Αθώος (και πάλι) ο Κώστας Σακκάς

Kostas-Sakkas-5701Αντεξε στην πίεση της τρομοϋστερίας η πλειοψηφία του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων και αθώωσε για δεύτερη φορά τον Κώστα Σακκά από την κατηγορία της παραβίασης περιοριστικών όρων. Ηταν σε κάθε περίπτωση μια θαρραλέα απόφαση, ενόψει των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, μετά το πέρασμα του αναρχικού αγωνιστή στην παρανομία.

Θυμίζουμε τα πραγματικά περιστατικά. Στον απόηχο της μη επιστροφής του Χριστόδουλου Ξηρού στις φυλακές Κορυδαλλού και για να ισορροπήσει τις εντυπώσεις, η Αντιτρομοκρατική συνέλαβε τον Κ. Σακκά με τη γελοία κατηγορία της παραβίασης περιοριστικών όρων, επειδή μια βραδιά δεν κοιμήθηκε στο πατρικό του σπίτι, αλλά διανυκτέρευσε σε φιλικό σπίτι, στο οποίο είχε παραμείνει μέχρι αργά. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο απάλλαξε τον Κ. Σακκά από την κατηγορία, κρίνοντας σωστά, ότι η παραμονή για κάποιες ώρες σε ένα φιλικό σπίτι δε συνιστά παραβίαση του περιοριστικού όρου της διαμονής στο πατρικό του σπίτι, διότι αυτός δεν μετεγκαταστάθηκε, δεν πήρε μαζί του καμιά βαλίτσα, αλλά απλώς έμεινε για κάποιες ώρες (ούτε καν 24ωρο) στο φιλικό του σπίτι. Επειδή, όμως, η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και η υπόθεση παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Τα ίδια πραγματικά περιστατικά κλήθηκε να κρίνει το Τριμελές Εφετείο, με τον Κ. Σακκά απόντα αυτή τη φορά. Ο πατέρας του ήταν ο μοναδικός μάρτυρας και εξήγησε με τρόπο απόλυτα πειστικό αυτό που είχε εξηγήσει και στο πρωτόδικο δικαστήριο. Ηταν ο ίδιος που ζήτησε από το γιο του να παραμείνει στο φιλικό σπίτι, διότι είχε πιει παραπάνω από το κανονικό και θα ήταν καλύτερα να πάει στο σπίτι του το πρωί της επομένης.

Η εισαγγελέας της έδρας προσπάθησε να μετατρέψει τη δίκη από δίκη πραγματικών περιστατικών σε δίκη προθέσεων. Ζήτησε την καταδίκη του Κ. Σακκά, με βασικό επιχείρημα ότι η μετέπειτα εξαφάνισή του απέδειξε πως είχε πρόθεση και διάθεση να παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους! Ζήτησε, δηλαδή, μια υπόθεση του παρελθόντος να κριθεί με βάση μεταγενέστερα γεγονότα, κατά παραβίαση στοιχειωδών αρχών του ισχύοντος Δικαίου. Το δικαστήριο, μετά από διάσκεψη που κράτησε κάτι λιγότερο από μια ώρα, απάλλαξε τον Κ. Σακκά από την κατηγορία, κατά πλειοψηφία (μειοψήφισε η νεότερη από τους εφέτες). Η κακόφημη Αντιτρομοκρατική και οι μεθοδεύσεις της δέχτηκαν ένα χαστούκι.

«Είμαι περήφανος που ο Κώστας Σακκάς είναι γιος μου», ήταν η λακωνική -αλλά τόσο μεστή- δήλωση που έκανε στην «Κόντρα» ο Σπύρος Σακκάς.

Πηγή: Εφημερίδα “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *