Κατηγορίες σε βάρος κατοίκων της Χαλκιδικής: Ο ορισμός της φρονηματικής δίωξης.

1785357_highΧωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο σε βάρος τους, δίχως καμιά κατηγορία να προσωποποιείται  οι 29 κάτοικοι Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης που είχαν κληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2013 να καταθέσουν ως ύποπτοι  για συμμετοχή σε μια υποτιθέμενη «εγκληματική οργάνωση» που ευθύνεται για τα επεισόδια της 12/5/2013 στο Λάκκο Καρατζά, είναι πλέον ευθέως  ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία, διεύθυνση και διαρκή δράση»

Ως ιδρυτής και εγκέφαλος της εν λόγω οργάνωσης «με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής-προμήθειας και κατοχής όπλων» (!!!) κατηγορείται ο πρόεδρος του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», Τόλης Παπαγεωργίου.

Είναι φανερό που αποσκοπεί όλη αυτή η εξέλιξη. Ας παραθέσουμε όμως το κείμενο αυτής της συλλογικότητας που μας περυγράφει αναλυτικά όλες αυτές τις εξελίξεις:

Απορρίφθηκαν συνολικά τα απολογητικά υπομνήματα των «29» για την «εγκληματική οργάνωση Σκουριές»

Οι 29 κάτοικοι Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης που είχαν κληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2013 να καταθέσουν ως ύποπτοι  για συμμετοχή σε μια υποτιθέμενη «εγκληματική οργάνωση» που ευθύνεται για τα επεισόδια της 12/5/2013 στο Λάκκο Καρατζά, είναι πλέον ευθέως  ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ. Τα υπομνήματα παροχής εξηγήσεων που κατέθεσαν οι δικηγόροι τους έχουν απορριφθεί συνολικά. Σύντομα οι «29» θα κληθούν ως  κατηγορούμενοι πλέον να απολογηθούν ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα, με ότι αυτό πιθανόν να συνεπάγεται. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί μετά τις προσεχείς Δημοτικές-Περιφερειακές-Ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, ώστε να μην διαταραχθεί μέχρι τότε το success story της κυβέρνησης Σαμαρά.

Υπενθυμίζουμε τα στοιχεία της υπόθεσης:

Η δικογραφία των 3.600 σελίδων και των 30 DVD που συνέταξε το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προσπαθεί να στοιχειοθετήσει ότι στη Β. Χαλκιδική υφίσταται μια«εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία, διεύθυνση και διαρκή δράση» (άρθρο 187 ΠΚ) που έχει στόχο «με έκνομες ενέργειες να ματαιώσει ή να αναστείλει έστω και προσωρινά την μεταλλευτική ή άλλη δραστηριότητα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός στα εργοτάξιο αυτής που βρίσκονται στις ορεινές θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος της περιοχής Μ. Παναγιάς Χαλκιδικής». Ως ιδρυτής και εγκέφαλος της εν λόγω οργάνωσης «με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής-προμήθειας και κατοχής όπλων» (!!!) κατηγορείται ο πρόεδρος του «Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων», Τόλης Παπαγεωργίου.

Το επεισόδιο που περιγράφεται στη δικογραφία είναι η διαμαρτυρία κατοίκων στο Λάκκο (ρέμα) Καρατζά στις 12 Μαΐου 2013 που κατέληξε στον τραυματισμό αστυνομικού. Από τα μέσα Απριλίου 2013 οι  κάτοικοι διαμαρτύρονταν σχεδόν καθημερινά ειρηνικά σε εκείνο το σημείο διότι η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ παρανόμωςπροέβαινε σε εκχέρσωση του δάσους και σε διάνοιξη δρόμων μέσα στην κοίτη του ρέματος χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες άδειες (που ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά, δεν διαθέτει). Όλα αυτά μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, η σταθερή απάντηση της οποίας στις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των κατοίκων ήταν τα δακρυγόνα.  Στη δικογραφία έχουν περιληφθεί και κάποια άλλα περιστατικά (φθορές στο κατάστημα της προέδρου του Δ.Δ. Ιερισσού και σε αυτοκίνητο εργαζομένου στην εταιρεία) για να προσδώσουν στη δήθεν εγκληματική οργάνωση τη «διαρκή δράση»που απαιτεί το άρθρο 187.

Καμμία κατηγορία δεν προσωποποιείται, δηλαδή η Ασφάλεια δεν έχει ιδέα ποιος είναι πιθανόν να διέπραξε τι. Όμως η κατηγορία-ομπρέλα της «εγκληματικής οργάνωσης» βοηθάει να τσουβαλιαστούν άνθρωποι που έχουν ταχθεί ενάντια στα σχέδια της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο εναντίον τους. Ο ίδιος ο υποτιθέμενος «εγκληματικός σκοπός» της υποτιθέμενης οργάνωσης, η ματαίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, είναι εξωφρενικά παράλογος αφού στην ουσία ποινικοποιεί τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το «αποδεικτικό υλικό» της δικογραφίας αποτελούν πολλές χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνδιαλέξεων ακόμα και με δημοσιογράφους, πορίσματα ανάλυσης του DNA που βρέθηκε πάνω σε καλαμάκια του φραπέ, μπουκαλάκια νερού και αποτσίγαρα, καθώς και σειρά αναρτήσεων του προσκείμενου στην εταιρεία «ανώνυμου» blog των «Πολιτών Αριστοτέλη«. Με αυτού του αποδεικτικού βάρους «στοιχεία» επιχειρείται να οδηγηθούν στη φυλακή κάποιοι από τους πολέμιους της επένδυσης, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστη η υλοποίησή της. Δύο πολύ καλά κείμενα κριτικής αυτής της ευφάνταστης δικογραφίας, ένα με νομικό σχολιασμό και ένα με …λογοτεχνικό, εδώ και εδώ.

Η εν λόγω δικογραφία ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ τον εμπρησμό του εργοταξίου με τα παράνομα κοντέινερς-γραφεία και τις παράνομες μπάρες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στις Σκουριές, που έγινε στις 17/2/2013 και για το οποίο έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία με 20 κατηγορουμένους. Τελευταία γίνεται προσπάθεια να συγχωνευθούν οι δυο υποθέσεις και οι δυο «εγκληματικές οργανώσεις» σε μία: 23 κατηγορούμενοι της υπόθεσης «Λάκκος Καρατζά» κλήθηκαν να δώσουν δείγμα του DNA τους για να συγκριθεί τα ευρήματα της υπόθεσης «Σκουριές». Το ατράνταχτο επιχείρημα είναι ότι στις δυο υποθέσεις υφίστανται τρεις (3) κοινοί κατηγορούμενοι και ένα κοινό φρόνημα: αντίθεση στην «επένδυση» καταστροφής της Χαλκιδικής. Είναι προφανές ότι, με αυτό το σκεπτικό, «δυνάμει ύποπτοι» είναι όλοι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και όχι μόνο που είναι αντίθετοι στην επένδυση και θα μπορούσαν να έχουν κληθεί να …αφήσουν το σάλιο τους όχι 23, αλλά πολλές χιλιάδες. Ο ορισμός της φρονηματικής δίωξης.

Μετά τις εκλογές θα έχουμε εξελίξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *