Απεργία στην ΟΙΚΟΜΕΤ του Οικονομάκη (ΗΣΑΠ)

Πραγματοποιήθηκε χτες με επιτυχία 24ωρη απεργία στην ΟΙΚΟΜΕΤ του Οικονομάκη. Να θυμίσουμε ότι ο Οικονομάκης είναι ο γνωστός εργολάβος της υπόθεσης Κούνεβα. 
Στις 10.00 π.μ. οι καθαρίστριες και οι καθαριστές απεργοί έκαναν συγκέντρωση στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Αττική στο χώρο αποβίβασης των τρένων. Μοίρασαν την ανακοίνωσή τους στους επιβάτες και επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Στην ίδια τη συγκέντρωση έγιναν μαζικές εγγραφές στο σωματείο. Στη συγκέντρωση έγινε ενημέρωση ότι ο Οικονομάκης επικοινώνησε με το σωματείο και δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Παρασκευή θα καταβάλλει όλες τις οφειλές του. Πολλοί απεργοί συμφωνούνε είδη με την πρόταση, ότι αν δεν πληρωθούνε μέχρι την Παρασκευή, την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία. Επίσης ότι πρέπει να αγωνιστούν να μείνουν στην δουλεία ανεξάρτητα αν ο Οικονομάκης τελειώσει από τον ΗΣΑΠ.

Ήταν πολύ σημαντικό να αντικρίζεις ένα «πολύχρωμο» σύνολο εργαζομένων, κυρίως μεταναστών να δίνει την μάχη του. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι απεργία στον χώρο του ΗΣΑΠ από τους καθαριστές και τις καθαρίστριες δεν έγινε ούτε στην περίοδο που ακολούθησε την δολοφονική επίθεση στην Κούνεβα. Παρ’ όλα αυτά τότε υπήρξαν ορισμένες κατακτήσεις που ο Οικονομάκης μεθοδικά τις πείρε πίσω. Το τελευταίο διάστημα έκανε μάλιστα 100 απολύσεις.

Η  απεργία έγινε με απόφαση της πρώτης μαζικής γενικής συνέλευσης του Ανεξάρτητου Σωματείου Εργαζόμενων Καθαρισμού (ΑΣΕΚ)
. Το σωματείο δημιουργήθηκε από εργαζόμενες που αποχώρησαν από την ΠΕΚΟΠ κατηγορώντας την για αδράνεια.
Ανεξάρτητα τη γνώμη που μπορεί να έχει κανείς για αυτή την ενέργεια, ανεξάρτητα αν διαφωνούμε με την δημιουργία δεύτερου κλαδικού σωματείου, δεν μπορούμε να μη αναγνωρίσουμε την μαχητικότητα του σωματείου στον χώρο του γνωστού Οικονομάκη. Η χτεσινή 24ωρη είναι η πρώτη μαχητική κινητοποίηση των ίδιων των καθαριστριών-στών στο χώρο του ΗΣΑΠ. Και αυτό έχει μια ξεχωριστή σημασία. Ακολουθεί για πληρέστερη ενημέρωση η ανακοίνωση του σωματείου (ΑΣΕΚ). Εννοείται ότι ο καθένας μας μπορεί να έχει τις ενστάσεις του ή τις διαφωνίες του.  
                                      
                                                                                      Β.  

                          ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
                                                                (ΑΣΕΚ)
                                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ

                24ΩΡΗ Απεργία Καθαριστριών στον εργολάβο καθαρισμού στον ΗΣΑΠ

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Εμείς οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι της ΟΙΚΟΜΕΤ που έχει αναλάβει τον καθαρισμό του ΗΣΑΠ, εξαντλήσαμε κάθε υπομονή και καλή διάθεση.
Αν και αμειβόμαστε με μισθούς πείνας, που δεν ξεπερνούν τα 600-650 € το μήνα, έχουμε να πληρωθούμε εδώ και 2 μήνες και παρά το γεγονός ότι ο ΗΣΑΠ έχει καταβάλλει στον εργολάβο τα απαιτούμενα, για τη μισθοδοσία μας. Πολλοί από εμάς, δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε το επίδομα αδείας του 2010!

Η καθυστέρηση καταβολής των μισθών είναι συχνότατο και αδικαιολόγητο φαινόμενο. Μας στερούν το δικαίωμά μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια από τον πενιχρό μισθό.
Όμως τα προβλήματά μας, δεν σταματούν εδώ!

Τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, με πρόσχημα τη μείωση των ωρών απασχόλησης στον καθαρισμό των γραφείων, των σταθμών και των βαγονιών που επιχείρησε να επιβάλλει ο ΗΣΑΠ στην ΟΙΚΟΜΕΤ, ο εργοδότης μας προχώρησε στη μαζική απόλυση 100 εργαζόμενων, ενώ στους υπόλοιπους έκανε μεγάλες μειώσεις αποδοχών προσθέτοντας αυθαίρετα ρεπό.

Ακόμα, όταν οι εργαζόμενοι του ΗΣΑΠ κάνουν απεργιακές κινητοποιήσεις (τις οποίες και εμείς στηρίζουμε ως εργαζόμενοι), η εταιρεία μαζί με τον ΗΣΑΠ μας θέτουν σε αναγκαστική αργία είτε με ρεπό, είτε με περικοπή του μεροκάματού μας.

Για αυτούς τους λόγους, με ομόφωνη απόφαση του Σωματείου μας (ΑΣΕΚ) και αφού είχαμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διαλόγου και καλής διάθεσης, αποφασίσαμε την
                      ΚΗΡΥΞΗ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΜΑΡΤΗ 2011
                                       ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΗΣΑΠ
             & ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ «ΑΤΤΙΚΗ» ΚΑΙ ΩΡΑ 10.00 π.μ.

                                     ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

   – Εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών μας Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2011.
   – Εξόφληση επιδόματος άδειας 2010 σε όσους εργαζόμενους εξακολουθεί να οφείλεται.
   – Επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν μη νόμιμα και δίχως να τηρηθούν οι προβλεπόμενες               
     διαδικασίες.
   – Πάγωμα απολύσεων – διασφάλιση όλων των υπαρχουσών θέσεων εργασίας μέχρι τη λήξη της
     εργολαβίας.
   – Εφαρμογή της πενθήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης, τερματισμός χορήγησης ρεπό  
     περισσότερων από τα προβλεπόμενα από το νόμο και την ισχύουσα ΣΣΕ.

Καλούμε τη ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), καθώς και το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζόμενων, να μας συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας κα να συμμετέχουν στην απεργιακή Συγκέντρωση.

           Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΚΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ    
            ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

                                                                                 Το Δ.Σ. του ΑΣΕΚ

2 απαντήσεις στο “Απεργία στην ΟΙΚΟΜΕΤ του Οικονομάκη (ΗΣΑΠ)”

  1. Κι έτσι το τελευταίο σωματείο που φτιάχτηκε, ήταν το πρώτο -και μόνο ως τώρα- που έκανε απεργία και μάλιστα μαζική στο χώρο αυτό.
    Τι ήταν αυτό που εμπόδισε τον κόσμο αυτό να συσπειρωθεί στην ΠΕΚΟΠ ή στο σωματείο του ΠΑΜΕ, ακόμη και όταν χάλαγε ο κόσμος εναντίον του Οικονομάκη;
    Το ΠΑΜΕ ήρθε έκανε μια βόλτα στις πλατφόρμες του ΗΣΑΠ τον Ιούλιο και έκτοτε αγνοείται η τύχη του.
    Για την ΠΕΚΟΠ το ΑΣΕΚ τα λέει ακόμη πιό "χοντρά"…

    http://ase-k.blogspot.com/2010/12/blog-post_15.html

  2. Η ΑΣΕΚ είναι το τρίτο σωματείο. Το δεύτερο είναι το Συνδικάτο καθαριστριών που έφτιαξε το ΠΑΜΕ σε απάντηση της δημιουργίας του ΠΕΚΟΠ. Δε το ξέρετε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *