Η εξέλιξη της αντιπαράθεσης του ανθρωποφύλακα Αραβαντινού με τον δημοσιογράφο Ν. Βαφειάδη

Πριν παραθέσουμε το μαιηλ που μας έστειλε ο δημοσιογράφος Νίκος Βαφειάδης και αφορά τι δικαστική εξέλιξη είχε ένα δημοσίευμα του που αφορούσε τον ανθρωποφύλακα Αντώνη Αραβαντινό, να θυμήσουμε τι γράφαμε στο μπλογκ μας γ’ αυτή την περίπτωση:

Πριν κάποια χρόνια ένας δημοσιογράφος απ’ το περιοδικό “Μετρό”, ο Νίκος Βαφειάδης, τόλμησε να αφήσει κάποια υπονοούμενα για το “μεγάλο αφεντικό” του Κορυδαλλού, τον αρχιανθρωποφύλακα Αραβαντινό.
Το αποτέλεσμα; Ο Αραβαντινός του έκανε αγωγή και του ζητούσε 50 εκατομμύρια (δραχ ήταν τότε) για την “ηθική βλάβη που υπέστη”.
Ηταν και ένα μήνυμα αυτό και σε όσους θα τολμήσουν να αμφισβητήσουν.

Ο Βύρωνας ο Πολύδωρας τα είχε πει τότε όλα με δυο προτάσεις του, για τον Αραβαντινό: “Δεν είναι ανεκτό, σαν διοικητικός μηχανισμός, αυτό το πράγμα. Και να μου λέτε ότι, ξέρεις, εδώ έχουμε έναν πραγματικό φύλακα – άγγελο, ο οποίος τροχονομεί τις δολοφονίες, τις αυτοκτονίες, τα ατυχήματα, τους απαγχονισμούς. Ε, όχι”.
Τον Πολύδωρα, τον έπαιρνε, όμως να πει κάτι παραπάνω. Βολευτής της αντιπολίτευσης ήταν τότε δεν είναι εύκολο να φάει δάγκωμα.

Είναι ξεκάθαρο ότι ένα τμήμα του κρατικού μηχανισμού συμμετέχει στα κυκλώματα των φυλακών και αφού υπάρχουν συμφέροντα δισεκατομμυρίων έχουν τον τρόπο να επιβάλλουν τον νόμο της σιωπής.

Μήπως ξέρετε, άλλωστε κανέναν δημόσιο υπάλληλο που να έχει την καριέρα του Αραβαντινού; Ο τύπος κατηγορήθηκε για ένα σωρό υποθέσεις, προφυλακίστηκε, αποφυλακίστηκε υπό όρους τους οποίους παραβίασε, προφυλακίστηκε ξανά για να αποφυλακιστεί και να βρεθεί τελικά ξανά το μεγάλο αφεντικό στις φυλακές Κορυδαλλού. Εδώ ολόκληρος πρώην υπουργός δικαιοσύνης, ο Κουβελάκης τον είχε κατηγορήσει για συμμετοχή σε παράνομα κυκλώματα και αντί να τιμωρηθεί ο ανθρωποφύλακας έχασε την θέση του ο υπουργός.

Αυτά γράφαμε εμείς και την εξέλιξη της ιστορίας την παρακολουθούμε στο μαιηλ ππου μας έστειλε ο δημοσιογράφος Νίκος Βαφειάδης

Εφετείο Αραβαντινού – Βαφειάδη 14/4/2011

Στο στόχαστρο η ελευθερία του Τύπου

 
 Εκδικάζεται την Πέμπτη 14 Απριλίου, ύστερα από αναίρεση της εφετειακής απόφασης από τον Άρειο Πάγο, στο 14ο πολιτικό τμήμα του Εφετείου Αθήνας εκ νέου η αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην αρχιφύλακα των φυλακών Κορυδαλλού και νυν αρχιφύλακα των φυλακών Νέων Αυλώνα, Αντώνη Αραβαντινού, κατά του δημοσιογράφου Νίκου Βαφειάδη, με την οποία ζητεί να του επιδικαστούν 150.000 ευρώ ως ηθική βλάβη για άρθρο του που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1997 στο περιοδικό «ΜΕΤΡΟ» (του ομίλου της «Καθημερινής») σχετικό με την κατάσταση στις φυλακές.
  
Η αγωγή του αρχιφύλακα έχει απορριφθεί τόσο από το Πρωτοδικείο της Αθήνας, που με την 974/2005 απόφασή του θεώρησε ότι «τα γεγονότα που αναφέρονταν στο δημοσίευμα δεν ήταν ψευδή και ότι σχετίζονταν με τον έλεγχο της λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος», επισημαίνοντας μάλιστα πως «στις μέχρι σήμερα αθωωτικές αποφάσεις του αρχιφύλακα δεν προκύπτει επαρκής αιτιολογία», όσο και από το Εφετείο της Αθήνας, που με την 3908/2006 απόφασή του δέχθηκε επίσης ότι τα αναφερόμενα γεγονότα ήταν αληθή και ότι «στόχος του δημοσιεύματος ήταν να ασκηθεί κριτική στο εν γένει σωφρονιστικό σύστημα και να τεθούν υπό αμφισβήτηση αντικοινωνικές συμπεριφορές».
  
Το επίμαχο δημοσίευμα παραθέτοντας σχολαστικά και αυστηρά χρονολογικά πλήθος πραγματικών περιστατικών και ειδήσεων διερευνούσε τις σχέσεις του κρατικού μηχανισμού με τα παράνομα κυκλώματα των φυλακών, τα οποία όπως έχουν παραδεχθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και οι εισαγγελείς που διεξήγαγαν τις σχετικές έρευνες «παραμένουν στο απυρόβλητο συνεχίζοντας την εγκληματική δράση τους». Στιγμάτιζε δε τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, γιατί παρά το γεγονός ότι εντός των φυλακών οργίαζε η κάθε είδους παρανομία, επανατοποθετούσαν σε θέσεις-κλειδιά υπαλλήλους οι οποίοι δεν είχαν την έξωθεν καλή μαρτυρία για τον τρόπο που είχαν ασκήσει τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους στο παρελθόν. Και ενώ εδιώκοντο ποινικά και πειθαρχικά και αντικαθίσταντο, απαλλάσσονταν στη συνέχεια από τα δικαστήρια (οι μάρτυρες ανακαλούσαν τις αρχικές καταθέσεις τους) και διορίζονταν στις ίδιες ακριβώς θέσεις.
  
Την ίδια στιγμή το οργανωμένο έγκλημα μέσα στις φυλακές ολοένα και θεριεύει. Όλα πωλούνται και αγοράζονται: θέσεις διαμονής, θέσεις εργασίας, μεταγωγές, αποφυλακίσεις με πλαστά πιστοποιητικά, οργανωμένες αποδράσεις, αλκοόλ, όπλα, κινητά τηλέφωνα και προ πάντων ναρκωτικά. Σε 3.000.000 ευρώ είχε υπολογίσει πριν από χρόνια τον ετήσιο τζίρο στις φυλακές Κορυδαλλού μόνο από την ηρωίνη ο τότε εποπτεύων αντεισαγγελέας εφετών Στ. Μαντακιοζίδης.
  
Ο Αντώνης Αραβαντινός, που κατηγορήθηκε για τόσες και τόσες υποθέσεις, που προφυλακίστηκε ομόφωνα «γιατί ανέπτυξε μέσα στο χώρο των φυλακών εγκληματική δραστηριότητα, δημιουργώντας μάλιστα σχέσεις και φιλίες με επικίνδυνους κακοποιούς οι οποίοι δούλευαν για λογαριασμό του», που αποφυλακίστηκε υπό όρους τους οποίους παραβίασε, που προφυλακίστηκε ξανά και τελικά αποφυλακίστηκε υπηρετεί σήμερα ως αρχιφύλακας στις φυλακές Νέων στον Αυλώνα. Πηγαίνει εκεί οδηγώντας την πολυτελή Μερσεντές, την οποία κατηγορήθηκε ότι αγόρασε από κρατούμενο του παραδικαστικού κυκλώματος. Όταν βέβαια βρίσκεται στον Αυλώνα. Διότι αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ επανεκλέχτηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ) και λόγω των συνδικαλιστικών του υποχρεώσεων περιδιαβαίνει σε όλες τις φυλακές της χώρας. Στην δίκη μάλιστα για την δεύτερη πανομοιότυπη απόδραση με ελικόπτερο των Παλαιοκώστα – Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού, για την οποία ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης αποφάνθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει χωρίς τη συνεργασία δεσμοφυλάκων, ο Αντώνης Αραβαντινός κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων δεσμοφυλάκων, βεβαιώνοντας πως «προσπάθησαν να κάνουν το ανθρωπίνως δυνατό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *