Το κεφάλαιο εκπαιδεύει αυτούς που ΘΕΛΕΙ να εκμεταλλευτεί.Οι υπόλοιποι ας “συγχωνευτούν”


Μαθητές στην Κίνα (που βέβαια δεν κάνει συγχωνεύσεις)


Λουκέτο σε σχολείο στο Ντιτρόιτ, όπου έχουμε περισσότερες συγχωνεύσεις και από την Ελλάδα, και πλέον οι μαθητές θα συνωστίζονται σε τάξεις ακόμα και των 60 μαθητών/τμήμα…

Σημαντικό “θόρυβο” προκάλεσε μια έρευνα της βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας, σύμφωνα με την οποία “η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε επιστημονικές ανακαλύψεις σε δύο χρόνια”. Ας δούμε καταρχήν αυτή την είδηση, και μετά σχολιάζουμε:

Κίνα: Θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε επιστημονικές ανακαλύψεις σε δύο χρόνια

Είναι γνωστό ότι η Κίνα αναμετράται στα “ίσια” με τις ΗΠΑ για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία σε πάρα πολλά επίπεδα. Πλέον, ένα από αυτά είναι και ο επιστημονικός τομέας, καθώς η Ασιατική υπερδύναμη θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επιστημονικές ανακαλύψεις το 2013 – πολύ νωρίτερα απ’ όσο αναμενόταν. Αυτό είναι το συμπέρασμα κατέληξε της βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας, η οποία χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως εντυπωσιακή» την άνοδο των κινεζικών επιστημών.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές θεωρούσαν ότι η Κίνα θα ξεπερνούσε τις ΗΠΑ μετά το 2020. Όμως η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι η Κίνα, αφού εκτόπισε τη Βρετανία από την δεύτερη θέση στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης, ενδέχεται να ξεπεράσει και τις ΗΠΑ σε λιγότερο από δυο χρόνια.
Στόχος της έρευνας, που έχει τον τίτλο “Γνώση, δίκτυα και έθνη”, ήταν να βρεθεί ποιος μπορεί να στερήσει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνίας από την κυριαρχία τους στον τομέα των επιστημών. Το 1996, την πρώτη χρονιά που εξέτασε η έρευνα, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν 292.513 εργασίες – υπερδεκαπλάσιες από τις 25.474 της Κίνας. Αλλά το 2008, οι ΗΠΑ εμφάνισαν ελάχιστη αύξηση για να φθάσουν τις 316.317 εργασίες, ενώ η Κίνα επταπλασίασε την παραγωγικότητά της στο συγκεκριμένο τομέα, φθάνοντας τις 184.080.

Ο καθηγητής σερ Κρις Λουέλιν Σμιθ, υπεύθυνος για την έρευνα, δήλωσε ότι το συμπέρασμα «δεν τον εκπλήσσει» λόγω της τεράστιας αύξησης των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη στην Κίνα. Η Κίνα δαπανά, πλέον, στην έρευνα πάνω από 100 δισ. δολάρια το χρόνο!

Καταρχήν, μια απαραίτητη διευκρίνηση, καθώς δε συμφωνούμε με τον τρόπο αυτό “ποσοτικοποίησης και μέτρησης της επιστημονικής γνώσης με βάση τον αριθμό των δημοσιεύσεων. Η μόρφωση είναι κάτι που λείπει σήμερα “πιο πολύ από ποτέ” – η δυνατότητα του λαού να κατανοήσει τι γίνεται, να να δράσει για να βελτιώσει τα πράγματα.

Αυτό που φαίνεται όμως από την είδηση, είναι ότι η αστική έστω εκπαίδευση, που κυρίως δίνει στους νέους επαγγελματικά εφόδια, για να γίνουν παραγωγικοί αργότερα ως εργαζόμενοι, αναπτύσσεται στην Κίνα. Και απο-αναπτύσσεται στη Δύση.

Όταν ο καπιταλισμός αναπτυσσόταν στη Δύση, με την παραγωγή του πλούτου να γίνεται εκεί, τότε εκπαίδευε όσο μπορούσε τους νέους της Δύσης, προκειμένου αργότερα, όταν γίνουν εργάτες, να είναι πιο παραγωγικοί, και άρα να αποκομίσει μεγαλύτερα κέρδη όταν τους βάζει να δουλεύουν και ο κεφαλαιοκράτης αποσπά την υπεραξία από την εργασία τους.

Πλέον, το κεφάλαιο δεν αναπτύσσεται στη Δύση. Οι μόνες συνθήκες που ευδοκιμεί πλέον είναι οι συνθήκες “από Βουλγαρία και κάτω”. Δηλαδή συνθήκες τεράστιας φτώχειας για το λαό. Και βέβαια, οι “αγαπημένες” του συνθήκες, οι συνθήκες δηλαδή που μεγιστοποιούν το κέρδος του κεφαλαιοκράτη, είναι γενικά αυτές της Κίνας, που πλέον αποτελεί το “μέτρο σύγκρισης” για τους υπόλοιπους.

Και επειδή στη Δύση δεν ισχύουν αυτές οι συνθήκες, λόγω μεγάλων εργατικών αγώνων του παρελθόντος, οι εργάτες της Δύσης κρίνονται όλοι λίγο-πολύ ως “μη ανταγωνιστικοί” σε σχέση με τον Κινέζο/Ινδό/Ταιβανέζο εργάτη (μοναδική εξαίρεση η Γερμανία, που πετυχαίνει καλύτερη ποιότητα στα προιόντα της, και έτσι ναι μεν το εργατικό κόστος είναι υψηλό, αλλά παρόλα αυτά ο κόσμος πληρώνει το “κάτι παραπάνω” για την ανώτερη “made in Germany” ποιότητα).

Ως εκ τούτου, οι κεφαλαιοκράτες δεν επενδύουν εκεί, και δεν πρόκειται να επενδύσουν μέχρι ότου οι άνεργοι εργάτες της δύσης, απελπισμένοι καθώς θα είναι, θα δεχτούν να “κινεζοποιηθούν” όσο το δυνατόν περισσότερο. Έως τότε, γιατί να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά των εργατών της δύσης; Καλύτερα να μην ξοδεύουν χρόνο, χρήμα και άλλους πόρους σε αυτούς, προκειμένου να μείνουν άνεργοι, και να δεχτούν μια ώρα αρχύτερα την “κινεζοποίηση” τους – όσοι βέβαια από αυτούς επιβιώσουν, καθώς κάμποσοι θα πεθάνουν από την πείνα. Και αν είναι “καλά παιδιά” και δεν εξεγερθούν, τότε κάποια στιγμή στο (αρκετά μακρινό) μέλλον, θα ξαναγυρίσουν τα εργοστάσια, και θα τους προσλάβουν ως εργάτες.

Αντίθετα, το κεφάλαιο επενδύει, όταν επενδύει, στην Κίνα. Οι Κινέζοι εργάτες είναι οι πιο “ανταγωνιστικοί”, το όνειρο κάθε κεφαλαιοκράτη, καθώς τον αφήνουν να αρπάζει σχεδόν όλο τον πλούτο για πάρτι του. Γι’ αυτό και τους εκπαιδεύει, επενδύοντας διαρκώς σε σχολεία, ερευνητικά προγράμματα, κτλ.

Η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη υπάρχει στην Κίνα, και για όσο υπάρχει, σημαίνει πως οι καπιταλιστές θα χρειαστούν και τη νέα φουρνιά των Κινέζων εργατών. Και γι’ αυτό τους εκπαιδεύουν. (Παρεμπιπτόντως βέβαια, και η Κίνα θα περάσει από κρίση – είναι στη φύση του καπιταλισμού, καθώς η ανάπτυξη του παράγει ανισότητα, και άρα αργά ή γρήγορα το χάσμα πλούσιων-φτωχών είναι τόσο μεγάλο, οι φτωχοί είναι τόσο ξεζουμισμένοι, που…αδυνατούν να αγοράζουν όλα όσα παράγουν, και ξεσπά κρίση. Ήδη στην Κίνα μιλούν για “στεγαστική φούσκα”, μιας και οι εργάτες δε μπορούν να αγοράσουν τα σπίτια που έχουν χτίσει).

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όταν πρωτοενσωματώθηκε η Κίνα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα, πριν δύο περίπου δεκαετίες, οι πρώτοι που πήγαν εκεί για μπίζνες ήταν οι εταιρίες που χρησιμοποιούν ανειδίκευτους εργάτες (πχ σε εργοστάσια ρούχων, παπουτσιών, κτλ). Οι Κινέζοι εργάτες ήταν βέβαια πολύ “ανταγωνιστικοί” (=αμείβονταν με ψίχουλα), αλλά πέρα από αυτό δεν είχαν καμία εκπαίδευση, και άρα ήταν αδύνατο π για μία εταιρεία τηλεπικοινωνιών να πάει στην Κίνα.

Καθώς όμως η παραγωγή μετακομίζει εκεί, και επενδύονται κεφάλαια, το κράτος αναλαμβάνει με τα χρήματα που εισέρχονται στα ταμεία του να χτίσει σχολεία, πανεπιστήμια, κτλ. Και έτσι εκπαιδεύει τους εργάτες και σε νέες δεξιότητες που ανεβάζουν την παραγωγικότητα του, κάνοντας τους κατάλληλους να εργασθούν πχ ως προγραμματιστές, μηχανικοί, κτλ. Για παράδειγμα, σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών στον κόσμο είναι η Κινεζική Huawei.

Για ποιο λόγο λοιπόν το κεφάλαιο να εκπαιδεύσει του εργάτες στη Δύση, όταν έχει στη διάθεση του πολύ ανταγωνιστικότερους εργάτες στην Κίνα; Αυτούς θα προτιμήσει.

Όσο για εσάς και τα παιδιά σας, εντάξει, μερικοί κάπως θα τα κουτσοβολέψετε, μερικοί θα πεινάσετε, μερικοί θα πεταχτείτε “στο καλάθι των αχρήστων”, και μερικοί θα ψοφήσετε στην κυριολεξία από την πείνα ή άλλες συναφείς αιτίες.

Δεν είστε αρκετά “ανταγωνιστικοί” – πρέπει να “κινεζοποιηθείτε” πρώτα, και μετά τα ξαναλέμε για επενδύσεις και ανάπτυξη καπιταλιστικού τύπου. Ως τότε, “άντε γεια”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *