«Χαρακίρι» για δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες λόγω οικονομικής κρίσης

 Η Ιαπωνία είναι στην δεύτερη θέση του βάθρου της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος και οι προβλέψεις λένε ότι μέχρι το 2020 θα βρίσκεται στην πρώτη θέση «εκτοπίζοντας» τις ΗΠΑ.
Για να βρεθεί όμως εκεί η καπιταλιστική οικονομία της Ιαπωνίας θα οξύνει τις ήδη τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις που υπάρχουν στην χώρα και θα εντείνει την στυγνή εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους.

Κι αυτή είναι η μια πλευρά του θέματος για την οποία θα ασχοληθούμε σε άλλη ανάρτησή μας για να δείξουμε με αριθμούς την τεράστια συσσώρευση πλούτου σε μια κάστα πλουτοκρατών και την εξαθλίωση του Ιαπωνικού προλεταριάτου.
Αυτό που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ένα άλλο κοινωνικό φαινόμενο που υπάρχει σ’ αυτή την χώρα και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.

Την είδηση που παραθέτουμε παρακάτω την αντιγράφουμε από το in.gr
 

 Μια μικρή πόλη αυτοκτονεί κάθε χρόνο στην Ιαπωνία, καθώς ο αριθμός των αυτοχείρων το περασμένο έτος ξεπέρασε τις 30.000 για 13η συνεχόμενη χρονιά. Την ίδια ώρα, ο δείκτης ανεργίας στη χώρα απειλεί να καταγράψει ιστορικό μεταπολεμικό ρεκόρ, ξεπερνώντας το 5,4%.

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Εθνικής Πολιτικής της Ιαπωνίας, τουλάχιστον 31.700 άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους το 2010 και το 59% εξ αυτών ήταν άνεργοι.

Στα χειρόγραφα σημειώματα που άφησαν πίσω τους, το 23% έκανε ευθέως λόγο για αφόρητα οικονομικά προβλήματα, ενώ οι μισοί ανέφεραν ως αιτία της αυτοκτονίας τους προβλήματα υγείας.

Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και πάνω από μία δεκαετία αποπληθωρισμού αποτρέπουν τις επιχειρήσεις στη τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να προβαίνουν σε προσλήψεις. Ακόμη και με την αγορά εργασίας να εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης από τη χειρότερη ύφεση που γνώρισε η χώρα μεταπολεμικά, το ποσοστό ανεργίας είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με πριν από δύο δεκαετίες.

«Παρατηρούμε ολοένα μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με προσωρινή εργασία και πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους» επισημαίνει ο Ιάπωνας οικονομολόγος Γιοσιμάσα Μαρουγιάμα. Το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνία για το 2010 κυμάνθηκε στο 5,1% και απειλεί να ξεπεράσει το 5,4% που ήταν μεταπολεμικά.

Το 19% των αυτοχείρων ήταν πάνω από 50 χρόνων, ενώ το 70% άνδρες. Απώλεια εργασίας και χρέη είναι μερικοί από τους οικονομικούς λόγους που τους οδήγησαν στην αυτοκτονία, αναφέρει η έκθεση. Ο μεγαλύτερος αριθμός αυτοκτονιών στην Ιαπωνία κατεγράφη το 2003, με 34.427 ανθρώπους να βάζουν τέλος στη ζωή τους.

0 απαντήσεις στο “«Χαρακίρι» για δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες λόγω οικονομικής κρίσης”

  1. "Η Ιαπωνία είναι στην δεύτερη θέση του βάθρου της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος και οι προβλέψεις λένε ότι μέχρι το 2020 θα βρίσκεται στην πρώτη θέση «εκτοπίζοντας» τις ΗΠΑ. "

    Καλά αυτά είναι μαλακίες, που μάλλον κανένας δεν τις πιστέυει πλέον.

    Ήδη η Ιαπωνία είναι επίσημα…τρίτη οικονομία του κόσμου, καθώς την προσπέρασε η Κίνα, και στην πραγματικότητα πάει "προς τα κάτω".

    Θα γράψω κάτι σχετικό σύντομα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *