Δικαστική καταδίκη ρατσιστή οδηγού ΟΑΣΘ

ratsismoseeΣήμερα εκδικάσθηκε στη Θεσσαλονίκη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η υπόθεση του οδηγού του Ο.Α.Σ.Θ., ο οποίος στις 10 Απριλίου 2013 κατέβασε από το λεωφορείο της γραμμής 26 που οδηγούσε δύο επιβάτες αφρικανικής καταγωγής μόνο και μόνο γιατί είχαν διαφορετικό χρώμα. Το πρόσχημά του ήταν ότι δεν είχαν εισιτήρια, πλην όμως, κανένας άλλος επιβάτης δεν ελέγχθηκε.

Ο ίδιος, όταν άλλοι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν για τη ρατσιστική του συμπεριφορά, δήλωσε ότι είναι «χρυσαυγίτης». Δε δίστασε να παραθέσει και άλλα ενδιαφέροντα προσωπικά στοιχεία προς επίρρωση αυτής της δήλωσης φρονημάτων, όπως ότι φορούσε μενταγιόν που είχε τον μαίανδρο και ότι είχε και τατουάζ με το σύμβολο της οργάνωσης στο μπράτσο του. Το περιστατικό αυτό μεταφέρεται στην Άμεση Πράξη Κατά Της Ρατσιστικής Βίας Στη Θεσσαλονίκη (ΝΑFΤΗΑ) από μία αυτόπτη μάρτυρα (επιβάτη του ιδίου λεωφορείου) και την επόμενη ημέρα κατατέθηκε έγγραφη αναφορά στον ΟΑΣΘ, που υπογράφηκε από 11 δικηγόρους-μέλη της NAFTHA.

Αμέσως το περιστατικό λαμβάνει δημοσιότητα και ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης διατάσει αυτεπάγγελτη προανακριτική έρευνα. Σήμερα ο συγκεκριμένος οδηγός οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών και χρηματική ποινή 1000 ευρώ με τριετή αναστολή της ποινής φυλάκισης για παραβίαση του Ν. 3304/ 2005, με τον οποίο ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2000/43/ΕΚ για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως εθνικής ή φυλετικής καταγωγής.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι πράγματι ο εν λόγω οδηγός του Ο.Α.Σ.Θ. αρνήθηκε την επιβίβαση (παροχή υπηρεσίας που διατίθεται συναλλακτικά στο κοινό) στους δύο επιβάτες αφρικανικής καταγωγής για λόγους φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, με αποτέλεσμα αυτοί να τύχουν λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης από αυτή που θα τύγχανε ένα άλλο πρόσωπο άλλης φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής σε ανάλογη περίπτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας του παθόντος προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος.

Αναμένουμε τώρα και από τον Ο.Α.Σ.Θ., ο οποίος ανέστειλε καταρχήν τη πειθαρχική διαδικασία εναντίον του συγκεκριμένου οδηγού με το πρόσχημα της εκκρεμούσης ποινικής διαδικασίας, να εφαρμόσει τάχιστα τις πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Προσωπικού (ΦΕΚ β’ 1930/ 2009), προκειμένου να επιδειχθεί και έμπρακτα ο σεβασμός του Οργανισμού όχι μόνο προς το επιβατικό κοινό και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (όπως ο ίδιος ο Οργανισμός αναφέρει σε έγγραφό του) αλλά και στη νομιμότητα.

Αυτή η απόφαση μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση διότι δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Η απόφαση αυτή προκαλεί ένα νομολογιακό προηγούμενο για τα δικαστήρια, και καθιστά φανερό ότι η αντιρατσιστική νομοθεσία μπορεί να εφαρμοσθεί εφόσον οι πολίτες, που τυγχάνουν μάρτυρες σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, τις καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές, με την παράλληλη υποστήριξη του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Ο φασισμός και ο ρατσισμός στους δρόμους της πόλης μας δε θα περάσει.

Άμεση Πράξη Κατά της Ρατσιστικής Βίας Στη Θεσσαλονίκη
NAFTHA- Nazi-free Thessaloniki Assembly (nafthathess@gmail.com)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *