Πάσχα με σκουπίδια σε πολλές πόλεις της χώρας και ο “Καλλικράτης”


Πάσχα με σκουπίδια σε πολλούς δήμους της χώρας – ένα πολύ άμεσο παράδειγμα της υποβάθμισης του λεγόμενου “βιωτικού επιπέδου” του λαού. Καθώς οι δήμοι είναι υπερχρεωμένοι, και με τον “Καλλικράτη” που τους κόβει κατά πολύ τη χρηματοδότηση, τέτοιου είδους φαινόμενα θα γενικευτούν. Άλλωστε, δεν είναι ανταγωνιστικό να ξοδεύονται χρήματα για πράγματα όπως πχ η καθαριότητα των δήμων – καλύτερα να ζούμε στα σκουπίδια, αυτό είναι ένα πολύ πιο “κινεζοποιημένο” (ανταγωνιστικό) περιβάλλον

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στον Καλλικράτη, και στο πως φορτώνει πολλές αρμοδιότητες στους δήμους, στα πλαίσια της “αποκέντρωσης του κράτους”, και από την άλλη πετσοκόβει την κρατική χρηματοδότηση προς αυτούς.

Αυτό προφανώς οδηγεί σε κλείσιμο-υποβάθμιση υπηρεσιών, απολύσεις υπαλλήλων, μειώσεις μισθών, μεγαλύτερη φορολογία στους κατοίκους του δήμου, ξεπούλημα των όποιων “ασημικών” κατέχει ο κάθε δήμος σε ιδιώτες, άνοδος του δανεισμού του δήμου(με ότι αυτό συνεπάγεται μακροπρόθεσμα), αύξηση των ΣΔΙΤ, με τους ιδιώτες να κάνουν πάρτι (ενοίκια, διόδια, κτλ), καθώς οι δήμοι δε θα αναλαμβάνουν να κάνουν έργα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε δει μια πολύ καλή ανάλυση του Κύρτσου, που είναι από τα πιο “ξύπνια” φερέφωνα της άρχουσας τάξης, όπου έλεγε τα εξής για το θέμα:

Στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι ο «Καλλικράτης» είναι μέθοδος περιορισμού των δαπανών για την αυτοδιοίκηση. Διευκρινίζεται, με βάση το κείμενο του μνημονίου, ότι το 2011 οι σχετικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 κατά 1 δισ. ευρώ και κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Θα αφαιρεθούν σε διάστημα μίας τριετίας 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δημοτική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα θα αποκεντρωθούν ένα σωρό αρμοδιότητες και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με πρόσθετες αρμοδιότητες και λιγότερους πόρους.

Σε άλλο άρθρο μας, είχαμε δει το δήμο Πειραιά, που είναι ο “πρωταθλητής” στην υπερχρέωση να ζητά να γίνει μερική διαγραφή του χρέους, καταγγέλλοντας τα “τοκογλυφικά επιτόκια” (λες και υπάρχουν επιτόκια που δεν είναι τοκογλυφικά), και ζητούσε χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και “παράταση χρόνου” στην αποπληρωμή του δανείου.

Πριν λίγες μέρες, το θέμα ξανάρθε στην επιφάνεια – ας δούμε σχετικό άρθρο της “Ελευθεροτυπίας”:

Τη διαγραφή των τόκων του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου το χρέος του δήμου Πειραιά από τα σχεδόν 140 εκατ. ευρώ να μειωθεί στα 80 – 100 εκατ. ευρώ ζήτησε ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του.

Ο Β. Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε τους τόκους του ΤπΔ ως τοκογλυφικούς και πρότεινε επίσης στον αρμόδιο υπουργό, την παροχή πενταετούς περιόδου χάριτος και επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους κατά 10 χρόνια για να φτάσει τα 25 έτη.

Σε άλλο άρθρο της, η “Ελευθεροτυπία” παρατηρεί:

το χρέος-μαμούθ των δήμων, που πλησιάζει τα 2 δισ. (1.742.135.952 ευρώ ακριβέστερα), πιέζει ασφυκτικά τους «καλλικρατικούς δήμους», με την ίδια την ΚΕΔΚΕ να έχει αποφασίσει μετά το Πάσχα 24ωρο κλείσιμο όλων των δήμων.

Παρέμβαση για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη στάση πληρωμών του ΟΣΚ και κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εφιάλτη για όλους τους περιφερειάρχες έκανε ο Α. Κατσιφάρας, περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας, η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, και θα αποσταλούν σχετικές επιστολές στα συναρμόδια υπουργεία. Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε πως «…οι εργολάβοι παραμένουν απλήρωτοι, οι τοπικές οικονομίες στενάζουν, τα έργα στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας βαλτωμένα και η αδυναμία ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ ορατή. Τα υπουργεία Παιδείας και Υποδομών πρέπει άμεσα να αφυπνιστούν και να ενεργοποιήσουν το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων».

Η Μαρία Κωττάκη, δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, δήλωσε στην «Ε»:

«Οι σημαντικότερες παρενέργειες που έχει προκαλέσει η εφαρμογή του “Καλλικράτη” έχουν να κάνουν με τη μη έγκαιρη προεργασία των αλλαγών, την ελλιπή χρηματοδότηση των δήμων σε σχέση με τις δεκάδες νέες αρμοδιότητες που τους ανατέθηκαν και την αδυναμία εφαρμογής στην πράξη των όποιων επιδιωκόμενων αλλαγών… Αποτέλεσμα, σήμερα να καταγράφονται ελλείψεις σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό για την καλή λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και ΚΑΠΗ. Με τον “Καλλικράτη” οι δήμοι απέκτησαν πλήθος νέων αρμοδιοτήτων, από τις πολεοδομίες μέχρι την Παιδεία, αλλά η χρηματοδότηση έχει ήδη ελαττωθεί… Ετσι, οι δήμοι μοιάζουν πλέον μετέωροι στα νέα τους καθήκοντα. Εδωσαν αρμοδιότητες, αλλά όχι τους αναγκαίους πόρους για την εξυπηρέτησή τους…

Πριν περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για αναδιάρθρωση των χρεών των δήμων:

Ανάσα για τα χρέη των δήμων
Τροπολογία παρατείνει ως και 25 χρόνια την αποπληρωμή των δανείων των ΟΤΑ

Από την άλλη βέβαια, όπως παρατηρεί σε άλλο άρθρο της η “Ελευθεροτυπία”, έρχονται ολοένα και πιο έντονα απολύσεις, λουκέτα σε υπηρεσίες, μειώσεις μισθών, κτλ, κτλ, κτλ:

Ειδικό, δημοτικό… Μνημόνιο θα επιβληθεί τουλάχιστον στους 30 πιο χρεωμένους δήμους που τα οικονομικά τους έχουν περάσει την κόκκινη γραμμή.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον «Καλλικράτη» είτε η κυβέρνηση θα μπορεί να εντάξει υποχρεωτικά στο πρόγραμμα εξυγίανσης όσους δήμους δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες είτε οι δήμοι θα υποβάλουν αίτηση προαιρετικής ένταξης.

Πρακτικά, η «εξυγίανση» των δήμων (που θα επεκτείνεται σε βάθος χρόνου, καθώς από εδώ και στο εξής προβλέπονται για όλους πλέον τους δήμους πεντάχρονα επιχειρησιακά πλάνα – υπό το συνεχή έλεγχο του υπουργείου και της κυβέρνησης) έρχεται να βάλει τη σφραγίδα στη διάλυση χιλιάδων οργανισμών, στις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, στην κατάργηση υπηρεσιών.

“Δόξα σοι ο Θεός” όμως, οι τράπεζες συνεχίζουν να διασώζονται – όσο για τους υπόλοιπους…”άντε γεια”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *