Οι μονταζιέρες της χειραγώγησης

image002Τι κοινό έχει ο Τζορτζ Άλισον με τον Γιώργο Μουρούτη και η Τζέσικα Λιντς με τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο; Εκ πρώτης όψεως καμία, αφού είναι ιεροσυλία να συγκρίνει κανείς τις χολιγουντιανές παραγωγές με ελληνικές μαϊμουδιές του τύπου βιντεοταινίες της δεκαετίας του ‘ 80. Με μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, ο κοινός παρονομαστής είναι απολύτως αναγνωρίσιμος, αφού ανεξάρτητα από το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, η διαδικασία που στηρίζεται στο στόρι και τη δύναμη της μονταζιέρας είναι το κοινό τους μυστικό. Ένα στόρι και μια μονταζιέρα που υπηρετεί τη ρήση «μην αφήσεις την αλήθεια να χαλάσει μια όμορφη ιστορία».

Ο Τζορτς Άλισον είναι σκηνοθέτης και σκηνογράφος του Χόλιγουντ και ο Γιώργος Μουρούτης σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και φερόμενος ως εμπνευστής της ομάδας Αλήθειας. Και οι δύο την βρίσκουν με τις μονταζιέρες. Ο πρώτος έχει κατηγορηθεί ότι ήταν ο leader της ομάδας που σκηνοθέτησε ωραίες και εύπεπτες ιστορίες για τον πόλεμο στο Ιράκ με πρωταγωνιστές γενναίους αμερικανούς στρατιώτες και κακούς τρομοκράτες. Ιστορίες που έσπασαν τα μηχανάκια της τηλεθέασης, και όταν αποδείχθηκαν μετά από καιρό μούφα, λίγοι ήταν εκείνοι που το πληροφορήθηκαν.

Ο δεύτερος θεωρείται από τους κεντρικούς σχεδιαστές της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ και αναλώνεται σε άγαρμπα κοψίματα και ραψίματα. Και εννοείται ότι, όταν η λαθροθηρία αποκαλύπτεται, δεν ιδρώνει το αυτί της ομάδας, αφού η δουλειά έχει γίνει. Για του λόγου το ασφαλές, ιδού μερικά από τα επιτεύγματα της μονταζιέρας της Συγγρού, αλλά και της υψηλής ευκρίνειας της μονταζιέρας των αμερικανών, που έχουν και την πατέντα.

Ο τρομοκράτης βουλευτής

Η επιτομή της παραμόρφωσης της αλήθειας και της δύναμης του μοντάζ στα άδυτα της Συγγρού είναι η περίπτωση με το βίντεο που αφορούσε δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλου για το εμπορικό κέντρο Mall, που έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης και με πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε παράνομο.

Όταν στο εμπορικό κέντρο μπήκε βόμβα, η ομάδα Αλήθειας έκανε μοντάζ στις δηλώσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ο βουλευτής ότι προτρέπει σε πράξεις βίας με στόχο το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο. Μετά την προβολή του βίντεο από τα ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου έκανε την εξής αλήστου μνήμης δήλωση: «Ο κατά δήλωσή του αναρχικός και φιλοτρομοκράτης Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ο οποίος παραμένει ακόμη και τώρα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιεί σε ομιλία του το Mall, τέσσερις ημέρες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα, και καλεί απροκάλυπτα τους συντρόφους του να πάρουν τα όπλα».

Φυσικά και το μακρύ χέρι της μονταζιέρας αποκαλύφθηκε, αλλά είναι άγνωστο πόσοι πολίτες πληροφορήθηκαν τις πραγματικές δηλώσεις του βουλευτή και πόσοι τον θεωρούν ακόμα ηθικό αυτουργό της βομβιστικής επίθεσης.

Η μαϊμού απελευθέρωση

Η 19χρονη Τζέσικα Λιντς έγινε η εικόνα του πολέμου των Αμερικανών στο Ιράκ. Η ιστορία της αιχμαλωσίας της και η διάσωση της από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ έσπασε καρδιές και έκανε εκατομμύρια Αμερικανούς να πλαντάξουν στο κλάμα. Μόνο που μετά από καιρό αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για μια από τις πιο ευφάνταστες ψευδείς ειδήσεις που έχουν ποτέ κατασκευαστεί με στόχο να αποτελέσουν την ιδανική προπαγάνδα των Αμερικανών και του πανίσχυρου στρατιωτικού λόμπι. Σύμφωνα με το σενάριο, η 19χρονη από τη Δυτική Βιρτζίνια συνελήφθη όταν η στρατιωτική ομάδα στην οποία συμμετείχε πήρε λάθος κατεύθυνση και έπεσε σε ενέδρα έξω από τη Νασιρίγια. Εννέα σύντροφοι της σκοτώθηκαν και η ίδια συνελήφθη και διακομίστηκε στο τοπικό νοσοκομείο.

Οκτώ μέρες αργότερα οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εισέβαλαν στο νοσοκομείο και άρπαξαν τη Λιντς με τη βοήθεια ελικόπτερου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας τόσο για την απελευθέρωσή της όσο και για το σχέδιο που εκπονήθηκε. Όπως ανέφεραν οι ανταποκρίσεις της εποχής, η 19χρονη είχε μαχαιρωθεί, έφερε τραύματα από σφαίρες και είχε χτυπηθεί στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της ανάκρισης… Όπως αποδείχθηκε, όμως, ούτε σφαίρες ούτε μαχαιριές είχε δεχθεί, ενώ εννοείται ότι δεν είχε υποβληθεί σε ανάκριση. Αντίθετα, είχε σπασμένο χέρι, μηρό και εξάρθρωση αγκώνα, που προκλήθηκαν από την πρόσκρουση του οχήματος στο οποίο επέβαινε. Στο νοσοκομείο δεν υπήρχαν ιρακινοί στρατιώτες και η μεταφορά της με ασθενοφόρο είχε δρομολογηθεί από τους γιατρούς του νοσοκομείου. Απλώς οι Αμερικανοί εκ του ασφαλούς έκαναν μια θεαματική δήθεν απελευθέρωση…

Τσίπρας, ο κολλητός του Μιχαλολιάκου

Στην περίπτωση του βουλευτή Διαμαντόπουλου, η μονταζιέρα αφαίρεσε χειρουργικά δηλώσεις, για να αλλοιωθεί το νόημα και ο βουλευτής να φαίνεται ότι προτρέπει τρομοκρατικές οργανώσεις να χτυπήσουν συγκεκριμένους στόχους. Στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, η μονταζιέρα πρόσθεσε δηλώσεις, γιατί η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Euronews δεν βόλευε τη Συγγρού. Έτσι, ο Σίμος Κεδίκογλου πρόσθεσε στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τη φράση: «Η απόφαση για τη σύλληψη του Μιχαλολιάκου δεν συνάδει με το περί δικαίου αίσθημα»!

Εννοείται ότι στη συνέντευξη του Τσίπρα δεν υπήρχε καμία αναφορά στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής και ούτε καν υπαινιγμός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος και καταδικάζει τη σύλληψη του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ο κορμοράνος

Στον πρώτο πόλεμο των Αμερικανών κατά του Ιράκ, το 1991, ένας λευκός πανέμορφος κορμοράνος που ψυχορραγούσε μέσα σε μια θάλασσα πίσσα από το πετρέλαιο που είχε ρίξει ο Σαντάμ Χουσεΐν στις ακτές του Κουβέιτ είχε γίνει το σύμβολο του πολέμου και της επέλασης των Αμερικανών. Εκ των υστέρων και αφού η προπαγάνδα είχε στοχεύσει διάνα, αποκαλύφθηκε ότι επρόκειτο για ψευδές περιστατικό, σκηνοθετημένο από τον αμερικανικό στρατό. Η φωτογραφία του κορμοράνου που είχαν επιλέξει οι σκηνοθέτες του πολέμου ήταν από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Εξόν Βαλντέζ», το οποίο προκάλεσε το 1989 στην περιοχή της Αλάσκας μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές και οικονομικές καταστροφές στον πλανήτη με τη διαρροή 40.000 τόνων αργού πετρελαίου που εξαπλώθηκαν σε περισσότερα από ι.6οο χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Ο μοντέρ Βαγγέλης

Στις 27 Νοεμβρίου 2013 δημοσιεύματα σε ελληνικές εφημερίδες παρουσίαζαν την πρόεδρο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκαμπριέλε Τσίμερ, να υποστηρίζει στη διάρκεια της κλειστής διάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την ελληνική Κυβέρνηση ότι οι γερμανοί φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν τα χρέη της Ελλάδας. Την επομένη ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών διέρρευσε και σχετικό ηχητικό από την επίμαχη κλειστή συνάντηση. Όπως καταγγέλθηκε, όμως, το ηχητικό ήταν μονταρισμένο, προκειμένου να στηρίξει τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. 

Η Γκαμπριέλε Τσίμερ μίλησε για «ξεκάθαρο ψέμα» στην απάντησή της και προκάλεσε αντιπαράθεση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ανέφερε ως αρχιτέκτονα της διαρροής τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Το αεροπλανοφόρο του Μπους

Εκτός από τον Τζορτζ Άλισον, εκ των βασικών σκηνοθετών της τηλεοπτικής επίθεσης των Αμερικανών στο Ιράκ θεωρείται ο Τζέρι Μπρουκχάιμερ, πανίσχυρος παραγωγός του Χόλιγουντ. Η «ομάδα Αλήθειας» της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ σκηνοθέτησε και μόνταρε καταλλήλως τα απείρου κάλλους πράσινα νυχτερινά πλάνα με την επέλαση των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, καθώς και τις υποφωτισμένες επεμβάσεις των αμερικανών κομάντος σε σπίτια που κρύβονταν τρομοκράτες. Και ακόμα, τους μακρινούς βομβαρδισμούς όπου κανείς δεν γνώριζε από πού και προς τα πού πραγματικά πέφτουν οι βόμβες, καθώς και πλήθος στημένων πλάνων με αιχμαλώτους και παιδάκια. Ειδικά με την παράδοση αιχμαλώτων, το χέρι του Χόλιγουντ φάνηκε από την πρώτη στιγμή, αφού οι Ιρακινοί εμφανίζονταν να παραδίνονται με απόλυτη τάξη και στοιχισμένοι, με ολοκαίνουριες στολές και με άσπρες σημαίες, τις οποίες τα ίδια πρόσωπα εμφανίζονταν να κρατάνε πότε στο αριστερό και πότε στο δεξί χέρι. Σκηνοθετημένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν αργότερα το φως, ήταν και τα συγκινητικά πλάνα με τα παιδάκια που παίρνουν γλειφιτζούρια και σοκολάτες από τους αμερικανούς στρατιώτες και χαμογελάνε ευτυχισμένα στις κάμερες.

Ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες θεωρείται και το πλάνο με τον Τζορτζ Μπους να προσγειώνεται σε αεροπλανοφόρο που βρισκόταν στον Περσικό Κόλπο. Μαρτυρίες που είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας αποκάλυψαν ότι το αεροπλανοφόρο βρισκόταν ανοιχτά της Καλιφόρνιας, ενώ μέρος του στημένου σκηνικού ήταν και το γεύμα του αμερικανού προέδρου με στρατιώτες την Ημέρα των Ευχαριστιών!

Φούμο από καπνό

Στις 2 Ιανουαρίου 2014 η καπνοβιομηχανία «Καρέλιας» ανακοίνωσε ότι έδωσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ ως πρωτοχρονιάτικο μπόνους στους εργαζόμενούς της. Λίγες ώρες μετά εμφανίστηκαν δημοσιεύματα και tweets από τον φερόμενο ως επικεφαλής της ομάδας Αλήθειας της ΝΔ, Γιώργο Μουρούτη, ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή κατά της καπνοβιομηχανίας για τα μπόνους. Όπως αποκαλύφθηκε λίγο μετά, οι συντάκτες είχαν ξεχάσει να αναφέρουν ότι η ερώτηση είχε γίνει τον περασμένο Νοέμβριο και δεν αφορούσε τα μπόνους αλλά κάποιες απολύσεις. Ο Θ. Πετράκος, μάλιστα, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση μοίρασε και τις προηγούμενες παραμονές Πρωτοχρονιάς παρόμοια δώρα και γι’ αυτό τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος έχουν μιλήσει θετικά γι’ αυτήν και κάλεσε τον κ. Μουρούτη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Η διατριβή του φοιτητή

Ο βρετανός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Γκλεν Ρανγκουάλα αποκάλυψε ότι ο δήθεν απόρρητος φάκελος, στα στοιχεία του οποίου στηρίχθηκε ο Τόνι Μπλερ για να πάρει το πράσινο φως για την επίθεση στο Ιράκ, ήταν στην πραγματικότητα μια συρραφή από διατριβή μεταπτυχιακού φοιτητή του Κέιμπριτζ και παραποιημένα άρθρα που είχαν δημοσιευθεί στο μηνιαίο περιοδικό που ασχολείται με στρατιωτικά θέματα Jane’s Intelligence Review. Ο καθηγητής κατέθεσε τα ψευδή στοιχεία που εντόπισε και με βάση τα οποία ο τότε βρετανός πρωθυπουργός πήρε λευκή επιταγή για την επίθεση στο Ιράκ στη Βουλή των Κοινοτήτων και στην αρμόδια επιτροπή που ερευνά τη στρατιωτική συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο.

Ο περιθωριακός Νέγκρι

Στις αρχές του νέου έτους η ΝΔ ξαναχτύπησε, με αφορμή άρθρο στην εφημερίδα ΑΥΓΗ του ιταλού πανεπιστημιακού και πολιτικού φιλόσοφου Τόνι Νέγκρι υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα για την Κομισιόν.
Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της υποστήριζε ότι είναι γνωστές οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, χαρακτήριζε τον πανεπιστημιακό ακραίο και περιθωριακό πρόσωπο, που έχει καταδικαστεί για εμπλοκή σε ένοπλη βία, και καλούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τον καταδικάσει εμπράκτως. Η ομάδα Αλήθειας, όμως, είχε ξεχάσει ορισμένα ζητηματάκια, όπως το γεγονός ότι, αν και συνελήφθη ως εγκέφαλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών και κατηγορήθηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας Άλντο Μόρο, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες. Το δικαστήριο τον καταδίκασε για άλλα σχετικά αδικήματα, αν και στην πραγματικότητα δεν ήταν σε θέση να αποδείξει τους δεσμούς του Νέγκρι με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Η συμμετοχή του ή μη στην τρομοκρατική οργάνωση παραμένει ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα.

ΓΑΜ@ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ

Στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, Συγγρού και Μαξίμου συνειδητοποίησαν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο ότι καλό θα είναι να σταματήσουν να επιδίδονται μόνο σε μοντάζ δηλώσεων των πολιτικών τους αντιπάλων και να ακούνε προσεκτικά τον Αντώνη Σαμαρά, γιατί, αν και μιλάει με τον Θεό, ο ίδιος δεν είναι, και υπάρχει το ενδεχόμενο να κάνει σαρδάμ. Γιατί εκείνο το ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι που η ομάδα Αλήθειας καθόταν προσοχή για να ακούσει το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ήρθε η απόλυτη καταστροφή. 0 πρωθυπουργός κόλλαγε συνεχώς σε μια φράση και, όπως ο κάθε θνητός, τα έβαλε με τον εαυτό του, εκτοξεύοντας την παροιμιώδη φράση: «Γαμώ το κεφάλι μου, μαλάκα!». Οι μονταζιέρες, που ήταν απασχολημένες με άλλου τύπου δηλώσεις, δεν πρόλαβαν, και το «γαμώ» τα διαγγέλματα έπαιξε αμοντάριστο σε εθνική σύνδεση, προκαλώντας για λίγο έστω τον γέλωτα στο Πανελλήνιο.

Πηγή: Μαρία Παπαδοπούλου – “Hot Doc”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *