Μέρες που είναι …

 Μέρες που είναι καλό είναι να θυμηθούμε ένα παλιό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» που έχει τίτλο « Η Επανάσταση του 1821 και η παραχάραξή της».
Επίσης ας φέρουμε στην μνήμη μας απόσπασμα από περασμένη ανάρτησή μας για τον ρόλο του παπαδαριού αυτή την χρονική περίοδο:

Oταν ξέσπασε η επανάσταση του ’21 πατριάρχης έλαχε να είναι ο Γρηγόριος ο E’, το άγαλμα του οποίου έχουμε και καμαρώνουμε στα Προπύλαια.
Aυτός, λοιπόν, έστειλε ένα φιρμάνι σε όλους τους ραγιάδες όπου οι επαναστάτες χαρακτηρίζονται: «αγνώμονες, φυγάδες, κακόβουλοι, τέρατα εμψύχου αχαριστίας, αλαζόνες, δοξομανείς, ανόητους», και προτρέπει τους σκλαβωμένους: «εκείνους τους ασεβείς προταιτίους ολεθρίους αποστάτας να τους μισήσετε καθότι και η εκκλησία τους έχει μισήσει ως μέλη σεσηπότα (σάπια) αφορισμένοι υπάρχειεν και κατηραμένοι και μετά θάνατον άλυτοι και τυμπανιαίοι και τω αιώνιο αναθέματι και αυτοί και όσοι ακολουθήσωσι του λοιπού να γίνουν τα τέκνα αυτών ορφανά, άγγελος Kυρίου καταδιώξαι αυτούς εν πυρίνη ρομφαία».
Aυτά, που λέτε έλεγε ο αρχιτράγος της εποχής και οι δεσποτάδες του τα υλοποίησαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα του Πορφύριου στην Aρτα που αφόρισε τους Σουλιώτες και στρατολόγησε μισθοφόρους για να πολεμήσει στο πλευρό των Tούρκων.
Aυτά έβλεπε ο Oδυσσέας Aνδρούτσος και με γράμμα του στον Kολοκοτρώνη ζητούσε να κλαδέψουν τα κεφάλια των ρασοφόρων.

O Kορδάτος τα γράφει πολύ παραστατικά: «γύρω από τον πατριαρχικό θρόνο μαζεύτηκε μια συμμορία καλοθρεμένων ρασοφόρων που μετέβαλε το πατριαρχείο σε χρηματιστήριο αξιωμάτων και διέθεταν τους καλύτερους επιβήτορες που και τα σουλτανικά χαρέμια ζήλευαν».

5 απαντήσεις στο “Μέρες που είναι …”

  1. @ ΑΝΩΝΥΜΟΣ
    Στην "ΙΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" έμεναν από αρχαιοτάτων χρόνων λαοί που δεν θεωρούνταν Έλληνες.Είτε αυτοί ήταν οι Βρύονες, Παίονες, Θράκες στο Βορρά, είτε μέτοικοι στο νότο (όπως επίσης Φοίνικες ή Αιγύπτιοι στην Αν. Κρήτη).Θα ξέρεις επίσης για τις μαζικές εγκαταστάσεις Σλάβων(κυρίως) αλλά κ αλλων φυλών στην Πελοππόνησο κ αλλού επί Βυζαντίου ώστε αυτό που λες ελληνική γη δεν είναι παρά παραμύθι.Πρόσεχε ΕΛΛΗΝΑΡΑ μήπως είσαι απόγονος των Σλάβων ετούτων..Ή μήπως αν είσαι θα πας στη Σερβία, κτλ?Η εθνική καθαρότητα είναι μια απάτη..
    Ένας τόπος ανήκει σ αυτούς που μένουν εκεί.Θα μπορούσε δηλαδή το 1εκ Ασσύριοι του Ιράκ να απαιτήσει να φύγουν όλοι οι Αραβές, Κούρδοι από την περιοχή τους επειδή ιστορικά τους ανήκει?
    Όσο για τη δημοκρατία κτλ κάθε σύστημα έχει τη δημοκρατία του καλό είναι να μάθεις τι είναι πραγματική δημοκρατία κ τι επίφαση δημοκρατίας:Η αθηναική δημοκρατία ήταν δημοκρατία που απέκλειε τους μη Αθηναίους πολίτες (δούλους,μέτοικους) κ τις γυναίκες, η σύγχρονη είναι στην πραγματικότητα η άρνηση ακόμη κ αυτής της δημοκρατίας (καθώς οι σύγχρονοι υπήκοοι καλούνται απλά να επιλέξουν τα σημαδεμένα χαρτιά της αντιπροσώπευσης, έχοντας κάποιες ελευθερίες, υπό τον περιορισμό της ανάγκης κ διαφόρων παραγόντων-media, πελατειακές σχέσεις εξάρτησης κτλ.).
    Μόνο στο σοσιαλισμό μπορούν να απελευθερωθούν οι άνθρωποι σε τέτοιο βαθμό από την ανάγκη ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη, εκτέλεση κ έλεγχο των αποφάσεων, την πραγματική δημοκρατία. Αλλιώς, όσο ξεκινάμε από κατάσταση οικονομικής κ κοινωνικής ανισότητας πάντα θα έχουμε κατι που δεν ειναι δημοκρατία-κ ειδικά όταν μιλάμε για τα διεφθαρμένα κ εξαρτημένα από τη Δύση απολυταρχικά καθεστώτα των μουσουλμανικών χωρών.Αυτή εξάλλου η "δημοκρατία" βολεύει το κεφάλαιο (γι αυτό κ πάει στην Κίνα-μην ξεχνάμε κ τη ναζιστική Γερμανία)..

    Ελπίζω ότι είσαι (πολιτιστικά) Έλληνας, απόγονος στη σκέψη των προγόνων κ οικουμενικός στις αντιλήψεις κ τις απόψεις για τον άνθρωπο όπως εκείνοι, ώστε να καταλάβεις ότι Έλληνες δεν ήταν εκείνοι που είχαν ελληνικό αίμα, αλλά εκείνοι που πρέσβευαν τις ανθρώπινες, οικουμενικές αντιλήψεις έναντι του βάρβαρου, υπάνθρωπου περίγυρου (τότε κ τώρα)
    Φιλικά red plan b

  2. Ο προλαλήσας έχει απόλυτο δίκιο,ως προς τα σχόλια…ορισμένα είναι εντελώς άστοχα-είτε "υπερελευθεριακά" αμετροεπή και ανυπόστατα,είτε "αριστεροπατριωτικά"-όχι ότι πρέπει να υπάρξει λογοκρισία,αλλά ας τοποθετείται και πιο ξεκάθαρα το ωραίο αυτό μπλόγκ σε κάποιες αναρτήσεις και να μην παίρνει εντελώς δημοσιογραφικό χαρακτήρα…

  3. Θα μπορούσε το σάιτ να κάνει κάτι έτσι ώστε, όταν ανεβάζουμε άρθρο στο facebook, να μην εμφανίζονται δίπλα στο λινκ τα σχόλια αντί για το κείμενο του ίδιου το άρθρου; Προσωπικά δεν έχω καμία όρεξη να ανεβάζω τόσο καλό κομμάτι και αντί γι'αυτό να φαίνονται ρατσιστικές αντισημιτικές ηλιθιότητες.

  4. ΠΑΛΙΑ ΣΑΝ ΝΕΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΣΕΓΚΕΒΑΡΑ ,ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ,ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΤΣΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ -21 , ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΧΕ ……..

  5. Συγχαρητηρια για το αρθρο σας περι της καταστασεως επι τουρκοκρατιας και του αισχιστου ρολου του εβραιοχριστιανικου παπαδαριου.
    Ομως! κοιταζω την φωτογραφια επανω δεξια και επειδη εχω ζησει σε μουσουλμανικη χωρα και αισθανθηκα πολυ καλα την "δημοκρατια τους και την φιλοξενια τους και τον σεβασμο τους " εχω να δηλωσω το εξης "ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" μαχαιρι σε αυτους που τους στηριζουν. ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΛΑΜΟΓΙΑ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *