Κουκλοθέατρο για ενήλικες

kouklotheatro-560x792Από την Πέμπτη 7 Μάρτη και για τέσσερις Πέμπτες, η κατάληψη της Στρούγκας φιλοξενεί ταλαντούχους κουκλοπαίκτες που παρουσιάζουν κουκλοθεατρικές παραστάσεις για ενήλικο κοινό. Οι παραστάσεις αυτές επιδιώκουν να ξεπεράσουν την κυρίαρχη υποτιμητική προκατάληψη ότι το κουκλοθέατρο είναι ένα θέαμα για “παιδάκια”.

Επιδιώκουν να κριτικάρουν στην πράξη το “παιδιάστικο” κουκλοθέατρο όπου, όπως έχει γράψει κι ο ξεχωριστός Στάθης Μαρκόπουλος, “η απαξία του παιδιού ως έξυπνο, σκεπτόμενο ον με τεράστια αντιληπτική ικανότητα και με μια σοβαρότητα ζωτική στην εξερεύνηση του κόσμου, έχει σαν αποτέλεσμα χαζοχαρούμενα σενάρια και γλυκανάλατες φιγούρες, ανόητους διαλόγους και υπερχειλίζοντα διδακτισμό, θέματα-ταμπού που δεν κάνει να αγγίζουμε και γενικά ένα πλαίσιο παράστασης που κάνει τις κούκλες να ανατριχιάζουν και τα παιδιά να βαριούνται”.

Επιδιώκουν να δείξουν ότι, όπως λέει κι ο Στάθης, “το κουκλοθέατρο είναι μια τέχνη για όλους τους ανθρώπους.

Παρά τον βομβαρδισμό και την κυριαρχία της τηλεόρασης δεν έχει χάσει ούτε στάλα από τη δυναμική του και στο βαθμό που εμείς οι κουκλοπαίκτες προσφέρουμε την ψυχή μας, το κοινό όχι μόνο ανταποκρίνεται, αλλά ανακαλύπτει έκπληκτο ότι η τηλεόραση δεν έχει καταφέρει ούτε να του καλύψει ούτε να αλλοτριώσει τις ανθρώπινες ανάγκες της κοινωνικής τελετουργίας, της αυτο-παρωδίας και αυτοσαρκασμού, του γέλιου και της βαθιάς συγκίνησης.

Το θέατρο είναι ζωντανός διάλογος, είναι συμμετοχικό μέσο ποίησης και συγκεκριμένα το κουκλοθέατρο έχει ειδικές δυνάμεις μαγείας που η κούκλες κουβαλούν στο υλικό κατασκευής τους: τον ίδιο τον θεατή. Αν αυτός δεν πιστέψει στη ζωή, η κούκλα δεν ζει. ”

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 9.30μμ. Είσοδος ελεύθερη-ελεύθερη συνεισφορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *