Βίντεο από την παρέμβαση του σωματείου βιβλίου χάρτου Θεσσαλονίκης και σχετική ανακοίνωση

Δείτε το βίντεο από την παρέμβαση του σωματείου βιβλίου χάρτου Θεσσαλονίκης στην έκθεση βιβλίου όπου παρουσιαζόταν βιβλίο του εκδότη Παπασαραντόπουλου. Στο βιβλίο καταγγέλλει τη μεταπολίτευση γιατί μας καλόμαθε, ξεχνώντας βέβαια τη δόλια πτώχευση των εκδόσεων Παρατηρητής με την οποία άφησε δεκάδες εργαζόμενους στο δρόμο απλήρωτους… Το βιβλίο παρουσίαζαν ο κουμπάρος του Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Μπουτάρης.

Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο είναι το εξής:

«Στην Διεθνή έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Λιβύη, ένας από τους βασικούς υπεύθυνους που η χώρα μας συμμετέχει στον πόλεμο ήρθε να παρουσιάσει βιβλίο για την μεταπολίτευση και να μιλήσει για την δημοκρατία… Ομάδα διαδηλωτών διαμαρτυρήθηκε και δέχτηκε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων.
Στον χώρο βρίσκονταν πολλά ΜΜΕ αλλά προφανώς δεν πρόκειται να δείξουν παρά ελάχιστα…

Είμαστε εδώ θα είμαστε παντού θα γίνουμε ο τρόμος του κάθε υπουργού».

Η σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης

ΑΚΡΙΒΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΦΘΗΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου διεξάγεται στο καθεστώς μιας οικονομικής κρίσης που συρρικνώνει τα εισοδήματά μας, φέρνει ακρίβεια σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες και βεβαίως καθιστά την ψυχαγωγία πολυτέλεια για λίγους.

Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία, οι τιμές των βιβλίων τραβούν την ανηφόρα, οι καθημερινές ανατιμήσεις είναι πλέον ρουτίνα και η ανάγνωση γίνεται σπορ για λίγους. Το βιβλίο και οι εκδότες τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα επιδοτήθηκε όσο λίγοι τομείς του εμπορίου μέσω ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων και όμως η τιμή του εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως υψηλή. Άλλωστε, η πλειοψηφία εκδοτών και βιβλιοπωλών βλέπουν το βιβλίο μόνο ως εμπορικό προϊόν παρά ως πνευματικό αγαθό. Είναι τέτοια, μάλιστα η απληστία των ελλήνων εκδοτών που έχουν κατορθώσει –γιατί για κατόρθωμα πρόκειται- να έχουμε στην Ελλάδα τα πιο ακριβά βιβλία σε όλη την Ευρώπη!

Την τελευταία εικοσαετία ο αριθμός των ετησίως εκδιδόμενων τίτλων υπερδιπλασιάστηκε ενώ και η συνολική δαπάνη για αγορά βιβλίων υπερτριπλασιάστηκε. Οι αριθμοί ευημερούσαν, αλλά το βιβλίο κατέληξε να θεωρείται συνώνυμο της ελαφράς λογοτεχνίας και του παρασχολικού βοηθήματος! Το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) αντί να ενισχύσει την αναγνωστική παιδεία προέκρινε τις δημόσιες σχέσεις και πολυδάπανες συμμετοχές σε εμπορικής φύσεως εκθέσεις του εξωτερικού.
Και ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο πλήρωσαν το κόστος της «ανάπτυξης» με μισθούς 700 ευρώ και ελαστικά ωράρια, τώρα στην εποχή της κρίσης πληρώνουν τα σπασμένα με μαζικές απολύσεις και εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις εργασίας. Μόνο μέσα στους τελευταίους μήνες έχουμε:

-λουκέτο στα Ελληνικά Γράμματα με 95 άνεργους-
-18 απολύσεις στον Ελευθερουδάκη-
-ατομικές συμβάσεις ή εκ περιτροπής εργασία στον Παπασωτηρίου
και τον Π.Γεωργίου στην Θεσσαλονίκη-
-απολύσεις στον Π.Κυριακίδη, στον Λιβάνη, το Μεταίχμιο, τον Απόλλωνα κ.α –
– κλείσιμο υποκαταστημάτων του Ιανού και της Ωκεανίδας –

Η εργοδοσία του κλάδου, παίρνοντας αφορμή από τον αντεργατικό καταιγισμό μέτρων των τελευταίων χρόνων, απολύει, περικόπτει τα μεροκάματα, εκβιάζει τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους. Δυστυχώς η πλειοψηφία εκδοτών αλλά και δημοφιλών συγγραφέων αποδέχεται αυτές της πολιτικές. Ακραίο παράδειγμα άλλη μια επανεμφάνιση του Π. Παπασαραντόπουλου, του ανθρώπου που άφησε για χρόνια απλήρωτους δεκάδες εργαζόμενους του Παρατηρητή, «πτωχεύσαντα» πριν από μερικά χρόνια, ανανήψαν προσφάτως όμως ως «υπάλληλος» του εκδ. οίκου Επίκεντρο. Μια επανεμφάνιση που συνδυάζεται με εκδήλωση (!) στην 8η διεθνή έκθεση βιβλίου έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό άμυνας Βενιζέλο (!) και τον δήμαρχο Μπουτάρη (!).

Φαίνεται, λοιπόν, πως η εργοδοσία του κλάδου μας έχει στο πλευρό της το κράτος και την πολιτική ηγεσία. Εμείς καλούμε στο πλευρό μας όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται, όσο κι εμείς, από αυτή τη πολιτική.

Καλούμε, λοιπόν, σε άμεσες δράσεις για να αντισταθούμε στα αντεργατικά μέτρα, ώστε και το βιβλίο να είναι προσιτό σε όλους:

-Άμεση ενίσχυση και ίδρυση νέων σχολικών και δημοτικών βιβλιοθηκών
-Να εφαρμοστούν πολιτικές που ενισχύουν την φιλαναγνωσία.
-Καμιά απόλυση, καμιά ατομική σύμβαση, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους
-Ανατροπή των αντεργατικών νόμων και ρυθμίσεων.

ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
Στις 11 Μάη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, 10 π.μ. ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΚΑΜΑΡΑ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ευχαριστούμε τον αναγνώστη του μπλογκ μας Γιώργο Κρεασίδη που μας έστειλε το παραπάνω υλικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *