Μερικά “σκόρπια” διεθνή νέα


Το Τσερνομπίλ σήμερα
  • Σαν σήμερα, στις 26/04/1986, ξεκινούν δοκιμές ασφαλείας στο Τσερνομπίλ, που καταλήγουν όμως στην καταστροφή. Η πρώην ΕΣΣΔ προσπαθεί όσο μπορεί να συγκαλύψει το συμβάν.
  • Είναι σχεδόν ειρωνικό που στη σημερινή καταστροφή της Φουκοσίμα στην Ιαπωνία, βλέπουμε πάλι την ίδια αντίδραση, με το θέμα να “θάβεται’ όσο το δυνατόν περισσότερο στα δελτία. Δείτε εδώ για μία ακόμα προσπάθεια της Ιαπωνικής κυβέρνησης να ελέγξει το τι βγαίνει προς το έξω, και εδώ ένα ακόμα άρθρο που μου έκανε εντύπωση, με τους εργάτες που συντηρούσαν το σταθμό της Φουκοσίμα να πληρώνονται 11$/ώρα δηλαδή…τον ίδιο μισθό με έναν εργάτη στα McDonalds της Ιαπωνίας, όπως εύστοχα παρατηρεί το bloomberg.
  • «Βουτιά» 50% στην παραγωγή των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών (εδώ), καθώς δε βρίσκουν ανταλλακτικά, ενώ και οι πωλήσεις τους προφανώς θα πέσουν. Επίσης, η Toyota κλείνει και τα εργοστάσια της στη Β. Αμερική, λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών.
  • Η ιταλική πόλη Cassino, που είχε κάνει ένα swap με τη JP Morgan και ήδη έχει κοστίσει 2.000.000 στους φορολογούμενους, αρνείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το swap, με τη JP Morgan να βρίσκεται στα δικαστήρια [και] για αυτή την υπόθεση. Το πολύ -πολύ βέβαια να φάει κανά μικρό προστιματάκι, που είναι κατά πολύ μικρότερο από τα κέρδη που βγάζει, οπότε θα συνεχίσει σα να μην τρέχει τίποτα.
  • Οι λαοί εξακολουθούν να χαζεύουν με κάθε πιθανή και απίθανη χαζομάρα, την ίδια ώρα που τους παίρνουν και τα σώβρακα: Στην Αγγλία, χαμός γίνεται με το celebrity event των ημερών να είναι ο γάμος του πρίγκηπα της χώρας.
  • Πρόστιμο 1 δισεκ. δολαρίων επιβλήθηκε κατά της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη Λατινική Αμερική, ιδιοκτησίας του πλουσιώτερου ανθρώπου στον κόσμο για μονοπωλιακές πρακτικές. “Ποιος θα το περίμενε” ότι υπάρχουν καρτέλ. Από την άλλη βέβαια, εδώ υπάρχει καρτέλ (ο ΟΠΕΚ) στο πετρέλαιο, το νούμερο 1 αγαθό που σχετίζεται…με τα παντα, γιατί να μην υπάρχει σε άλλους κλάδους;
  • Σημαντική αποκάλυψη από τον Independent στην Αγγλία (εντάξει, όχι τόσο σημαντική όσο ο βασιλικός γάμος βεβαίως-βεβαίως), καθώς σε άρθρο του αποδεικνύει ότι το 2002, λίγο πριν την εισβολή στο Ιράκ, έγιναν τουλάχιστον πέντε συναντήσεις της κυβέρνησης με τη BP και τη Shell, προκειμένου να “μοιράσουν τα λάφυρα”.
  • Βενιζέλος: “Η Ελλάδα έπραξε αυτό που επέβαλε το συμφέρον της για τη Λιβύη” (προφανώς το συμφέρον της “Ελλάδας” (δηλαδή το συμφέρον της άρχουσας τάξης που προσπαθεί να το παρουσιάσει ως “εθνικό” συμφέρον) είναι να βοηθά ως γυμνοσάλιαγκας τους ιμπεριαλιστές στις κάθε λογής εισβολές τους). Το link εδώ.
  • Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, παραδέχεται ο Ομπάμα.
  • Ο Immanuel Wallerstein αναλύει σε άρθρο του ότι υπάρχει και μία ποιο βαθιά αιτία για την εισβολή του ΝΑΤΟ ατην Αραβία, πέρα από το πετρέλαιο: Θέλουν να χαλιναγωγήσουν την εξέγερση των εκεί λαών, να την ελέγξουν, και να μπορέσουν έτσι να συνεχίσουν να ελέγχουν την περιοχή εκεί.
  • Σοκ από Σ.Αραβία με μείωση παραγωγής πετρελαίου – το πετρελαϊκό καρτέλ του OPEC παράγει με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. Προφανώς αναμένουν υψηλότερη τιμή του πετρελαίου/χαμηλότερη τιμή του δολαρίου.
  • Η Ρωσία πλέον παράγει πιο πολύ πετρέλαιο και από τη Σ. Αραβία, καταλαμβάνοντας τη νούμερο 1 θέση ως πετρελαιοπαραγωγός του κόσμου.
  • Το ΔΝΤ αναθεώρησε τις επίσημες προβλέψεις του, και πλέον λέει ότι η Κίνα θα προσπεράσει τις ΗΠΑ ως η νούμερο 1 οικονομία σε πέντε μόλις χρόνια, το 2016. Αυτές οι προβλέψεις είναι λίγο “υποθετικές”, και αλλάζουν συνεχώς, απλά αξίζει να δούμε ότι διαρκώς τις αναθεωρούν, με την Κίνα να καταλαμβάνει διαρκώς και καλύτερη θέση, ενώ οι ΗΠΑ πέφτουν ολοένα και πιο πολύ στα “μοντέλα προβλέψεων” τους.
  • Η Φινλανδία δείχνει με την άνοδο των “ευρωσκεπτικιστών” ακροδεξιών το πως, ειδικά σε περιόδους κρίσης, ισχύει το “ο καθένας για τον εαυτό του”. Η Ευρώπη ξαναδιχάζεται. Αξίζει να διαβαστεί η ανάλυση του Καπόπουλου στην “Ημερησία”.
  • Το chronicle.com έγραψε ένα άρθρο για το Μαρξ, που πολλοί έχουν αρχίσει να τον θυμούνται…Το συγκεκριμένο άρθρο είναι πολύ καλογραμμένο, και νομίζω λέει πολλές αλήθειες, διαλύοντας πολλούς μύθους σχετικά με το μαρξισμό ως “κοσμοθεωρία”, γι’ αυτό και το βάζω.

Μία απάντηση στο “Μερικά “σκόρπια” διεθνή νέα”

  1. Το BLOG σας δημοσιέυει επιλεκτικά τα σχόλια των αναγνωστών του???
    Εχω αφήσει κάποια σχόλια πρίν το Πάσχα αλλά τα έφαγε η λογοκρισία…….
    Τουλάχιστον αφαιρέστε την δυνατότητα σχολιασμού και τυπικά.
    Είναι τραγικό να χάνω τον χρόνο μου γράφοντας σχόλιο στον εαυτό μου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *