Μια “γεύση” από Κίνα

«Οι απλοί πολίτες σιγοτραγουδούν την τελευταία επιτυχία της εποχής, το Sell του Χουάνγκ Ζενγκ, εξαίσιο δείγμα της εθνικής ποπ», έγραφε η «Ελευθεροτυπία» της περασμένης Κυριακής και ο σημερινός «Ριζοσπάστης» έρχεται με εικόνες απ’ αυτό το βιντεοκλιπ να μας παρουσιάσει την εικόνα της σημερινής Κίνας.

Το ψάξαμε και το βρήκαμε αυτό το βιντεάκι και το παραθέτουμε με τον σχολιασμό από τον «Ριζοσπάστη».

Ενας πλανόδιος μοιράζει διαφημιστικά φυλλάδια σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο της Κίνας. Το φυλλάδιο αναφέρεται σε πώληση νεοανεγειρόμενου διαμερίσματος, όπου βέβαια η εξωφρενική του τιμή για τα μέτρα του μέσου Κινέζου πολίτη πλασάρεται ως «ευκαιρία».

Το φυλλάδιο από τον πλασιέ φτάνει στα χέρια ενός ταξιτζή. Από το σημείο αυτό η ιστορία που περιγράφει το βίντεο εκτυλίσσεται έτσι:

Μόλις το φυλλάδιο φτάνει στα χέρια του ταξιτζή εκείνος υπολογίζει ότι για να το αγοράσει πρέπει να δουλεύει 125 χρόνια. Ο ταξιτζής πετάει το φυλλάδιο στο κάθισμα του συνοδηγού.

Ενας υπάλληλος επιχείρησης που μπαίνει στο ταξί βρίσκει το φυλλάδιο. Φτάνοντας στο γραφείο υπολογίζει ότι για να αγοράσει το διαμέρισμα πρέπει να δουλεύει 87 χρόνια. Πετάει το φυλλάδιο στο καλάθι των αχρήστων.

Η καθαρίστρια του γραφείου, καθαρίζοντας το καλάθι, βλέπει το φυλλάδιο. Υπολογίζει ότι για να αγοράσει το διαμέρισμα θα έπρεπε να δουλεύει 255 χρόνια. Η εικόνα κλείνει με τη γυναίκα δακρυσμένη.

Το πλάνο αλλάζει. Εμφανίζεται ένας γλοιώδης καπιταλιστής, που μαζί με την ερωμένη του επισκέπτονται την κατασκευάστρια εταιρεία του διαμερίσματος.Ο γλοιώδης κεφαλαιοκράτης αγοράζει 5 διαμερίσματα για τον εαυτό του και 1 για την ερωμένη του…

Ο κεφαλαιοκράτης επισκέπτεται το εργοτάξιο για να εποπτεύσει πώς εξελίσσονται οι εργασίες κατασκευής των διαμερισμάτων που αγόρασε. Φεύγοντας πετάει το φυλλάδιο που φτάνει στα χέρια ενός οικοδόμου που χτίζει ένα από τα διαμερίσματα. Ο οικοδόμος – αυτός που φτιάχνει το σπίτι – υπολογίζει ότι για να το αγοράσει θα πρέπει να δουλεύει για 514 χρόνια

Στο επόμενο πλάνο, ζαλισμένος από τους υπολογισμούς, ο οικοδόμος, που δουλεύει πάνω στη σκαλωσιά χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας, πέφτει και σκοτώνεται…

2 απαντήσεις στο “Μια “γεύση” από Κίνα”

  1. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΠΡΟΣΟΧΗ!ΠΡΟΣΟΧΗ!

    "λιώσιμο των πυρήνων σε διαδικασία σχάσης"

    ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΑΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *