Με αφορμή μια απόλυση από τον Σκάι

 Γράφαμε χτες για την καπιταλιστική οικονομική κρίση που χτύπησε και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα media, όπως και για τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν την ερχόμενη βδομάδα τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Μας ήρθε στο μαιηλ μας μια ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για την Γάζα» που διαμαρτύρεται για την απόλυση του Αρη Χατζηστεφάνου από το ραδιόφωνο του Σκάι. 
Πριν την παραθέσουμε να πούμε ότι ο Χατζηστεφάνου απολύθηκε από το συγκρότημα του Αλαφούζου την Πέμπτη 31/03, μαζί με 15 ακόμα εργαζόμενους, με επίσημη δικαιολογία, την συνηθισμένη σ’ αυτές τις περιπτώσεις,  τις «περικοπές».
Η ανακοίνωση στέκεται επιλεκτικά στην απόλυση του Χατζηστεφάνου και αυτό έχει την σημασία του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»
Αθήνα, 31 Μαρτίου 2011

Μάθαμε για την απόλυση του δημοσιογράφου Άρη Χατζηστεφάνου από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
Τον Άρη τον ξέρουμε από παλιά… Ήταν μαζί μας στο Στόλο της Ελευθερίας. Έδινε συνεχείς ανταποκρίσεις για αυτά που μας συνέβαιναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Κινδύνεψε μαζί με τους ακτιβιστές στο Mavi Marmara. Στάθηκε με αξιοπρέπεια μαζί με εμάς στην δολοφονική επίθεση των ισραηλινών ένοπλων ναυτικών δυνάμεων στην ανοιχτή θάλασσα και τους ισραηλινούς μηχανισμούς καταστολής στο ανακριτικό κέντρο του Άσντοτ και στην φυλακή της Μπιρ Σίμπα.
Μάθαμε ότι ο Άρης ήταν από αυτούς, τους λίγους, που δεν δέχθηκαν τη μείωση μισθού του. Κι αυτό ενόχλησε. Είναι όμως από τους δημοσιογράφους που εδώ και χρόνια κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Κι αυτό ενοχλεί περισσότερο.
Η Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα” είναι δίπλα του.

Εδώ να προσθέσουμε ότι ακροατές του Χατζηστεφάνου που συντονίζονται μέσω Facebook οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω απ’ το κτήριο του ΣΚΑΙ αύριο στις 11:00 το πρωί –την ώρα της εκπομπής του.

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος σε ανοιχτή του επιστολή αναφέρει:

To πρωί της 31ης Μαρτίου η διεύθυνση του Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100.3 μου ανακοίνωσε την απόλυσή μου. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πολιτικής φίμωσης καθώς οι πληροφορίες που παρουσίαζα στην εκπομπή δεν ταίριαζαν με τη φιλοκυβερνητική και φιλομνημονιακή γραμμή που επιχειρούσε να επιβάλλει η διεύθυνση.

Η προσπάθεια περιθωριοποίησης της εκπομπής μου ξεκίνησε πριν από χρόνια με τη διακοπή του τηλεοπτικού Infowar. Συνεχίστηκε με τη διακοπή των δεύτερων μεταδόσεων της ραδιοφωνικής εκπομπής αλλά και τις συνεχείς ακυρώσεις της μετάδοσης τις Κυριακές – θυμίζω ότι στα πρώτα χρόνια σε περίπτωση εκδηλώσεων και δράσεων του σταθμού η εκπομπή απλώς άλλαζε ώρα.

Αρκετά ακόμη περιστατικά έδειχναν ποιο ήταν το πραγματικό «ενδιαφέρον» του σταθμού για τη δημοσιογραφική μου δουλειά: Το βράδυ της επιδρομής στον Στόλο της Ελευθερίας, όταν επιχείρησα να επικοινωνήσω με το σταθμό για να μεταδώσω την έναρξη της επίθεσης από τον ισραηλινό στόλο, ο σταθμός αρνήθηκε να με βγάλει στον αέρα για περίπου μία ώρα ώστε να μη διακοπεί η αναμετάδοση… ενός αγώνα μπάσκετ.

Πολιτικά χαρακτηριστικά όμως είχε και η στοχοποίησή μου για το γεγονός ότι αρνήθηκα να υπογράψω την παράνομη ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση αποδοχών κατά 10%. Οι εργαζόμενοι που αρνηθήκαμε να υπογράψουμε, ακολουθώντας και την προτροπή της ΕΣΗΕΑ, γνωρίζαμε ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν η ώρα των εκδικητικών απολύσεων. Η απόφασή μας δεν αφορούσε τις οικονομικές μας αποδοχές αλλά την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο απολύσεις στο ραδιόφωνο αφορούν εργαζόμενους που δεν είχαν υπογράψει την παράνομη σύμβαση. Παρά το γεγονός βέβαια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση δέχθηκαν τότε τις ατομικές συμβάσεις, ο ιδιοκτήτης του σταθμού αθέτησε την προσωπική του υπόσχεση και συνεχίζει τις μαζικές απολύσεις.

Τις τελευταίες ώρες ο σταθμός επιχειρεί να με παρουσιάσει ως «οικονομικό βάρος» παρά το γεγονός ότι οι αποδοχές μου για το ραδιόφωνο παραμένουν στάσιμες από το 2006 και κυμαίνονταν στο επίπεδο της συλλογικής σύμβασης. Θυμίζω επίσης ότι σχεδόν το σύνολο των αποστολών που πραγματοποιούσα στο εξωτερικό για τις ανάγκες της εκπομπής γίνονταν με δικά μου έξοδα και εξοπλισμό και πως στο παρελθόν μού ανατέθηκε για ένα χρόνο η επιμέλεια όλων των εκπομπών για τα 20 χρόνια του ΣΚΑΪ χωρίς αμοιβή.

Για όλους αυτούς τους λόγους αρνούμαι να αποδεχτώ την παράνομη, εκδικητική και πολιτικά υποκινούμενη απόλυσή μου.

Η προσπάθεια πολιτικής φίμωσης της εκπομπής μου δεν θα περάσει. Οι συνάδελφοι με τη στήριξη και της ΕΣΗΕΑ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις αλλά και το κλίμα φόβου που επιχειρεί να επιβάλλει η διεύθυνση του σταθμού.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ακροατές του σταθμού και στους συναδέλφους που βρέθηκαν με συγκινητικό τρόπο στο πλευρό μου από την πρώτη στιγμή. Σε αυτούς οφείλω και την πορεία μου στο χώρο της δημοσιογραφίας από την πρώτη ημέρα που συνεργάστηκα με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το 1996.

Με αξιοπρέπεια

Άρης Χατζηστεφάνου

Δημοσιογράφος

Για την συγκεκριμένη απόλυση από το συγκρότημα Αλαφούζου η εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» γράφει σήμερα:

Πολιτικές διώξεις εργαζομένων στο Σκάι
Η γραμμή Αλαφούζου έφαγε τον Αρη Χατζηστεφάνου

 
Απόλυση με ξεκάθαρα πολιτικά κριτήρια και στο δρόμο της φίμωσης που εδώ και καιρό έχει χαράξει το συγκρότημα Αλαφούζου ήταν αυτή που ανακοινώθηκε στο δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου από την ιδιοκτησία του Σκάι 100,3, την Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Κρύβοντας τα πραγματικά αίτια της απομάκρυνσης και αναμασώντας τη γνωστή δικαιολογία των περικοπών, ο παρουσιαστής της δημοφιλούς εκπομπής Infowar  κλήθηκε να υπογράψει την απόλυση του, παρά το γεγονός ότι το κόστος για την επιχείρηση δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ το μήνα! Η απόλυση Χατζηστεφανου σηματοδοτεί το παρελθόν, το παρόν και το σύντομο μέλλον του ομίλου, ο οποίος στήριξε όσο κανένα άλλο ΜΜΕ την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο. Και η στρατηγική, τώρα που πλέον πέφτουν οι μάσκες της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στην ενημέρωση, δείχνει πως στόχος είναι όσες εκπομπές έχουν διαφορετική θέση και την εκφράζουν δημόσια, όπως το Infowar. Αυτές και οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν πρέπει, σύμφωνα με τη λογική Αλαφούζου, στην καλύτερη περίπτωση να τεθούν στο περιθώριο ή να τελειώσουν με πρόσχημα τη κρίση και τις περικοπές.

Να θυμίσουμε πως ο Άρης Χατζηστεφανου, είναι ο πρώτος εργαζόμενος που απολύεται, από όσους δεν έχουν υπογράψει το κατάπτυστο «ιδιωτικό συμφωνητικό» με το οποίο ο όμιλος Αλαφούζου κατακρεούργησε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μειώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων κατά 10%, ανεξαιρέτως μισθολογικής κλίμακας. Παράλληλα, οι απολύσεις στο συγκρότημα Σκάι TV, Σκάι 100,3, Καθημερινή και Μελωδία δεν σταμάτησαν εκεί. Συνολικά τουλάχιστον 15 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί) είδαν την πόρτα της εξόδου από το Φάληρο, με πρόσχημα πάντα τις περικοπές. Από την άλλη πλευρά έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους συναδέλφους των απολυμένων, ειδικά στο ραδιόφωνο του Σκάι όπου τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης έχουν εξοργίσει τους εργαζόμενους. Ήδη η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε 24ωρη απεργία την Τρίτη, 5/4, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Σκάι.

_______________

Για την κρίση που υπάρχει στα παραδοσιακά ΜΜΕ έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν και θα επανέλθουμε. Θεωρούμε όμως ότι είναι απολύτως λάθος να επικεντρωνόμαστε σε κάποιες απολύσεις «επώνυμων» στελεχών των ΜΜΕ. Ετσι παρασιωπούμε και τον ρόλο των media και αποπροσανατολίζουμε.

Σίγουρα υπάρχουν και κάποιες έντιμες φωνές στα αστικά ΜΜΕ –χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο Ρ. Βρανάς, στα «Νέα», η «Ελληνοφρένεια» στον Σκάι, ο Σταυρόπουλος στην «Ελευθεροτυπία» κ.α- για να δίνουν μια νότα πλουραλισμού στα μαγαζιά που δουλεύουν. Στην εποχή μας δεν μπορεί να επιβιώσουν ΜΜΕ τύπου ΥΕΝΕΔ και «Ελεύθερου Κόσμου» της χουντικής περιόδου.

Από την άλλη όμως δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι σε συνθήκες μνημονικής  εποχής οι βαρώνοι των ΜΜΕ, για να εκτελέσουν την αποστολή που τους έχει ανατεθεί είναι απαραίτητο να έχουν στην δούλεψη τους, απόλυτα στρατευμένους στις επιδιώξεις της εργοδοσίας δημοσιοκάφρους.  
Και στην προκειμένη περίπτωση η απόλυση του Αρη Χατζηστεφάνου δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια τυπική τρομοκρατική απόλυση με δεδομένο ότι αυτός ήταν ένας από τους πιο δημοφιλής ραδιοφωνικούς παραγωγούς στο μαγαζί του Αλαφούζου.

Το μήνυμα που περνάει στους εργαζόμενους στα media του εφοπλιστή-εκδότη-καναλάρχη είναι ξεκάθαρο: Όταν δεν διστάζει να απολύσει έναν εργαζόμενο που φέρνει λεφτά στο μαγαζί του –με διαφημίσεις- γιατί παράκουσε τις εντολές του, θα διστάσει να απολύσει έναν τεχνικό ή έναν λιθογράφο από τις επιχειρήσεις του;
Επίδειξη τσαμπουκά κάνει η εργοδοσία του Αλαφουζέϊκου προς τους εργαζόμενους του.

Και φυσικά αυτό δεν είναι φαινόμενο που συμβαίνει μόνο σ’ αυτό το συγκρότημα ΜΜΕ. Η φούσκα των ΜΜΕ έχει σκάσει. Πέρασε η εποχή των παχιών αγελάδων. Τώρα στα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης θα δουλεύουν ελάχιστοι κακοπληρωμένοι «λειτουργοί της ενημέρωσης»  –μιλάμε για την «μάζα» των εργαζομένων εκεί, γιατί κάποιες «σταθερές αξίες» για το σύστημα, τύπου Πρετεντέρη και Τρέμη, θα εξακολουθούν να αμείβονται πλουσιοπάροχα- απόλυτα πειθήνιοι στις εντολές των αφεντικών τους .
(Αναφερθήκαμε προηγουμένως γιατί πιθανόν να εξακολουθήσουν να υπάρχουν στα ΜΜΕ κάποιες ελάχιστες φωνές που δεν θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις εργοδοτικές τους επιδιώξεις).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *