Πρωτομαγιά 1944-2014: Εκδήλωση Μνήμης και Διαδήλωση για τους 200 εκτελεσθέντες Κομμουνιστές της Καισαριανής

KAISARIANH_1944_2014Πρωτομαγιά 1944 – 2014: 70 χρόνια απ’ την εκτέλεση των 200 της Καισαριανής

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ 200 ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ

Nα διώξουμε τους σύγχρονους δοσίλογους
Τιμάμε τους εκτελεσμένους επαναστάτες της 4ης Διεθνούς

Σάββατο 3/5, 12:00 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

“Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτές». Αυτές τις λέξεις έγραψε ο Μήτσος Ρεμπούτσικας, ένας από τους μελλοθάνατους, λίγο πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα”.

Την Πρωτομαγιά του 1944, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής εκτελέστηκαν 200 αγωνιστές του εργατικού κινήματος, της αντίστασης ενάντια στη φασιστική κατοχή, της πάλης για μια καλύτερη, σοσιαλιστική κοινωνία, ως αντίποινα για το θάνατο ενός γερμανού στρατηγού, τριών συνοδών του αξιωματικών και τον τραυματισμό πολλών στρατιωτών στους Μολάους Λακωνίας, στις 27 Απριλίου 1944. Ακόμη, σε συνέχεια των αντιποίνων, η διαταγή του στρατιωτικού διοικητή Ελλάδας προέβλεπε «τυφεκισμό όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην, έξωθι των χωρίων», που στο μεγαλύτερο μέρος εκτέλεσαν οι ταγματασφαλίτες, είδωλα των σημερινών νεοφασιστών της Χρυσής Αυγής, δολοφονώντας «αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς».

Τους «200» τους πήραν απ’ το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Η μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν πρώην κρατούμενοι στην Ακροναυπλία (περίπου 170) και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη. Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε για τη σωτηρία τους, αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Έτσι, τα χαράματα της Πρωτομαγιάς του 1944, τα πολυβόλα των φασιστών άρχισαν τις εκτελέσεις ανά 20 άτομα, υποχρεώνοντας την επόμενη 20άδα πριν εκτελεστούν να φορτώσουν τους νεκρούς στα αυτοκίνητα! Αυτή η σκηνή θα επαναληφθεί πολλές φορές, μέχρι να εκτελεστούν και οι 200 – το μακάβριο έργο των ναζιστών θα τελειώσει λίγο μετά τις 10 το πρωί! Ήταν η δεύτερη μαζική εκτέλεση, ως αντίποινα, μετά την εκτέλεση 106 αγωνιστών στις 6 Ιουνίου 1943 στο Κούρνοβο/Νεζερό, ανάμεσα στους οποίους ήταν 4 τροτσκιστές (μεταξύ τους και ο θεμελιωτής του επαναστατικού μαρξισμού στη χώρα μας, Π. Πουλιόπουλος) και ένας αρχειομαρξιστής.

Όλοι οι εκτελεσθέντες μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα επέδειξαν αξιοθαύμαστο ηρωισμό, που θα μείνει για πάντα την ιστορία του ελληνικού και παγκόσμιου λαϊκού, εργατικού, επαναστατικού κινήματος. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε το Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που προτίμησε να εκτελεστεί ο ίδιος παρά να έχει ευνοϊκή μεταχείριση από τους φασίστες και να εκτελεστεί άλλος στη θέση του. Αυτή η στάση τον κάνει αιώνιο και παγκόσμιο σύμβολο, αυτοθυσίας, αλτρουισμού, ηρωισμού, αγωνιστή με υψηλά ιδανικά. Ανάμεσα στους «200» ήταν 7 τροτσκιστές και 5 αρχειομαρξιστές, που έπεσαν –όπως οι σύντροφοί τους στο Κούρνοβο, πριν από 1 περίπου χρόνο–, τραγουδώντας τον ύμνο της Διεθνούς, φωνάζοντας για την 4η Διεθνή και τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης! Για ακόμη μια φορά στην Ιστορία, η Πρωτομαγιά του 1944 ήταν κόκκινη, σαν το αίμα που πότισε το Σκοπευτήριο, σαν τα υψηλά ιδανικά των αγωνιστών του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Εβδομήντα χρόνια μετά, τη φετινή Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επίθεση απίστευτης σκληρότητας, που έχει καταβαραθρώσει το βιοτικό τους επίπεδο και έχει δημιουργήσει μια κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, συγκρίσιμη με τ’ αντίστοιχα φαινόμενα της ναζιστικής κατοχής. Αστική τάξη και κεφάλαιο, τα κόμματά τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και βέβαια οι ιμπεριαλιστές της Ε.Ε., με τα Μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές προσπαθούν, με όλα τα μέσα, να φορτώσουν την κρίση του χρεοκοπημένου συστήματός τους στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Πρέπει και μπορούμε, εμπνεόμενοι και από το ηρωικό παράδειγμα των «200» της Καισαριανής, να τους ανατρέψουμε, στέλνοντας τους σύγχρονους δοσίλογους εκεί που είναι η θέση τους, στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Όμως, η φετινή Πρωτομαγιά, ακριβώς 100 χρόνια μετά την έκρηξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, βρίσκει την παγκόσμια εργατική τάξη και την ανθρωπότητα αντιμέτωπες με την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου, που δημιουργούν: Η πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία –με τη βοήθεια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και Ε.Ε.– από ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις, η σύγκρουση Κίνας–Ιαπωνίας (ΗΠΑ), η προσπάθεια ανατροπής του προοδευτικού καθεστώτος της Βενεζουέλας από ακροδεξιές δυνάμεις με την αμέριστη βοήθεια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Μόνο η κινητοποίηση και ο αγώνας του παγκόσμιου προλεταριάτου μπορεί να τσακίσει τις ακροδεξιές, φασιστικές και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις –όχι ο αυταρχικός και δεσποτικός ηγέτης της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας, Πούτιν – και ν’ αποτρέψει τον κίνδυνο ενός νέου καταστροφικού πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης, που θα μπορούσε να σημάνει ακόμη και την εξαφάνιση της ανθρωπότητας.

Η ΟΚΔΕ, στη μνήμη των 200 εκτελεσθέντων αγωνιστών διοργανώνει εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το Σάββατο 3 Μάη, ώρα 12:30. Θα προηγηθεί Προσυγκέντρωση στις 12:00 και Πορεία, από την Πλατεία Καισαριανής στο Σκοπευτήριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *