Με τις ευλογίες και της ΓΣΕΕ: Εκτέλεσαν την Υγεία

exofyllo_764«Τα συλλογικά όργανα των ιατρών, αντί να επιτίθενται στον ΕΟΠΥΥ με εμπρηστικές ανακοινώσεις για την καθυστέρηση πληρωμών, θα έπρεπε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την επί πολλά χρόνια περιττή, υπερβάλλουσα και προκλητική κατανάλωση υπηρεσιών υγείας ιδιαίτερα στον τομέα των παρακλινικών διαγνωστικών εξετάσεων (…) Πρώτο μας μέλημα είναι η διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας για τους ασφαλισμένους μας, με ποιότητα και αξιοπρέπεια. Ο ΕΟΠΥΥ ήδη έχει ξεκινήσει και εισάγει σταδιακά θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα. Θεσπίζει όρια (πλαφόν) στα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα δηλαδή των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων».

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε μια ιταμή ανακοίνωση που εξέδωσε στις 31 Γενάρη, ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ. Δε θα σταθούμε στο ότι ρίχνει τις ελεγκτικές ευθύνες στις πλάτες των γιατρών, ενώ είναι αποκλειστικά των διοικήσεων του ΕΟΠΥΥ. Στη λογική θα σταθούμε, που είναι η λογική της μείωσης των δαπανών, με πρόσχημα τάχα τη σπατάλη. Με τι είναι συνδεδεμένη η σπατάλη; Με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αυτός, όμως, θα παραμείνει ο κύριος πάροχος υπηρεσιών στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δε θα έχει πλέον τα δικά του πολυϊατρεία και εργαστήρια, όπου κανείς δε μπορούσε να μιλήσει για σπατάλη, αφού γιατροί και εργαζόμενοι δεν είχαν κάποιο όφελος. Με το μονοπώλιο που θα έχει ο ιδιωτικός τομέας θα πληθύνουν οι «υπόγειες διαδρομές» μεταξύ γιατρών και κλινικαρχών και ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων. Εχει βρεθεί, όμως, το «φάρμακο»: ο κλειστός προϋπολογισμός των υγειονομικών περιφερειών. Τόσα έχουμε, τόσα μπορούμε να δώσουμε. Τα υπόλοιπα ας τα βάζουν οι ασθενείς από την τσέπη τους. Αυτό εννοεί ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ όταν γράφει ότι «θα διασφαλίσει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ».

Ο συντεταγμένος κυβερνητικός λόχος έστησε στον τοίχο την ασφάλιση Υγείας των εργαζόμενων και την εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες, απαλλοτριώνοντας χωρίς αποζημίωση και την περιουσία του ΙΚΑ. Ολα πλέον πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. Το μέγιστο αίτημα μιας πραγματικής Κοινωνικής Ασφάλισης παραμένει. Γύρω απ’ αυτό πρέπει να συσπειρωθεί η εργατική τάξη.

Στο πλευρό της κυβέρνησης η ΓΣΕΕ

Με ένα γραμμένο στο πόδι κείμενο «ειδικών», η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ τάχθηκε αναφανδόν στο πλευρό της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας τις μεγάλες ανατροπές που προωθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και κυρίως τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ασφαλιστική εταιρία που θα αγοράζει υπηρεσίες Υγείας και δε θα διαθέτει δικές του υποδομές (πολυϊατρεία και διαγνωστικά κέντρα). Η εργατοπατερία διαμαρτύρεται μόνο, με εξαιρετικά κόσμιο τρόπο που προσομοιάζει σε παράπονο και όχι σε διαμαρτυρία, για το λόγο ότι η κυβέρνηση δεν τους χρησιμοποίησε όσο έπρεπε στη φάση της «διαβούλευσης», που θα μπορούσαν «να παίξουν ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό της μεταρρύθμισης ώστε να επιτευχθεί μια ευρεία συναίνεση».

Η ΓΣΕΕ συμφωνεί με τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ασφαλιστική εταιρία. Κατά την άποψή της, ο ΕΟΠΥΥ «είναι απαραίτητο να αποτελέσει ανεξάρτητο οργανισμό που δεν εμπλέκεται στο σύστημα ως πάροχος»!

Συμφωνεί με τη δήμευση της περιουσίας του ΙΚΑ, ζητώντας κάποια… αντισταθμιστικά οφέλη. «Κεντρικής σημασίας είναι το ζήτημα της μεταβίβασης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στον νέο φορέα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αυτές όπου τα μεταφερόμενα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν αδιαιρέτως και στους δύο κλάδους των ασφαλιστικών ταμείων (υγείας και συντάξεων), είναι απαραίτητο η μεταβίβαση να συνοδευτεί από αντισταθμιστικά οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό αφορά κατ’ εξοχήν τα πρώην κέντρα υγείας και πολυϊατρεία του ΙΚΑ και την ακίνητη περιουσία που συνοδεύει τις μονάδες αυτές. Τα αντισταθμιστικά οφέλη θα μπορούσαν να είναι είτε αντισταθμιστική χρηματοδότηση του ΙΚΑ, είτε μείωση  του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΙΚΑ για ιατρικές εξετάσεις και νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές»!

Συμφωνεί με την καθιέρωση κλειστών προϋπολογισμών ανά Περιφέρεια! Αντί για δωρεάν Υγεία για τους εργαζόμενους και πλήρη κάλυψή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος, οι εργατοπατέρες ζητούν «ο ΕΟΠΥΥ να συγκεντρώνει το σύνολο των πόρων για τη δημόσια υγεία και να τους επιμερίζει στους ετήσιους κλειστούς προϋπολογισμούς των Περιφερειών». Τι πόρους θα μαζεύει ο ΕΟΠΥΥ: Αυτούς που μαζεύει και σήμερα. Πόρους από ένα εργατικό δυναμικό με τεράστια ανεργία, με τεράστια υποαπασχόληση, με μαύρη εργασία, με εισφοροκλοπή των καπιταλιστών εργοδοτών. Χωρίς καμιά συμμετοχή του κράτους. Αυτοί οι πόροι οδήγησαν σε έναν ΕΟΠΥΥ ελλειμματικό από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του. Μ’ αυτούς τους συνεχώς μειούμενους πόρους θα τροφοδοτούνται οι κλειστοί προϋπολογισμοί των Περιφερειών. Και πώς θα καλύπτονται οι ανάγκες για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από τους πόρους που συγκεντρώνει ο ΕΟΠΥΥ; Από την τσέπη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Αυτό που είναι αυτονόητο, αυτό που αποτελεί τον πραγματικό σκοπό αυτής της αντεργατικής μεταρρύθμισης που διαλύει την ασφάλιση Υγείας, η ΓΣΕΕ κάνει πως δεν το βλέπει και βάζει πλάτη υπέρ της κυβέρνησης με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο. Κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τους εργαζόμενους, γράφει ακόμα πως «αν η ενοποίηση και χωρική αναδιάταξη αποτελέσει πρόσχημα για προώθηση εργαζομένων σε “διαθεσιμότητα” και ενδεχομένως απόλυση, αυτό θα πλήξει εν τη γενέσει του το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα οδηγώντας σε συρρίκνωση τις ήδη ανεπαρκείς δημόσιες μονάδες». Δεν διάβασαν άραγε οι φωστήρες της εργατοπατερίας τις ειδικές εκθέσεις που συνοδεύουν το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ, που προβλέπουν εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των γιατρών κάτω από το μισό του σημερινού τους αριθμού; Δεν διάβασαν στο νομοσχέδιο την πρόβλεψη για κατάργηση των οργανικών θέσεων όσων γιατρών θα επιλέξουν να διατηρήσουν τα σημερινά τους ιατρεία; Αυτό που είναι δεδομένο ότι θα γίνει, οι εργατοπατέρες το παρουσιάζουν σαν… ανησυχία μη τυχόν γίνει.

ΚΟΝΤΡΑ – ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 8 ΦΛΕΒΑΡΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *