Ο Max Keiser είπε κάτι που η αριστερά δεν το λέει (διότι φοβάται)

“Μπάχαλο”, αλλά με την καλή έννοια τα έκανε ο Max Keiser σε μια τηλεοπτική εκπομπή βρατανικού καναλιού (το σχετικό βίντεο μπορείτε να το βρείτε στο τέλος).

Μη φανταστείτε ότι πιάστηκε στα χέρια με κάποιον άλλο καλεσμένο ή με τον παρουσιαστή, κτλ. Έκανε κάτι άλλο:

Βγήκε δημόσια και δήλωσε ότι οι τραπεζίτες πρέπει να οδηγηθούν στη γκιλοτίνα. Αυτό είναι κάτι καινούργιο ως πρόταση – είναι μάλλον η πρώτη φορά που κάποιος βγαίνει και το δηλώνει αυτό στην τηλεόραση, καθώς ακόμα και η αριστερά φοβάται να το πει αυτό, άσε που ένα κομμάτι της δε θέλει καν να τους πάει στη γκιλοτίνα.

Βέβαια, ο Max Keiser είναι ο Max Keiser, με την έννοια ότι είναι μια αναγνωρίσιμη και λίγο “cult” φυσιογνωμία, και άρα μπορεί να λέει και “καμία κουβέντα παραπάνω”.

Επίσης, μια ακόμα κριτική είναι πως ο Keiser ρίχνει όλη τη ευθύνη σε μερικούς “διεφθαρμένους τραπεζίτες”, κάτι που δεν είναι σωστό.

Πχ ο πλούτος και η εξουσία που απέκτησαν οι τραπεζίτες οφείλεται στο ότι το βιομηχανικό κεφάλαιο έφυγε για την Ασία, μιας και όλοι οι κεφαλαιοκράτες, άσχετα με το σε ποιον κλάδο δραστηριοποιείται ο καθένας, κοιτάζουν το πως θα μεγιστοποιήσουν το ατομικό τους κέρδος, εις βάρος του εργάτη. Και αφού οι βιομήχανοι πήραν την παραγωγή και έφυγαν, έμεινα οι τραπεζίτες ως οι μοναδικοί “πάροχοι ρευστότητας”. Από εκεί και πέρα, έγιναν παντοδύναμοι, και έκαναν πράγματι ένα σωρό νόμιμες και παράνομες δραστηριότητες για να πλουτίσουν εις βάρος μας, ως νόμιμοι τοκογλύφοι που είναι. Η ρίζα του προβλήματος όμως πηγάινει πολύ πιο βαθιά από “μερικούς διεφθαρμένους τραπεζίτες”.

Άρα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ανάλυση του Max Keiser δεν είναι και 100% σωστή – άλλωστε, και στο πάνελ της εκπομπής, αν δείτε το παρακάτω βίντεο, υπάρχει ένας -πολύ ξύπνιος- τραπεζίτης ο οποίος παραδέχεται ότι θα πρέπει όντως να τιμωρηθούν μερικοί τραπεζίτες, ως “εξιλαστήρια θύματα”, για να ηρεμήσουν τον αγανακτισμένο κόσμο. Τελικά, ανάλογα με το αν ο κόσμος συνεχίζει να πιέζει (και πόσο), θα πρέπει μερικοί να τιμωρηθούν, ώστε οι υπόλοιποι να συνεχίσουν. Είναι μια απαραίτητη θυσία για να συνεχίσει να λειτουργεί ο καπιταλισμός (δείτε και εδώ για το πως η Αμερικανική Γερουσία κατηγορεί πλέον ανοιχτά μεγάλες τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η Deutsche Bank, κτλ). Και καλά κάνει βέβαια, όλα αυτά που λέει η Γερουσία και ακόμα περισσότερα ισχύουν 100% και τα στηρίζουμε. Μόνο που φταίει και η ίδια η Γερουσία, και φταίνε και οι βιομήχανοι, και τελικά…”φταίει ο καπιταλισμός”, δηλαδή φταίει η τάση του συστήματος να εξωθεί τους κεφαλαιοκράτες να συσσωρεύουν ολοένα και περισσότερα, εις βάρος των εργατών.

Έως εδώ όμως με την κριτική στον Max Keiser. Γιατί ναι μεν έχει όλα αυτά τα ελαττώματα, αλλά από την άλλη έχει ένα βασικό πλεονέκτημα: Βγαίνει και το λέει δημόσια ότι πρέπει αυτοί που εκμεταλλεύονται το λαό να εκτελεστούν.

Αυτό δεν το έχει η σημερινή αριστερά – ακόμα και αν ψελλίζει κάτι μισόλογα, δεν το εννοεί.

Είναι καλά -και απαραίτητα– τα πιο πολιτικά σχέδια για το τι να κάνουμε με το ποιος θα κάνει κουμάντο στην παραγωγή, τι θα κάνουμε με το ζήτημα του χρέους, τι θα κάνουμε με αυτό, με εκείνο, κτλ, αλλά θα πρέπει να πούμε με θάρρος και το ότι πρέπει οι εχθροί του λαού να αποδεκατιστούν. Αλλιώς θα αποδεκατιζόμαστε εμείς (κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γιγαντώνεται ως φαινόμενο, και όλοι μπορούν να το δουν πλέον).

Και αν τυχόν βρεθεί κάποιος και μας πει ότι “δε θέλουμε να δολοφονούμε ανθρώπους”, τότε να απαντήσουμε αυτό που απάντησε ο Keiser στην εκπομπή αυτή όταν του είπαν το ίδιο πράγμα: Ότι δηλαδή η “δουλειά” αυτών των ανθρώπων είναι να μας εκμεταλλεύονται, και άρα όσο ζουν και συνεχίζουν ανεμπόδιστα τη “δουλειά” τους, εμείς ρημαζόμαστε. Άρα, πρέπει να κινηθούμε εναντίον τους. Και γι’ αυτό θα πρέπει να αποδεκατίσουμε τους “κακούς τραπεζίτες” – και όχι μόνο: Θα πρέπει να αποδεκατίσουμε όλους εκείνους που αντιδρούν στο να σταματήσει μια μικρή ολιγαρχία να πλουτίζει εις βάρος των αμέτρητων εργατών του κόσμου, και να αρχίσει ο ίδιος ο εργάτης να κυβερνά

Εδώ και το βίντεο με τον Max Keiser:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *