Νεότερες εξελίξεις από την “αγορά χρυσού”


Σάτιρα για τα πληθωριστικά δολάρια που τυπώνουν με τη σέσουλα οι ΗΠΑ

Έχουμε ήδη δει ότι η εκτύπωση πληθωριστικού νομίσματος είναι μονόδρομος για τη Δύση:

Οι τράπεζες επί χρόνια “παρείχαν ρευστότητα” στην αγορά, ώστε αυτή να συνεχίσει να “κινείται”, παρότι η παραγωγή μεταφέρεται από την ολιγαρχία που την ελέγχει προς της Ασία, κτλ (κυρίως προς Κίνα).

Τα δανεικά όμως αυτά δε μπορούν να αποπληρωθούν, και έτσι είναι πλέον χρεωκοπημένες και οι ίδιες οι τράπεζες που τα έδωσαν. Γι’ αυτό και οι “δημοκρατικές κυβερνήσεις” ρημάζουν χωρίς καν να κρατούν τα προσχήματα τον “κυρίαρχο λαό”, προκειμένου να δώσουν “γη και ύδωρ” στις τράπεζες, κρατώντες τες στη ζωή.

Άλλωστε, τα τρισεκατομμύρια αυτών των “τοξικών” δανείων ξεπερνούν κατά πολύ το παγκόσμιο ΑΕΠ, και άρα είναι μονόδρομος να τυπωθούν “φρέσκα” πληθωριστικά δολάρια/γιεν/κτλ, και να δωθούν στις τράπεζες (αν το δει κανείς κανείς από τη σκοπιά της άρχουσας τάξης, που σιγά μη συγκινηθεί από το ρήμαγμα των εργατών). Άσε που αυτή η διαδικασία υποτιμά και τα νομίσματα, κάτι που οδηγεί εμμέσως πλην σαφώς στη μείωση των μισθών των εργατών, κάνοντας έτσι πιο φτωχούς (“ανταγωνιστικούς”).

Όπερ και εγένετο – ακόμα και οι επίσημες εκτιμήσεις (που “κρύβουν” πολλές έμμεσες επιδοτήσεις προς το τραπεζικό -κυρίως- κεφάλαιο) τα παραδέχονται ανοιχτά. Ας δούμε ένα σχετικό άρθρο της Telegraph:

Central banks pump £3 trillion into world economy

The world’s central banks have pumped £3 trillion into the global financial system since the crisis, the equivalent of 8pc of the world economy, according to new analysis by Fathom Consulting.


-Τα’ μαθες τα νέα γέρο μου;
-Όχι, τι έγινε πάλι;
-Οι ΗΠΑ τώρα ανοιχτά αρπάζουν λεφτά ακόμα και από τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να μη χρεωκοπήσουν. Οπότε συντάξεις γιοκ
-Και γιατί δε βγαίνει ο κόσμος στο δρόμο; Πώς θα ζήσει;
-Αμ δε θα ζήσει. Θα ψοφήσουν πολλοί – και ούτε καν θα καταλάβουν τι τους χτύπησε

“Χαχα – πάλι τους ξεγέλασα, έχουν “πλάκα” αυτά τα “κορόιδα”, ό,τι θέλουμε τους κάνουμε”: Στις ΗΠΑ έχουν φτάσει ήδη το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος για το χρέος της χώρας, και για να μην κηρύξουν πτώχευση, τώρα αρπάζουν χρήματα [και] από τα ασφαλιστικά ταμεία. Κοινώς τα πλιάτσικο συνεχίζεται, και οι ΗΠΑ δε θα κηρύξουν πτώχευση, όπως έχουμε ξαναπεί. Άλλωστε, γιατί να κηρύξεις πτώχευση όταν μπορείς να τυπώσεις όσα δολάρια θέλεις, υπερπληθωρίζοντας το νόμισμα; Όσο για το νομικό όριο του χρέους, αφού έτσι και αλλιώς το καταπατούν διαρκώς, και μετά τα αναπροσαρμόζουν προς το πάνω, το slate έφτασε στο σημείο να ζητά ευθέως σε άρθρο του…την κατάργηση του ορίου αυτού.

IT’S OFFICIAL: We’ve Hit The Debt Ceiling, Geithner Implements Emergency Measures

Today, the United States has reached the statutory debt limit.

Secretary Geithner sent the following letter to Congress this morning alerting them to actions that have be taken to create additional headroom under the debt limit so that Treasury can continue funding obligations made by Congresses past and present. The Secretary declared a “debt issuance suspension period” for the Civil Service Retirement and Disability Fund, permitting Treasury to redeem a portion of existing Treasury securities held by that fund as investments and suspend issuance of new Treasury securities to that fund as investments.

Γερμανία – Μεσοπόλεμος: Ο υπερπληθωρισμός του μάρκου το είχε κάνει άχρηστο, και μεγαλύτερη αξία είχε το χαρτί του ως καύσιμη ύλη, παρά το ίδιο το νόμισμα, οπότε εδώ μια γυναίκα το βάζει ως καύσιμο στο φούρνο της. “Γιατί να κηρύξεις πτώχευση όταν μπορείς να τυπώσεις όσα δολάρια θέλεις, υπερπληθωρίζοντας το νόμισμα;” (σκεφτείτε το λίγο αυτό από την πλευρά της άρχουσας τάξης, ειδικά των χρεωκοπημένων τραπεζών). Στη Γερμανία ο λαός ρημάχθηκε τόσο ξαφνικά και άγρια [και] με τον υπερπληθωρισμό, που δεν έκανε επανάσταση, και οι τράπεζες έμειναν γενικά σώες. Και μετά ήρθε και ο Χίτλερ. “Τυπώστε κι άλλα” λοιπόν…

Fed Presidents Signal Employment Growth Too Slow to Remove Record Stimulus

Eric Rosengren, president of the Federal Reserve Bank of Boston, and San Francisco’s John C. Williams followed the lead taken by Fed Chairman Ben S. Bernanke, who signaled last week that policy makers will keep stimulus in place after ending large-scale bond purchases in June.


Το δολάριο υποχωρεί, το ευρώ και το γουάν παίρνουν τη θέση του
Ερευνητές βλέπουν τέλος του δολαρίου ως μοναδικού διεθνούς νομίσματος

…το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Εσεν της Γερμανίας, σχεδόν ταυτόχρονα διαπιστώνουν συρρίκνωση της παγκόσμιας θέσης του δολαρίου και προβλέπουν ότι σύντομα θα παύσει να είναι το μοναδικό διεθνές νόμισμα.

Το ευρώ, παρά τις πιέσεις που διέρχεται αυτή την εποχή η ευρωζώνη, κατακτά συνεχώς και με γοργούς ρυθμούς παγκόσμιο ανταλλακτικό ρόλο και κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στις διεθνείς αγορές το κινεζικό ρενμίμπι (γουάν), η ρουπία της Ινδίας και το ρεάλ της Βραζιλίας.

Οι οικονομολόγοι της Ουάσιγκτον μπορεί να μας βεβαιώνουν _ όλο και πιο συχνά, περιέργως _ ότι «το δολάριο παραμένει σκληρό» νόμισμα, αλλά το γεγονός είναι πως από τις αρχές του χρόνου, σε τέσσερις μήνες μόνο, το δολάριο έχασε 13% της αξίας του σε σχέση με το ευρώ. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι πέρυσι σε σχέση με το 2009 το δολάριο έχασε 18% του ποσοστού που κατείχε ως νόμισμα διεθνών εμπορικών συναλλαγών.

Το εβδομαδιαίο «Barron’s» προειδοποιούσε την περασμένη εβδομάδα ότι «το δολάριο κινδυνεύει να χάσει τον ρόλο του ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος» και η αρθρογραφία της «Wall Street Jourrnal» από καιρό τώρα εκφράζει την (κρυφή) αγωνία του τραπεζικού και επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής για το «πώς θα μπορέσουν οι ΗΠΑ να ξεπληρώσουν τα χρέη τους». Το «καμπανάκι» της Standard & Poor’s για το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει την πιστοληπτική θέση της Αμερικής δεν πέρασε απαρατήρητο _ ούτε στη Γουόλ Στριτ ούτε στις ξένες αγορές.

Ο καθηγητής Μπάρι Εϊχενγκριν στο βιβλίο του The Rise and Fall of the Dollar _ το οποίο κάνει πάταγο αυτόν τον καιρό στην Αμερική _ υποστηρίζει και παραθέτει σοβαρά στοιχεία ότι η «εξασθένηση» της ισχύος του δολαρίου είναι άμεση συνέπεια της εξασθένησης του ρόλου και της θέσης της Αμερικής στον κόσμο. Η Αμερική κατέχει σήμερα μόνο το 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το ποσοστό αυτό συνεχίζει να περιορίζεται. Το 1991 κατείχε σχεδόν το διπλάσιο (41%). (σ.σ. όπως έχουμε δει και εμείς, τα στοιχεία είναι ακόμα πιο “έντονα” αν κοιτάξει κανείς ακόμα πιο πίσω στο χρόνο, στην εποχή της συνθήκης του Μπρέτον Γουντς: Τότε οι ΗΠΑ είχαν μόνες τους τη μισή παραγωγή του κόσμου, και γι’ αυτό κατόρθωσαν να επιβάλλουν το νόμισμα τους ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Πλέον, το κεφάλαιο επενδύεται κυρίως στην Κίνα, που κατά συνέπεια ανεβαίνει γοργά, υπάρχει επίσης η Γερμανία, κτλ, κτλ, κτλ. Η Αμερική παρακμάζει -> το δολάριο επίσης αποκαθηλώνεται. Αναδύεται πλέον σε νομισματικό -και όχι μόνο- επίεπδο ένας “πολυπολικός κόσμος”, με πολλές ιμπεριαλιστικές δηλαδή δυνάμεις που μάχονται μεταξύ τους για την παγκόσμια κυριαρχία)

Ας σημειωθεί ότι η ανησυχία για τον διεθνή ρόλο του δολαρίου άρχισε να απασχολεί και πολιτικοοικονομικά διεθνή κέντρα, τους G20 συγκεκριμένα. Συγκρότησαν μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον γερμανό υφυπουργό Οικονομικών Γιοργκ Ασμουσεν, η οποία «θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά του δολαρίου στις παγκόσμιες αγορές» και θα υποβάλλει τις παρατηρήσεις της _ τον ερχόμενο Νοέμβριο τις πρώτες _ στους «20». Αναλαμβάνοντας υπηρεσία ο κ. Ασμουσεν έδωσε και «δείγμα γραφής». Εχουμε ένα νομισματικό σύστημα σε εξέλιξη, είπε. Και προσέθεσε: «Το δολάριο ασφαλώς δεν πρόκειται να χάσει ξαφνικά τη σημασία του αλλά οι τάσεις είναι φανερές».

World Bank Sees Dollar Reserve Status Ending Over Next Decade

as the FT summarized, a “different international monetary system will gradually evolve, wiping out the US dollar’s position as the world’s main reserve currency.”


Την ίδια ώρα που τα νομίσματα πληθωρίζονται, ο χρυσός μένει σταθερός. Εσείς τι από τα δύο θα προτιμούσατε για αποθήκευση του πλούτου; Μέσα πάντως στο πρώτο τρίμηνο του 2011, οι Κεντρικές Τράπεζες του κόσμου, από εκεί που κάποτε πουλούσαν χρυσό, τώρα αγοράζουν σαν τρελές. Τουλάχιστον όσες έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν, διότι όσες έχουν πρόβλημα εξωθούνται να τον πουλήσουν…

Αγορά 100 τόνων χρυσού αξίας 4,6 δισ. δολ. από το Mεξικό

H κεντρική τράπεζα του Μεξικού προχώρησε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, στην αγορά σχεδόν 100 τόνων χρυσού συνολικής αξίας 4,6 δισ. δολαρίων, καθώς όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο εν μέσω φόβων για τον πληθωρισμό…
Η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες, από κεντρική τράπεζα, τα τελευταία χρόνια, με τους 93,3 τόνους να αντιστοιχούν στο 3,5% της ετήσιας εξόρυξης χρυσού σε όλον τον κόσμο. Το Μεξικό ακολουθεί με αυτόν τον τρόπο τις κινήσεις άλλων ταχύτατα αναπτυσσόμενων, αναδυόμενων οικονομιών, όπως οι Κίνα, Ρωσία και Ινδία, για την ενίσχυση των αποθεμάτων χρυσού.

Γερμανοί ζητούν από την Πορτογαλία να πουλήσει το χρυσό που διαθέτει πριν πάρει το δάνειο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ

Spoiler:
«Πριν διακινδυνεύσει τα χρήματα των άλλων, η Πορτογαλία θα έπρεπε να πουλήσει τα κοσμήματα της οικογένειας και ιδιαίτερα τα αποθέματά της σε χρυσό. Οποιαδήποτε άλλη στάση θα ήταν αντίθετη προς την αλληλεγγύη», υποστηρίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπιλντ» ο Φρανκ Σέφλερ, ένας βουλευτής εξειδικευμένος στα δημοσιονομικά θέματα στους κόλπους του φιλελεύθερου κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), συμμάχου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Πρόκειται για τον ίδιο βουλευτή που πριν από ένα χρόνο είχε ζητήσει να πουλήσει η Ελλάδα μερικά νησιά της για να ενισχυθεί οικονομικά.


“Μην αγοράζετε χρυσό, είναι φούσκα, προτιμήστε τα (διαρκώς πληθωριζόμενα) δολάρια, ευρώ, γιεν και αγγλικές λίρες μας”. Διάφορα φερέφωνα της άρχουσας τάξης προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα πρέπει να πουλάμε το χρυσό για να παίρνουμε δολάρια και ευρώ…

U.S. should sell assets like gold to get out of debt, conservative economists say

With the United States poised to slam into its debt limit Monday, conservative economists are eyeballing all that gold in Fort Knox. There’s about 147 million ounces of gold parked in the legendary vault. Gold is selling at nearly $1,500 an ounce. That’s many billions of dollars in bullion.

“It’s just sort of sitting there,” said Ron Utt, a senior fellow at the Heritage Foundation. “Given the high price it is now, and the tremendous debt problem we now have, by all means, sell at the peak.”


Στο γράφημα βλέπουμε τα διαθέσιμα αποθέματα ασημιού, που έχουν μειωθεί πάνω από 50% μέσα σε λίγα χρόνια, και σε λίγο δε θα έχει μείνει καθόλου. Υπάρχει τεράστια [επι]στροφή στο πραγματικό χρυσό/ασήμι, και ο μόνος λόγος που αυτό δε φαίνεται -προς το παρόν- στην ισοτιμία τους με το δολάριο είναι το μανιπιουλάρισμα της; αγοράς μέσω του paper gold/silver. Θυμίζουμε:


Κλικ για μεγέθυνση – το μερίδιο της JP Morgan στην αγορά του paper gold/silver είναι περίπου 80%, σχεδόν μονοπώλιο δηλαδή.

Tο σύστημα λειτουργεί κάπως σαν τα αποθέματα των τραπεζών, που ΔΕΝ διαθέτουν όλα τα λεφτά που δανείζουν, αλλά μονάχα ένα μέρος τους (πχ το 10%). Έτσι και εδώ, υπάρχουν συμβόλαια, με τα οποία αγοράζεις χρυσό/ασήμι, χωρίς όμως να σου δίνουν κάτι. Σου δίνουν απλά έναν “λογαριασμό τράπεζας”, ένα “βιβλιάριο” δηλαδή, που λέει ότι έχεις το τάδε χρυσό ή ασήμι. Όμως, η τράπεζα ΔΕ διαθέτει όλο αυτό το χρυσό/ασήμι που έχει “πουλήσει” – και αν της το ζητήσουν όλοι, ΔΕ θα το πάρουν όλοι.

Γι’ αυτό και όλοι “φεύγουν” πλέον από το “paper gold/silver”, και ζητούν πραγματικό χρυσό/ασήμι.

Και πλέον ακόμα και ξακουστοί επενδυτές το λένε ανοιχτά ότι στην αγορά χρυσού γίνονται άγριες απάτες, προκειμένου να κρατήσουν όσο πιο χαμηλά την ισοτιμία, δίνοντας στον κόσμο την [ψεύτικη] εντύπωση ότι τα δολάρια/ευρώ/γιεν του αξίζουν πολύ περισσότερο απ’ ότι όντως αξίζουν…Εξ ου και οι μεγάλες αναταράξεις-σκαμπανεβάσματα που παρατηρούνται. Ίσως και για κάμποσο καιρό ακόμα να καταφέρνουν να ρίχνουν την ισοτιμία, αλλά ΜΑΡΚΟΠΡΟΘΕΣΜΑ, “είναι απλά ζήτημα χρόνου”, καθώς τα αποθέματα τους τελειώνουν:

Russell endorses gold manipulation thesis

Russell is a much-respected veteran, with a remarkable record of calling some (not all) major market junctures.

Russell wrote:

“The desperate battle to keep gold below 1500 continues. I watched the erratic action of gold near yesterday’s close. I’m fascinated to see whether June gold can close above 1500 or whether the anti-gold contingent can manage to knock gold down (again) below 1500. The action is now so blatant that it literally screams of manipulation. At its high yesterday, June gold sold at 1506.50. At yesterday’s close, June gold was trading at 1498.10. It’s almost embarrassing to watch the action. What we’re seeing is the anti-gold crowd and the manipulators vs. the great primary trend of gold.”

“The gold-bears will be defeated. It’s only a matter of time…We’re moving nearer and nearer to the edge of the hurricane. I can feel it in my bones…I can feel them caressing my face — the early breezes. They are blowing gently and hinting of the forthcoming gold hurricane that will sweep across the US and the planet with all the force and power that was seen when gold was first discovered at Sutter’s Creek during the California gold rush of 1849. The gold rush of the 2000s is in the wings.”

But when? That’s a problem. Russell warns of one possible danger: that “following the end of QE2 [its second round of quantitative easing], the Fed will not immediately jump into QE3. This is feasible, and if it happens, gold could suffer a major correction as the dollar and Treasuries unexpectedly strengthen.

“Therefore, BEFORE the great gold tsunami we might have a frightening gold correction that would clean out all the gold skeptics. This ‘clean out’ may be necessary prior to the big gold tsunami, and it’s a reason to hold some cash and not put ALL your money into gold at this time.


Στην Ασία, που αγοράζουν χρυσό σαν τρελοί, βλέπουν ότι “το παιχνίδι είναι στημένο”, και γι’ αυτό δημιούργησαν μια δεύτερη, “δική τους” αγορά χρυσού, εκτός από τον COMEX, τη μοναδική έως τώρα “αγορά πολύτιμων μετάλλων” παγκοσμίως που βρίσκεται στο Λονδίνο. Πλέον, η “Δύση” έχει ανταγωνισμό [και] σε αυτό τον τομέα…

Will the Shanghai Gold Exchange impact the COMEX?

Spoiler:
The price is wrong. The world’s commodities flow through Asia, but prices are set elsewhere.

Does the world really need another commodities exchange? Perhaps not, but China does.

On May 18th the brand-new Hong Kong Mercantile Exchange will begin trading a dollar-denominated futures contract tied to the physical delivery of gold. It hopes to follow with contracts for petroleum, grains and every other commodity that can be imagined

0 απαντήσεις στο “Νεότερες εξελίξεις από την “αγορά χρυσού””

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *