Είναι τόσο μεγάλο το ξεπούλημα, που ο Χατζηδάκης προτείνει ξεχωριστό υπουργείο

Είναι τόσο μεγάλο το ξεπούλημα, που ο Χατζηδάκης προτείνει ξεχωριστό υπουργείο για να διαχειριστεί το μεγάλο “φόρτο εργασίας”!

Βέβαια, όταν ο Χατζηδάκης (και ο κάθε Χατζηδάκης) τρώει καμιά ψιλή από τον κόσμο, τότε όλοι δηλώνουν “έκπληκτοι” και “σοκαρισμένοι”, τα κανάλια κάνουν πάρτι, κτλ, κτλ, κτλ. [Κάνουν ότι] δεν καταλαβαίνουν πως μέτρα όπως αυτά που προτείνει ο Χατζηδάκης (πάντα πρωτοπόρος σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων-νεοφιλελευθερισμού) είναι αυτά που κουβαλούν μέσα τους την πραγματική βαρβαρότητα.

Εξ ου και η αντίδραση της κοινωνίας, που βλέπει όλα τα τετράγωνα της μονόπολυς να πουλιούνται σε μια χούφτα ολιγάρχες, ντόπιους και αλλοδαπούς, και αντιλαμβάνεται πως ο λαός απλά θα πληρώνει, σε όποιον τετράγωνο και αν πέσει, κατάσταση που τελικά θα τον οδηγήσει στη χρεωκοπία του.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές όχι απλά δεν πρέπει να προχωρήσουν, αλλά αντίθετα πρέπει να αντιστραφούν:

Θα πρέπει να κηρυχθεί στάση πληρωμών, να ξεμπερδεύουμε με τους πιστωτές που ζητούν στην κυριολεξία “γη και ύδωρ”, και να επανέλθουν στο δημόσιο τράπεζες, κεντρικές εταιρίες (πχ ΟΤΕ, κτλ). Η εκποίηση των πάντων, λίγο πριν κηρυχθεί και επίσημα η χρεωκοπία είναι απλά εξευτελιστικό – δε γίνεται να συνεχίσουν ανενόχλητοι να μας κλέβουν μπροστά στα μάτια μας και να αρπάζουν ότι βρίσκουν στο δρόμο τους σαν τις ακρίδες:

Υπουργείο Αποκρατικοποιήσεων προτείνει ο Κ. Χατζηδάκης

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του το ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ εκτίμησε ότι ο στόχος που έχει τεθεί θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει “άμεση κινητοποίηση σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα”. Υπογράμμισε πως “μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να υπάρχει αυτή η κινητοποίηση” και ζήτησε να αναλάβει ένα πρόσωπο, με την ιδιότητα του υπουργού Αποκρατικοποιήσεων, το συντονισμό της προσπάθειας.

Και βέβαια, τα κάθε λογής φερέφωνα της άρχουσας τάξης σιγοντάρουν την όλη προσπάθεια:

Αποκρατικοποιήστε τα μνημεία!

Δεν προτείνω να αποκρατικοποιηθεί η Ακρόπολη. Μου μπαίνουν όμως ιδέες για κάποια άλλα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας που παραμένουν αφύλακτα, βρώμικα και κλειστά Κυριακές και αργίες.

«Η Ελλάδα πρέπει να μελετήσει σοβαρά την πώληση δημόσιας γης»

Πάντως, η πώληση δημόσιας περιουσίας δεν είναι πανάκεια, υποστηρίζει οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας RBS.

«Η Ελλάδα θα πρέπει ίσως να σπάσει το ταμπού της για την πώληση δημόσιας γης, εάν θέλει να μειώσει το χρέος της», αναφέρει ο Μίλτος Καμπουρίδης, διευθύνων συνεργάτης της Dolphin Capital Partners, σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι κανείς ξένος επενδυτής δεν θα θελήσει να μισθώσει ακίνητο το οποίο θα αναπτύξει με τον τρόπο που θα του υποδείξουν. Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις ανθρώπων της κτηματαγοράς, οι οποίοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης που προκρίνει η κυβέρνηση. Αυτό μας έλειπε να δεχτούν και υποδείξεις – αυτά τα λέει η κυβένρηση απλά για να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κόσμου

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Σίλβιο Περούτζο, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland στο Λονδίνο, «οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι σημαντικό στοιχείο στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, αλλά δεν αποτελούν πανάκεια». Βασικά απλά θα μειώσουν προσωρινά το χρέος, μετά όμως το χρέος θα ξαναρχίσει να αυξάνεται, και μάλιστα τότε θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί και όλα τα “ασημικά του κράτους”, ειδικά όσα έχουν σημαντική αξία (πχ ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, κτλ)

Τα χαρτοφυλάκια «γύπες» εμφανίστηκαν στην Ελλάδα
Αγοράζουν φθηνά, καθώς βαθαίνει η ύφεση

Οσο η ύφεση βαθαίνει στην Ελλάδα, τόσο αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον των αποκαλούμενων και vulture funds (κεφάλαια «γύπες») για δεκάδες ακίνητα, επιχειρήσεις ή ακόμη και χαρτοφυλάκια συμμετοχών που βρίσκονται υπό την πίεση των πιστωτών, δηλαδή σε μεγάλη ανάγκη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολυτελούς ξενοδοχείου (70 δωματίων) σε νησί του Ιονίου που πουλήθηκε προς 2,5 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2009, κόστισε 7,5 εκατ. ευρώ και αν ληφθεί υπ’ όψιν και η αξία της γης που καταλαμβάνει η εγκατάσταση, τότε η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται πλησίον των 10 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *