Κατάργηση του Δημοσίου για να περάσει σε ιδιώτες, ενώ σχεδιάζεται και άλλο πετσόκομα μισθών στου Δ.Υ

 Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε χτες στην βουλή κατά την συζήτηση ερώτησης του βουλευτή του Σύριζα Β. Μουλόπουλου και την απάντηση που πήρε από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γ. Ντόλιο. Θα προτείναμε να την διαβάσετε ολόκληρη από τα πρακτικά της βουλής.

Φαίνετε ξεκάθαρα ότι πέρα απ’ τους σχεδιασμούς της μνημονικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μειώσει στα επόμενα 3 χρόνια κατά 200.000 τους δημοσίους υπαλλήλους, -για να περάσουν στα χέρια ιδιωτών υπηρεσίες που μέχρι σήμερα είναι κρατικές-  οι ίδιοι σύντομα θα δεχθούν και άλλο πετσόκομα στους μισθούς τους για να «βγουν τα νούμερα» στα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στους τοκογλύφους-δανειστές της.

Αποσπάσματα απ’ αυτή την συζήτηση:

Β. Μουλόπουλος: Πολύ φοβάμαι ότι το νέο μισθολόγιο θα είναι η χαριστική βολή για το δημόσιο και για τους εργαζόμενους σ’ αυτό. Υποψιάζομαι ότι ο στόχος σας δεν είναι ο εξορθολογισμός, αλλά η πλήρης απαξίωσή του.

Όπως απέδειξε και η απογραφή, το μέγεθος του δημοσίου στην Ελλάδα κινείται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Έτσι καταρρίφθηκε ένα μεγάλο ψέμα που είχε καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία.
Τώρα, η μελέτη των εταιρειών Icap Group και Hay Group για το μισθολόγιο που εσείς την παραγγείλατε, αποκαλύπτει το δεύτερο ψέμα, αυτό των υψηλών μισθών. Το 50% των εργαζομένων δεν ξεπερνά σε απολαβές τα 1.639 ευρώ μεικτά και μόλις το 10% ξεπερνά τα 2.418 μεικτά. Έτσι έχουμε ένα από τα πιο φθηνά δημόσια στην Ευρώπη.
….

Γι’ αυτό, κύριε Υφυπουργέ, σας ερωτώ πώς θα προκύψουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις για μείωση κατά 2,8 δισεκατομμύρια του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο χωρίς να επέλθουν νέες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων; Πώς είναι δυνατόν να ποσοτικοποιηθεί το έργο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών στον πολίτη; Ποιος θα κρίνει και με ποια κριτήρια τη δουλειά του κάθε εργαζόμενου;

Γ. Ντόλιος (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Για το 2,8 δισ. ευρώ που αναφέρετε, δεν μπορώ να καταλάβω πώς προέκυψε αυτό το νούμερο. Εμείς έχουμε πει ότι θα προκύψει συνολική μείωση του μισθολογικού κόστους, αλλά από άλλες αιτίες και συγκεκριμένα, από τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα λέμε ότι την προσεχή τριετία πιθανότατα το μισθολογικό κόστος από τα 21 δισ. που παραλήφθηκε το 2009 θα φθάσει στα 17 δισ. ή θα πάει και πιο κάτω, όχι όμως εκ του νέου μισθολογίου.

Β. Μουλόπουλος: Με ρωτήσατε από πού βγαίνει αυτό το οποίο λέω. Μα, αυτό το οποίο λέω βγαίνει από το ίδιο το Μνημόνιο, το οποίο έχετε υπογράψει. Εγώ διαβάζω για περικοπές: για το μεν 2012 870 εκατομμύρια, για το 2013 960 εκατομμύρια, για το 2014 900 εκατομμύρια και για φέτος 400 εκατομμύρια.
Εγώ αριθμητική κάνω, απλή πράξη πρόσθεσης: 4,6 δισεκατομμύρια είναι η μείωση, την οποία έχετε προβλέψει μέχρι το 2015 και αυτό το ποσό δεν μπορεί να βγει μόνο με το πάγωμα των προσλήψεων –γιατί πλέον περί παγώματος πρόκειται.
Να σας πω και κάτι ακόμη, σχετικά με το από πού θα προκύψει. Θα προκύψει από τη βραδύτερη ωρίμανση, όπως έχετε εξαγγείλει, για τους βασικούς μισθούς, που σημαίνει αλλαγή κλιμακίου όχι σε δύο, αλλά σε τέσσερα χρόνια. Δηλαδή έχουμε περικοπή κατά το ήμισυ στον εργασιακό τους βίο.

Γ. Ντόλιος: Με την απαρέγκλιτη τήρηση του 5/1 υπολογίζουμε, τα προσεχή τρία χρόνια, να μειώσουμε τους μισθούς στο δημόσιο περίπου κατά 200.000. Μπορείτε, λοιπόν, να βγάλετε εύκολα συμπέρασμα για το πώς θα μειωθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος.

Οποιος διαβάσει όλη την συζήτηση θα δει ότι η μείωση του κόστους στο Δημόσιο θα είναι 4,6 δισ. μέχρι το 2015 και δεν βγαίνει μόνο με το πάγωμα των προσλήψεων, όπως απάντησε ο Β. Μουλόπουλος. Η ουσία είναι αυτά που συμπλήρωσε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του Σύριζα:  “Αυτό που σχεδιάζεται είναι η κατάργηση του Δημοσίου, διότι θέλετε να το δώσετε στην ιδιωτική πρωτοβουλία”. Η μείωση του κόστους θα προκύψει από τη βραδύτερη ωρίμανση, που σημαίνει αλλαγή κλιμακίου ανά 4 χρόνια και όχι ανά 2 χρόνια, από την κατάργηση 13ου και 14 μισθού και των επιδομάτων, όπως είναι το μπόνους παραγωγικότητας, που πλέον θα εξαρτάται από τον προϊστάμενο, καθιστώντας όμηρους τους εργαζόμενους”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *