Να και μερικοί πολύ ανταγωνιστικοί εργάτες…

Θέλετε επενδύσεις και παραγωγή;

Ιδού οι απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών αν είναι να επενδύσουν εδώ και όχι αλλού – δεχτείτε να εργάζεστε έτσι, και θα έχετε αρκετούτσικες επενδύσεις. Έως τότε, “άντε γεια”, πηγαίνετε σε κανά σεμινάριο του ΟΑΕΔ, και περιμένετε στην ουρά του γραφείου ευρέσεως εργασίας…

Όταν η παραγωγή ελέγχεται από μια μικρή ολιγαρχία, που κινείται με γνώμονα το δικό της ατομικό συμφέρον, εκεί καταλήγουμε – αφού αυτή είναι η κατάσταση που διασφαλίζει το μέγιστο δυνατό κέρδος για αυτούς:

Μάζευαν φράουλες υπό την απειλή όπλων
Εξαναγκάζονταν να εργάζονται σε χωράφια του νομού Ηλείας

Κάτω από άθλιες συνθήκες και με την απειλή όπλων ένας 32χρονος με τέσσερις συνεργούς του, από τη Ρουμανία, εξανάγκαζαν συμπατριώτες τους να εργάζονται σε χωράφια στην περιοχή Κουρτέσι στον νομό Ηλείας. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής ενημερώθηκαν ότι Ρουμάνοι κρατούνταν παράνομα από έναν Ελληνα και συμπατριώτες τους και αναγκάζονταν να εργάζονται σε χωράφια στην Ηλεία υπό άθλιες συνθήκες.

Κλιμάκιο αστυνομικών πήγε στην περιοχή και διαπίστωσε ότι υπό την επίβλεψη των κατηγορουμένων εργάζονταν από νωρίς το πρωί εώς αργά το απόγευμα δέκα αλλοδαποί ενώ δίπλα από τα χωράφια ήταν τα παραπήγματα στα οποία τους κρατούσαν «φυλακισμένους». Στο ίδιο σημείο εντοπίστηκαν και άλλοι 25 Ρουμάνοι.

Τους υποσχέθηκε εργασία
Οπως προέκυψε από την έρευνα ένας από τους κατηγορουμένους, 30 ετών από τη Ρουμανία, είχε προσεγγίσει τους συμπατριώτες του πριν από περίπου δύο εβδομάδες στη χώρα τους και τους είχε υποσχεθεί νόμιμη εργασία στην Ελλάδα. Μάλιστα τους είχε πει πως θα απασχολούνταν σε αγροτικές καλλιέργειες με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα και θα τους εξασφάλιζε διαμονή σε δωμάτια.

Οταν έφτασαν στην Ηλεία ξεκίνησε ο εφιάλτης τους. Ο 32χρονος Ελληνας τους εγκατέστησε στα παραπήγματα και την επόμενη ημέρα αφού άρχισαν να εργάζονταν στη συγκομιδή φράουλας, παραλάμβανε ο ίδιος την αμοιβή από τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, χωρίς να την δίνει στους εργάτες.

Ξυλοδαρμοί και απειλές
Επίσης υποχρέωνε τους Ρουμάνους να προμηθεύονται από το αυτοσχέδιο μπακάλικο που είχε στήσει σε ένα από τα παραπήγματα τα φαγητά τους χρεώνοντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά ενώ τους απαγόρευε να απομακρύνονται από τη περιοχή των παραπηγμάτων. Παράλληλα με συνεχείς ξυλοδαρμούς και απειλές τους υποχρέωναν να εργάζονται ενώ ανά διαστήματα πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό.

Στην κατοχή του 32χρονου και των δυο ρουμάνων συνεργών του, 30 και 32 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο, ένα κινητό τηλέφωνο, πολλές χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα και χρήματα, τέσσερις κάρτες αναλήψεων και 1.045 ευρώ. Επίσης αναζητούνται άλλοι δυο ρουμάνοι.

Στους εργάτες, οι οποίοι βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση, παρασχέθηκε βοήθεια ενώ οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.

Τα παραπήγματα των εργατών αυτών – πολύ “ανταγωνιστικό” περιβάλλον, φτου φτου να μην τους ματιάσουμε, άντε και στα δικά μας


“Στην κατηγορία για σωματικό και πνευματικό μαρασμό, για πρόωρο θάνατο και για το μαρτύριο της υπερβολικής εργασίας [το κεφάλαιο] απαντάει:
Μήπως θα ‘πρεπε να μας βασανίζει αυτό το βάσανο μια και αυξάνει τις απολαύσεις (τα κέρδη) μας;”
-Κ. Μαρξ

“Όσο σκληρά και αν δουλεύεις, πάντα θα υπάρχει κάποιος φτηνότερος από εσένα” – αυτό είναι το βαθύτερο νόημα του ανταγωνισμού ανάμεσα στους εργάτες: Είναι ένας “αγώνας προς το κάτω”, όπως το αποκαλούν οι κεφαλαιοκράτες – δηλαδή η κατάσταση αυτή τους εξωθεί να δέχονται ολοένα και πιο χαμηλή αμοιβή για την εργασία που πουλάνε στον εργοδότη, προκειμένου ο εργοδότης αυτός, ως αγοραστής εργατικής δύναμης που είναι, να “αγοράσει” αυτούς τους εργάτες και όχι τους διπλανούς που είναι φτηνότεροι, κοκ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *