Το Ισραήλ σκορπάει το θάνατο την ημέρα της Νάκμπα !

Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν σήμερα πυρ κατά διαδηλωτών στα συνοριακά περάσματα με τα Παλαιστινιακά Εδάφη, τη Συρία και τον Λίβανο, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Τα αιματηρά περιστατικά σημειώθηκαν κατά την 63η επέτειο της «Νάκμπα», του εκτοπισμού Παλαιστινίων κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Στα Υψώματα του Γκολάν, στα σύνορα με τη Συρία, οι δυνάμεις της ισραληνικής συνοριοφυλακής άνοιξαν πυρ κατά φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών, με τα τοπικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς.

Συμπλοκές και στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου με πληροφορίες για άλλους τέσσερις νεκρούς, καθώς και στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκρούσεις στα σύνορα με τη Συρία

Ομάδα περίπου 50 φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών από τη Συρία, που προσπάθησε να μπει στο έδαφος του Ισραήλ, πυροβόλησαν οι δυνάμεις της ισραηλινής συνοριοφυλακής στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών στα Υψώματα του Γκολάν, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Η τηλεόραση της Συρίας ανέφερε πως οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τέσσερις Σύρους πολίτες, σε πορεία κοντά στα Υψώματα του Γκολάν. Για τέσσερις νεκρούς έκανε λόγο και το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 2.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες αναφέρουν, επίσης, ότι έχουν τραυματιστεί μεταξύ 10 και 20 άνθρωποι, που μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο.

Νωρίτερα επίσημες ανακοινώσεις ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί έριξαν μόνο προειδοποιητικές βολές σε ομάδα ατόμων που προσπάθησαν να περάσουν από τη Συρία στα, υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, Υψώματα του Γκολάν.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεκάδες άτομα έχουν περάσει τα σύνορα από τη Συρία και οι στρατιώτες προσπαθούν να τους εμποδίσουν από το να εισέλθουν.

Πυρά και στα σύνορα με τον Λίβανο

Συμπλοκές και στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, μεταξύ της ισραηλινής συνοριοφυλακής και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού του Ισραήλ, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ όταν πλήθος Λιβανέζων διαδηλωτών πλησίασαν τον συνοριακό φράχτη και ξεκίνησαν να τον καταστρέφουν. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν νεκροί από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες.

Πηγές υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου κάνουν λόγο για τέσσερις νεκρούς και έντεκα τραυματίες.

Τα δύο περιστατικά συνέβησαν, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν σε υψηλή επιφυλακή για έντονα επεισόδια καθώς οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Κυριακή την 63η επέτειο της «Νάκμπα», του εκτοπισμού τους κατά την ημέρα την ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

Σε πορεία Παλαιστινίων κατά μήκος των συνόρων στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χρήση πολυβόλων τραυματίζοντας 60 άτομα.

Παράλληλα, τον πετροπόλεμο που ξέσπασε στη Δυτική Όχθη διαδέχθηκαν τα δακρυγόνα από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Γιοάβ Μοντεχάι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι πίσω από την αναταραχή βρίσκεται το Ιράν.

«Βλέπουμε εδώ μία πρόκληση από το Ιράν, τόσο στα σύνορα με τη Συρία όσο και σε εκείνα με το Λίβανο, που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί της διαμαρτυρίες» για τη Νάκμπα, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ – Associated Press

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *