“Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”. “17 Νοέμβρη” της νέας εποχής

imagesΠηγή: “Το Ποντίκι”

Μαρτυρίες πολιτών «αδειάζουν» την ΕΛ.ΑΣ. για το χτύπημα της Ο.Λ.Α

Χρειάστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ώρες το απόγευμα της Τρίτης ώστε οι αστυνομικοί, η ειδική ομάδα πυροτεχνουργών του στρατού και οι… δημοσιογράφοι να εντοπίσουν το σημείο, σε απόσταση 200 μέτρων από τις εγκαταστάσεις της Mercedes στη Νέα Κηφισιά, όπου κατέληξε η ρουκέτα από το χτύπημα της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 12 Ιανουαρίου, που «αποκαλύφθηκε» με το πολυσέλιδο κείμενο της οργάνωσης προς το «Ποντίκι», με το οποίο η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης και στην οικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου.

Εως χθες το μεσημέρι πυροτεχνουργοί του στρατού και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας ερευνούσαν σπιθαμή προς σπιθαμή το οικόπεδο στην οδό Χρυσάππου συλλέγοντας στοιχεία και αναζητώντας μάταια το κύριο τμήμα του πυροσωλήνα που θα επιβεβαίωνε όσα ισχυρίστηκε η ΟΛΑ στην τρίτη παράγραφο του κειμένου της.

Οι μαρτυρίες των περίοικων σχετικά με το τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση, τη νύχτα της επίθεσης, οι άκαρπες έρευνες των αστυνομικών και οι συγκεχυμένες πληροφορίες αναφορικά με την τύχη των υπολειμμάτων της ρουκέτας δημιουργούν μια πρώτη σειρά ερωτημάτων σχετικά με το χτύπημα.

♦ Γνώριζε ή δεν γνώριζε η Αντιτρομοκρατική για την αποτυχημένη επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Mercedes;

♦ Πώς γίνεται ένα πολεμικού τύπου βλήμα, με μέγεθος μεγαλύτερο από μια χειροβομβίδα, ικανό να αχρηστεύσει ένα τεθωρακισμένο όχημα του στρατού, να θεωρείται «πασχαλινό βαρελότο» (!) από τα πληρώματα των τριών περιπολικών;

Όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αν η ρουκέτα είχε εκραγεί, από το ωστικό κύμα θα είχαν προκληθεί μεγάλες υλικές ζημιές σε περίμετρο δεκάδων μέτρων, ενδεχομένως και θύματα.

Στην περίπτωση δε που το βλήμα είχε προσκρούσει σε «αφράτο» χώμα και δεν είχε εκραγεί, τότε οι περίοικοι αλλά και οι αστυνομικοί, που πήγαν στο σημείο το βράδυ της επίθεσης και την επόμενη μέρα, θα είχαν βρει τμήμα της ρουκέτας σχεδόν άθικτο.

Το «Ποντίκι» αποκαλύπτει σήμερα τη μαρτυρία μιας κατοίκου της περιοχής (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας), η οποία υποστηρίζει πως πολίτες παρέδωσαν στην αστυνομία το βλήμα που οι ίδιοι περισυνέ-λεξαν από το οικόπεδο της οδού Χρυσάππου λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη επίθεση της ΟΛΑ.

Η μαρτυρία της κατοίκου

«Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, ακούσαμε μια δυνατή έκρηξη,Τόσο δυνατή, που το σπίτι σείστηκε συθέμελα. Τρομάξαμε και πήραμε αμέσως στο ‘100″. Το πλήρωμα του περιπολικού που έφθασε λίγη ώρα αργότερα, ρώτησε τόσο τους φύλακες στο κτήριο της Mercedes όσο και αυτούς στην BMW αν είχαν κάποιο πρόβλημα, παίρνοντας αρνητική απάντηση.

Την επόμενη μέρα, όμως, αρχίσαμε μόνοι μας να ψάχνουμε τι ήταν αυτό που μας ταρακούνησε την προηγούμενη νύχτα σηκώνοντας ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης. Σύντομα στο σημείο όπου ερευνά σήμερα (σ.σ.: την Τετάρτη) η αστυνομία βρήκαμε έναν μικρού διαμετρήματος σωλήνα, πράσινου – ασημί χρώματος, με στρατιωτικούς κωδικούς τυπωμένους πάνω. Αμέσως τηλεφωνήσαμε πάλι στην Αμεση Δράση.

Όμως το πλήρωμα του περιπολικού, που έφθασε λίγο αργότερα, μας είπε να μην ανησυχούμε και πως “επρόκειτο για κάποιο… πασχαλινό βαρελότο”. Πήραμε ξανά στην Άμεση Δράση, επιμείναμε πως το αντικείμενο που είχαμε βρει δεν θύμιζε βαρελότο, αλλά κάποιο στρατιωτικού τύπου αντικείμενο και το μεσημέρι της Δευτέρας (13 Ιανουαρίου) οι αστυνομικοί ενός τρίτου περιπολικού παρέλαβαν τη ρουκέτα». 

Καλούν σε «επανάσταση»

Όσον αφορά την προκήρυξη με την οποία τα μέλη της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών «κήρυξαν τον πόλεμο» στη «γερμανική καπιταλιστική μηχανή», οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τα στοιχεία που κρύβονται μέσα στο πολυσέλιδο κείμενο της ανάληψης ευθύνης. Κατ’ αρχάς, από τις ομοιότητες μεταξύ της τελευταίας προκήρυξης και της αντίστοιχης με την οποία η ΟΛΑ ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στα γραφεία της Ν.Δ., η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί πως ο συντάκτης των δύο κειμένων είναι το ίδιο πρόσωπο.

Το ύφος και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ενάντια στον Γερμανό «τύραννο που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε προτεκτοράτο της αυτοκρατορίας που έκτισε στηριζόμενος στην νομισματική ενοποίηση των κρατών – μελών της Ε.Ε. και ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη ανέχεια χιλιάδων Ελληνικών οικογενειών, απόρροια της οικονομικής κρίσης» θυμίζει «επαναστατικό μανιφέστο».

Θεωρώντας και επιζητώντας δε την αποδοχή της δράσης της από την πλειονότητα των πολιτών, καλώντας σε παλλαϊκό ξεσηκωμό, τα μέλη της οργάνωσης επιχειρούν να αποσυνδεθούν από τις άλλες οργανώσεις που δρουν παράλληλα αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην προκήρυξη δεν γίνεται καμιά αναφορά καταρχήν στην εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού (σ.σ.: η ανακήρυξή του σε φυγά έγινε μόλις τρεις ημέρες πριν από την επίθεση στο κτήριο της Mercedes).
Ακόμη, ο συντάκτης της προκήρυξης προσπερνά όλα τα δημοσιεύματα, καθώς και τους ισχυρισμούς της Αντιτρομοκρατικής που συνδέουν την ΟΛΑ με τον Νίκο Μαζιώτη αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στον υπ’ αριθμόν ένα φυγόδικο κατηγορούμενο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Όπως επίσης προσπερνιέται «ελαφρά τη καρδία» ο πρόσφατος εντοπισμός του αυτοκινήτου – «γιάφκα» στο Παλαιό Φάληρο με τα ρουκετοβόλα RPG και τα βλήματα, που, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, «έπληξε το οπλοστάσιο των τρομοκρατών» αποτρέποντας ένα ενδεχόμενο εντυπωσιακό χτύπημα.

Η πολυσέλιδη νέα προκήρυξη της ΟΛΑ έχει προκαλέσει διεθνή αντίκτυπο με σαφώς αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική προεδρία. Στις ανταποκρίσεις των ξένων ανταποκριτών γίνεται εκτενής αναφορά στους «Έλληνες εξτρεμιστές οι οποίοι κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία», καθώς επίσης και στο κλίμα συνεχώς εντεινόμενης πόλωσης μεταξύ ακροαριστερών και ακροδεξιών ομάδων, που ενισχύονται από την «πολιτική αναταραχή μιας πλήρως αποδιοργανωμένης χώρας».

Θέλει να γίνει η νέα 17Ν

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) ανέλαβε, με κείμενο 21 σελίδων και έκταση άνω των 12.000 λέξεων, το οποίο έστειλε στο «Ποντίκι»  τη δεύτερη κατά σειρά επίθεσή της, αυτή με δεκάδες σφαίρες από καλάσνι-κοφ εναντίον της οικίας του πρεσβευτή της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ντολτ, στο Χαλάνδρι, τα ξημερώματα της 30ής Δεκεμβρίου 2013. Μάλιστα η οργάνωση επιχαίρει για το ότι είναι «σημαντική νίκη η αποχώρηση του Γερμανού πρέσβη απ’ την Ελλάδα μετά την επίθεσή μας».

Επιπλέον η οργάνωση αποκάλυψε στο κείμενο της ένα άγνωστο έως τώρα χτύπημα: την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014, ώρα περίπου 11.00 μ.μ., «επιλέξαμε να βάλουμε με εκτοξευτήρα ρουκετών κατά των κτηριακών εγκαταστάσεων της Mercedes – Benz, •που βρίσκονται στην περιοχή της Βαρυμπόμπης». Δύο αντιγερμανικά χτυπήματα μέσα σε δύο εβδομάδες, αποκαλυπτικά της επιχειρησιακής «ατζέντας» της οργάνωσης.

Η ΟΛΑ είχε πρωτοεμφανιστεί με ένοπλη επίθεση (καλάσνικοφ) στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, στις 14 Ιανουαρίου 2013, και είχε αναλάβει την ευθύνη με προκήρυξή της στο indymedia έξι μήνες αργότερα (!), στις 26 Ιουνίου 2013. Τώρα, με τη δεύτερη προκήρυξή της, επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμησή μας ότι διεκδικεί ανοιχτά την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της.

Ο σκοπός αυτός της οργάνωσης είχε διαφανεί από το πρώτο κείμενο της τον Ιούνιο του 2013.Τότε σημειώναμε στο «Ποντίκι»:
«Τα πάντα δείχνουν ότι η ΟΛΑ θέλει να αποτελέσει μια “17 Νοέμβρη” της εποχής μας. (…) Η αναφορά σε “παλλαϊκό μέτωπο” υποδηλώνει μια βασική αντίθεση στα κηρύγματα της Σέχτας και της Συνωμοσίας, τα οποία εξέφραζαν μια διάθεση αντιπαλότητας προς ό,τι θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε “κοινωνική πλειοψηφία”. Η δε ποικίλη χρήση τον όρων “λαός”, “εργατική τάξη”, “προλεταριάτο”, “εθνομηδενισμός”, “χώρα”, “έθνος”, “πατριωτισμός” παραπέμπει πολύ περισσότερο στο ιδεολογικό υπόβαθρο της 17Ν και όχι σε αντιεξουσιαστικά μορφώματα, ούτε στον εξαρθρωμένο Επαναστατικό Αγώνα.

Έχουν ενδιαφέρον οι αναφορές της προκήρυξης σε:

♦ Χώρες και έθνη, τα οποία αντιμετωπίζει όχι ως μορφές οργάνωσης που πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά ως αντικείμενα καταπίεσης και εκμετάλλευσης.

♦ Σύνδεση της γεωστρατηγικής με την οικονομία, ως παράγοντες που από κοινού επιδρούν “στη μορφή και την εξέλιξη της καθημερινής πάλης ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία”.

♦ “Εξάρτηση της εγχώριας αστικής τάξης”, την οποία κατηγορεί για “κίβδηλο πατριωτισμό”, αποδεχόμενη ότι υπάρχει και αυθεντικός πατριωτισμός”.

♦ “Εθνομηδενιστικά ρεύματα”, που συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της Χρυσής Αυγής – ζητώντας μια “αυθεντικά ταξική πατριωτική στόχευση εναντίον των ιμπεριαλιστικών επιβουλών της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας”.

Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά την ΟΛΑ… “θαυμάστρια” της 17Ν είναι το ότι δεν ευαγγελίζεται μια “εδώ και τώρα” τυφλή σύγκρουση με το κράτος, αλλά κάνει λόγο για μια… μακρόχρονη πολιτική διαδικασία, καθώς μιλάει για πολιτικό (επαναστατικό) φορέα και… συνεδριακή – ιδρυτική διαδικασία».

«Γερμανικός ιμπεριαλισμός»

Με το δεύτερο μακροσκελές κείμενο της η οργάνωση επιβεβαιώνει εκείνες τις εκτιμήσεις μας, καθώς επιχειρεί να προσδιορίσει, με την ίδια κοινή γλώσσα και «στοχοθεσία» με τη 17Ν, το νέο πεδίο δράσης όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για το σύνολο των οργανώσεων.

♦ Η17Ν είχε ορίσει ως αντιπάλους: τον «αμερικανικό ιμπεριαλισμό», τους εγχώριους «υπηρέτες» του και την ελληνική «λούμπεν μεγαλοαστική τάξη», τους πόλους δηλαδή από τους οποίους – μαζί με την αστυνομία – προερχόταν η μεγάλη πλειονότητα των στόχων και θυμάτων της.

♦ Η ΟΛΑ στις μέρες μας έρχεται να προσδιορίσει ως αντίπαλο της στη νέα εποχή: τον «γερμανικό ιμπεριαλισμό», όπως αυτός εκφράζεται – στο πλαίσιο του εξελισσόμενου «οικονομικού πολέμου» – μέσω του ευρώ και της γερμανικής κυριαρχίας στην Ε.Ε., τους πολιτικούς εκφραστές του στην Ελλάδα, αλλά και την ελληνική «μεγαλοαστική τάξη».

Ήδη οι πρώτες επιθέσεις της οργάνωσης στη Ν.Δ., στο σπίτι του πρεσβευτή της Γερμανίας και στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Mercedes στη Βαρυμπόμπη σηματοδοτούν και εμπράκτως τη δική της «στοχοθεσία».

Ειδικότερα τα σημεία στη νέα προκήρυξη που αναφέρουν ότι οι επιθέσεις της στο σπίτι του Γερμανού πρεσβευτή και στη Mercedes έγιναν σκόπιμα πάνω στην έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. και ότι το εξάμηνο της προεδρίας προσφέρει – από κάθε άποψη – «σημαντικές ευκαιρίες», σηματοδοτούν το νέο «γήπεδο», στο οποίο καλεί και τις υπόλοιπες οργανώσεις να δράσουν, υλοποιώντας μια «αντιευρωπαϊκή – αντικαπιταλιστική καμπάνια, μέσω ένοπλων επιθέσεων, διαδηλώσεων και συγκρούσεων χωρίς άλλες χρονοτριβές».

Τα… καθάρματα

Για τους λάτρεις της… αστυνομικής εκδοχής των προκηρύξεων, αυτή είναι μια περιγραφή πιθανών επόμενων στόχων, η οποία όμως παραμένει – προφανώς σκόπιμα – ιδιαίτερα ασαφής, καθώς η παρότρυνση «να στοχοποιούμε τους υπεύθυνους των κοινωνικών δεινών και να αποδεικνύουμε ότι δεν είναι άτρωτοι», η αναφορά σε μια «ανάγκη συνολικής αντιπαράθεσης με την ελίτ και τους μηχανισμούς της» και η επιδίωξη «να κάνουμε αυτά τα καθάρματα να νιώσουν, έστω και λίγο, πώς είναι να ζεις στην ανασφάλεια και στον φόβο», αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς την επιλογή των επόμενων στόχων.

Να σημειωθεί ακόμη ότι, επιβεβαιώνοντας όλα τα χαρακτηριστικά που είχαμε επισημάνει με αφορμή την πρώτη προκήρυξη, η ΟΛΑ περιγράφει πώς αντιλαμβάνεται τα βήματα προς τη δημιουργία ενός «επαναστατικού προγράμματος ανατροπής και οικοδόμησης» και απευθύνει το σχετικό κάλεσμα «προς όλες τις προλεταριακές – λαϊκές δυνάμεις του τόπου» που «κατανοούν την αναγκαιότητα αυτή».

Η πολιτική συγκρότηση, κατά την οργάνωση, είναι παράλληλη και αλληλένδετη με την ένοπλη δράση. Στο παρελθόν ανάλογους στόχους είχε θέσει και η 17Ν. Το ερώτημα είναι αν η επίδοξη διάδοχος της θα χρησιμοποιήσει τα όπλα μόνο σε συμβολικά χτυπήματα ή θα τα στρέψει κατά ανθρώπινων στόχων, όπως είχε κάνει η 17Ν. Μέχρι στιγμής η δράση της παραμένει στο πεδίο των συμβολισμών. Κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει την εξέλιξή της…

Από τον Γιαγκούλα στον … “Μανώλη”

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία, φορά που επικηρύσσονται από τις διωκτικές αρχές καταζητούμενοι τρομοκράτες, με την… ταρίφα να έχει σταθεροποιηθεί πλέον στο 1 εκατ. το «κεφάλι», δίχως να υπάρχει αύξηση, προφανώς λόγω της… οικονομικής κρίσης.

Η αμοιβή των 4 εκατ. της επικήρυξης νια όσους δώσουν πληροφορίες, επιμερίζεται ως εξής: Για τον Χριστόδουλο Ξηρό είναι 1 εκατ., όπως και για καθέναν από τους Μαζιώτη – Ρούπα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους άγνωστους δράστες της διπλής επίθεσης έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο.

Στο 1 εκατ. ήταν και η επικήρυξη του 2011 για τον Βασίλη Παλαιο-κώστα ως «χρηματική αμοιβή σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψή του». Υπενθυμίζεται ότι ο Παλαιοκώστας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., κατηγορείται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις κατά συρροή, ανθρωποκτονία με πρόθεση, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας από τρομοκρατική οργάνωση και θανατηφόρα έκρηξη». Θεωρείται υπεύθυνος από τις αρχές για το δέμα – βόμβα που σκότωσε στις 24.6.2010 τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχο’ίδη.

Οι «Ρομπέν των δασών»

Φυσικά, η ιστορία των επικηρύξεων δεν είναι καινούργια. Έχει, μάλιστα, το δικό της… χρηματιστήριο ανά εποχή και βαρύτητα αδικήματος. Υπάρχουν, δηλαδή, και τα blue chips των επικηρυγμένων!

Αν γυρίσουμε στον 19ο αιώνα, θα βρούμε τις πρώτες περιπτώσεις επικηρυγμένων λήσταρχων. Με τη δράση τους να κλιμακώνεται από τις αμέσως επόμενες δεκαετίες μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και μέχρι τη δεκαετία του 1930! Με ζωοκλοπές, λιποταξίες, ληστείες, απαγωγές με λύτρα, ανθρωποκτονίες.

Ένας εξ αυτών, ο Φώτης Γιαγκούλας, που πρώτιστο σκοπό του όταν βγήκε στα βουνά είχε να χτυπάει με κάθε τρόπο την κρατική εξουσία, επικηρύχτηκε το 1920 για 20.000 δρχ. Συνελήφθη, δραπέτευσε και η νέα επικήρυξη του εκτινάχθηκε στις 600.000 δρχ.
Στις 14.11.1925 εκδόθηκε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο αμνηστεύονταν όσοι ληστές αιχμαλώτιζαν ή σκότωναν άλλον επικηρυγμένο ληστή. Στόχος ήταν η αλληλοεξόντωσή τους!

Την επόμενη χρονιά, οι Ρετζαίοι έκαναν μεγάλη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα, με λεία 15 εκατ. δρχ., μέρος της οποίας μοίρασαν σε χήρες, ορφανά και αρρώστους. Επικηρύχθηκαν με το ποσό – ρεκόρ των 2 εκατ. δρχ. Ασύγκριτα μεγαλύτερο από τις 2.000 δρχ. του 1918 για τον Γιάννη Καρατζοβάλη, τον «τελευταίο» λήσταρχο που αλώνιζε στη Χαλκιδική. Η επικήρυξη πάντως και αυτού εκτινάχθηκε από τον Μεταξά το 1936 σε 450.000 δρχ.

Οι αντάρτες της πόλης

Όσον αφορά τη σύγχρονη μορφή τρομοκρατίας, από το 1974 και ύστερα, ιδού οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις:

♦ Η πρώτη επικήρυξη έγινε -το 1975 για τη 17Ν, μετά τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς, με αμοιβή για τους πληροφοριοδότες τα 5 εκατ. δρχ.

♦ Στις 16.1.1980, αμέσως μετά τις εκτελέσεις Πέτρου – Σταμούλη, η κυβέρνηση επικηρύσσει τους δράστες με 8 εκατ. δρχ.

♦ Για τη δολοφονία του βιομηχάνου της Χαλυβουργικής Δημήτρη Αγγελόπουλου το 1986 η επικήρυξη έφτασε στα 50 εκατ.

♦ Τον Σεπτέμβριο του 1989 μετά τη δολοφονία Μπακογιάννη, ανακοινώνεται από τις αρχές ότι «για την ανεύρεση των εκτελεστών δίδεται ως αμοιβή των πληροφοριοδοτών το ποσό των 200 εκατ. δρχ.».

Στις 23.6.2000 δημοσιεύεται πως το συνολικό ποσό της επικήρυξης για τη 17Ν φτάνει πλέον σωρευτικά τα 3.433.000.000 δραχμές μετά και τη δολοφονία Σόντερς! Μόνο η αμερικάνική κυβέρνηση έδινε τότε 1.750.000.000 δρχ., με τις εφημερίδες να μιλάνε πια για επικήρυξη που θυμίζει «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» και για «ελληνικό Ελντοράντο». Όσο για το καλοκαίρι του 2002 και το διάστημα (66 μέρες) που καταζητούνταν ο Κουφοντίνας, η κυβέρνηση ανέβαλλε από εβδομάδα σε εβδομάδα για λόγους τακτικής την επικήρυξη 600.000 ευ-ρώ για όποιον τον εντόπιζε. Τελικά, δεν χρειάστηκε, αφού προσήλθε ο ίδιος στη Γενική Ασφάλεια.

Το 2007 και μετά το χτύπημα με ρουκέτα στην αμερικάνικη πρεσβεία, επικηρύχθηκε και ο Επαναστατικός Αγώνας με 800.000 ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση κι άλλες 800.000 από τις Η ΠΑ.
Η αμερικάνικη πρεσβεία, μάλιστα, είχε γνωστοποιήσει ότι πέραν της χρηματικής αμοιβής υπόσχεται αυστηρή εχεμύθεια κι εγκατάσταση σε άλλο τόπο κατοικίας για τον μάρτυρα και την οικογένειά του. Σημείωνε με ανακοίνωση, εξάλλου, πως «περισσότερα από 62 εκατ. δολάρια έχουν δοθεί σε παρόμοιες εκστρατείες για τρομοκράτες σε ολόκληρο τον κόσμο»!

Υπάρχουν και καταδότες

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, σε ανάλογη ενημέρωση μια δεκαετία πριν, το 1997, από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (USIS) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αναφερόταν σε ανακοίνωση πως «το Πρόγραμμα Αμοιβών κατά της Τρομοκρατίας έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Από το 1991 έχουν διατεθεί μέσω του Προγράμματος περισσότερα από 5 εκατ. δολ. για περισσότερες από 20 υποθέσεις».

Βέβαια, στην κορυφή των απανταχού επικηρυγμένων βρέθηκε και παρέμεινε από τον Νοέμβριο του 2001 ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, μετά την ανακοίνωση του Ράμσφελντ για ποσό 25 εκατ. δολαρίων. Τόσα χρόνια μετά και για τον Αλ Ζαουάχρι, τον νέο αρχηγό της Αλ Κάιντα, προσφέρεται ακόμα το ίδιο ποσό, όντας ο Νο1 καταζητούμενος τρομοκράτης στον κόσμο σήμερα.

Αντίθετα, στο κυβερνοέγκλημα τα ποσά παραμένουν ακόμα χαμηλά, αφού πρώτος στη λίστα του 2013 ήταν ο Ρώσος χάκερ Αλεξέι Μπελάν για παραβίαση των δικτύων τριών αμερικάνικων υπηρεσιών, με την αμοιβή για όποιον βοηθήσει στη σύλληψή του να είναι στις 100.000 δολάρια.

Φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις παρέμεινε άγνωστο αν όντως κάποιος πήρε τα λεφτά της επικήρυξης. Ακόμα, άλλωστε, κι αν δόθηκαν μερικές φορές τα χρήματα, η προστασία της ανωνυμίας και του μάρτυρα περιλαμβάνονται πάντα στο προσφερόμενο συνολικό «πακέτο» από τις αρχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *