Της αστικής πολιτικής τα πάθη (1)

9-skitso--12-thumb-largeΠριν καλά-καλά φτάσουμε στην περιφορά του Επιτάφιου, που κορυφώνει το κατά τη χριστιανική μυθολογία Θείο Δράμα, με τον εραστή της Χρυσής Αυγής Π. Γαϊτάνο να έχει «ξεπλυθεί» από το συγκρότημα των Χατζηνικολάου-Κουρή (επί μια βδομάδα διαφήμιζαν το CD που μοίρασε η κυριακάτικη του συγκροτήματος), τα αστικά κόμματα περιφέρουν τους δικούς τους επιταφίους, με ευρωλίστες φτιαγμένες έτσι που να προσελκύσουν ψηφοφόρους στις κάλπες της 25ης του Μάη. Ενώ, όμως, ο χριστιανικός Επιτάφιος ευωδιάζει από το άρωμα των λουλουδιών, οι επιτάφιοι των αστικών κομμάτων αναδίδουν μια μπόχα πτωμαΐνης.

Χωρίς Μπαλτάκους

Ο Σαμαράς κατεβάζει μια αμιγώς κεντροδεξιά ομάδα, αφήνοντας τους «παραστρατημένους» της ΧΑ να τους διεκδικήσουν άλλοι. Μάλλον εκτιμήθηκε, βάσει των κρυφών γκάλοπ, ότι κάθε προσπάθεια σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι χαμένη υπόθεση, ενώ, αντίθετα, το άνοιγμα προς το Κέντρο μπορεί να τραβήξει ψηφοφόρους από μια μεγαλύτερη δεξαμενή, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το Μπαλτάκειο άγος. Ετσι, ξωπετάχτηκε ακόμη και ο Βελόπουλος (πρώην γκεσέμι του ΛΑΟΣ), που μέχρι την τελευταία στιγμή φερόταν ως σίγουρος. Η μόνη υποψηφιότητα που θυμίζει ότι πρόκειται για κόμμα «του νόμου και της τάξης» είναι αυτή του πρώην αρχηγού της αστυνομίας Δημοσχάκη.

Περισσεύουν, όμως, οι νεοφιλελεύθεροι στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο, σημάδι του ότι ο Σαμαράς εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις στην ευρωπαϊκή ιμπεριαλιστική μπουρζουαζία. Κατά τα άλλα, και τα Συγκροτήματα των «βαρόνων των media» μένουν ευχαριστημένα και θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον Σαμαρά και την κυβέρνησή του, και οι εσωκομματικές ισορροπίες κρατήθηκαν, όσο αυτό ήταν δυνατό. Ισως να έχει σκυλομετανιώσει η Μ. Γιαννάκου, που αρνήθηκε να κατέβει, επειδή ακόμα την κυνηγά το «μαύρο» της Α’ Αθήνας και φοβήθηκε ότι θα το βρει μπροστά της και στην ευρωκάλπη. Η κυρία αυτή, σύμβολο μίσους για χιλιάδες νέους, από τότε που μακέλεψε το φοιτητικό κίνημα, κατάφερε με τις τελευταίες δηλώσεις της να γίνει ρόμπα, ξαναθυμίζοντας ποιο είναι το πραγματικό της μέγεθος. Ο Πρετεντέρης με την Τρέμη την ξεφλούδισαν σαν πασχαλινό αυγό, ο Σαμαράς πήρε βαθιά ανάσα επειδή την ξεφορτώθηκε και η ίδια συνειδητοποίησε ότι τα πολιτικά μεγαλεία παρήλθαν ανεπιστρεπτί και είναι καιρός να βγει στη σύνταξη.

Μια μέρα πριν ανακοινώσει την ευρωλίστα της ΝΔ, ο Σαμαράς δέχτηκε στο μέγαρο Μαξίμου έναν διάσημο άνθρωπο του πολιτισμού και της επιστήμης και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ. Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του πρωθυπουργού και έχοντας προβάρει δεκάδες φορές τη σύντομη δήλωση που του ετοίμασαν (στις περισσότερες λέξεις καίγεται), ο Θεόδωρος Ζαγοράκης δήλωσε: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόταση που μου κάνατε. Σε τέτοιου είδους αγώνες είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκρινόμαστε θετικά». Ουγκ! Οι ΠΑΟΚτζήδες, πάντως, δεν τσίμπησαν, αν κρίνουμε από κάτι οργισμένες (και εξαιρετικά καλογραμμένες) ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι οργανωμένοι οπαδοί.

Σημειώστε το: Ισως δούμε ευρωβουλευτή τον Αμυρά! Ναι, τον… ανεξάρτητο ποδηλάτη που διεκδίκησε τον Δήμο της Αθήνας πριν από τέσσερα χρόνια. Τόσο μεγάλη προσωπικότητα είναι; Οχι βέβαια, αλλά είναι (λόγω ονόματος) πρώτος στη λίστα.
Στο άγνωστο με αγνώστους

Η Ελιά, σε αντίθεση με τον Σαμαρά που κυνήγησε λαμπερά ονόματα, έφτιαξε ένα ευρωψηφοδέλτιο με πανελληνίως αγνώστους. Διότι οι γνωστοί έχουν, ως γνωστόν, τον ψηφοφοροδιώκτη. Κίνηση απελπισίας είναι, βέβαια, κι αυτή. Διότι δε θ’ αντιπροσωπεύσουν την Ελιά οι παντελώς άγνωστοι, αλλά ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος και οι άλλοι Πασόκοι που άρχισαν τις περιοδείες.

Ο Πάγκαλος, βέβαια, δεν κρατιέται με τίποτα. Τη μια δηλώνει πως του ‘ρχεται να ψηφίσει Σαμαρά, για τη σωτηρία της χώρας, και την άλλη ενθουσιάζεται με το Ποτάμι, λόγω της υποψηφιότητας Γραμματικάκη, τον οποίο πριν μερικά χρόνια έβριζε με… παγκάλειο ύφος επειδή είχε στηρίξει τον Βενιζέλο. Οπως και να το κάνουμε, είναι μια νότα ευθυμίας στις μαύρες μέρες που περνάει ο ελληνικός λαός. Κάτι σαν τον τρελό του χωριού, που το μεγαλοβδόμαδο είχε πάντοτε την τιμητική του.

Δεν τους έφταναν τα χάλια τους των Πασόκων, έχουν και τον Σαμαρά που κάλεσε στο Μαξίμου τον τηλεπλασιέ Γεωργιάδη, τον Μπούρα και τον Βρούτση, όχι όμως και τον αρμόδιο υφυπουργό Κεγκέρογλου, για ν’ ανακοινώσει τα «μέτρα υπέρ των αστέγων», σε μια φιέστα κομμένη και ραμμένη (με τηλεοπτικούς όρους) στα μέτρα της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ. Αναψαν τα αίματα στην έρημη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία εξέπεμψε σήμα καπνού: Μαυρογιαλούρος ο Σαμαράς. Εστειλε και ο υφυπουργός Κεγκέρογλου ένα non paper, στο οποίο περιέγραφε πως ο ίδιος κατέστρωσε όλα τα σχέδια για την προεκλογική διανομή των 20 εκατ. ευρώ «υπέρ αστέγων». Και εμείς αναρωτιόμαστε: όταν τα μέτρα τα ανακοινώνει ο Σαμαράς είναι μαυρογιαλουρισμός, αλλά αν τα ανακοίνωνε ο Κεγκέρογλου θα ήταν επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας;

Το «θερμό επεισόδιο» πάντως έληξε με τηλεφωνική επικοινωνία Βενιζέλου-Σαμαρά («του τα έσουρα» είπε στους Πασόκους που κρυφογέλασαν), αφού προηγουμένως οι μιντιάρχες φρόντισαν να το υποβαθμίσουν.

Κατακα(η)μένοι

Υπάρχουν κάποιοι κακεντρεχείς που ειρωνεύτηκαν την κλήρωση, διά της οποίας ο γίγαντας της υποκριτικής τέχνης Παύλος Χαϊκάλης τράβηξε από την κληρωτίδα -σε μια σεμνή τελετή με φόντο την Ακρόπολη, σύμβολο της τρισχιλιετούς ιστορίας του ελληνισμού- τους 15 λαχνούς. Οχι, δεν κλήρωσαν κατσικάκι σε πανηγύρι του πολιτιστικού συλλόγου της Πανωκατωραχούλας. Κλήρωσαν 15 υποψήφιους που θα λάβουν την τιμητική θέση του υποψήφιου ευρωβουλευτή των ΑΝΕΛ και θα κονταροχτυπηθούν με τους άλλους υποψηφίους στη μάχη του σταυρού. Μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται μόνο ο γνωστός τέως Πασόκος Νότης Μαριάς, που προβλέπει τα ζόρια του μέλλοντος και επιδιώκει να πιάσει από τώρα καλό στασίδι, αλλά και ένας άλλος γίγαντας της υποκριτικής τέχνης, ο Παύλος Κοντογιαννίδης. Μα αυτός δεν ήταν… κομμουνιστής; Βεβαίως και ήταν (έτσι δήλωνε, για να χρησιμοποιούμε σωστά ελληνικά), αλλά τώρα ανένηψε και στηρίζει την εθνική προσπάθεια του προέδρου Πάνου. Ανεργία έχουν οι ηθοποιοί, σίριαλ δε γυρίζονται, ούτε σε τριτοκλασάτες «κοσμικές ταβέρνες» δεν τον παίρνουν πια για τραγουδιστή τον Παυλάρα, είπε κι αυτός ν’ αλλάξει επάγγελμα. Αν τα καταφέρει, βέβαια, αλλά τι είχε τι έχασε;

Η είδηση, όμως, δεν ήταν η πρωτοποριακή ενέργεια της ανάδειξης υποψηφίων ευρωβουλευτών με κλήρωση. Η είδηση ήταν πως μετά τη συμμαχία με το «Αρμα Πολιτών», η οποία έλαβε χώρα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές (αλήθεια, τι γίνεται ο πρόεδρος Δημαράς;), οι ΑΝΕΛ τώρα συνεργάζονται και με άλλο κόμμα, συγκροτώντας έτσι την πιο ευρεία συμμαχία κομμάτων. Η «Πυρίκαυστος Ελλάς» ανακοίνωσε τη συμμαχία της με τους ΑΝΕΛ, ο δε πρόεδρός της, ο γνωστός καθηγητής (μη ρωτάτε πού είναι καθηγητής, οι λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία) Κώστας Ζουράρις ηναγκαλίσθη θερμώς τον πρόεδρο Πάνο (δυο πρόεδροι αγκαλιάζονται στη σκιά της Ακρόπολης, ε ρε μεγαλεία) και δήλωσε ότι «συμπαρατάχθηκε με τον κ. Καμμένο, επειδή βρίσκει σε αυτόν ότι είναι atomes crochus». Επειδή η συγκεκριμένη έκφραση εξέφευγε των γνώσεών μας επί της λατινικής, καταφύγαμε σε έγκριτο φιλόλογο, ο οποίος μας ενημέρωση ότι atomes crochus σημαίνει «συγγενικό πρόσωπο»! Αρχαίο πνεύμα αθάνατο…

Την επομένη, βέβαια, ο Ζουράρις τους τρέλανε όλους (όχι εμάς, διότι εμείς ξέρουμε). Αναφέρθηκε στον «υπέροχο Γιώργο Γραμματικάκη, τον μέγα», υποψήφιο του Ποταμιού, και σύστησε «ανυπερθέτως σε όλους να ψηφίσουν Γιώργο Γραμματικάκη», συμπληρώνοντας: «Δεν με απασχολεί (που είναι στο Ποτάμι). Να ψηφίσουν συναμφότερους; Νομίζω ότι θα είναι άκυρο»! Οπως καταλάβατε, ο πρόεδρος της πυρκαύλου Ελλάδος και σύμμαχος των ΑΝΕΛ, συστήνει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Ποτάμι και να σταυρώσουν Γραμματικάκη!
Ρελάνς και κόντρα ρελάνς

Μένουμε στο χώρο της πατριωτικής δεξιάς (ποια ακροδεξιά, ρε;) για να σας ενημερώσουμε ότι τρεις αρχηγοί κομμάτων συγκεντρώθηκαν σε μια τελετή που είχε όλα τα στοιχεία του μεγαλείου, για να υποδεχτούν στη συμμαχία τους έναν τέταρτο. Ο Χρήστος Ζώης, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Νίκος Νικολόπουλος, όλοι αρχηγοί κομμάτων, υποδέχτηκαν τον Πανίκα Ψωμιάδη, επίσης αρχηγό κόμματος. Και φυσικά, δεν εφείσθησαν επαίνων για το νέο σύμμαχό τους.

Ο Μπάιρον τόνισε ότι η συνεργασία με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη συμβολίζει την πολιτική παιδεία της οργάνωσης κοινών προσπαθειών και συλλογικοτήτων και χαρακτήρισε τον Πανίκα «ιστορική φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας». Ο Ζώης, που δεν μπορεί να φτάσει σε ρητορική δεινότητα τον Μπάιρον, χαρακτήρισε τον Πανίκα «ακατάπαυστο μαχητή». Ο δε Νικολόπουλος, γνωστός για τη στενή του σχέση με την ορθοδοξία, είπε πως με η βοήθεια του Πανίκα είναι απαραίτητη «για να σκοτώσουμε το κτήνος του μνημονίου» (τον αναγόρευσε σε αϊ-Γιώργη δηλαδή). Σεμνός όπως πάντοτε ο Πανίκας ανέκραξε: «Σηκώνω ψηλά τη σημαία της Ελλάδος μαζί με τον Βύρωνα Πολύδωρα, για μια μεγάλη κεντροδεξιά».

Επειδή ο πρόεδρος Καμμένος έκανε ρελάνς ανακοινώνοντας συνεργασία και με το κόμμα της Αμεσης Δημοκρατίας και συμπεριέλαβε τον πρόεδρό του στο ευρωψηφοδέλτιο (μη μας ρωτάτε ούτε τι είναι αυτό το κόμμα ούτε πώς λέγεται η προεδράρα), ο Μπάιρον με τους συμμάχους του έκανε κόντρα ρελάνς, ανακοινώνοντας Μάκη και Στέλιο. Μάκης είναι ο γίγαντας της τέχνης Μάκης Χριστοδουλόπουλος και Στέλιος δεν είναι ο Ρόκκος, είναι ο Παπαθεμελής. Και επειδή ο Μπάιρον είναι άπαιχτος στις ατάκες, περίλαβε και τον Μπαλτάκο: «Ποιος είναι ο Μπαλτάκος; Εγώ είμαι η φραγή της παράταξης προς τα δεξιά, όχι αυτός. Ερχεται τώρα και οικειοποιείται τις δικές μου αναλύσεις από πέρυσι τον Ιούλιο, όταν έλεγα ότι πρέπει να προσεγγίσουμε τους περιπλανώμενους και παραπλανημένους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Θα μας τρελάνει; Ποιος νομίζει ότι είναι; Θα σου πω εγώ τι είναι: ένας μπάτλερ. Και όπως μου είπε ένας φίλος. Είναι ίδιον των μπάτλερ να νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι και τ’ αφεντικά τους». Απαιχτος…

Ριζοσπαστισμός

Ας αφήσουμε, όμως, τις αστειότητες της Δεξιάς για να πάμε στη σοβαρή και στιβαρή… ριζοσπαστική Αριστερή. Εκεί που το εσωτερικό παζάρι καλά κρατεί, αφού μετά το (καθιερωμένο και αναμενόμενο) σύστριγγλο της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία οι Λαφαζανικοί ζήτησαν «περισσότερο ριζοσπαστισμό» και ψήφισαν λευκό στην εκλογική διακήρυξη, ενώ οι Τσιπραίοι τους έγραψαν κανονικότατα (όπως γίνεται κάθε φορά), έμειναν κενές οχτώ θέσεις υποψηφίων, τις οποίες ανέλαβε να συμπληρώσει μια επιτροπή με σύνθεση αναλογική και των δύο κομματικών φραξιών.

Οπως λέγεται, οι πέντε θέσεις πρέπει να αφορούν γυναίκες και γίνεται ψηστήρι σε κάποια «ονόματα» μπας και δεχτούν να συμμετάσχουν. Για τις άλλες τρεις θέσεις, όμως, η επιτροπή αντιμετωπίζει ιστορικής σημασίας διλήμματα. Το μέγιστο των τριών διλημμάτων είναι αν θα δεχτεί να είναι υποψήφιος μια τεράστια πολιτική προσωπικότητα, ο μίμος (και όχι ηθοποιός, να είμαστε και σοβαροί) Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος ζήτησε μερικές μέρες να το σκεφτεί. Λογικό το βρίσκουμε. Είναι δυνατόν ένας Λαζόπουλος να εμφανιστεί μαζί με όλη την πλέμπα και να μπει στη διαδικασία της ψηφοφορίας από τα μέλη της ΚΕ; Αν είναι να συμμετάσχει, πρέπει να εμφανιστεί μόνος και θριαμβευτής (χωρίς να τον εγκρίνουν οι κεντροεπίτροποι του ΣΥΡΙΖΑ, που τους έχει… καραγραμμένους). Τα άλλα δύο ιστορικά διλήμματα ακούνε στο όνομα Γιάνης (με ένα νι, για να μην τον συγχέουμε με τους πολυάριθμους Γιάννηδες του ελληνικού λαού) Βαρουφάκης (διαβάζεται και Μπαρουφάκης) και Κρίτων Αρσένης.

Ελπίζουμε τα ιστορικά διλήμματα να απαντηθούν προ του Πάσχα, διότι δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να βυθίσει τον ελληνικό λαό στην αγωνία χρονιάρες μέρες.

Μείνετε συντονισμένοι στο www.eksegersi.gr. Θα ακολουθήσουν και άλλα «πάθη», τις επόμενες μέρες. Πολιτική ανάσταση δεν αναμένεται, δυστυχώς. Αυτή απαιτεί άλλες προϋποθέσεις, οι οποίες επί του παρόντος δεν υπάρχουν.

Εφημερίδα “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *