Εξελίξεις στην Λιβύη

Το βίντεο με το ρεπορτάζ του Π. Χαρίτου από την Λιβύη μας δείχνει τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν σ’ αυτή την χώρα. (Δείτε το)

Ηταν φανερό ότι ο χρόνος κυλούσε υπέρ του Καντάφι. Οι τελευταίες εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών εκτιμούν ότι η λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε σ’ αυτή την χώρα δεν ήταν αυθόρμητη αλλά οργανώθηκε δίνοντας υποσχέσεις στους εξεγερμένους από Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι αρχικά θα υπάρξει «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», για να εξολοθρευτεί ένα βασικό όπλο του Καντάφι, η αεροπορία, και αν χρειαστεί θα υπάρξει στρατιωτική επέμβαση από το ΝΑΤΟ για να ανατραπεί ο Καντάφι.

Νεώτερες, όμως εκτιμήσεις από τα γεράκια του Πενταγώνου και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αναλύσεις- θεώρησαν ότι κάτι τέτοιο θα παρουσιαστεί σαν τρίτη κατάκτηση και κατοχή μουσουλμανικής χώρας μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ και αυτό θα εκληφθεί σαν γενικευμένος πόλεμος της Δύσης εναντίον των Αράβων και του Ισλάμ κάτι που μπορεί να έχει τεράστιες καταστροφικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χωρίς επίσης να μπορεί να αποκλειστούν οι παρασκηνιακές επαφές του καθεστώτος Καντάφι με Αμερική και Ε.Ε στις οποίες δόθηκαν ανταλλάγματα για να μην υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.
Αυτό επίσης που είναι δεδομένο είναι ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος μακελεύουν τους εξεγερμένους οι οποίοι πιθανόν να αισθάνονται προδομένοι απ’ αυτούς που οργάνωσαν και υποκίνησαν αυτή την εξέγερση.

5 απαντήσεις στο “Εξελίξεις στην Λιβύη”

 1. Ο Τάκης Φωτόπουλος έχει μια αρκετά διαφορετική άποψη πάνω στο ζήτημα της Λιβύης και δεν την χαρακτηρίζει καθόλου ως επανάσταση, αλλά ως εμφύλιο μεταξύ κάποιων συνασπισμένων φυλών εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι. Εμφύλιο πόλεμο δηλαδή μεταξύ εξουσιαστών με στόχο την κατάληψη της εξουσίας και καθόλου αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση. Ο ρόλος των ξένων δυνάμεων φυσικά μεγάλος πάλι.

  Διαβάστε το άρθρο του Φωτόπουλου εδώ: http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2011/2011_03_12.html

 2. είναι λυπηρό η αριστερα να μην έχει λόγο γαι την επανασταση στην Μ Ανατολή και να φτασει στο σημείο να παρουσιάζει ρεπορταζ του Χαρίτου .. δεν χρειάζεται να επεκταθω για την ιστορία του (μοιαζει αλωστε τοσο πολυ με αυτη του Κουλογλου)

  Δεν κατορθωσε να διακρίνει την επανασταση με την αντεπανασταση .. μουγκα όλοι για τα γεγονοτα της Λιβύης και πλήρης αμηχανία .. μουγκα για τα γεγονοτα του Μπαχρειν που μολις χθες δεχτηκαν στρατιωτικη εισβολή απο την Σ Αραβία και ηδη εχουν 6 νεκρους. Κανονικα σήμερα θα επρεπε να υπαρχει συγγεντρωση διαμαρτυρίας εξω απο τη Σ Αραβική πρεσβεία. '
  Αμήχανη η αριστερα βλέπει αποσβολωμενη τον σεισμο των 9 ριχτερ της Μ ανατολής αλλά οι σεισμογραφοι της δεν δειχνουν τιποτα … είαι ρυθμισμένοι σε άλλο μηκος κύματος.'
  Πραγματικα είναι λυπηρη η απουσια της αριστερας και η αδυναμία της έστω και επιχειρήσει να εξηγήσει τα γεγονότα

 3. Οβριόκαστρο Κερατέας / Χρήστος Ακρίδας

  Το ντοκιμαντέρ Οβριόκαστρο είναι μια παραγωγή του 2010 και υποστηρίχτηκε από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Κερατέας. Παρουσιάζει αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες από την κοινωνία της Κερατέας και αποκαλύπτει ποιοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής που εδώ και 15 χρόνια αγωνίζονται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής προσανατολισμένη στον πολιτισμό. Η κοινωνία της Κερατέας, όταν το 1995 έμαθε πως στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου θα γίνει χωματερή, εναντιώθηκε και έφερε στην πολιτεία όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία απαγορεύουν τη δημιουργία χωματερής στην περιοχή. Στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται η αναξιόπιστη στάση των κυβερνήσεων τα τελευταία 15 χρόνια απέναντι στην κοινωνία και παρουσιάζεται η μεθοδική και αποφασιστική στάση της κοινωνίας της Κερατέας.

  Σκηνοθεσία: Χρήστος Ακρίδας
  Σενάριο: Χαρά Φράγκου
  Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κουκάς
  Μοντάζ: Σταύρος Κτόρης
  Ήχος: Γιώργος Πολιτάκης
  Μουσική: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
  Παραγωγός: Μιχάλης Λυκούδης
  Παραγωγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, Δήμος Κερατέας, Αττική Ανώνυμος Εταιρεία περιφερειακής ανάπτυξης
  Τύπος: Digibeta Έγχρωμο
  Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
  Διάρκεια: 87'
  Έτος Παραγωγής: 2010
  Παγκόσμια εκμετάλλευση: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, Δήμος Κερατέας, Αττική Ανώνυμος Εταιρεία περιφερειακής ανάπτυξης, Μιχάλης Λυκούδης T. 210 775 9461 lykoudim@otenet.gr
  Πρόγραμμα Προβολών
  TΩNIA MAPKETAKH: Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011 – 12:30
  ΦPINTA ΛIAΠΠA: Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011 – 11:00

 4. Σύγχυση στις τάξεις των εξεγερμένων – νεκρανάσταση του Καντάφι

  Αν και η Λιβύη βιώνει την ίδια επαναστατική καταιγίδα που σαρώνει της αραβικές χώρες, η περίπτωση της διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τις επαναστάσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία.
  Σύμφωνα με το δυτικό σχήμα περιγραφής των εξεγέρσεων, ένας λαός (στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, στην Λιβύη) ξεσηκώνεται σύσσωμος ενάντια σε έναν στυγνό δικτάτορα, που τον καταπιέζει για χρόνια και ζητά δημοκρατία. Ο δικτάτορας κινητοποιεί βέβαια την αστυνομία, η οποία φυσικά κάνει το καθήκον της καταστέλλοντας τον κόσμο, αλλά από το σημείο που και η αστυνομία δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη, ο δικτάτορας απομονωμένος πέφτει και στη χώρα έρχεται η δημοκρατία. (Φυσικά, από αυτή την αφήγηση λείπει η αλήθεια πως ο “στυγνός δικτάτορας” μέχρι να τον αμφισβητήσει η εξέγερση, ήταν για τις ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις ένας καθ’ όλα έντιμος συνομιλητής).

  ανάγνωση του υπολοίπου » http://wp.me/pryYN-CA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *