Η Αστυνομία στις αυλές των σχολείων

image002Σε συνθήκες ραγδαίας φτωχοποίησης των εργαζομένων και παραβίασης εργασιακών δικαιωμάτων και ελευθεριών, το σπιράλ του αυταρχισμού και της καταστολής σφίγγει όλο και πιο ασφυκτικά τα σχολεία. Η Αστυνομία δε βρίσκεται προ, αλλά εντός των πυλών. Το πρόσφατο επεισόδιο με τους μαθητές μας στο 2ο ΓΕΛ Κερατσινίου που κλήθηκαν ακόμα και τηλεφωνικά να καταδώσουν συμμαθητές τους, καθηγητές και τους γονείς τους, ακόμα, για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους είναι ένας ακόμα κρίκος στην ατέλειωτη αλυσίδα της ποινικοποίησης και της καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων μετά και την καταδίκη σε φυλάκιση μαθητών στη Λαμία.

Αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών είναι η πιο πρόσφατη όχι απλά σε μια σειρά «κρουσμάτων», αλλά ενταγμένη σε ένα ασφυκτικό δίκτυο πίεσης, αυταρχισμού, εκφοβισμού και διώξεων το οποίο υφαίνεται γύρω από το σχολείο και την κοινωνία εδώ και αρκετό καιρό.

Η βιομηχανία διώξεων δεκάδων αγωνιστών συναδέλφων (όπως η Ιφιγένεια Γεωργάλα) που παραπέμπονται σε πειθαρχικά για «ανάρμοστη συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας», η εξελισσόμενη προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του ΔΣ ΕΛΜΕ Πειραιά με εντολή του Περιφερειάρχη, οι διώξεις μαθητών που συμμετείχαν σε καταλήψεις, η πρόσφατη καταδίκη μαθητών για διαδηλώσεις του Δεκέμβρη του 2008 μετά τη δολοφονία Α. Γρηγορόπουλου, είναι εγγεγραμμένες στο ίδιο πλαίσιο καλλιέργειας φόβου που τη συμπληρωματική του όψη βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Με την οργανική που μπορεί να χαθεί, με το φόβο της απόλυσης, την αξιολόγηση, τη συλλογή και αποστολή κάθε είδους στοιχείων στα διάφορα survey και myschool, το 8-2, τις απειλές και τους πειθαναγκασμούς από το Υπουργείο, τις Διευθύνσεις και τα «στελέχη» Εκπαίδευσης. Στόχος είναι η παράλυση κάθε συλλογικής αντίστασης στη βαρβαρότητα της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το τσάκισμα των εργασιακών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων πάνε πακέτο .

Ο κλοιός της αστυνομοκρατίας γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός με το πρόσφατο έγγραφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) που δίνει εντολή στα Αστυνομικά Τμήματα να μεθοδεύσουν προσωπικές συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολείων για «καταγραφή προβλημάτων». Ήδη κλιμάκια ένστολων αστυνομικών έχουν επισκεφτεί ακόμα και δημοτικά και νηπιαγωγεία!

Δυστυχώς, στο παιχνίδι αυτό της χειραγώγησης και της καλλιέργειας κλίματος φόβου, μπαίνουν και ορισμένοι διευθυντές σχολείων που, είτε πρόθυμα είτε γιατί παραλύουν από το φόβο, αλλά σε κάθε περίπτωση στηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική της επίθεσης σε δικαιώματα και ελευθερίες, τίθενται απέναντι στους εκπαιδευτικούς και το σωματείο και στους μαθητές. Η διευθύντρια του 2ου ΓΕΛ Κερατσινίου, που έδωσε ονόματα των μαθητών της στην αστυνομία, δεν προστάτεψε -ως όφειλε- τους μαθητές. Δεν έχουμε ασφαλώς καμία πρόθεση να τη στοχοποιήσουμε. Δυστυχώς, όμως, η στάση της άνοιξε επικίνδυνους δρόμους σε αντίστοιχες κυβερνητικές, τρομοκρατικές μεθοδεύσεις στο μέλλον. Δεν μπορεί να μένει η σκιά ότι ο κλάδος συνεργάζεται με την κυβέρνηση και την Αστυνομία για να ποινικοποιηθούν οι μαθητικοί αγώνες. Ευτυχώς ο Σύλλογος των καθηγητών από την πρώτη στιγμή συμπαραστάθηκε στους διωκόμενους μαθητές και κατήγγειλε την αστυνομική παρέμβαση και την τρομοκρατία.

Αναπόφευκτη η αναγκαιότητα να κρατήσουμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που κατακτήθηκαν με αίμα και μακροχρόνιους αγώνες την ώρα που οι εντολοδόχοι των ξένων επικυρίαρχων εφαρμόζουν τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ βάζοντας και αυτή ακόμα την αστική δημοκρατία στον γύψο. Για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη σταθερή εργασία ορθώνοντας το ανάστημα μας σε αυτούς που θέλουν μαζικές απολύσεις και στρατιές ανέργων. Αντιστεκόμαστε για να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μετατρέπουν τη χώρα σε προτεκτοράτο εγκαθιδρύοντας ένα καθεστώς σύγχρονης δουλείας, χωρίς εργαζόμενους με δικαιώματα, αλλά απασχολήσιμους – σύγχρονους δούλους και στρατιές ανέργων και φτωχών. Για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους χωρίς διακρίσεις και το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

• Να σταματήσουν οι κλήσεις μαθητών από την Αστυνομία. Να σταματήσει κάθε δίωξη.

• Όλα τα σωματεία να καταγγείλουν την έξαρση της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

• Να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τις μαθητικές καταλήψεις. Όχι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων.

• Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς να ενισχύσουν τους κοινούς αγώνες ενάντια στην πολιτική που συντρίβει τις κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας.

Όλοι τη Δευτέρα 17 – 2 – 2014 και ώρα 12.30 μμ στην Εισαγγελία Πειραιά (Σκουζέ & Φίλωνος) στην παράσταση διαμαρτυρίας ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. – ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥΕνότητα Αντίστασης Ανατροπής

(ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ)

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 15 – 2 – 2014 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *