Ένας Τσίπρας πληρώνει πάντα τα χρέη του

tsipraΟι «μπαιαχιοήδες» γερμανοί και ο καλοπληρωτές έλληνες

Πηγή: Γιάννης Φωτίου – “Πριν”

Προβληματισμό και μούδιασμα προκαλεί η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, σε ομιλία του στη Θράκη, ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγνωρίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της. Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα αγνοήσει το θέμα του χρέους αφού «εμείς δεν είμαστε μπαταχτσήδες σαν τους φίλους μας τους Γερμανούς που 70 χρόνια μετά ακόμα να ξεπληρώσουν το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις».

Θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ για τους «μπαταχτσήδες» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος που επέλεξε η εφημερίδα Τα Νέα για να σχολιάσει την είδηση με τον βιτριολικό υπότιτλο «ο Τσίπρας τώρα λέει ότι θα ξεπληρώσουμε ολόκληρο το χρέος στους δανειστές»! Φυσικά η ερμηνεία του ομίλου Λαμπράκη επιλεκτικά αγνοεί τη συνέχεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα που αναφέρεται σε διαπραγμάτευση για ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για το χρέος.

Ωστόσο η παραδοχή για αναγνώριση υποχρεώσεων που υπέγραψαν προηγούμενες κυβερνήσεις αποτελεί έναν ακόμα κρίκο σε μια αλυσίδα πολιτικών υποχωρήσεων και εκπτώσεων. Ας θυμίσουμε ότι ο Γιάννης Μηλιός είχε δηλώσει: «Το στόχο του Μνημονίου να υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και πλεονάσματα, τον αποδεχόμαστε». Το προπερασμένο Σάββατο ο Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χώρα να παραμείνει σε κάθε περίπτωση στο ευρώ χωρίς μνημόνιο. «Αυτή είναι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Θα παραμείνουμε στο ευρώ. Τελεία. Στο Τέξας το είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα παραμείνουμε στο ευρώ, είναι απόφαση του συνεδρίου… η πολιτική μας είναι πολύ σαφής». Επιπλέον πρόσθεσε: «Στις εκλογές του 2012 η ΝΔ προέβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ ως το κόμμα της δραχμής. Αυτό έχει τελειώσει» – ενταφιάζοντας έτσι τις συνεδριακές αποφάσεις για «καμία θυσία για το ευρώ» ή ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ».

Όπως υποστήριξε στα Νέα στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, τα περί «μπαταχτσήδων» και οι διαβεβαιώσεις για την παραμονή στο ευρώ «όχι απλώς είναι εκτός συνεδριακής γραμμής αλλά ουσιαστικά υποθηκεύουν εκ των προτέρων τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με την τρόικα», καθώς οι επίσημες αποφάσεις αφενός κάνουν λόγο για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αφετέρου δεν έχουν καμία “τελεία” σε ό,τι αφορά την παραμονή της χώρας στο ευρώ». Σε αυτό το πλαίσιο ακόμα και οι διαβεβαιώσεις για «κατάργηση του Μνημονίου» μικρή σημασία έχουν όταν η τροποποίηση της δανειακής σύμβασης θα συνοδεύεται σε κάθε περίπτωση από νέους όρους που μπορεί να μην ονομάζονται «Μνημόνιο» ωστόσο θα περιλαμβάνουν εποπτεία και νέους δημοσιονομικούς όρους.

Οι υποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματούν εδώ. Η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σε συνέντευξή της στο Αγιορείτικο Βήμα, υποστήριξε ότι στο «θέμα των σχέσεων κράτους – εκκλησίας δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία μονομερή ενέργεια». Εγκωμίασε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας τονίζοντας πως «οι κοινωνικές δράσεις της Εκκλησίας συγκλίνουν με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, η σχέση εκκλησίας – κοινωνίας νοηματοδοτείται εκ νέου, λαμβάνοντας νέες, δυναμικές μορφές». Χαρακτήρισε το μοναχισμό ως επιλο¬γή ζωής που τη γεμίζει με αισθήματα δέους και συγκίνησης και μίλησε για το «μεγαλειώδες της μακραίωνης παράδοσης του Αγιου Όρους». Ακόμα σημείωσε ότι το Άγιο Όρος πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα, το σεβασμό στους θεσμούς που το διέπουν, με πρωταρχικό στόχο τη διευκόλυνση του έργου του!

Πόσο πραγματικά ριζοσπαστική είναι μια Αριστερά που μασάει τα λόγια της για την ανάγκη κοινωνικοποίησης και απαλλοτρίωσης της εκκλησιαστικής περιουσίας και δεν τολμά καν να μιλήσει ανοιχτά για ένα στοιχειώδες αστικό αίτημα όπως είναι η διάζευξη εκκλησίας και κράτους; Εδώ ακόμα και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει επίσημη θέση για την ανάγκη διαχωρισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το άνοιγμα στις δυνάμεις καταστολής, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις και την παρουσία τόσο της Ρένας Δούρου όσο και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην ημερίδα με τίτλο Αστυνομία – Τοπική Αυτοδιοίκηση: κοινός παρανομαστής ο πολίτης. Η Ρένα Δούρου παρουσίασε ένα πλαίσιο προτάσεων (όπως η επιστροφή του «αστυνομικού της γειτονιάς») για την πιο στενή συνεργασία μεταξύ περιφέρειας και αστυνομίας με «στόχο την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, της επιχειρηματικότητας και της ασφάλειας των πολιτών».

Μετά τους παπάδες και τους αστυνομικούς η υποψήφια περιφειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε την προσοχή της στον επιχειρηματικό κόσμο μιλώντας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητα και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ). Στην ομιλία της έμπλεξε το εγκώμιο στην υγιή επιχειρηματικότητα και χαρακτήρισε εχθρικό απέναντι στην επιχειρηματικότητα το σημερινό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει κυβέρνηση και τρόικα (αβέβαιο φορολογικό καθεστώς, τα άνισα φορολογικά βάρη κ.λπ.).
Ας μην μπούμε στον πειρασμό να πούμε «η Ρένα είναι οφ σάιντ», όπως στη γνωστή ελληνική κωμωδία. Οφ σάιντ είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που σπεύδει να καλοπιάσει το διαιτητή, τους επόπτες γραμμών και τους παράγοντες, αντί να προετοιμάσει την ομάδα και την κερκίδα για τον αμείλικτο, τον σκληρό αγώνα που έρχεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *