Ο άλλος δρόμος

 Οι Ισλανδοί έδειξαν ότι µπορεί να γίνει. Για δεύτερη φορά µέσα σε δύο χρόνια αρνήθηκαν να πληρώσουν αυτοί τα χρέη που τους φόρτωσαν στους ώµους οι κυβερνήσεις και οι τραπεζίτες τους.

Η εκφοβιστική εκστρατεία της πρωθυπουργού της Ισλανδίας, που απειλούσε µε «οικονοµικό και πολιτικό χάος», δεν απέτρεψε την αρνητική ψήφο των Ισλανδών στο πρόσφατο δηµοψήφισµα. «Υστερα από όλα αυτά, δεν θα αργήσουµε να δούµε την οικονοµία της χώρας να γίνεται η πιο ανθηρή της Ευρώπης την προσεχή δεκαετία ενώ άλλες ευρωπαϊκές οικονοµίες θα αποτυγχάνουν η µία µετά την άλλη, εξ αιτίας της ανικανότητας, της απροθυµίας και της δειλίας των ηγετών τους να υποχρεώσουν τους τραπεζίτες να αναλάβουν τις ζηµιές τους» γράφει ο οικονοµικός αναλυτής Τάιλερ Ντάρντεν. «Οσο για τις απειλές περί “αποµόνωσης” της Ισλανδίας, είµαστε βέβαιοι πως είναι απλώς ζήτηµα µηνών ώσπου να της ξαναχτυπήσο υν την πόρταφιλόδοξα κεφάλαια υψηλού ρίσκου καινα αρχίσουν να τηνξαναδανείζου ν».

Να λοιπόν που ένα έθνος µόλις 320.000 ψυχών σηκώνει τη σηµαία της απελευθέρωσης από τις συµµορίες των τραπεζιτών, ενώ οι πολίτες άλλων πολύ µεγαλύτερων χωρών περιορίζονται απλώς να παρατηρούν το κοντέρ του εθνικού χρέους ναπροσθέτει καθηµερινά δισεκατοµµύρια.

Τι ζήτησαν, µε δυο λόγια, από τους Ισλανδούς οι κυβερνήτες τους και οι τραπεζίτες τους που πριν από λίγα χρόνια αποφάσισαν να κάνουν τη χώρα τους παγκόσµιο επενδυτικό κέντρο, προσφέροντας στους κερδοσκόπους αποδόσεις 50% παραπάνω από άλλες χώρες, ώσπου να έρθει η κατάρρευση; Να ξεχάσουν πως η χώρα τους ήταν το2007 πρώτη στον κατάλογο των πιο προηγµένων χωρών που συντάσσει κάθε χρόνο ο ΟΗΕ µε βάση τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, πως οι κάτοικοί της ήταν από τους µακροβιότερους του πλανήτη µεπροσδόκιµο ζωής 81,8 χρόνια και πως ζούσαν σε µία από τις πιο ανοιχτές και ανεκτικές κοινωνίες. Και να το πάρουν απόφαση πως στο εξής θα ζουν µε λιτότητα για να βουλώσουν τις «τρύπες» τους οι τραπεζίτες, πως το ένα τρίτο των Ισλανδών που έχασε στις τράπεζές τους το κοµπόδεµά του δεν θα το ξαναδεί ποτέ και πως οι νέοι που αναγκάστηκαν να πάρουν τους δρόµους της ξενιτιάς δεν θα ξαναγυρίσουν ποτέ πίσω.

Αντί να ξεχάσουν, αντί να το πάρουν απόφαση, οι Ισλανδοί προτίµησαν να βγουν στους δρόµους και να διεκδικήσουν τον χαµένο τους παράδεισο, λέγοντας δύο φορές «όχι» στη λιτότητα και στην υποδούλωση σε ένα χρέος που δεν ήταν δικό τους.

Αν η κρίση όµως µπορεί και απειλεί έτσι τους πολίτες της χώρας που, πριν από την κατάρρευση, είχε το τέταρτο υψηλότερο ατοµικό εισόδηµα στον κόσµο, αυτό σηµαίνει πως τα πράγµατα είναι πολύ άσχηµα για τους πολύ φτωχότερους πολίτες άλλων χρεωµένων ευρωπαϊκών χωρών που ελπίζουν να γλιτώσουν από τα νύχια των αρπακτικών µε λιγότερες ζηµιές από όσες υπέστησαν οι Ισλανδοί, αν καθήσουν «φρόνιµα».

Πηγή: Ρ. Βρανάς – “Νέα”

0 απαντήσεις στο “Ο άλλος δρόμος”

 1. Είναι σκέτοι ΠΑΣΟΚοι – όλοι τους!

  Γράφει ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το κόψιμο των μισθών.Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν την περικοπή των συντάξεων.Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το κόψιμο των δώρων. Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το μνημόνιο με τις «επικαιροποιήσεις» του. Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που με την ψήφο τους προσκάλεσαν στην Ελλάδα, αρωγό των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.Ολοι τους!

  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν το ασφαλιστικό τερατούργημα, αυτοί που «εξασφάλισαν» στον εργαζόμενο δουλειά χωρίς σύνταξη ως τον τάφο. Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που σήκωσαν τo χεράκι τους και ψήφισαν τα μέτρα που εκτίναξαν την επίσημη ανεργία στο 15%, τα «λουκέτα» στα μαγαζιά στο 20% και την ύφεση στο μείον 6,6%.
  Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την «εκ περιτροπής» επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην εποχή των ειλώτων. Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν υπέρ της καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν για να μπορούν οι εργοδότες να απολύουν εργαζόμενους όταν θέλουν, όσους θέλουν και όποτε θέλουν. Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν υπέρ των αυξήσεων των φόρων τρεις φορές σε ένα χρόνο.Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν υπέρ της κατάργησης και συγχώνευσης σχολείων και νοσοκομείων. Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που ψήφισαν τη ληστεία του λαού μέσω του «Καλλικράτη».Ολοι τους!
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – όλοι τους! – είναι εκείνο το εκλεκτό σώμα το οποίο στηρίζει και διακινεί το θράσος τού «όλοι μαζί τα φάγαμε».
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που -όλοι τους! – με το ένα χέρι ψηφίζουν για να φορτώνονται νέα δανειακά χρέη στο λαό και με το άλλο χέρι ψηφίζουν για να χαρίζονται 108 δισ. ευρώ στις τράπεζες.
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που -όλοι τους! – ψήφισαν αυξήσεις στα διόδια, αυξήσεις στο ρεύμα, αυξήσεις 40% στα εισιτήρια των συγκοινωνιών.
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι – όλοι τους! – του ιδίου κόμματος με τον Τσουκάτο και τον Μαντέλη της υπόθεσης «Ζήμενς», τους «πράσινους» Βατοπεδινούς, τους «σοσιαλιστές ναυάρχους» των υποβρυχίων που «γέρνουν», τους «Σόρος» της χρηματιστηριακής απάτης και τους «Πινδάρους» της Ολυμπιακής λαμογιάς.
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που -όλοι τους! – περιφέρονται ανά την επικράτεια σφετεριζόμενοι και διαπομπεύοντας την έννοια και τον όρο «σοσιαλιστής».
  *
  Οσο για τα «φρουτάκια»:
  Οι απαρτίζοντες την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που έχουν ψηφίσει – όλοι τους! – τη μετατροπή της Ελλάδας σε «ηλεκτρονική μπαρμπουτιέρα», και το έχουν ψηφίσει όχι μια, αλλά τέσσερις (αριθμός: 4!) φορές:
  Μια φορά όταν ψήφιζαν το μνημόνιο, που εξ' αρχής περιλάμβανε τη διάταξη για τη νομιμοποίηση των «κουλοχέρηδων» και άλλες τρεις φορές στηρίζοντας τις ισάριθμες «επικαιροποιήσεις» του μνημονίου, που επίσης περιλαμβάνουν τη ρύθμιση για τα «φρουτάκια».
  *
  Οσοι πάνε, επομένως, να βγάλουν την «ουρίτσα» τους απ' έξω, ατύχησαν.
  Τζάμπα πασχίζουν να περιφέρουν το Πάσχα στις εκλογικές τους περιφέρειες την τσίκνα του …«αντάρτη».
  Τζάμπα προσπαθεί κι ο Παπανδρέου να ενθαρρύνει το παιχνίδι τού «άλλο η κυβέρνηση», «άλλο η κοινοβουλευτική ομάδα», «άλλο το κόμμα».
  Το έργο παίχτηκε ήδη την εποχή του πατέρα του. Και «κάηκε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *