Eντεταλμένοι υπάλληλοι-διαχειριστές

Δεν υπάρχει στην πράξη κυβέρνηση. Υπάρχουν εντεταλμένοι υπάλληλοι-διαχειριστές που υποδύονται τους υπουργούς και εφαρμόζουν τις εντολές της τρόικας, αγωνιζόμενοι να περισώσουν «τιμάριο» της εξουσίας τους.

Μενέλαος Γκίβαλος- Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

_____________

Η φωτογραφία είναι από το Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» και επαναλαμβάνει αυτά που έχουν γραφτεί τις τελευταίες μέρες σε όλες σχεδόν τις φυλλάδες: Ερχεται τσουνάμι απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και γενικό ξεπούλημα όποιας δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει. Οι στρατιές ανέργων θα πολλαπλασιαστών και ότι απέκτησε με τον ιδρώτα και το αίμα του ο ελληνικός λαός θα γίνει λεία αετονύχηδων ντόπιων και ξένων.

Αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί τους θα γίνει αυτό που έγραψε ο δημοσιογράφος Γ. Δελαστίκ στο «Πριν»:  «Όλη τη χώρα σκοπεύει να πουλήσει το ΠΑΣΟΚ. Τα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου θα φύγουν ζάπλουτα στο εξωτερικό αμέσως μόλις πέσει, καθώς ούτως ή άλλως η κολπική τους αποστολή έχει σχεδιαστεί για να ολοκληρωθεί σε μία και μοναδική θητεία».

Λέμε αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί τους γιατί η ελληνική κοινωνία βράζει. Μέχρι τώρα η αστική τάξη διεξάγει χωρίς αντίπαλο ταξικό πόλεμο. Ολες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν όμως ότι αρκεί μια σπίθα για να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του «Πρώτου Θέματος» που επικαλούμενο έκθεση της CIA αναφέρει:

 Για εφιάλτη αιματηρών επεισοδίων και σκηνικό “τύπου Αργεντινής” στην Ελλάδα, προϊδεάζουν οι πληροφορίες της CIA, που προειδοποιεί τους ξένους επενδυτές για σοβαρό ενδεχόμενο να ξεσπάσουν ταραχές και βιαιοπραγίες στη χώρα, όσο τα μέτρα λιτότητας γίνονται όλο και πιο σκληρά.

Μπορεί το ΔΝΤ να ασκεί οικονομική διπλωματία και να προβαίνει σε ενθαρρυντικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου ίσως να μη θέσει σε κίνδυνο τα κεφάλαια που έδωσε δανεικά στην Ελλάδα, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όμως προειδοποιούν ευθέως όσους ενδιαφέρονται ή έχουν βάλει και κεφάλαια στην χώρα μας, πως “τα δύσκολα είναι μπροστά” και ότι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις θα συναντήσουν τεράστιες αντιστάσεις, που απειλούν να “μπλοκάρουν” το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και να οδηγήσουν ακόμα και σε αιματηρά επεισόδια ή και λεηλασίες.

Στην έκθεσή της για την κατάσταση στην Ελλάδα, η CIA μοιάζει περίπου έκπληκτη για το γεγονός ότι δεν έχουν ήδη ξεσπάσει ακόμα χειρότερα επεισόδια και συγκρούσεις στη χώρα, μετά τα αιματηρά γεγονότα του Μαΐου πέρυσι.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι συντάκτες της εκθέσεως που αναρτήθηκε στο επίσημο site της αμερικανικής υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών, η κυβέρνηση της Αθήνας “αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις για να περάσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και να αντιμετωπίσει την ηχηρή αντίδραση από ισχυρά συνδικάτα της χώρας και των εργαζομένων γενικά”. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *