Σαν σήμερα στις 5 Μάρτη του 1943

Σαν σήμερα στις 5 Μάρτη του 1943 πραγματοποιήθηκε τεράστια μαχητική διαδήλωση που απέτρεψε την πολιτική επιστράτευση, που κατ’ εντολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής είχε σχεδιάσει η προδοτική κυβέρνηση Λογοθετόπουλου.

Επιδίωξη της δωσίλογης κυβέρνησης τότε που υλοποιώντας τις εντολές του κατακτητή ήταν χιλιάδες έλληνες μαζί με τα  8 εκατομμύρια που είχαν επιστρατευτεί στην υπόλοιπη κατακτημένη Ευρώπη να αντικαθιστούσαν ισάριθμους Γερμανούς στα γερμανικά εργοστάσια.

Με πρωτοβουλία του ΕΑΜ πάνω από 200.000 κόσμου κατέκλυσε το χώρο από το Σύνταγμα έως την Ομόνοια, κατέλαβε το Υπουργείο Εργασίας, όπου και κατέστρεψε τους καταλόγους που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση για τους έλληνες που θα έστελνε στα κάτεργα της Γερμανίας. Αψηφώντας τα φονικά πυρά των Ιταλο-Γερμανών που σκότωσαν 13 και τραυμάτισαν 134 διαδηλωτές ο λαός κατόρθωσε να ματαιώσει την επιστράτευση και η ενέργεια του αυτή αποτέλεσε μια ακόμα νίκη κατά των χιτλερικών και των ντόπιων καθαρμάτων που συνεργαζόταν μ’ αυτούς.

0 απαντήσεις στο “Σαν σήμερα στις 5 Μάρτη του 1943”

  1. Κάπως έτσι οι λαοί γράφουν την ιστορία…Γενικότερα εκείνη η ιστορική περίοδος (1941-1944) ήταν κολοσσιαίας σπουδαιότητας για το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα.Τότε συνέβη κάτι το ασύλληπτο.Άνθρωποι αγράμματοι βοσκοί και κτηνοτρόφοι που όχι μόνο δεν είχαν ιδέα για μαζικές δομές και κραχ ,για Μάρξ και πάλη των τάξεων αλλά δεν είχανε δει πολλοί από αυτούς ούτε καν τη θάλασσα αντιλήφθηκαν ενστικτωδώς την ιστορική αναγκαιότητα να πολεμήσουν τον φασισμό αλλά και το αυτιστικό καταπιεστικό κράτος που μέχρι τότε τους απομυζούσε.Οργανώθηκαν ένοπλα,ανέδειξαν αυτοφυείς ηγέτες (Άρης,)απελευθέρωσαν ολόκληρες περιοχές και αυτοργανώθηκαν δημιουργώντας μια πραγματικά ελεύθερη Ελλάδα μέσα σε μα υποδουλωμένη Ευρώπη. Όλα αυτά δεν έγιναν μια φορά κι έναν καιρό από κάποιους εκλεκτούς αλλά λίγες δεκαετίες πριν από αγράμματους κτηνοτρόφους σαν τον παππού μου και τον παππού σου…Γι αυτό όπως λέει κι ο μέγας Αγγελάκας ΄΄θα ρθει ο καιρός που θα σπάσω την πόρτα κ η καρδιά μου στο φως θα χυμήξει,θα φύγω μακριά,θα πετάξω ψηλά θα πετάω σε ασύλληπτα ύψη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *