Σκανδαλώδης ρύθμιση για την επέκταση του γηπέδου του Παναθηναϊκού

Μετά τον Μελισσανίδη ο Αλαφούζος 

Σκανδαλώδης ρύθμιση για την επέκταση του γηπέδου του Παναθηναϊκού 

alafouzosΣτο δεύτερο μέρος της έρευνάς μας για τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις προς όφελος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΚ, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της «Κ» («Οργιο παρανομιών και ψευτιάς προς όφελος του Μελισσανίδη»), καταλήγαμε με ένα υστερόγραφο:«Επειδή δεν ξεκινήσαμε αυτή την έρευνα ορμώμενοι από κάποια οπαδική προτίμηση, αναφέρουμε ότι στο νομοσχέδιο για τα υδατορέματα μπήκαν διατάξεις ευνοϊκές για το γήπεδο του Αλαφούζου στη Λ. Αλεξάνδρας, που εκτός των άλλων επιβαρύνουν το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον». Είχαμε εντοπίσει στο νομοσχέδιο για την περιβόητη οριοθέτηση των υδατορεμάτων (έχει ήδη γίνει ο νόμος 4258/2014), ότι συμπεριλήφθησαν διατάξεις και για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας. Διατάξεις αντισυνταγματικές και«κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας», που επιβαρύνουν κατά πολύ το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Είναι προκλητικό, πώς να το κάνουμε; Σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και κινεζοποίησης της σκληρά εργαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, να πριμοδοτούνται καπιταλιστικά συγκροτήματα, όπως του Μελισσανίδη και του Αλαφούζου, και να διαγράφονται χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Στη γενική συνέλευση της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, που έγινε το Δεκέμβρη του 2013, ο Αλαφούζος παραδέχτηκε ότι η εταιρία χρωστάει 45 εκατομμύρια ευρώ. Ενα μήνα πριν, το Νοέμβρη του 2013, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Αττικής Ι. Σγουρός, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, παραδέχτηκε, ότι θα δώσει 7 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την ανακατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας. Λες κι είναι χρήματα δικά του και με το γνωστό θράσος να ισχυρίζεται ότι με τα χρήματα αυτά θέλει να ενισχύσει τα ερασιτεχνικά σωματεία! Είναι γνωστό στους πάντες, βέβαια, ότι με τα χρήματα αυτά από την Περιφέρεια (20 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου γηπέδου της ΑΕΚ και 7 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ), ενισχύονται οι εταιρίες  των Μελισσανίδη και Αλαφούζου.

Ο Σγουρός, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή του να ενισχύσει την ανακατασκευή του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ισχυρίστηκε ότι δήθεν ενδιαφέρεται για την ενίσχυση του «φέροντος οργανισμού» (δηλαδή του μπετονένιου σκελετού των κερκίδων του γηπέδου) και για την ενίσχυση της ασφάλειας των αθλούμενων και των θεατών. Οπως θα δού-με στη συνέχεια, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς, γιατί για άλλους λόγους γίνεται η ανακατασκευή του γηπέδου.

Διαχρονικά, όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως και η τωρινή Σαμαρά-Βενιζέλου, προπαγανδίζουν το «Πρόγραμμα Ανάπλασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας» και την περιβόητη «διπλή ανάπλαση», στο πλαίσιο της οποίας προβλεπόταν το γκρέμισμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού και η κατασκευή νέου γηπέδου στο Βοτανικό. Μ’ αυτόν τον τρόπο, όλες οι κυβερνήσεις, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχονταν, ότι η περιοχή που βρίσκεται το γήπεδο του Παναθηναϊκού και γύρω απ’ αυτό είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένη περιβαλλοντικά. Επομένως, δεν χωράει καμιά ανακατασκευή του γηπέδου, με πρόσθετες κερκίδες που θα αυξήσουν κατά 40% τη χωρητικότητά του και άλλες εγκαταστάσεις.

Οι αβανταδόροι του Αλαφούζου θα μας αντικρούσουν λέγοντας ότι η διπλή ανάπλαση δε θα γίνει πια γιατί δεν την θέλει η Παναθηναϊκή Συμμαχία. Πράγματι, η Παναθηναϊκή Συμμαχία δε θέλει να φτιάξει γήπεδο στο Βοτανικό. Ο καπιταλιστής Αλαφούζος έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια ενάντια στη «διπλή ανάπλαση», γιατί προφανώς η κατασκευή γηπέδου στον Βοτανικό είναι πλέον ασύμφορη καπιταλιστικά. Οι καπιταλιστές  επενδύουν μόνο όταν εξασφαλίζουν ανώτατο καπιταλιστικό κέρδος. Στις 29 Απρίλη του 2014, ο Αλαφούζος έδωσε συνέντευξη Τύπου για την ανακατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Σε ερώτηση για τη «διπλή ανάπλαση» απάντησε: «Αρχικά ακουγόταν συμπαθητική. Αλλά όταν την ελέγξαμε, καταλάβαμε ότι δεν πρέπει να πάμε στον Βοτανικό. Δεν μας αρέσει καθόλου και δεν θέλουμε να πάμε εκεί. Ο εκάστοτε Δήμαρχος μπορεί να ισχυριστεί ότι η Λεωφόρος δεν ανήκει στον Παναθηναϊκό. Εμείς όμως δεν συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη».

Ο Αλαφούζος μπορεί να μη θέλει να γίνει το γήπεδο στο Βοτανικό, για τους λόγους που αναφέραμε, όμως η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου φέρεται σα να εξακολουθεί να πιστεύει στη «διπλή ανάπλαση», δηλαδή στο γκρέμισμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο χτίσιμο νέου στο Βοτανικό. Αυτό αποδεικνύεται από τα παραρτήματα του νομοσχεδίου«Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης και άλλες διατάξεις». Αναφέρεται στο άρθρο 14, παράγραφος 4: «Πρόγραμμα ανάπλασης των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας σε συνδυασμό με τη “διπλή ανάπλαση” το οποίο αποσκοπεί: α) στην επανάχρηση και αξιοποίηση του συγκροτήματος, χωρίς αλλοίωση της μορφολογίας του, με χρήσεις κατοικίας, υπηρεσιών, πολιτισμού, εκπαίδευσης, διαμονής και φιλοξενίας, στην κατεύθυνση λειτουργικής διασύνδεσης των νέων χρήσεων με τις δραστηριότητες στην άμεση περιοχή. β) στη διάσωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος ως σημαντικού μνημείου της νεότερης αρχιτεκτονικής του μοντέρνου κινήματος. γ) στην αναβάθμιση του ελεύθερου ακάλυπτου χώρου μεταξύ των κτηρίων με την απομάκρυνση της άτυπης στάθμευσης, τη συμπλήρωση της φύτευσης και την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο οικολογικών διαδρόμων μεταξύ Λυκαβηττού και Τουρκοβουνίων. Οι ανωτέρω στόχοι μπορούν να συνδυαστούν με πρόγραμμα διπλής ανάπλασης και δημιουργία κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων στην περιοχή του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας εφόσον υλοποιηθούν τα απαιτούμενα έργα υλοποίησης νέου γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού κατά τις ειδικότερες διατάξεις (ν.4117/2013, ν.3983/ 2011, ΠΔ ΦΕΚ 161/2013)».

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει υπογραφεί από σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο, δόθηκε στις 27 Μάρτη στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της περιβόητης διαβούλευσης (διήρκησε μέχρι τις 3 Απρίλη) και στη συνέχεια παραδόθηκε στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) για νομοτεχνική επεξεργασία (η ΚΕΝΕ υπάγεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και απ’ αυτή περνούν όλα τα νομοσχέδια πριν εισαχθούν στις Επιτροπές και στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση). Αυτό σημαίνει ότι η δικομματική κυβέρνηση αναγνωρίζει –τουλάχιστον στα λόγια– ότι η περιοχή γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι περιβαλλοντικά ιδιαίτερα βεβαρημένη και πως για να βελτιωθεί λίγο η κατάσταση θα πρέπει το γήπεδο να γκρεμιστεί και όχι βέβαια να ανακατασκευαστεί. Βέβαια, την ίδια μέρα που δινόταν στη «διαβούλευση» το νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό Σχέδιο (27.3.14), κατατίθονταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οριοθέτηση των ρεμάτων, που στις 10 Απρίλη ψηφίστηκε στην Ολομέλεια και από τις 14 Απρίλη αποτελεί το νόμο 4258/2014. Σύμφωνα με τα άρθρα 15, 16, 17, 18 και 19 αυτού του νόμου, δίνεται η δυνατότητα ανακατασκευής των γηπέδων του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και αρκετών ακόμη. Προς το παρόν περιοριζόμαστε μόνο στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, κρατώντας υπό σημείωση το γεγονός ότι ακόμη και η δικομματική κυβέρνηση παραδέχεται στο νομοσχέδιο για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής, ότι η περιοχή γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη περιβαλλοντικά.

Στο νόμο 4258/2014, όπως προείπαμε, η δικομματική κυβέρνηση «ξέχασε» τη διαπίστωση για ιδιαίτερα βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας και δίνει το δικαίωμα στον Αλαφούζο να κάνει πολλές επεμβάσεις ανακατασκευής του γηπέδου, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων.

Αυτοί που συνέταξαν το εν λόγω νομοσχέδιο, πριν μορφοποιήσουν τις διατάξεις του για το γήπεδο του Παναθηναϊκού (και όχι μόνο),ήρθαν σε επαφή με συνεργάτες του Αλαφούζου, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του μεγαλοκαπιταλιστή. Αυτό το παραδέχτηκαν ο Αλαφούζος και οι συνεργάτες του στη συνέντευξη που έδωσαν στις 29 Απρίλη, στην οποία παρουσίασαν το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, μετά τις επεμβάσεις που θα γίνουν στο υπάρχον.

Σ’ αυτή τη συνέντευξη γνωστοποίησαν ότι θέλουν να αυξήσουν τη χωρητικότητα του γηπέδου αρχικά στις 20.000 και στη συνέχεια στις 22.000 θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι θέσεις στο γήπεδο είναι αυτή τη στιγμή 16.000, γιατί έγιναν αρκετές εργασίες και μείωσαν τις αρχικές θέσεις του. Η αύξηση των 6.000 θέσεων ισοδυναμεί με μια ποσοστιαία αύξηση κατά 37,5%. Η κυβέρνηση ικανοποίησε αυτή την απαίτηση του Αλαφούζου προβλέποντας στο άρθρο 18 του νόμου:

«Επιτρέπεται η διαμόρφωση των υφιστάμενων κερκίδων… καθώς και η προσθήκη νέων κερκίδων… οι οποίες επαυξάνουν τη χωρητικότητα των ΑΕΠ (Αθλητικών Εγκαταστάσεων Ποδοσφαίρου) και εφόσον ο αριθμός  των απαιτούμενων πρόσθετων θέσεων δεν υπερβαίνει ως ποσοστό το 40% των υπαρχουσών θέσεων… Επιτρέπεται η προέκταση εξεδρών-κερκίδων εκτός του νομίμου περιγράμματος των ΑΕΠ και άνωθεν των κοινοχρήστων χώρων υπό την προϋπόθεση τοποθέτησης σε ύψος τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων από την στάθμη του πεζοδρομίου. Η ανωτέρω προέκταση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά σε οριζόντια προβολή το άκρο του κρασπέδου του πεζοδρομίου».

Προβλέπεται, λοιπόν, μεγάλη αύξηση της χωρητικότητας του γηπέδου και μεγάλη υπέρβαση της οικοδομικής γραμμής για την κατασκευή των κερκίδων. Το Αλαφουζαίικο θέλει να φτιάξει δεύτερες κερκίδες και κατά μήκος της Λ. Αλεξάνδρας. Με το άρθρο αυτό του νόμου έχει τη δυνατότητα να φτάσει τις κερκίδες μέχρι εκεί που αρχίζει η Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στις άλλες πλευρές του νέου γηπέδου με την κατασκευή νέων κερκίδων. Αντιλαμβάνεστε τι τερατούργημα θα γίνει, ακόμη και μόνο με την κατασκευή των κερκίδων.

Μαζί με τις κερκίδες σε δεύτερο πάτωμα, δίνεται η δυνατότητα της κατασκευής και στεγάστρων πάνω απ’ αυτές. Προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα πάνω από τα στέγαστρα αυτά να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Ακόμη, προβλέπεται η δυνατότητα κατασκευής των πυλώνων του φωτισμού καθ’ υπέρβαση των προβλεπόμενων πολεοδομικών διατάξεων. Ολ’ αυτά σύμφωνα με τα άρθρα 15 και 16 του νόμου 4258/2014.

Προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα κατασκευών εκτός του νομίμου περιγράμματος, καθ’ υπέρβαση των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων, σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 4: «Εκτός του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου (ή των κτιρίων) και καθ’ υπέρβαση των ισχυόντων πολεοδομικών διατάξεων, δύνανται να υλοποιούνται και άλλες κατασκευές που αναβαθμίζουν τις ΑΕΠ ή είναι απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία τους και την ασφάλεια των θεατών, όπως αντηρίδες, στέγαστρα, διαπλατύνσεις εισόδου και πυλώνες φωτισμού». Νόμιμο περίγραμμα είναι οι τοίχοι που περιβάλλουν τις κερκίδες των γηπέδων. Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού με την αξιοποίηση της αόριστης διάταξης, ότι «δύνανται να υλοποιούνται και άλλες κατασκευές που αναβαθμίζουν τις ΑΕΠ».

Με το νόμο 4258/2014 δε θα αυξηθεί μόνο η χωρητικότητα του γηπέδου του Παναθηναϊκού, που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά γύρω περιοχή. Με το άρθρο 17 δίνεται η δυνατότητα στους καπιταλιστές να αξιοποιήσουν επιχειρηματικά το γήπεδο, με την κατασκευή εμπορικών καταστημάτων, ξεπερνώντας κατά 15% την επιτρεπόμενη δόμηση όλων των εγκαταστάσεων του γηπέδου. Ο Ι. Αλαφούζος, στην συνέντευξη της 29ης Απρίλη, παραδέχτηκε ότι προβλέπεται η κατασκευή σουϊτών, μουσείου και εστιατορίου. Θα προσθέσουμε, ότι οι καπιταλιστές δε θα περιοριστούν μόνο σε αυτές τις εμπορικές χρήσεις. Φτάνει να σκεφτούμε ότι το γήπεδο βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Θα κλείσουμε αυτό το σχόλιο με μια σύντομη αναφορά στις θέσεις που πήραν τα αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα (εξαιρούμε τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, η οποία δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο ούτε επί της αρχής ούτε κατ’ άρθρο).  Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα άρθρα 16, 17 και 25, καταψήφισε το άρθρο 18 και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 14 και 15. Με το άρθρο 25 δίνεται η δυνατότητα στον Σγουρό να δώσει 20 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και 7 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του έδωσε το ελεύθερο στους Μελισσανίδη και Αλαφούζο να χτίσουν τα γήπεδά τους, καταστρέφοντας –στην περίπτωση του γηπέδου της ΑΕΚ– σημαντικό κομμάτι του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας και –στην περίπτωση του γηπέδου του Παναθηναϊκού–  επιβαρύνοντας σημαντικά το περιβάλλον. Το λεγόμενο ΚΚΕ καταψήφισε όλα τα άρθρα πλην του 15. Το κόμμα αυτό διευκολύνει, σε μικρότερο βαθμό, τον Αλαφούζο να ανακατασκευάσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε εκτός από το άρθρο 15 και το άρθρο 16 και δήλωσε «παρών» στο άρθρο 25, αφήνοντας στον Αλαφούζο και στον Μελισσανίδη μεγαλύτερο έδαφος για να κατασκευάσουν τα γήπεδά τους. Τέλος, οι ΑΝΕΛ υπερψήφισαν τα άρθρα 16, 17 και 25.

Η έρευνά μας για την κατασκευή των γηπέδων του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ θα συνεχιστεί και τυχόν προσπάθειες παρεμπόδισής της, από οποιονδήποτε και αν επιχειρηθούν, θα πέσουν στο κενό. Γιατί απλά… δεν μασάμε!

Γεράσιμος Λιόντος – “Εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *