Με ευαγγέλιο τον αυταρχισμό και το κράτος τρόμου

558908_220525171445178_1276047207_nΑμολάνε τα άγρια σκυλιά της εκτροπής, των διώξεων, της καταστολής!

Πολιτική εξουσία κατ’ ευφημισμόν! Εχθρός του λαού το πάλαι ποτέ «Κράτος Δικαίου», αδίστακτη, ληστρική, εξοντωτική η κάθε του κίνηση. Και όταν δεν της επαρκούν τα τρομοκρατικά ψευδοδιλήμματα, τα παιδαριώδη τεχνάσματα των λαοκτόνων αρπακτικών και των συμμάχων τους, όταν δεν αγγίζουν πια κανέναν οι κατάπτυστες διατυπώσεις του Πρετεντέρη, του Παπαδημητρίου ή του… Κώνστα, γιατί ο λαός απηυδισμένος τους αμφισβητεί, συσπειρώνεται και αντιδρά, λύνουν και τα άγρια σκυλιά του αυταρχισμού, της βίαιης καταστολής, και όποιον πάρει ο χάρος…

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σημειώθηκαν τρεις απροκάλυπτα τρομοκρατικές επιθέσεις από τις δυνάμεις του Δένδια και της κυβέρνησης εναντίον καίριων στόχων: διαμαρτυρόμενοι για τα διόδια, νεολαία, ελεύθερη ενημέρωση. Είδαμε εκλεγμένους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, να συλλαμβάνονται και να σύρονται στον Εισαγγελέα επειδή τόλμησαν να εναντιωθούν στη νέου τύπου απαγόρευση μετακίνησης που σηματοδοτεί αυτή η αύξηση των διοδίων, να συμπαρασταθούν και να προστατέψουν στοιχειωδώς τους συμπολίτες τους και τον τόπο τους από αυτόν τον απίστευτο μνημονιακό εξτρεμισμό και το διαρκές «πάρτι αρπαχτής» των εργολάβων δημοσίων έργων.

Είδαμε διαταγές και έγγραφα της ΓΑΔΑ που αφαιρούν από το Υπουργείο Παιδείας τον πρώτο λόγο για τα τεκταινόμενα στη δημόσια εκπαίδευση, είδαμε διευθυντές σχολείων να καλούνται από τον εισαγγελέα για να καταδώσουν μαθητές τους που συμμετείχαν παλαιότερα στις καταλήψεις των σχολείων. Καλούνται στα αστυνομικά τμήματα όπως στη χούντα, «δι’ υπόθεσίν τους» μαθητές και κινδυνεύουν να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, σχηματίζονται δικογραφίες και ενεργοποιείται ένας μηχανισμός φακελώματος, ποινικοποίησης και καθυπόταξης.

Είδαμε την Ασφάλεια να καλεί τη δημοσιογράφο Πόπη Χριστοδουλίδου, επειδή δημοσίευσε το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το οποίο αναφέρεται στην «επιστράτευση» του σώματος βατραχανθρώπων, που τους υπάγει και τους προσαρτά στο πλέγμα των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων». Το δημοσίευμα ενόχλησε τόσο πολύ τους κρατούντες ώστε της φόρτωσαν την κατηγορία της διάδοσης αδιαβάθμητων εγγράφων και στρατιωτικών μυστικών, με βάση τον στρατιωτικό ποινικό κώδικα, σαν να είναι απόρρητο το ΦΕΚ, σαν να ‘χουμε στο εξής να κάνουμε με στρατοδίκες. Κι ακούμε από διάφορες πηγές την πληροφορία ότι μια εκπομπή ντοκιμαντέρ των Πρωταγωνιστών με θέμα το Φαρμακονήσι, επιχειρήθηκε να κοπεί με εισαγγελική παρέμβαση…
Σε μία μόλις εβδομάδα είναι σαν να πλησιάσαμε επικίνδυνα ένα βήμα πριν τα τανκς.

Υπερβολές; Καθόλου. Όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ότι έχουμε μπροστά μας μια κυβέρνηση που κινείται με… ευαγγέλιο τον αυταρχισμό και το κράτος του τρόμου. Και είναι προφανές ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη επεισόδια.
Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν μπορούν οι διαβόητοι δανειστές και οι υπάλληλοι τους (που ακόμη στην Ελλάδα αποκαλούμε πρωθυπουργούς και υπουργούς) να καταπατούν τη ζωή και την αξιοπρέπεια, χωρίς ταυτόχρονα να αφαιρούν όλο και περισσότερα κομμάτια δημοκρατίας καταντώντας την ένα φάντασμα.

Ούτως ή άλλως, ήταν αναμενόμενο από την πρώτη στιγμή της μνημονιακής αναμόρφωσης (παραμόρφωσης) της χώρας ότι το ξήλωμα της δημοκρατίας, των θεσμών, όλων των συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για να περάσει ο οδοστρωτήρας της εθνικής και κοινωνικής συντριβής. Και το έργο δεν θα τελειώσει εδώ…

Στο Στρατοδικείο και η ελεύθερη ενημέρωση

mpatsoi888Λογοκρισία, φίμωση, τρομοκράτηση και τελικά καταπάτηση κάθε έννοιας της ελευθερίας του λόγου βιώνει από το πρωί της Τρίτης η δημοσιογράφος Πόπη Χριστοδουλίδου η οποία κλήθηκε εσπευσμένα να καταθέσει στην Κρατική Ασφάλεια μετά τη διαταχθείσα από τον εισαγγελέα προκαταρκτική εξέταση με βάση τον στρατιωτικό νόμο!

Ανήμερα της Έκθεσης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα με την οποία αποκαλύπτεται ότι η ελευθεροτυπία στη Ελλάδα κατακρημνίζεται, πέφτοντας στην 99η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, η συντάκτρια του μπλογκ Peiratiko Reportaz διώκεται διότι τόλμησε να δημοσιεύσει ένα ΦΕΚ με το οποίο στήριζε τα στοιχεία του ρεπορτάζ της σχετικά με τη συμμετοχή αντρών της ΜΥΑ στη διενέργεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου προς προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η Πόπη Xριστοδουλίδου κατηγορείται για παράβαση των άρθρων 143 (κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης) και 144 σε συνδυασμό με το άρθρο 195 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, γεγονός που ποινικοποιεί κάθε προσπάθεια σύνταξης ρεπορτάζ με στοιχεία, αφού η Εισαγγελία μετατρέπει σε «στρατιωτικό μυστικό» το -σε κοινή θέα- Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Να σημειωθεί ότι οι πολίτες -εν καιρώ ειρήνης τουλάχιστον- δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά με βάση τον στρατιωτικό νόμο, εκτός κι αν βρισκόμαστε σε πόλεμο και ξέχασαν να μας ενημερώσουν…

Άξιο αναφοράς, επίσης, είναι το γεγονός ότι αρχικά ζήτησαν από την Πόπη Χριστοδουλίδου να αποσύρει το ρεπορτάζ ώστε να αποσυρθεί από την πλευρά τους η δίωξη, εισπράττοντας την αρνητική απάντηση της δημοσιογράφου.

Ανακοινώσεις συμπαράστασης

Στο πλευρό της δημοσιογράφου βρέθηκαν, από την πρώτη στιγμή, συνάδελφοι δημοσιογράφοι όσο και οι ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ. «Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιζόμαστε σταθερά και αδιαπραγμάτευτα το δικαίωμα όλων των συναδέλφων για ελεύθερη και αδέσμευτη δημοσιογραφία που θα πληροφορεί και θα ενημερώνει τον πολίτη», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, ενώ από την πλευρά της η Ομοσπονδία των δημοσιογράφων σημειώνει ότι «η κατεπείγουσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αδικήματα που προβλέπονται στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα πρέπει να σημάνει συναγερμό σε ολόκληρο το δημοσιογραφικό κόσμο». Τις ίδιες ώρες ερχόταν στο φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι εισαγγελέας απαγόρευσε τη μετάδοση ρεπορτάζ της εκπομπής Πρωταγωνιστές, με θέμα το έγκλημα στο Φαρμακονήσι…

Λεωνίδας Σακλαμπάνης 

Εστησε μαθητοδικεία η ΓΑΔΑ

mpatsos700Ολομέτωπη επίθεση με αστυνομική παρέμβαση στα σχολεία και τους μαθητές επιχειρεί, τα τελευταία 24ωρα, η συγκυβέρνηση Ν. Δ. -ΠΑΣΟΚ μετά την εντολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για έλεγχο των μαθητών που συμμετείχαν σε σχολικές καταλήψεις. Η ιστορία ξεκινάει από την αρχή της σχολικής χρονιάς που διανύουμε, όταν κάποιοι από τους διευθυντές των σχολείων κλήθηκαν και κατέθεσαν ονόματα, στοιχεία και διευθύνσεις μαθητών από τα σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονταν τότε σε κατάληψη.

Η μεθόδευση για την είσοδο της αστυνομικής μπότας στα σχολεία δεν άργησε να υλοποιηθεί έτσι ώστε τα… στοιχεία να μην μείνουν ανεκμετάλλευτα. Κάπως έτσι φτάνουμε στις 5 του Φλεβάρη όταν με διαταγή που εστάλη από την ΓΑΔΑ προς όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, οι κατά τόπους αστυνομικές Αρχές καλούνται να έρθουν σε επαφή με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, ώστε να καταγράψουν αναλυτικά και να ενημερώσουν ενδελεχώς, μέσω έκθεσης που θα συντάξουν, για τα «προβλήματα και τις ανάγκες αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα της Αστυνομίας».

Και η πρώτη κλήση μαθητών δεν άργησε να έρθει. Πρόκειται για το 20 Λύκειο Κερατσινίου, εκεί όπου σύμφωνα με την ίδια τη διευθύντρια του σχολείου, είχε καταθέσει στην Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής τα ονόματα 8 μαθητών που συμμετείχαν στην τότε κατάληψη του σχολείου. Με τη νέα διαταγή της ΓΑΔΑ, το έγκλημα θεωρείται διαρκές οπότε και οι μαθητές κλήθηκαν «για την υπόθεσή τους» από το Α.Τ. της περιοχής.

Στο αποκορύφωμα του αυταρχισμού, οι μαθητές ενημερώθηκαν πως όχι μόνο απειλούνται με διώξεις, αλλά επίσης πως διατρέχουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να καταθέσουν μηχανογραφικά, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στις Πανελλήνιες εξετάσεις! Ήδη, τοπικές ΕΛΜΕ και σύλλογοι εκπαιδευτικών έχουν ξεσηκωθεί και με ενημερώσεις, συγκεντρώσεις στο Κερατσίνι και ανακοινώσεις τονίζουν την πολιτική εκτροπή που τείνει να λάβει ένα θέμα που αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα των μαθητών. Παράλληλα, ηΈνωση Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής καλεί την πολιτεία να αποσύρει τις διώξεις εναντίον των μαθητών, να ακυρωθεί η εντολή της ΓΑΔΑ και να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που στήνει μαθητοδικεία.

ΑΣ.

Κατασταλτικός εκτροχιασμός και στα διόδια

303974_2188036384396_1351673423_32342357_439394835_nEίναι πια δεδομένο για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι το καθεστώς που έχει επιβληθεί από το 2007 στους εθνικούς μας δρόμους δεν είναι μια πραγματικά αναπτυξιακή επένδυση, δεν λειτουργεί προς όφελος των πολλών, δεν ανταποδίδει στους πολίτες το χαράτσι που καταθέτουν στα ταμεία των πολλαπλών σταθμών διοδίων.

 

Παρά τη μιντιακή προβολή της «σπουδαιότητας» των μεγάλων έργων, παρά τις δηλώσεις στήριξης των αρμοδίων υπουργών της διαπλοκής, το μεγάλο και διαρκές πάρτι αρπαχτής στους αυτοκινητόδρομους δεν κρύβεται. Ο κόσμος γνωρίζει ποιους εξυπηρετούν τα φυλάκια διοδίων που πλημμύρισαν τη χώρα, γνωρίζει ότι οι δρόμοι, εάν ποτέ ολοκληρωθούν, θα έχουν πληρωθεί πάρα πολύ ακριβά, γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι ανάπτυξη, είναι ληστεία.

Από το 2009 τα κινήματα κατά των διοδίων με πολιτικό λόγο, ακτιβισμούς, υφέσεις και εξάρσεις, αντιστέκονται, ενημερώνουν, κινητοποιούν, έχουν κερδίσει τη στήριξη του κόσμου. Συμβάλλουν με ένα ακόμα λιθαράκι στη ριζοσπαστικοποίηση, στον αντιμνημονιακό αγώνα, στην υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, στο ρεύμα ανατροπής και διεξόδου που έχει ανάγκη η χώρα. Είναι πραγματικότητα ότι κάθε πληρωμή που γίνεται στα γκισέ των διοδίων από τους οδηγούς συνοδεύεται από θυμό κι αγανάκτηση.

Κι επειδή οι πολίτες δεν πείθονται, δεν ξεγελιούνται, τη θεωρούν άδικη, τη χαρακτηρίζουν απάτη και ληστεία την πραγματικότητα που έχει επιβληθεί στους εθνικούς δρόμους, για να συνεχιστεί το μεγάλο αυτό κόλπο της διαπλοκής χρειάστηκε να επιστρατευτούν οι μηχανισμοί καταστολής και ποινικοποίησης των αντιστάσεων.

Το καθημερινό δικαιολογημένο σήκωμα της μπάρας από χιλιάδες πολίτες, οι πολλές δεκάδες κινητοποιήσεις στους σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, αντιμετωπίστηκαν με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις ποινικοποίησης από τους υπουργούς Ρέππα και Βορίδη.

Οι συμμετέχοντες στα κινήματα κατά των διοδίων διώκονται ποινικά και αστικά. Χιλιάδες πολίτες απειλούνται με εξοντωτικές διαταγές πληρωμής για το εικοσαπλάσιο της αξίας της διέλευσης που αρνήθηκαν να πληρώσουν. Τα παπαγαλάκια των καναλαρχών- εργολάβων χαρακτηρίζουν τους ενεργούς, συνειδητοποιημένους και τολμηρούς πολίτες τζαμπατζήδες. Προσπάθησαν, τον τελευταίο καιρό, με φιέστες επανεκκίνησης των έργων, με δηλώσεις, με διαφήμιση από τα ΜΜΕ να προετοιμάσουν τον κόσμο για την τελευταία πράξη του έργου, τις αυξήσεις έως και 6ο% στα διόδια, σήμερα στη χώρα της ακραίας φτωχοποίησης και λιτότητας. Αδυνατούν, όμως, να ψελλίσουν το παραμικρό σοβαρό επιχείρημα υπέρ της συνέχισης του σκανδάλου και μάλιστα με νέες αυξήσεις.

Εδώ ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν λειτουργεί, το παιχνίδι και επικοινωνιακά στο σκάνδαλο των αυτοκινητοδρόμων έχει χαθεί για το σύστημα κι απομένει το ύστατο μέσο – η άγρια καταστολή. Κι έτσι καταλήγουν να τοποθετούν νέες κάμερες της Τροχαίας για τη βεβαίωση του 2οάρικου προστίμου και της αφαίρεσης πινακίδων και διπλώματος οδήγησης για όσους αρνούνται να πληρώσουν.

Δεν διστάζουν να παραπέμπουν στο Αυτόφωρο και να «φιλοξενούν» για ένα βράδυ, κατηγορούμενους στα κρατητήρια, το δήμαρχο Ωρωπού, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους συλλόγων διότι απλά ως αιρετοί ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους να εκφράσουν την ξεκάθαρη βούληση των δημοτών τους, μιας ολόκληρης κοινωνίας. Ανταποκρίθηκαν και πρωτοστάτησαν ως όφειλαν σε μια ακόμα δίκαιη και ειρηνική κινητοποίηση του κόσμου του Δ. Ωρωπού ενάντια στον πενταετή αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στην περιοχή 8 σταθμοί διοδίων.

Δεν διέπραξαν κανένα αδίκημα, απλά λειτούργησαν ως θεσμικά όφειλαν εκπροσωπώντας τους δημότες τους, τα μέλη των συλλόγων τους. Το σπασμένο κουβούκλιο των διοδίων της Μαλακάσας είναι μια πολύ μικρή κι ασήμαντη στιγμή όπου μοιραία εκφράστηκε από μερίδα πολιτών η δικαιολογημένη και συσσωρευμένη αγανάκτηση του κόσμου: Για την καθημερινή καταλήστευση στα φυλάκια διοδίων, για την ταλαιπωρία και τα θύματα στους καρόδρομους- παράδρομους, για τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής μας, για το άδικο που μας πνίγει, για το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας, για την παραχώρηση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών στα συμφέροντα των ολιγαρχών.

Δεν μας φοβίζουν, μας δυναμώνουν και μας ενώνουν. Οι κυβερνώντες και οι ολιγάρχες βρίσκονται στην τελευταία γραμμή άμυνάς τους. Τελειώνουν, σαπίζουν, μένουν μόνοι τους χωρίς λαό κι επιστρατεύουν το αστυνομικό μνημονιακό κράτος που δείχνει τα δόντια του… μόνο που κι αυτά έχουν πια σαπίσει.

 
Χρήστος Παναγής Μέλος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που φωνάζει: «ώς εδώ, φύγετε»!

Πηγή: “Δρόμος της Αριστεράς”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *