Άρης Χατζηστεφάνου:Ανοιχτή επιστολή για την απόλυσή μου από το Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100.3 (updated)

To πρωί της 31ης Μαρτίου η διεύθυνση του Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100.3 μου ανακοίνωσε την απόλυσή μου. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πολιτικής φίμωσης καθώς οι πληροφορίες που παρουσίαζα στην εκπομπή δεν ταίριαζαν με τη φιλοκυβερνητική και φιλομνημονιακή γραμμή που επιχειρούσε να επιβάλλει η διεύθυνση.

Η προσπάθεια περιθωριοποίησης της εκπομπής μου ξεκίνησε πριν από χρόνια με τη διακοπή του τηλεοπτικού Infowar. Συνεχίστηκε με τη διακοπή των δεύτερων μεταδόσεων της ραδιοφωνικής εκπομπής αλλά και τις συνεχείς ακυρώσεις της μετάδοσης τις Κυριακές – θυμίζω ότι στα πρώτα χρόνια σε περίπτωση εκδηλώσεων και δράσεων του σταθμού η εκπομπή απλώς άλλαζε ώρα.

Αρκετά ακόμη περιστατικά έδειχναν ποιο ήταν το πραγματικό «ενδιαφέρον» του σταθμού για τη δημοσιογραφική μου δουλειά: Το βράδυ της επιδρομής στον Στόλο της Ελευθερίας, όταν επιχείρησα να επικοινωνήσω με το σταθμό για να μεταδώσω την έναρξη της επίθεσης από τον ισραηλινό στόλο, ο σταθμός αρνήθηκε να με βγάλει στον αέρα για περίπου μία ώρα ώστε να μη διακοπεί η αναμετάδοση… ενός αγώνα μπάσκετ.

Πολιτικά χαρακτηριστικά όμως είχε και η στοχοποίησή μου για το γεγονός ότι αρνήθηκα να υπογράψω την παράνομη ατομική σύμβαση εργασίας με μείωση αποδοχών κατά 10%. Οι εργαζόμενοι που αρνηθήκαμε να υπογράψουμε, ακολουθώντας και την προτροπή της ΕΣΗΕΑ, γνωρίζαμε ότι αργά ή γρήγορα θα ερχόταν η ώρα των εκδικητικών απολύσεων. Η απόφασή μας δεν αφορούσε τις οικονομικές μας αποδοχές αλλά την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο απολύσεις στο ραδιόφωνο αφορούν εργαζόμενους που δεν είχαν υπογράψει την παράνομη σύμβαση. Παρά το γεγονός βέβαια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση δέχθηκαν τότε τις ατομικές συμβάσεις, ο ιδιοκτήτης του σταθμού αθέτησε την προσωπική του υπόσχεση και συνεχίζει τις μαζικές απολύσεις.

Τις τελευταίες ώρες ο σταθμός επιχειρεί να με παρουσιάσει ως «οικονομικό βάρος» παρά το γεγονός ότι οι αποδοχές μου για το ραδιόφωνο παραμένουν στάσιμες από το 2006 και κυμαίνονταν στο επίπεδο της συλλογικής σύμβασης. Θυμίζω επίσης ότι σχεδόν το σύνολο των αποστολών που πραγματοποιούσα στο εξωτερικό για τις ανάγκες της εκπομπής γίνονταν με δικά μου έξοδα και εξοπλισμό και πως στο παρελθόν μού ανατέθηκε για ένα χρόνο η επιμέλεια όλων των εκπομπών για τα 20 χρόνια του ΣΚΑΪ χωρίς αμοιβή.

Για όλους αυτούς τους λόγους αρνούμαι να αποδεχτώ την παράνομη, εκδικητική και πολιτικά υποκινούμενη απόλυσή μου.

Η προσπάθεια πολιτικής φίμωσης της εκπομπής μου δεν θα περάσει. Οι συνάδελφοι με τη στήριξη και της ΕΣΗΕΑ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις αλλά και το κλίμα φόβου που επιχειρεί να επιβάλλει η διεύθυνση του σταθμού.

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ακροατές του σταθμού και στους συναδέλφους που βρέθηκαν με συγκινητικό τρόπο στο πλευρό μου από την πρώτη στιγμή. Σε αυτούς οφείλω και την πορεία μου στο χώρο της δημοσιογραφίας από την πρώτη ημέρα που συνεργάστηκα με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το 1996.

Με αξιοπρέπεια

Αρης Χατζηστεφάνου

Δημοσιογράφος

πηγή

Σήμερα, ο Α. Χατζηστεφάνου κατέθεσε και επιστολή στην ΕΣΗΕΑ, για τις νεότερες εξελίξεις επί του θέματος:

Προς το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ Αθήνα 4 Απριλίου 2011

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου η διεύθυνση του Ρ/Σ ΣΚΑΙ 100.3 μου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην απόλυσή μου προφασιζόμενη οικονομικές περικοπές.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 1 Απριλίου, και ενώ ακόμη δεν μου είχε κοινοποιηθεί οποιοδήποτε έγγραφο απόλυσης, προσήλθα στο κτίριο του ΣΚΑΙ για να ετοιμάσω την εβδομαδιαία εκπομπή μου, που μεταδίδεται ηχογραφημένη κάθε Κυριακή. Την προηγούμενη ημέρα είχα δεχθεί τηλεφώνημα από την εφημερίδα Καθημερινή, η οποία συστεγάζεται με τον ΣΚΑΙ, με το οποίο μου διευκρίνισαν ότι επιθυμούν τη συνέχιση της μακρόχρονης συνεργασίας μας.

Στην είσοδο του κτιρίου ο φρουρός μου απαγόρευσε την είσοδο. Σε ερώτησή μου, μου διευκρίνισε ότι έχει ρητή εντολή από τον κ Χ. Παναγόπουλο να μην επιτρέψει την είσοδό μου ούτε στους ορόφους που βρίσκονται τα γραφεία της Καθημερινής. Ο ίδιος ο κ. Παναγόπουλος βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στην κεντρική είσοδο ελέγχοντας ποιοι μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ αλλά και της εφημερίδας Καθημερινή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν κατάφερα να έρθω σε επαφή ούτε με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΣΚΑΙ 100.3 στην ΕΣΗΕΑ.

Την επόμενη ημέρα ενημέρωσα τους κυρίους Α. Πορτοσάλτε και Ι. Σπανολιό ότι, αν και δεν μου επιτράπηκε η είσοδος, έχουν στη διαθεσή τους προηχογραφημένη εκπομπή την οποία θα μπορούσαν να μεταδώσουν την Κυριακή.

Δεδομένου ότι ακόμη δεν μου είχε κοινοποιηθεί γραπτώς η απόλυσή μου θεωρώ ότι η διεύθυνση του σταθμού ΣΚΑΙ 100.3 εμποδίζει την εκτέλεση της εργασίας μου.

Παράλληλα όμως θεωρώ ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια αποκλεισμού μου και από άλλα μέσα ενημέρωσης με τα οποία διατηρώ συνεργασία ή με τα οποία θα μπορούσα να συνεργαστώ στο μέλλον.

Με εκτίμηση

Κυριάκος (Άρης) Χατζηστεφάνου

Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ

0 απαντήσεις στο “Άρης Χατζηστεφάνου:Ανοιχτή επιστολή για την απόλυσή μου από το Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100.3 (updated)”

  1. Σωστά, απλά είχαμε και τη νεότερη επιστολή (που ξέχασα (ανθρώπινο λάθος) να τη βάλω κατευθείαν και τη βάζω τώρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *