Το Debtocracy και η κριτική εξ αριστερών – ένα άρθρο που δεν πρέπει να το χάσετε

Το Debtocracy σίγουρα το είδε πολύς κόσμος, και προφανώς έγινε και αντικείμενο συζήτησης. Για όσους δεν το έχουν δει, υπάρχει και κομμάτι της αριστεράς που το κατακρίνει, ιδίως το ΚΚΕ, αλλά και όχι μόνο.

Βέβαια, είναι γενικά σωστό και απαραίτητο να γίνεται κριτική, και μιλώντας συγκεκριμένα για την περίπτωση του Debtocracy, υπάρχουν πολλά σημεία που θα πρέπει να γίνει κριτική.

Και εγώ άλλωστε έκανε μια -μάλλον light- κριτική σε ορισμένα σημεία. Και στην πραγματικότητα, η σφοδρή κριτική των κουκουέδων (οι οποίοι έχουν μουρλαθεί να το κριτικάρουν) ότι το ντοκιμαντέρ δε τα βάζει με τον πυρήνα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, αλλά προτιμά να επικεντρωθεί σε δευτερεύοντα ζητήματα, είναι σωστή, την αλήθεια λένε.

Το ντοκιμαντέρ αδυνατεί να κατανοήσει το ότι το κυνήγι του προσωπικού κέρδους έχει οδηγήσει όλους τους κεφαλαιοκράτες στην Ασία, με τη Δύση να παρακμάζει, ενώ δε δείχνει και το πώς ανέβηκαν οι τραπεζίτες ως “υποκαταστάτες” της απαιτούμενης ρευστότητας, μιας και οι βιομήχανοι έφυγαν (και φεύγουν) από τη δύση, κτλ, κτλ, κτλ.

Από την άλλη όμως, το ντοκιμαντέρ μιλά απλά και κατανοητά για έννοιες όπως πχ το απεχθές χρέος, που είναι προωθητικές, και θα πρέπει να τις αξιοποιούμε.

Αυτό αποκαλύπτει και ένα γενικότερο πρόβλημα σκέψης μιας μεγάλης μερίδας της αριστεράς, και ειδικά του ΚΚΕ: Επιτίθονται με λύσσα στο ντοκιμαντέρ, την ίδια ώρα μάλιστα που πχ δε βγάζουν άχνα για το εξευτελιστικό πρόγραμμα του 902, του τηλεοπτικού σταθμού του κόμματος τους (και ας μην κοροϊδευόμαστε, όσοι έχουν μια σταλιά μυαλό στο ΚΚΕ, και υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, το καταλαβαίνουν ότι είναι ξεφτίλα να εκπέμπουν αυτό το πρόγραμμα).

Αυτό φανερώνει την παντελή ανικανότητα-απροθυμία να αξιοποιήσουν ανθρώπους, οργανώσεις και απόψεις που δεν ανήκουν σε αυτούς, αλλά έχουν κάτι θετικό να πουν. Η κριτική που πράγματι θα πρέπει να γίνεται, πρέπει να έχει σκοπό όχι την ισοπεδωτική εξύβριση όλων των άλλων, αλλά την αξιοποίηση των όποιων αληθειών λένε, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του ψέματος/λάθους/πλάνης, κτλ.

Είχα σκοπό να γράψω περισσότερα για τη στάση αυτή της αριστεράς, ειδικά του ΚΚΕ, αλλά δεν προλάβαινα (άλλωστε, είναι τόσες πολλές οι εξελίξεις που απλά δεν προλαβαίνεις τα πάντα – και τώρα που μιλάμε έχω κάμποσα άρθρα που αξίζουν, για ένα σωρό θέματα, αλλά μερικά θα ήθελα να τα μεταφράσω, μερικά άλλα πρέπει να συνδυαστούν ώστε να δίνουν μια πιο πλήρη εικόνα, κτλ, κτλ, κτλ – μάλιστα σκέφτομαι να αρχίσω να βγαίνω στο youtube, όπου μπορείς να πεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Τέλος πάντων).

Ευτυχώς βρήκα αυτό εδώ το ΦΟΒΕΡΟ άρθρο, με την “κεντρική ιδέα” του οποίου συμφωνώ 100%, και θεωρώ ότι θα πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους, διότι εκφράζει μάλλον την άποψη πολλών στην κοινωνία, που ψάχνονται, αλλά δε βλέπουν φως από την σημερινή αριστερά:

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΧΡΕΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΞ’ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ….

Είχα ετοιμάσει ένα κείμενο για να περιγράψω τις σκέψεις μου πάνω στο ντοκιμαντέρ. Όμως έκανα το κακό και διάβασα διάφορες κριτικές πριν και όχι μόνο, όταν το είδα και μίλησα με φίλους παραδοσιακούς αριστερούς και είπα πως μου άρεσε με κοίταξαν λες και ήμουν τσιράκι της Γκόλντμαν Σακς κι αυτό με βάζει σε άλλο δρόμο. Με τσιγκλάει να κάνω κάτι πιο κακό. Κριτική στις κριτικές.

Πολύ σύντομα λοιπόν θα πω πως το ντοκιμαντέρ μου άρεσε. Ήταν απλό κατανοητό για τον απλό κόσμο και για τους νέους. Ήταν ένα ντοκιμαντέρ που εστίαζε ακριβώς πάνω σε αυτό που ήθελε να οδηγήσει. Την έννοια του απεχθούς χρέους. Και η κατάληξη να προτείνει να γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους. Κατά την άποψη των δημιουργών του υποθέτω πως αυτός ήταν ο στόχος. Ναι, η σύγκριση με τον Ισημερινό δεν μπορεί να γίνει. Ηταν όμως σύγκριση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων ή απλά οι δημιουργοί ήθελαν να δείξουν πως οι λαοί δεν χωρίζονται σε μικρούς και μεγάλους αλλά σε εκείνους που έχουν τα κότσια να παλέψουν και σε εκείνους που δεν τα έχουν?

Κατανοητό μέχρι εδώ? Όταν βλέπω λοιπόν ένα ντοκιμαντέρ εστιάζω τη σκέψη μου σε αυτό που οι δημιουργοί του θέλουν να πετύχουν. Αν στο βάθος του μυαλού μου ευχόμουν ο σκοπός τους να ήταν η ανάλυση σε εικόνες και ρεπορτάζ όλης της ιστορίας του καπιταλισμού, η γέννηση του η ανάπτυξή του, να φέρουν σε αντιπαράθεση το κεφάλαιο του Μαρξ, τη ρωσική επανάσταση, τα κομουνιστικά κινήματα και την ιστορία τους, την ιστορία του ιμπεριαλισμού στην ανθρωπότητα, τις βαθύτερες φιλοσοφικές, οικονομικές και κοινωνικές έννοιες της πορείας του καπιταλιστικού συστήματος και να εκθέσουν στο τέλος σαν λύση την επανάσταση του προλεταριάτου και να τραγουδήσουν όλοι μαζί το εμπρός της γης οι κολασμένοι μάλλον τη πάτησα.

Πολύ ωραίες οι αναλύσεις των σίγουρα πολυσπουδαγμένων στην ταξική πάλη των λαών και το απεχθές πρόσωπο του καπιταλισμού, αλλά μήπως στη τελική επειδή έχουμε φτάσει στο αμήν να προτείνετε στο Περισσό να κάνει επί τέλους ένα ντοκιμαντέρ και μάλιστα όχι ένα αλλά ολόκληρη σειρά (χρήματα υπάρχουν) και να κατέβει επί τέλους στο απλοϊκό επίπεδο υμών όλων των φτωχών και πολιτικά αμόρφωτων μήπως και μπορέσει και κάνει μια ελάχιστη επαφή μαζί μας?

Συγνώμη που μιλάω έτσι, αλλά για ένα ιστορικό κόμμα που κρατάει τα κλειδιά της μιας και μοναδικής λύσης όπως αυτό ισχυρίζεται, ίσως έφτασε ο καιρός να σταματήσει να ασχολείται αποκλειστικά με το μα παριστάνει τον κριτικό απέναντι σε κάθε νέα σκέψη, κάθε νέα κίνηση, κάθε νέα οπτική, κάθε προσπάθεια μικρή, μεγάλη ασήμαντη ή σημαντική και να αναλογιστεί τις κριτικές που δέχεται το ίδιο από χιλιάδες άστεγους αριστερούς τους οποίους πολύ απλά ονομάζει άσχετους, ημιμαθείς , παρανοημένους στη καλύτερη των περιπτώσεων ή προβοκάτορες και προδότες του εργατικού κινήματος στη χειρότερη.

Έχουμε κουραστεί ειλικρινά από αυτό το παιχνίδι και τη συνεχή απαξίωση σε ότι δεν είστε εσείς. Θα έπρεπε να σας προβληματίζει πρώτον γιατί ο πολύς κόσμος που θα δει ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ θα νοιώσει κάτι το οικείο, το προσιτό στη δική του σκέψη και δεύτερον γιατί εσείς δεν έχετε μπει στο κόπο να κάνετε κάτι ουσιώδες αποτινάζοντας από πάνω σας επί τέλους τη πληγή πως ότι είναι “πιασάρικο” για το πολύ κόσμο είναι ή προβοκατόρικο ή ευτελές.

Οι ηγέτες που άφησαν εποχή, που κατόρθωσαν να οδηγήσουν τις μάζες που οδήγησαν τους απλούς ανθρώπους να παλέψουν ηρωικά για τα δικαιώματά τους όπως όλοι γνωρίζουμε ούτε σε κάποιο κοινοβούλιο ήταν κρυμμένοι πίσω από τα γυαλάκια τους κι ένα πάκο χαρτιά να παπαγαλίζουν, ούτε μίλαγαν με ξύλινο, ψυχρό και απαξιωτικό τρόπο στους ανθρώπους σαν να τους επιπλήττουν μόνιμα για την ανοησία τους. Και το σπουδαιότερο είχαν ιδιαίτερο ένστικτο ώστε να αφουγκράζονται τι ακριβώς επιθυμούσαν οι καταπιεσμένοι εκείνη τη χρονική στιγμή, είχαν το χάρισμα να πλησιάζουν τους ανθρώπους, τα προβλήματά τους και τις επιθυμίες τους γιατί τους άκουγαν και τους ένοιωθαν μέσα στη ψυχή τους.

Μια μερίδα ανθρώπων σκέφτηκε να δημιουργήσει μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου για να βρει το “απεχθές χρέος” . Μια άλλη ομάδα σκέφθηκε να δημιουργήσει τη ΣΠΙΘΑ. Κάποιοι άλλοι σκέφτονται πως το καλύτερο είναι να βάλουμε φωτιά και να τα κάνουμε όλα μπουρδέλο και κάποιοι άλλοι βλέπουν στον ορίζοντα πως η λύση είναι να φέρουμε ένα Παπαδόπουλο πάλι στην εξουσία.

Τι έχετε λοιπόν να αντιπαραθέσετε απλά και κατανοητά να το πείτε, με στόχους εφικτούς, και με τρόπο που να αποδεικνύετε την επαναστατικότητά σας και την ικανότητά σας να ξεσηκώσετε τις μάζες από το λήθαργο και όχι να τις περιφέρετε στις πλατείες σαν τη πομπή του Επιτάφιου.Ποιός είναι ο μηχανισμός που θα επιτρέψει να κατανοήσετε τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, τις τεχνικές που ταιριάζουν με το σήμερα. Οι θεωρητικοί που έγραψαν ότι υποστηρίζετε αν υπήρχαν σήμερα σίγουρα θα είχαν “κάνει μεταποιήσεις” στο κοστούμι τους έχοντας πλέον τη πείρα των εποχών που ακολούθησαν και τη πορεία που ακολούθησε από τη μία το καπιταλιστικό σύστημα και από την άλλη το εργατικό κίνημα.

Το χειρότερο από όλα που δεν μπορείτε να κατανοήσετε είναι πως οι φωνές που φωνάζουν δεν είναι εχθροί, γιατί πολύ απλά αν ήταν εχθροί θα έτριβαν τα χέρια ικανοποιημένοι με την απαράδεκτη στάση σας που απωθεί και παγώνει την όποια γοητεία θα μπορούσατε να ασκήσετε στις μάζες, και θα φώναζαν δυνατά συνεχίστε έτσι παιδιά μια χαρά τα πάτε.

Και για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα όχι δεν ειμαι συριζαία ούτε τίποτα άλλο παρεμφερές και δεν νοιώθω καμμιά απολύτως υποχρέωση να απολογηθώ σε κανέναν ζητώντας συγνώμη και νοιώθωντας τύψεις γιατί αν θεωρούσα πως το οποιοδήποτε κόμμα έχει το απυρόβλητο και είναι ιερό και ανέγγιχτο θα προτιμούσα να γίνω ταλιμπάν κάποιας θρησκείας υπολογίζοντας πως ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να ήταν και ο δημιουργός του Σύμπαντος!!!!

ΥΣ (Και αυτό είναι το πιο τραγικό κατά την αποψή μου) Εχετε αντιληφθεί πως ο περισσότερος κόσμος σήμερα, αμφιβάλλει ακόμα και για το να έχετε λόγο ύπαρξης? Το λέω ωμά, ψυχρά και με απόλυτη συνείδηση αυτού που λέω. Και η απάντηση πρέπει να είναι μια και ξεκάθαρη. Να απαντήσετε ευθέως και με επιχειρήματα ΠΟΙΟΣ είναι ο λόγος ύπαρξή σας και ο ΣΤΟΧΟΣ σας στους άγριους καιρούς που έρχονται. Και το σημαντικότερο όλων ΓΙΑΤΙ ο περισσότερος κόσμος ενώ ζει το πιο σκληρό πρόσωπο του καπιταλισμού δεν βλέπει σε εσάς τη λύση.

(Και ναι υβριστικά σχόλια γίνονται δεκτά. Κανένα πρόβλημα)

0 απαντήσεις στο “Το Debtocracy και η κριτική εξ αριστερών – ένα άρθρο που δεν πρέπει να το χάσετε”

 1. Κολλημένοι, ξεκολλημένοι. Διαβάστε Sarajevo, μόνο αυτό σας λέω. Η πιο ειλικρινής κριτική για την καπιταλιστική κρίση που ζούμε εκεί μέσα έχει γραφτεί. Το λινκ στο όνομα.

 2. τοση ενεργεια για να πλακωθουμε μεταξυ μας βγαζει ματια. συντροφοι κομμουνιστες ενα ντοκυμαντερ δεν μπορει να λεει τα παντα και μπορει και να εχει και σημεια που διαφωνουμε (εστω και σφοδρα ..αν και επιτρεψτε μου να εχω μια ενσταση για την ικανοτητα μας αυτη*), αυτο δεν σημαινει πως αυτοι που το δημιουργησαν ειναι προβοκατορες , αντιπαλοι μας ή οτι αλλο εχει ειπωθει. η ιστορια δεν γραφεται με την καθαροτητα που εμεις πρεσβευουμε ,αλλα φιλτραρεται και επηρεαζεται απο την συνειδηση των μαζων που αποτελουν και την κινητηρια δυναμη τησ ιστοριας. αυτες τις μαζες παλευει να κουνησει στο επιπεδο της συνειδησης το ντοκυμαντερ , τα υπολοιπα ειναι δουλεια της αριστερας.
  * αυτη την σφοδρη κριτικη δεν την ειδα απο πολλους αριστερους οταν η αριστερα το 1989 εδινε τα διαπιστευτηρια της στο συστημα , ουτε αργοτερα οταν διαλυοταν το περιφημο ενωτικο εγχειρημα κκε-εαρ ,αλλα και ουτε προσφατα οταν καλουσαμε σε επανασταση που δεν θα σπασει τζαμι.επισης δεν ειδα ουτε μια αραδα αυτοκριτικης απο ολους αυτους που μας ζαλισαν με το δημοσκοπικο 18% του συριζα , που κατεληξε ξυριζα και τα "καραγκιοζιλικια" του μεγαλου τιμονιερη αλαβανου και τσιπρα.ετσι συντροφοι νομιζω πρεπει να ειμαστε λιγο πιο σεμνοι και ……ωριμοι. συγνωμη για το υφος αλλα δεν ειναι κατασταση αυτη πλεον.
  δημητρης λαρισα (ενα μελος της ανταρσυα λαρισας)

 3. Άρθρο του Μαραγκού ένα χρόνο πριν. Κάποιοι σύντροφοι που υποστηρίζουν την ΕΛΕ ας μην λένε τις ίδιες κοινοτοπίες με μερίδα του αστικού τύπου..

  Κρίση, χρεοκοπία και αριστερά 4 Μαρτίου 2010

  ..Στην πραγματικότητα το κεφάλαιο ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για την κερδοφορία του. Όταν αυτή η κερδοφορία πέφτει κάτω από ένα μέσο ποσοστό τότε παύει να αναπαράγεται, ή τέλος πάντως αναπαράγεται με ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία. Το που θα βρει μέρος για να αποκομίσει κέρδη είναι μια άλλη υπόθεση. Στο βαθμό που αυτό δεν γίνεται στην πραγματική οικονομία, τότε κατευθύνεται σε άλλες περιοχές, σε μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και κάθε είδους χρηματοοικονομικά προϊόντα που υποτίθεται αντανακλούν κάτι στην πραγματική οικονομία. Εκεί έχουν βρει καταφύγια τρισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 600, 10 φορές δηλαδή το παγκόσμιο ΑΕΠ) μέχρι να αποδειχτεί ότι και αυτά είναι μια φούσκα και τίποτα άλλο. Η αναπαραγωγή του κεφαλαίου δεν πραγματοποιείται με κανένα καθώς πρέπει τρόπο. Η αστική τάξη δεν συμπεριφέρεται εχθρικά μόνο στους εργάτες αλλά και αναμεταξύ της. Η προσπάθεια να επιτευχθούν μεγαλύτερα κέρδη δεν αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια του κεφαλαίου ενάντια στους εργάτες, αλλά εκδηλώνεται ταυτόχρονα και στο εσωτερικό της με την όξυνση του ανταγωνισμού. Το κεφάλαιο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ανελέητο ανταγωνισμό από τα άλλα κεφάλαια καταστρέφεται. Οι αστοί οικονομολόγοι τη διαδικασία αυτή απαξίωσης του κεφαλαίου την περιγράφουν ως δημιουργική καταστροφή. Για τους μαρξιστές αυτό λέγεται κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου…

  ..Πολλοί πιστεύουν ότι τα δάνεια δίνονται αφειδώς προκειμένου να κινηθεί η πραγματική οικονομία και να ενισχύεται η ζήτηση. Αυτό πράγματι λειτουργούσε έτσι άλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος. Το κίνητρο για παροχή δανείων δεν είναι το αν θα προκαλέσει ζήτηση καταναλωτικών προϊόντων αλλά το κέρδος που αποκομίζει η τράπεζα από το επιτόκιο. Το απίστευτο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία αυτά χρόνια οφείλεται όχι σε μια συντονισμένη προσπάθεια τόνωσης της ζήτησης αλλά στην τυφλή επιδίωξη κεφαλαίων αμύθητης αξίας που ήδη έχουν αποσυρθεί από την πραγματική οικονομία και ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους να επενδυθούν αποκομίζοντας έστω και 4, 5, 6 ή και 16% κέρδος. Αυτό το κέρδος δίνουν τα επιτόκια δανεισμού αναλόγως την περίπτωση. Αν είναι στεγαστικά, επαγγελματικά, καταναλωτικά, κρατικά ομόλογα, δομημένα, αμοιβαία κ.ο.κ. Πάνω στις απαιτήσεις από τα δάνεια οι τράπεζες δημιουργούσαν νέα προϊόντα που τα πουλούσαν σε άλλες τράπεζες και από κει καινούργια προϊόντα που τα ξαναπουλούσαν σε άλλες επίσης τράπεζες ή σε ασφαλιστικά ταμεία ή σε ιδιώτες πάντα με μια αμοιβή…

  .. Φυσικά αυτές οι επενδύσεις μέχρι στιγμής αποφέρουν κάποιους τόκους και έτσι αξιοποιούνται τα διαθέσιμα των ταμείων αυτών. Όταν όμως πάψουν να εξυπηρετούνται αυτές οι απαιτήσεις τότε όχι μόνο χάνονται οι τόκοι, αλλά απαξιώνεται και η αξία του κεφαλαίου που έχει επενδυθεί σ’ αυτούς τους τίτλους…

  ..Το πρόβλημα που βρίσκεται τώρα; Στο ότι οι δανειστές θεωρούν ότι το ελληνικό κράτος με το έλλειμμα που έχει, θα βρεθεί στο άμεσο διάστημα σε αδυναμία να συνεχίσει ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δημόσιο χρέος…

  ..Όμως ακόμα κι αυτά τα κέρδη δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένα. Πολλά από τα δις που μάζεψαν όχι μόνο οι ξένες αλλά και οι ελληνικές τράπεζες είναι τοποθετημένα σε ομόλογα και τραπεζικά προϊόντα που σήμερα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα αν σταματήσουν οι αποπληρωμές των δανείων. Έχουν λοιπόν κι αυτοί κάτι να φοβούνται…

 4. Σωστός ο φίλος από πάνω. Θεωρώ ότι στα διαχειριστικά πλαίσια της απάντησης στην κρίση,το ντοκιμαντέρ βάζει το οικονομικό σκέλος στη σωστή βάση και αποδομεί απλά και κατανοητά και σε άτομα που δεν έχουν ιδέα από μακροοικονομικά και δημόσια οικονομικά,το πώς φτάσαμε ως εδώ! Το "μαζί τα φάγαμε" καταρρίπτεται ευκόλως και πιστεύω αφυπνίζει συνειδήσεις ατόμων χωρίς ευρύτητα σκέψης! Αυτό που δε μου άρεσε ήταν ο εκθειασμός της ΕΛΕ,(αν και σε ένα σημείο τονίζει ότι είναι προοδευτικό και όχι επαναστατικό μέσο),και γενικά η παρακινδυνευμένη σύκριση με το Εκουαδόρ. Επίσης απογοητεύτηκα από την τοτπθέτηση και την ανάλυση του Σαμίρ Αμίν,ίσως να είναι απότοκο συναισθηματισμού του προς την Ελλάδα…
  Συμπερασματικά πιστεύω πως είναι μια καλή ευκαιρία το ντοκιμαντέρ,να ξεκαθαρίσει εύκολα το "τις πταίει" και να ανατροφοδοτήσει τη σκέψη των πολιτών!

  Όψιμος ψηφοφόρος ΚΚΕ
  (Με εκτίμηση προς όλη την Αριστερά)

 5. Είμαι κατά της ΕΛΕ.
  Συμφωνώ στα περισσότερα(όχι σε όλα) με τον Δ.Καζάκη στο άρθρο του.
  Ο οποίος ως οικονομικός αναλυτής βάζει πραγματικά ερωτήματα όπως ότι η περίπτωση εκουαδόρ δεν είναι ίδια με την ελληνική, πως ορίζεται από την επιτροπή το απεχθές χρέος, ποιοι θα συγκροτούν την επιτροπή, κλπ κλπ
  Ο Διεθνής Έλεγχος κατά την Σοφία Σακοράφα

  Οι άνθρωποι πάντως είναι αξίόλογοι. Και ο Χατζηστεφάνου(στο ένα καράβι για την γάζα το 2010 ήταν μέσα στο τούρκικο πλοίο και την πρόσφατη ιστορία με τον ΣΚΑΙ) και η Σακοράφα που δεν ψήφισε το μνημόνιο, και ο Λαπαβίτσας που τα λέει ίδια και απαράλακτα εδώ και ένα χρόνο.Όπως και άλλοι. Το τι πρεσβεύουν το ξέρουμε και δεν το κάνουν πίσω από την πλάτη κανενός. Και ούτε σημαίνει πως σε ότι λένε συμφωνούμε.

  Αυτές είναι οι απόψεις τους, αυτή είναι η ταξική τους θέση απέναντι στο χρέος(τμήματα της μικροαστικής διανόησης-στρώματα μικροαστικής παραγικής τάξης), αυτά πρεσβεύουν. Άσχετα αν διαφωνούμε στη δικαιολογημένη άποψη πως η ΕΛΕ θα είναι και αναποτελεσματική(που θα είναι και το αποδεκνύει η προηγούμενη δημοσίευση του Καζάκη εδώ και 3 μήνες). Επιπλέον μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους πως η ΕΛΕ αποτελεί "γέφυρα" για συνεργασία με Τσίπρα – Αλαβάνο(που η εκτιμήσή μου είναι πως ναι ετοιμάζεται για αυτό τον λόγο).
  Όσοι όμως θεωρούν πως έχουν αναφορά στην εργατική τάξη, βάζουν θέμα της μη αναγνώρισης του χρέους προς ξένες- ντόπιες τράπεζες. Αυτά σύντροφοι.

  Απλό μέλος ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ

 6. @REDFLY

  Tα έχουμε πει ΙΚΑΡΙΑ

  Όπου με επιχειρήματα(απλή αριθμητική) αποδεικνύεται πως κάνεις λάθος.

  Ακόμα αναμένεται η συγνώμη που οφείλεις απέναντι στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την επιπόλαια – λανθασμένη ανάρτησή σου(τελευταίο σχόλιο)

 7. Στην οικομενική με το Ζολότα δε συμμετείχε το ΚΚΕ συμμετειχε η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝασπισμός.Το ΚΚΕ το 1989 μαζί με το ΕΑΡ δημιούργησαν τον (ενιαίο)συνασπισμό της αριστεράς και της προόδου,το οποίο κόμμα συγκηβέρνησε με το Μητσοτάκη με σκοπό να γίνει η δίκη Παπανδρέου λες και η δικαιωσύνη που βγάζει παράνομη την κάθε απεργία θα χτυπούσε δικό της παιδί,ή κι αν χτυπούσε δικό της παιδί θα γινόταν η αυτοκάθαρση του αστικού συστήματος.
  όσο για το 2008 συμμετείχε όλη η αριστερά(διαχείρηση του καπιταλισμού) μαζί με το πασοκ και έριξε την κυβέρνηση της δεξιάς των δολοφόνων και έφερε 8 μήνες μετά το ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ στην εξουσία!Δηλαδή δεν επανέλαβε το λάθος του 89 να πιστέψει ότι μία άλλη καπιταλιστική διαχείρηση θα είναι λιγότερο αντιλαϊκή ή θα μειώσει τη διαφθορά.Όσο για γκορμυ κτλ στην ελληνική ιστορία δεν υπήρξε ακόμα πολιτικός χώρος που να μην έπαιρνε γραμμή από έξω να μιλήσουμε για τα κόμματα του ΝΑΤΟ(πασοκ-νδ-λαος-δησυ,δημαρ)?για τα κόμματα της εε και ευρωστρατού(πασοκ-νδ-συριζα-λαος-δημαρ-δησυ-οικο.πρα.)?Να μιλούσουμε για το ευρωαριστερό κκε τσαουσεσκού(προγονου του συριζα)?Ή για τον αντιεξουσιαστικό χωρο με διεθνείς σχέσεις με Ιταλία κτλ?
  Επιτέλους το ΚΚΕ άρχισε να καταλαβαίνει ότι δεν έχει να πει και πολλά με τους αριστερούς(διαχειριστες του καπιταλισμου),από κει και πέρα αφού είστε επαναστάτες ασχοληθείτε με την ροζ επανάσταση και μην σπαταλάτε δυνάμεις με το "απολιθωμα".Γιατί τόσο κόμπλεξ σας πληρώνει ο αδωνις ή ο παγκαλος?

 8. γιατι πρεπει οταν μιλαμε για αριστερα να μιλαμε για το κκε ;;το κκε απεδειξε ιστορικα οτι ειναι το πιο αντικομμουνιστικο κομμα….στηριξε τον ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ κυβερνησε με τον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και το ΠΑΣΟΚ σε κυβερνηση ΄΄ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ'' ….ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ και την εδραιωμενη αποψη του λαου οτι παρα τα λαθη του ειναι ΕΝΤΙΜΟ. τον δεκεμβρη του 2008 αντι να βγουν μποστα οπως επιβαλει η ιστορια ΧΑΦΙΕΔΟΛΟΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥς ΗΣΥΧΟΥς ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ και μεταξυ μας ετσι οπως ειναι ειναι προτιμοτερο γιατι ειναι ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕς….

 9. Το ντοκυμαντέρ το είδα.Στο πρώτο 15 λεπτο μιλάει για το ότι η κρίση είναι από υπερσύσσωρευση κεφαλαίων,δηλαδή από το ότι δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά,γιατί δεν υπάρχουν μισθοί.Μετά λέει πως ήρθε η κρίση το '70 και τότε ξεπεράστηκε με το νεοφιλελευθερισμό,δηλαδή επένδυση του κεφαλαίου σε νέες αγορές και δάνεια με τα οποία θα υπάρχει ζητηση,έτσι η κρίση ήρθε πιο βαθειά το 2000,όταν αρχίσαν οι κατασχέσεις(πχ η πόλη φάντασμα των κατασχεμένων σπιτιων στο κλιβελαντ ηπα).Τα υπόλοιπα 60 λεπτά ήταν να απομονώσει την καπιταλιστική παραγωγή από τον νεοφιλελευθερισμό κλείνοντας το μάτι στη σοσιαλδημοκρατία,μιλούσε ότι μια σωστη ελε(πως θα υπαρξει σωστη δεν καταλαβα) θα σβησει το επαχθες χρεος που όλο τέτοιο είναι,αλλά πως δημουργήθηκε?αν σβηστεί οι εργαζόμενοι θα πάρουν αυξήσεις?που κολλάν τα νέα μέτρα με το χρέος?γιατί η γερμανία παίρνει τα ίδια μέτρα?μήπως για να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις τους,γιατί καπιταλισμός=ανταγωνιστικότητα=φθηνό κόστος εργασίας?Επίσης δεν μ'άρεσε και κάτι σαν προσωπολατρειά στον κορέα.
  Επίσης στα θετικά κρίνω το τελειωμα με το ελικόπτερο και το γαπ,αν και πάλι δεν είναι θέμα γαπ και άλλης κυβέρνησης και ο σαμαρας ή ο τσίπρας να ανέβουν στην εξουσία τα ίδια θα είναι.Χρειάζεται αλλαγή τάξης στην εξουσία.

  Επίσης μ'άρεσε ότι όλη η αριστερά(διαχείρηση του καπιταλισμού)θεωρεί εχθρό της το ΚΚΕ είτε λέγεται ανταρσυα-εαακ είτε συριζα-αρεν είτε δημαρ-κυρκος(ο κυρκος ειναι ο αιώνιος έφηβος ανανεωτης 60 χρονια φερνει το καινουριο και την ανανεωση αποτελει νεολαια από μόνος του).Συνασπιστείτε όλοι μαζόι στον κοινό εχθρό σας και αγγίξτε τις δόξες του κκιταλίας και του κκγαλλίας

 10. Επειδη εκτιμαω την ΣΥΝΕΠΕΙΑ του blog, παρα τις εντονες διαφωνιες που εχω αρκετες φορες με αυτο, θα ηθελα να ζητησω συγγνωμη απο τον giorgis για τις εκφρασεις μου.

  Αλλα συχγωρειστε με και μενα, βγαζω σπυρακια με την εμπαθεια.

  Ενω ξεκινησα με χαρα να βλεπω το ντοκυναντερ το Χατζηστεφανου απογοητευτηκα στην συνεχεια, δεν το κρυβω αυτο. Με το ανοιγμα της κουβεντας για το ποιόν του ντοκυμαντερ, περα απο την παλετα των διαφωνιων ή και των συμφωνιων για αυτο, με φρικη μπροστα στα ματια μου ξεδιπλωθηκε μια ανευ προηγουμενου επιθεση στο Κομμα, για κατι στο οποιο δεν εχει συμμετασχει ακομα, ανευ λογου και αιτιας…. θεε μου. Ω! τι περιεργο να θολωσω απο την μικροψυχια που εβγαζαν και βγαζουν ορισμενοι.

  Σαν ενθερμος υποστηρικτης του ΚΚΕ, ιδεολογικα και συναισθηματικα αρρηκτα δεμενος με αυτο, δεν προκειτε να αφηνω ουτε καρφιτσα να πεφτει κατω, οταν και οποτε κρινω οτι αδικα κρινεται με βαναυσο τροπο. Ειδικα τοτε.

  Υ.Γ. Και αν μπερδεψα τους Ανωνυμους, δικο τους σφαλμα, να βαζουν εστω και ψευδωνυμο, ελπιζω φαντασια να εχουν…

 11. Παίζει θέμα με το άρθρο και το άρθρο που παραθέτεται…κατ’ αρχήν ξεκινάει με τη σφοδρή κριτική των Κουκουέδων(οι οποίοι έχουν μουρλαθεί να κριτικάρουν; Δλδ περισσότερο από τους αριστερούς), και παρότι είναι σωστή η κριτική και λένε την αλήθεια, δεν δίνονται τα λινκ να παρακολουθήσουμε τη κριτική του ΚΚΕ για να τη κρίνουμε.
  Μετά μιλάει για τη λυσσασμένη επίθεση του ΚΚΕ που δεν έχει εκφέρει ακόμη άποψη για το ντοκιμαντέρ, για τους οπαδούς που δε βγάζουν άχνα για το πρόγραμμα του 902 που όσοι έχουν μια σταλιά μυαλό στο ΚΚΕ, και υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι;;;;;;;; ακόμη και στο ΚΚΕ, τι διαπίστωση!….
  Μετά έρχεται το επόμενο άρθρο που είναι κάποιας που μας πιστοποιεί ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, και κάνει κριτική στη κριτική των αριστερών αλλά προτρέπει…. τον Περισσό; να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για να μπορέσει αυτό το ΚΚΕ τέλος πάντων που διατυμπανίζει ότι έχει τις απαντήσεις σε όλα γιατί έχει βαρεθεί τη συνεχή απαξίωση σε ότι δεν είναι αυτοί, μετά μιλάει για τη απαράδεκτη στάση του ΚΚΕ που απωθεί και παγώνει…και για να μη κουράζω και κουράζομαι κυρίως , ο κόσμος αναρωτιέται για το λόγο ύπαρξης του ΚΚΕ και δε βλέπει σε αυτό τη λύση…
  Εννοείται ότι έχει δίκιο, άλλωστε από όποια γωνία και να το δεις το πράγμα, ένα είναι το συμπέρασμα, το ΚΚΕ ΦΤΑΙΕΙ

  Όλα αυτά για ένα ντοκιμαντέρ που ο καθένας που το είδε θα έχει υποθέτω άποψη, εκτός από το ΚΚΕ που ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί αλλά πρέπει να το προλάβουμε πριν κριτικάρει για τη κριτική και την κριτική της κριτικής…σουρεάλ

  Εν κατακλείδι συμφωνώ με ένα από τα σχόλια……ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ

 12. Πολύ σπάνια επεμβαίνω σε σχόλια που γράφονται σε αναρτήσεις και τις ελάχιστες αυτές φορές πάντα επώνυμα. Σ’ αυτό το νήμα υπήρξαν σχόλια εξόφθαλμα προβοκατόρικα και όμως δημοσιεύτηκαν όλα.

  Αυτή την φορά αναγκάζομαι να σβήσω σχόλιο που απευθύνεται στον kagemusha, με απρεπείς χαρακτηρισμούς για το διανοητικό επίπεδο και την προσωπικότητα του, γιατί κάνει την αστοχία να αποδώσει δυο ανώνυμα σχόλια που υπάρχουν στον ίδιο χρήστη.

  Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε βαρείς χαρακτηρισμούς. Μπορεί να πούμε τα ίδια πράγματα με πιο κόσμιο τρόπο. Οι αναγνώστες του μπλογκ μας έχουν το επίπεδο να σχηματίσουν άποψη για τον καθέναν που γράφει ή σχολιάζει εδώ χωρίς να είναι απαραίτητα τα «κοσμητικά επίθετα».

 13. «Εντάξει, καταλαβαίνω ότι το μαντρί σου το ενοχλούν φωνές»
  10 Απριλίου 2011 7:14 μ.μ.

  ΕΝΩ ΛΙΓΗ ΩΡΑ ΠΙΟ ΠΡΙΝ

  «Είναι ανόητο όμως να λένε ορισμένοι ότι επειδή δεν ασχολήθηκε ο Ριζοσπάστης τα μέλη του ΚΚΕ είναι πρόβατα και περιμένουν … καθοδήγηση για να τοποθετηθούν.»
  9 Απριλίου 2011 11:08 μ.μ.

  Τοσο συνεπεια ουτε ο Καρατζαφυρερ

  Τα συμπερασματα στον κοσμο.

  Και κατι τελευταιο… Μην υποτιματε τους ακροδεξιους, να εισαι σιγουρος οτι οχι μονο καταλαβανε το περιεχομενο του αρθρου αλλα το βρηκανε μιας πρωτης ταξεως ευκαιρεια να χτυπησουν το Κομμα αλλα μια φορα…Και εσεις παιζετε το παιχνιδι τους…

 14. Ρε kagemusha πας καλά; Βγάλε λίγο την τσίμπλα ή μάλλον της παροπίδες απ' τα μάτια σου. Τι παει να πει που βρέθηκε ενας ακροδεξιός και έβαλε του άρθρο ciaoant1 στο μπλογκ του; Πιθανόν ούτε να καταλάβαινε το περιέχομενο του. Οπως θα έλεγε και ο Χαρίλαος "Η εκκλησιά να είναι ορθόδοξη και κερί να ρθει όποιος θέλει να ανάψει".

  Εντάξει, καταλαβαίνω ότι το μαντρί σου το ενοχλούν φωνές όπως του βαθύ κόκκινου και άλλων επαναστατικών μπλογκ, αλλά βρες άλλο τρόπο να πετάξεις λάσπη και όχι μ αυτή την ηλίθια τακτική.

 15. Ο ξεσηκωμος του λαου θα γινει αργα η γρηγορα με τον εναν η με τον αλλο τροπο.Οποιος σε αυτη την αυθορμητη κινηση(ναι θα ειναι αυθορμητη)τολμησει και σηκωσει σημαιες η προσπαθησει να την καπηλευτει θα παει απο κει που ηρθε.Ο λαος τα βαρεθηκε ολα αυτα,μονο οσοι εχουν αγκιλωση τετοια που δεν μπορουν να γυρισουν ουτε καν το κεφαλι τους δεν το βλεπουν.Μετα αν ανεβαινουν τα ποσοστα της Δεξιας μην απορειτε.Μεχρι να καταληξετε ποιος εχει δικιο ποιος ειναι πιο επαναστατης θα εχει βγει ο καρατζαφυρερ με κανα 50 %.Το μετωπο πρεπει να ειναι ενιαιο.Ας βαλουμε μια φορα κατω τις σημαιες και ας αγωνιστουμε ολοι μαζι για μια καινουρια κοινωνια συλλογικη.
  Η Νικη θα ερθει με τον εναν η με τον αλλο τροπο!!!
  Ευχαριστω

 16. Ποιά ΕΛΕ βρε παιδιά και ποιό απεχθές χρέος? Περιμένετε δηλαδή όλοι να κάνουν εντατικά στη Μακροοικονομία και τα Δημόσια Οικονομικά και ύστερα αφού χτυπήσουν ένα "Κεφάλαιο" και ένα "Κράτος και Επανάσταση" θα βγούν όλοι στους δρόμους?

  Ή μήπως να περιμένουν στωϊκά, τη λαϊκή εξουσία των κομμάτων-φρουρών της επανάστασης?

  H αυτοπεριχαράκωση της Αριστεράς όσο πάει και γίνεται πιο έντονη…

  Ενδοαριστερές έριδες και όλοι παριστάνουν τον "άγιο" στο κίνημα (ΚΚΕ,ΣΥΝ,ΝΑΡ κλπ).

  Εξάλλου εμείς τα λέγαμε…

 17. Πολυ φυσιολογικα ολα αυτα που λες Ανωνυμε 3.55. Ναι, τωρα που το σκεφτομαι ναι.
  Αλλωστε πολλα αρθρα του Ριζοσπαστη εχουν αναδημοσιευθει σε ακροδεξια μπλογκ. Ειναι αρκετα φυσιολογικο και αυτο το αρθρο να εχει παρει τον ιδιο δρομο αρα…
  Σαν δεν ντρεπεστε.
  Βλακες με περικεφαλαια

 18. Απορώ γιατί ασχολείστε με τον taso. Ο Ανθρωπος είναι γραφικός. Ανακάλυψε, λέει την συμπόρευση του βαθύ κόκκινου με την δεξιά γιατί το κείμενο του ciaoant1 δημοσιεύτηκε σε δεξιό μπλογκ!!! Μια αναζήτηση στο Google να έκανε ο ηλίθιος θα έβλεπε ότι το κείμενο αυτό έχει αναδημοσιευτεί σε δεκάδες ιστότοπους, από το κουρδιστό πορτοκάλι μέχρι μπλογκ του Σύριζα.

  Αρχίζω πάντως να υποψιάζομαι γιατί δεν «κόβονται» τα σχόλια του. Θέλουν να τον γελοιοποιήσουν εντελώς και μαζί μ’ αυτόν το κόμμα που εκπροσωπεί.

 19. Καραγκιοζάκο Τάσο, δεν νομίζεις πως το 'χεις παραχέσει;;;
  Επειδή η αγκύλωση του χώρου σου δεν επιτρέπει να εκφράζεσαι όπως και όσο θέλεις, ήρθες εδώ να βγάλεις τα ξερατά σου;;;
  Άιντε γύρνα στην τρύπα του δικού σου μπλογκ και γράφε "αντικειμενικές" αλήθειες για να σε λιβανίζουν οι φοιτητές Μ.Α.Σ. (Μόνιμοι Απεργοί Σκέψης) και κόψε τον εμετό σου στο ΒΑΘΥΚΟΚΚΙΝΟ.
  Ο βρωμοπολιτισμός σου με τον πολιτισμό του ΒΑΘΥΚΟΚΚΙΝΟΥ δεν έχει σημεία τομής.

 20. @tasos
  Με κανενα γιαουρτι δεν θα επελθει η νικη του προλεταριατου φιλε μου αλλα το βρισκω λαθος καποιος να τιθεται εναντια σε μια τετοια κινηση.Το οτι θεωρεις γελοιοτητες αυτα που απαριθμω ειναι ο λογος που το ΚΚΕ παιρνει 7% και θα συνεχισει να παιρνει τοσο αν δεν αλλαξει γραμμη.Κοιτα λιγο γυρω σου και οχι μονο στους συντροφους σου.Ποιους εκφραζει το ΚΚΕ;Στα γεγονοτα του Δεκεμβρη του 08 τι σταση κρατησε το κομμα σου θυμασαι;Εξεφραζε τον λαο,τον νεο κοσμο;Ενα νεο κοσμο που πρωτη φορα μετειχε σε κατι τετοιο,εναν νεο κοσμο που μπορεις να τον μετατρεψεις στην γενια που θα επιφερει καιριο πληγμα στον καπιταλισμο.Το ΚΚΕ θα πρεπε να περιμενει στη γωνια τετοιες σπιθες να τις μετατρεψει σε φωτια.Αντ αυτου κρατησε μια τετοια σταση που μεχρι και τα μεγαλα κομματα εξηραν.Το θεμα ηταν αν φωναζαν τα μελη του ΠΑΜΕ να καει το μπουρδελο η βουλη.Οσο για το 89 τι να πω.Το ΚΚΕ δεν συγκυβερνησε με την δεξια;Δεν ειμαι Συριζα ουτε και ανηκω σε καποιο αστικο κομμα οποτε αυτα περι οπουρτουνισμου δεν φτανουν στ αυτια μου…
  Ευχαριστω

 21. Δηλαδή σύμφωνα με τα λεγόμενα σου ανώνυμε τησ 11:08μμ ο "Βαθυς κόκκινος" ασκεί κριτική και έχει άποψη "εκ των προτέρων" , στο Κ.Κ.Ε., στον Ριζοσπάστη, στον 902 κ.ο.κ.
  Αν αυτό δεν λέγεται φασισμός, τότε πώς λέγεται???
  Αν θέλεις να λέγεσαι και να είσαι ουσιαστικά αντικειμενικός ασκείς κριτική και εκφράζεις άποψη σε κάτι υπαρκτό, όχι ανύπαρκτο.
  Αυτά βέβαια όσον αφορά το τυπικό κομμάτι της συζήτησης , γιατί στην ουσία, οι παράγοντες του "Βαθύ κόκκινο" βγάζουν όλη την χολή τους απέναντι στο Κ.Κ.Ε. χωρίς βέβαια τεκμηρίωση, θέσεις, ιδεολογικοπολιτή αντιπαράθεση, αλλά με την λογική που έχει το Λαος, ο καρατζαφέρης, ο γεωργιάδης….
  Αυτό μήπως πρέπει να μας προβληματίσει, γενικότερα για το ποιόν και το ρόλλο του συγκεκριμένου blog???
  Λέω μήπως πρέπει να προβληματιστούν και οι ίδιοι για τον κατήφορο που έχουν πάρει???
  …..

 22. @ 11:08
  Παλι καλα που το πες γιατι καποιοι εδω εκτιθενται.
  Οσον αφορα το ΚΚΕ θελω να πω 2-3 πραγματακια.Ως κομμα που προβαλει την αλλαγη πως πιστευετε οτι το δειχενι εμπρακτα;Με το να εχει την Παπαρηγα Γ.Γ εδω και 20 χρονια;Με το να χρησιμοποιει την ιδια ξυλινη γλωσσα θεωρωντας οτι καθε αποκλιση απο αυτη ειναι απαραιτητα νεωτερισμος;Με το να προβαλλει συνεχως την πολυ καλη διαγωγη των μελων του ΠΑΜΕ στις πορειες;Αν δεν κανω λαθος ο Μαρξ υποστηριζε οτι μονο με τη βια θα επελθει η νικη του προλεταριατου.Η Κ.Παπαρηγα εφτασε να μας πει οτι το γιαουρτωμα στον Παγκαλο ειναι μικροαστικές εκτονωτικές αντιδράσεις. Δεν οδηγούν πουθενά, διευκολύνουν την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της να εμποδίσουν την ριζοσπαστικοποίηση.Τι λες ρε Αλεκα;Τα σκεφτηκε πολυ ωρα,αληθεια,για να τα πει αυτα;
  Για να τελειωνουμε υπαρχει πολυς κοσμος που θα μπορουσε να βοηθησει το ΚΚΕ αλλα το ΚΚΕ με την σταση του τον απομακρυνει.Κοιταει τους τυπους και οχι την ουσια.Εχει καταντησει ενα αστικο κομμα που το μονο που κοιταει ειναι να εμφανιζεται σωστο και στις δυο κατευθυνσεις,και προς τον αστικο χαρακτηρα του,αλλα και προς τον επαναστατικο.Σε τετοιες εποχες που ζουμε πρεπει να διαλεξει τι πραγματικα θελει να ειναι!Αν δεν το κανει δεν ξερω αν θα εχει θεση στην νεα εποχη που διαμορφωνεται ειμαι σιγουρος οτι θα εχει ενα ραφι ολοδικο του στο χρονοντουλαπο της ιστοριας.
  Ευχαριστω για το Βημα.

 23. Δεν πιανεστε απο πουθενα ομως…
  Για να στηριξετε καθε μαλακια που πηγαζει απο την εμπαθεια σας, εκτοξευετε καθε ρουκετα που σας ερχεται. Απο την μια εχουμε την παραδοχη οτι "το ΚΚΕ σιγουρα θα το κατακρινει αφου προτεινει μια οπορουνιστικη λυση(το ντοκιμαντερ)". Χαιρομαι που παραδεχεστε κατι τετοιο. Αφου προτεινει κατι οπορτουνιστικο το εν λογω ντοκιμαντερ ποιο το προβλημα σας το ΚΚΕ να το κατακεραυνωσει???
  Επειτα ξαφνικα στα ματια των οποτουνιστων "τα μελη το ΚΚΕ δεν ειναι προβατα αλλα εχουν κριτηριο και εχουν ηδη κρινει το ντοκ." Για να γλιτωσετε απο την μαλακια του αρθρου αναθεωρητε την παλια θεση σας περι "κομματοσκυλων" και "προβατων" κτλ κτλ. Τοσο οπορουνιστες δηλαδη. Αρα τωρα, δεν περιμενουμε γραμμη??? Για να καταλαβω?
  Αυτοαποδυκνυετε συνεχως την επικυνδινοτητα σας για τον λαο και την εργατικη ταξη.
  (Μην μου αρχισεις μονο Ανωνυμε στις 11.08 τα:"Μα εγω δεν τα ελεγα ετσι, μα εγω ειμαι μαζι σας" και αλλα τετοια κουλα, γιατι δεν θα αντεξω….)

 24. Αντικειμενικά ο «Ριζοσπάστης» δεν μπορούσε να έχει τοποθετηθεί αφού δεν κυκλοφορεί λόγω απεργίας στα ΜΜΕ. Αλλωστε ούτε ο ciaoant1 λέει κάτι τέτοιο αφού μιλάει ότι «υπάρχει και κομμάτι της αριστεράς που το κατακρίνει, ιδίως το ΚΚΕ». Και αν και όταν ασχοληθεί ο Ριζοσπάστης με το ντοκιμαντέρ σίγουρα θα του ασκήσει έντονη κριτική –και σωστά- γιατί προτείνει μια οπορτουνιστική λύση στα πλαίσια του καπιταλισμού αν και ουσιαστικά μέσα στις σημερινές πολιτικοοικονομικές συνθήκες κι αυτή είναι ανέφικτη.

  Είναι ανόητο όμως να λένε ορισμένοι ότι επειδή δεν ασχολήθηκε ο Ριζοσπάστης τα μέλη του ΚΚΕ είναι πρόβατα και περιμένουν … καθοδήγηση για να τοποθετηθούν.
  Μπορεί να μην το καταλαβαίνουν αλλά μόνο ζημιά στο κόμμα κάνουν μ’ αυτές τις τοποθετήσεις.

 25. Η προβοκάτσια στο μεγαλείο της…
  Μήπως κάνετε τέτοιες προβοκατόρικες αναρτήσεις , οι οποίες βέβαια θυμίζουν σενάρια του παρακράτους, με μόνο σκοπό να αυξήσετε την αναγνωσιμότητα του blog??
  ΕΙΔΑΛΛΩΣ ειστε κοινοί συκοφάντες και προβοκάτορες και οι αναγνώστες πρέπει να σας αντιμετωπίζουν έτσι…

 26. Το κκε που κολλάει με την κριτική του redfly planet και άλλων μπλόγκερς;;;
  Το ΚΚΕ σύντροφοι έχει δικό του όργανο:τον ριζοσπάστη.Ο οποίος ΔΕΝ έχει ακόμη ασχοληθεί με το εν λόγω βίντεο.

 27. Καλό άρθρο αλλά έδωσες και τα διαπιστευτήρια ότι δεν είσαι συριζαία ή κάτι άλλο παρεμφερές. Κρίμα να φοβάσαι τα σταματημένα ρολόγια που δυό φορές το 24ωρο δείχνουν χωρις να το θέλουν την σωστή ώρα. Ούτως ή άλλως είναι απόντα από την κίνηση.

 28. Για να υπαρχει λογος υπαρξης του αρθρου αυτου παρακαλω θα ηθελα λινκ του επισιμου σχολιου το Κομματος για το ντοκιμαντερ. Αλλιως ή αποσυρετε το αρθρο ή θα θεωρηθειτε εκ των προτερων μικροψυχοι και αν μη τι αλλο,κολλημενοι και εμπαθεις.

 29. Για να υπαρχει λογος υπαρξης του αρθρου αυτου παρακαλω θα ηθελα λινκ του επισιμου σχολιου το Κομματος για το ντοκιμαντερ. Αλλιως ή αποσυρετε το αρθρο ή θα θεωρηθειτε εκ των προτερων μικροψυχοι και αν μη τι αλλο,κολλημενοι και εμπαθεις.

 30. Πέρυσι το καλοκαίρι μας πήραν τα αυτιά οι "ομάδα των οικονομόλογων" και οι "αναλυτές" και τώρα…ΣΠΙΘΑ.

  Όχι, ευχαριστώ δε θα πάρω!

 31. Δεν το κατακρίνει κανείς, ιδίως το ΚΚΕ που δεν έχει καν ασχοληθεί μαζί του …

  Δεν ξέρω εαν αναφέρεσαι σε κριτικές σαν και την δική μου (http://redflyplanet.blogspot.com/2011/04/debtocracy_07.html) αλλά ασχοληθήκαμε με τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που θέτει, όχι απο αντίδραση αλλά πιο πολύ λόγω απογοήτευσης απο αυτό που είδαμε !

  Δεν μπορεί να αποτελεί λύση αριστερών, η συμβιβαστική και παραπλανητική – πολιτικά – λύση της ΕΛΕ ! Έλεος δηλαδή …

  Το ΚΚΕ δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. Ούτε νομίζω το Redflyplanet να αποτελεί όργανο του ΚΚΕ.

  Και μην συγχέουμε τις κριτικές μεταξύ τους, ΑΛΛΗ η κριτική για το Debtocracy, άλλη η κριτική για το ΚΚΕ. Μην τα τσουβαλιαζουμε λοιπόν όλα σε ένα θέμα και μην δημιουργούμε εντυπώσεις .. Αυτά τα κάνουν οι αστοι δημοσιογράφοι στις εκπομπές τους, όταν αναμεσα στην κριτική του εκπροσωπου του ΚΚΕ, πετάει και ένα Σταλιν … για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο …

  Πραγματικά επειδή είσαι παιδί που έχει γνώσεις, περίμενα πιο σοβαρή κριτική εκ μέρους σου. Θα σου πως μια φράση του θεομουρλου Ανεβλαβη … Ζούμε και τρώμε τα σκατά, οι λέξεις που τα περιγράφουν μας πειράζουν.

 32. Ciaoant1 εσύ προσωπικά είχες αναρτησει πριν απο κανα μηνα ΑΡΘΡΟ του ξευτιλισμένου ΚΑΖΑΚΗ, για συνεργασίες του ΚΚΕ με τα αστικά κομματα μέχρι τις 25 Μαρτιου, για δηθεν συμφωνία σε "αναγκαία" αντιλαικα μέτρα.

  Λοιπόν ;
  Ακόμα είσαι ακόμα αυτής της άποψης ή μήπως άλλαξες γνώμη ;

  Για να ξέρουμε κιόλας , ποιός ταχα μου, κάνει κριτική στο ΚΚΕ και τι αντιπροσωπεύει …

  ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΚΕ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΔΕΝ ΚΑΘΕΤΑΙ ΑΠ'ΕΞΩ !

 33. θελουμε το link της κριτικης που ασκει το κκε,αν ειναι ευκολο.ευχαριστω.
  επισης ας αφιερωσουμε ολο το χρονο μας να βρουμε τους λογους που ειναι τοσο 'λιγοι' αυτοι που ψηφιζουν και υπογραφουν τους νομους.αυτο με καιει.Ή αν προτιματε αυτοι με καινε.

 34. Αιδώς Αργείοι…

  Ποιος ο λόγος δημιουργίας εντυπώσεων; Ποιος ο λόγος διαστρέβλωσης; Ποιος ο λόγος λασπολογίας;
  Κρίμα, ντροπή σας

 35. Είδα το ντοκιμαντερ και πραγματικα πιστευω οτι ειναι αξιολογο και πραγματι περναει αυτο που ηταν ο στοχος του.
  Συμφωνω λοιπον με την γενικοτερη αναλυση για το ντοκιμαντερ και πολυ περισσοτερο για την αναλυση που αφορά στο ΚΚΕ.
  Ειναι ενα κομμα αγκυλωμενο στο παρελθον και στην κομματικη γραφειοκρατια.
  Δυστυχως η όλη αριστερα σε αυτές τις ιστορικες συνθηκες φαινεται οτι ή δεν εχει κατανοήσει το τι γινεται ή δεν ξέρει πως να λειτουργησει ή είναι χαμενη στις αδυναμιες και στις διαφορές της ή δεν υπαρχει ο ηγετης που θα εμπνεύσει ή δεν εχει την ικανοτητα να εξηγησει πως παιζεται το παιχνιδι και με ποιον τροπο θα αλλαξουμε τους όρους του παιχνιδιου ή δεν ξερω και εγω τι…

  Από την αλλη τα όποια κινηματα γεννιουνται δίνουν ελπιδα.

 36. File Ciaoant1,
  kane to bhma kai vges sto youtube.
  Kane Videoblogging.
  Shmasia exei h sumphknwsi tis pliroforias me ola ayta pou ginontai.

 37. ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΧΕ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΔΥΟ: ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΝΤΡΑΚΟΜ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS

 38. Σϋντροφε γράφεις ότι το ΚΚΕ επιτίθεται με λύσσα στο ντοκιμαντέρ. Επίσημη φωνή του κόμματος είναι ο Ριζοσπάστης που δεν έχει ασχοληθεί ακόμα με το ντοκιμαντέρ του Χατζηστεφάνου. Ας μη δημιουργούμε εντυπώσεις. Εχθρός δεν είναι ο ¨Αρης και η Κατερίνα και οι όποιες διαφωνίες και ενστάσεις με το πόνημα τους και την προσέγγιση του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *