Πολιτική χειραγώγηση της ελληνικής κοινωνίας από τους κρατικοδίαιτους δημοσκόπους

947255_597282293617832_1616996477_nΕλάχιστοι μήνες έχουν περάσει που ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών έφερνε στην δημοσιότητα τις στενές σχέσεις που έχουν οι ιδιοκτήτες των εταιρειών δημοσκοπήσεων με το δημόσιο, κάτι που τους κάνει να θησαυρίζουν. Συγκεκριμένα το δημοσίευμα ανέφερε ότι έργα ύψους 5 εκατ. ευρώ έχουν αναλάβει από κρατικούς φορείς 8 εταιρείες δημοσκοπήσεων την τελευταία τετραετία. Ανέφερε μάλιστα ότι τα πρωτεία σ’ αυτό το αλισβερίσι τα η ΚΑΠΑ RESEARCH και ακολουθούν MRB και GPO. Απάντηση σ’ αυτό το δημοσίευμα δεν υπήρξε.

Για το θέμα, λοιπόν τις αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων κατέθεσαν ερώτηση στην βουλή, οι βουλευτές του Σύριζα Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου και ζητούν απάντηση από τον υφυπουργό Καψή και τον πρωθυπουργό εντός των άλλων για την μετοχική σύνθεση των ελληνικών και αλλοδαπών εταιρειών δημοσκοπήσεων και ερευνών κοινής γνώμης, θέτοντας «το ζήτημα του ελέγχου της αξιοπιστίας των εν λόγω ερευνών, καθώς ορισμένα μίντια της διαπλοκής αξιοποιούν τέτοιες ειδικού τύπου δημοσκοπήσεις (γκάλοπ) για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης και την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ειδικές στιγμές, προδικάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που οι δημοσκόποι έχουν πανηγυρικά διαψευσθεί από την ετυμηγορία των πολιτών, όπως συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012».

Παραθέτουμε το σχετικό κείμενο που κατατέθηκε στην βουλή και μας έστειλε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο ο βουλευτής του Σύριζα Στάθης Παναγούλης.

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΘΕΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΥΣ»

image002Εδώ και χρόνια οι Έλληνες βομβαρδίζονται από σωρεία δημοσκοπήσεων που προβάλλονται από τα πάσης φύσεως μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά. Ιδίως οι ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές υπερπροβάλλουν διάφορες δημοσκοπήσεις (γκάλοπ) για τις εκλογικές προτιμήσεις των πολιτών, διαλαλώντας στο τηλεοπτικό κοινό τις πολλαπλές απαντήσεις σε πολλαπλές ερωτήσεις του τύπου «ποια είναι η πρόθεση ψήφου», «ποια είναι η παράσταση νίκης», «ποιος είναι κατάλληλος για Πρωθυπουργός», «ποιος είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός» και άλλα παρόμοια, ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι από το δημοσκοπικό «μενού».

Τις φωτογραφικές, στιγμιαίες – κατά δήλωση των ιδίων των δημοσκόπων- και εκ των πραγμάτων αυθόρμητες και συγκυριακές απαντήσεις των ερωτηθέντων, καλούνται να σχολιάσουν ορισμένοι βουλευτές και δοκησίσοφοι ειδικοί που αποφαίνονται, με ύφος ..«χειρομάντη», για τη βούληση του ελληνικού λαού, παρακάμπτοντας συνήθως το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων αρνείται να απαντήσει στους σύγχρονους οιωνοσκόπους.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν δρουν ανεξέλεγκτα αλλά οφείλουν παγκοσμίως, να ακολουθούν, τους αυστηρούς όρους του Διεθνούς Κώδικα Δεοντολογίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κοινής Γνώμης και Έρευνας Αγοράς (Ιnternational Code of Marketing and Social Research Practice).

Χωρίς να παραγνωρίζουμε την σχετική χρησιμότητα των ερευνών κοινής γνώμης και το δικαίωμα του κάθε πολιτικού να σχολιάζει αριθμούς, θέτουμε, ενόψει και των εκλογών του Μαΐου, το ζήτημα του ελέγχου της αξιοπιστίας των εν λόγω ερευνών, καθώς ορισμένα μίντια της διαπλοκής αξιοποιούν τέτοιες ειδικού τύπου δημοσκοπήσεις (γκάλοπ) για την χειραγώγηση της κοινής γνώμης και την εξαγωγή συμπερασμάτων σε ειδικές στιγμές, προδικάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που οι δημοσκόποι έχουν πανηγυρικά διαψευσθεί από την ετυμηγορία των πολιτών, όπως συνέβη και στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. αρμόδιος υφυπουργός:
– Προτίθεσθε να ασκήσετε έλεγχο για τη διερεύνηση της φημολογούμενης στον επαγγελματικό αυτό χώρο καταγγελίας ότι ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων και ερευνών κοινής γνώμης έχουν προχωρήσει σε άτυπη συμφωνία να χρησιμοποιούν την ίδια ομάδα ερευνητών, προκειμένου να εξοικονομήσουν κόστος εργασίας, με συνέπεια να τίθεται θέμα ιδιότυπου καρτέλ αλλά και αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων;
– Έχει διενεργηθεί έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την αρμόδια εταιρεία ελέγχου, όπως προβλέπεται από τους Νόμους 3603/2007 και 2677/1998 αντίστοιχα, όσον αφορά στην ειδική εκπαίδευση που πρέπει να έχουν οι συνεργάτες των εταιρειών αυτών που απευθύνουν και καταγράφουν τα ερωτήματα;
– Ποια είναι η μετοχική σύνθεση των ελληνικών και αλλοδαπών εταιριών δημοσκοπήσεων και ερευνών κοινής γνώμης που έχουν καταθέσουν τα αποδεικτικά τους, σύμφωνα με τον Νόμο 3603/2007, στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.Ρ.) ;
– Ποια είναι τα αποτελέσματα του ελέγχου που έχει διενεργηθεί από το Ε.Σ.Ρ. στις εγγεγραμμένες στο Μητρώο Φορέων και Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων εταιρείες για την πληρότητα των αποδεικτικών στοιχείων της μετοχικής τουςσύνθεσης; Έχουν επιβληθεί από το Ε.Σ.Ρ. σε εταιρείες – και αν ναι, σε ποιες – οι προβλεπόμενες από τον ως άνω νόμο ποινές της προσωρινής ή οριστικής διαγραφής από το Μητρώο;
– Προτίθεσθε να παράσχετε πληροφορίες για το κόστος διενέργειας και την πηγή χρηματοδότησης των πολιτικών δημοσκοπήσεων από την έναρξη της συνόδου της Βουλής μέχρι σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος; Συμφωνείτε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι πρόεδροι και διευθύνοντες των εταιριών δημοσκοπήσεων για να εξηγήσουν την μεθοδολογία των ερευνών τους, τον τρόπο σύνταξης των ερωτημάτων τους, τη διαδικασία παραγγελίας των ερευνών από φορείς και πρόσωπα που τους αναθέτουν τα ερωτήματα, την ανάληψη εργασιών από το δημόσιο, το κόστος κάθε έρευνας του δημοσίου, την τήρηση των εργασιακών νόμων και των διεθνών κωδίκων δεοντολογίας;
Και καλείται να καταθέσει:

– Να κατατεθεί κατάλογος από τον οποίο να προκύπτει η μετοχική σύνθεση των ελληνικών και αλλοδαπών εταιρειών δημοσκοπήσεων και ερευνών κοινής γνώμης που έχουν συμμορφωθεί με τον Νόμο 3603/2007 και έχουν υποβάλλει τα αποδεικτικά της μετοχικής τους σύνθεσης στο Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
– Να κατατεθεί κατάλογος από τον οποίο να προκύπτουν τα στοιχεία των εταιρειών δημοσκοπήσεων και ερευνών κοινής γνώμης σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί ποινές από το Ε.Σ.Ρ. λόγω της μη κατάθεσης των αποδεικτικών στοιχείων της μετοχικής τους σύνθεσης καθώς και το είδος των ποινών που έχουν επιβληθεί.

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΣΤΑΘΗΣ Β. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΝΑΣΟΣ) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *