Χορός του Ζαλόγγου

 Ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας, για τον οποίο έχει κάνει λόγο και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δεν περιορίζεται στο οικονομικό επίπεδο. Εφόσον η «επιβίωση» της χώρας εξαρτάται αποκλειστικά από τη ροή πιστώσεων (για να εξυπηρετούνται προηγούμενα χρέη), είναι αναπόφευκτο οι πιστωτές, εκτός από την οικονομία, να έχουν βάλει (ή να επιδιώκουν να βάλουν) στο χέρι και το πολιτικό σύστημα.

Όπως θέτουν το θέμα έμπειροι και με διεθνείς διασυνδέσεις πολιτικοί παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το «Π», «η διεθνής αξιοπιστία της χώρας – παρά τα σκληρά και οδυνηρά μέτρα που έχουν ληφθεί τον τελευταίο χρόνο – βρίσκεται στο ναδίρ. Αν δεν αποκατασταθεί, η χώρα θα οδηγηθεί (καροτσάκι…) βήμα – βήμα έξω από την ευρωζώνη (ευρώ)». Και στον απόλυτο έλεγχο από το ΔΝΤ, θα συμπληρώναμε εμείς…

Μιλώντας περί αξιοπιστίας, οι συνομιλητές του «Π» επικεντρώνονται «στην απαιτούμενη από τους πιστωτές ευρύτερη πολιτική συναίνεση, η οποία θα μπορέσει να φέρει σε πέρας το νέο μνημόνιο», το οποίο βρίσκεται ήδη στα σκαριά και θα συνοδεύει τον νέο δανεισμό εν όψει της συνέχισης του αποκλεισμού της Ελλάδας από τις αγορές και το 2012.

Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά, αλλά και από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ακούγεται ολοένα και πιο καθαρά ως κυνικός εκβιασμός, ο οποίος διατυπώνεται ως εξής: Η πίστωση θα συνεχιστεί προς την Ελλάδα αφού προηγουμένως διευθετηθεί το «πολιτικό ζήτημα»: αφού εξασφαλιστεί ότι η χώρα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις οδυνηρές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η συνέχιση του δανεισμού.

Πώς θα αντιδράσει το πολιτικό σύστημα της χώρας στον εκβιασμό είναι υπό διερεύνηση. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως δείχνουν ότι η προθυμία συμμόρφωσης περισσεύει. Οι συζητήσεις περί συναίνεσης προετοιμάζουν την εμφάνιση μιας ηγεσίας πολιτικών σκιών, οι οποίες θα αναλάβουν να οδηγήσουν τη χώρα στον χορό του Ζαλόγγου των τοκογλυφικών δανειακών συμβάσεων μέχρι τέλους. Μόνο που το τέλος είναι η πτώση στον γκρεμό – και για την χώρα και για το πολιτικό σύστημα.

Πηγή: “Το Ποντίκι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *