Αυτή είναι η πραγματική μάχη που πρέπει να δώσει η επαναστατική κομμουνιστική αριστερά. Κι όχι να “φυλάγεται” από την ταξική πάλη σήμερα, στο όνομα της επανάστασης που θα έρθει “μόνη της”, αργότερα, πολύ αργότερα.

Και μέχρι τότε θα είναι παρατηρητής και αυτάρεσκα κάθε φορά θα λέει ότι δικαιώνεται, σε κάθε στροφή της ιστορίας.

Τέλος, είναι γνωστό ότι η κ.ο. Ανασύνταξη συμμετέχει και στις δύο συλλογικότητες της ΑΡΠΗ και της ΔΡΑΣΥ, αλλά όχι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Προκύπτει ένα ερώτημα λοιπόν με βάση την απόφαση της:

Θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί κάθε οργάνωση ή ανεξάρτητος αγωνιστής που συμμετέχει στις συλλογικότητες αυτές με τη λογική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές; Ας δώσουν μια καθαρή απάντηση, γιατί πιστεύουμε και το έχουμε διακηρύξει και στην ΑΡΠΗ και στην ΔΡΑΣΥ, ότι οι οργανώσεις και οι ανεξάρτητοι αγωνιστές έχουν την αυτοτέλειά τους. Θέλουν την μετατροπή αυτών των σχημάτων σε παραρτήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Παρατήρηση 3η

Σχετικά με την φωτογραφία που συνόδευσε το κείμενο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σ’ αυτή απεικονίζεται στο προεδρείο μέλος της κ.ο. Ανασύνταξη, αλλά και άλλοι αγωνιστές που δεν είναι μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρόκειται για τη φωτογραφία από την συνέντευξη τύπου που δόθηκε προ 4ετίας για την ίδρυση της ΑΡΠΗ που η οργάνωσή μας συνέβαλλε σημαντικά, αλλά και καθοριστικά στην διακήρυξή της. Στην ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν αντιστοιχεί η φωτογραφία ενός ευρύτερου σχήματος, παρά μόνο της ίδιας.

Τότε συμφωνήσανε όλες οι δυνάμεις που συμμετείχανε, στην ιδρυτική διακήρυξη της ΑΡΠΗ για την ενωτική δράση στη βάση του μεταβατικού προγράμματος.

Σήμερα αναδείχθηκαν 2 γραμμές. Η μια που αποβλέπει στο να γίνει το μεταβατικό πρόγραμμα για την εργατική τάξη, δύναμη ανατροπής της κυβέρνησης αλλά και διακυβέρνησης της χώρας από όλες τις πολιτικές οντότητες που στηρίζουν το πρόγραμμα αυτό. Για να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την επαναστατική μετάβαση στον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Η δεύτερη που θεωρεί πως η καπιταλιστική κρίση δεν αποτελεί μήτρα της επανάστασης, ότι δηλαδή δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη γιατί, δήθεν, ο λαός δεν είναι ώριμος. Άρα, στόχος των δυνάμεων που εμφορούνται από μια τέτοια αντίληψη είναι, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες να μπει το ζήτημα της επανάστασης. Μέχρι τότε όμως, σύμφωνα με τις δυνάμεις αυτές, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να υπερασπιστούμε μόνο την οργάνωσή μας, το «μαγαζί» μας.

Αυτό εκφράζεται σήμερα από ένα πλειοψηφικό κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μετά το Συνέδριο του ΝΑΡ, έβαλε ταφόπλακα στην ενότητα δράσης των δυνάμεων με κομμουνιστική αναφορά. (Δέχεται ένα αριστερό ΠΑΜΕ κι ενότητα μόνο με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ λειτουργώντας σαν ένα μικρό ΚΚΕ).

Αυτές οι δύο γραμμές αντιπαλεύονται σήμερα συνολικά στην Αριστερά, κοινοβουλευτική & εξωκοινοβουλευτική και στα πλαίσια των σχημάτων ΑΡΠΗ & ΔΡΑΣΥ. Τίποτα σήμερα δεν έχει καταληχθεί. (Αλήθεια η απόφαση αυτή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ομόφωνη; Αν όχι ποια είναι η άλλη άποψη; Γιατί δεν δημοσιεύεται; Έχουν υιοθετήσει τον γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό;)

Επομένως, η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στη σημερινή πραγματικότητα. Είναι πλαστή σαν την «πραγματικότητα» που φτιάχνει ένα κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ηθελημένα βυθίζεται στον σεχταρισμό, στην απομόνωση και την πλαστή «ασφάλεια» του μαγαζιού της. Που με αστικού τύπου μεθόδους προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του.

Ας σκεφτούν όμως: η διάσπαση των αντιπάλων της αστικής πολιτικής ποιον ωφελεί;

Ωφελεί την αστική τάξη και τους εκφραστές της, είτε αυτοί ανήκουν στα αστικά κόμματα , είτε στις αστικές δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις.

Αγαπητοί σύντροφοι: σας καλούμε στο δρόμο της ενότητας, της συμπόρευσης όλων των δυνάμεων που έχουν αναφορά την εργατική τάξη για την ανατροπή των μνημονίων, και των κυβερνήσεων που τα υλοποιούν.

Για την ανάδειξη της κυβέρνησης των εργατών, των φτωχών αγροτών, του εργαζόμενου και εκμεταλλευόμενου λαού που θα υλοποιήσει και θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα του εργατικού κινήματος για να ανοίξει ο δρόμος της επαναστατικής δικτατορίας του προλεταριάτου.

Στην κατεύθυνση αυτή τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια στα οποία συμμετείχαμε μαζί με άλλες δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν πολιτική πρωτοβουλία ανοιχτά και δημόσια και να απευθυνθούν σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που βρίσκονται στο έδαφος του εργατικού και λαϊκού κινήματος και με τις οποίες δώσαμε μαζί μάχες ενάντια στα μνημόνια, το φασισμό, τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις μνημονιακές κυβερνήσεις, και να τις καλέσουμε να δώσουμε μαζί τη μάχη των εκλογών για τοπική και Περιφερειακή διοίκηση.

Να συμπτύξουμε μέτωπο στη βάση ενός φιλεργατικού-φιλολαϊκού προγράμματος, για να πάρουμε στα χέρια μας το Δήμο και την Περιφέρεια!

Φλεβάρης 2014

Οβ. Γιαννίνων της κομμουνιστικής οργάνωσης ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *